2019/136 Sirküler (10.07.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-136

Sayın Üyemiz;

1. Avustralya

2. AB / Anti-Damping Soruşturması

3. Sri Lanka Yatırım ve İş Forumu Hk.

4. Türkiye - Özbekistan İş Forumu, 23 Temmuz 2019

5. AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Güzide ERYÜCEL ÇAKAR

Genel Sekreter V.



1. Avustralya

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Sidney Ticaret Ataşeliğimizden alınan ve bir örneği ekte gönderilen yazıya atıfla, Avustralya'nın "Salmonidae” familyası içerisinde yer alan deniz ürünlerinin ithalatına yönelik yeni uygulamalarına yer verilmekte olduğu bildirilmektedir.

Ek 1: Sidney Ticaret Ataşeliğinden Alınan Yazı.

2. AB / Anti-Damping Soruşturması

İlgi : 19.10.2018 tarihli ve 2018-189 sayılı sirküler.

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atfen, AB tarafından ülkemiz menşeli "Kesiti Kare veya Dikdörtgen Tüpler, Borular ve Profiller” (7306.61.92 ve 7306.61.99 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 28 Eylül 2018 tarihinde bir anti - damping soruşturmasının başlatıldığı bildirilmiştir.

Bu defa, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, 28 Haziran 2019 tarihinde AB Resmi Gazetesi'nde yer alan ve ekte yer alan bildirime göre, Komisyon, ülkemiz ve Rusya'dan yapılan ithalatta damping marjlarının % 2'den az olması (de minimis) (sırasıyla % -0,03 ve % - 1,4) ve Makedonya'dan yapılan ithalatta damping marjının % 2'den fazla olmasına rağmen Makedonya'dan yapılan dampingli ithalatın AB'nin söz konusu üründeki toplam ithalatı içerisindeki payının % 1'inden az olması (negligible) sebebiyle soruşturmanın 3 ülke için de önlemsiz sona erdirilmesine karar verildiği belirtilmektedir.

Ek 2: AB Resmi Gazetesi Bildirimi

3. Sri Lanka Yatırım ve İş Forumu Hk.

Türkiye İhracatçı Meclisi'nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Ceylon Ticaret Odası'nın bir örneği ekte yer alan yazısına atfen, Sri Lanka Yatırım ve İş Forumu'nun bu yıl 16-17 Eylül 2019 tarihlerinde Kolombo'da düzenleneceği, kayıt ve ödeme işlemlerinin www.invest-srilanka.lk adresi üzerinden yapılabileceği belirtilmektedir.

Ek 3: Sri Lanka Yatırım ve İş Forumu Ek Yazı Örneği

4. Türkiye - Özbekistan İş Forumu, 23 Temmuz 2019

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK)'ten alınan yazıya atıfla, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyet gösteren Türkiye - Özbekistan İş Konseyi organizasyonunda, 23 Temmuz 2019 tarihinde Sheraton Ankara otelinde (Adres: Kavaklıdere, Şht. Ömer Haluk Sipahioğlu Sk., 06700 Çankaya / Ankara) Türkiye - Özbekistan İş Forumu düzenleneceğinin ifade edildiği belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay ve Özbekistan Başbakan Yardımcısı Elyor Ganiyev'in de katılımcılara hitap edecekleri İş Forumu ve panellerin akabinde Türk ve Özbek firma temsilcileri arasında ikili iş görüşmelerinin organize edilmesinin planlandığınin ifade edildiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu etkinliğe katılmayı arzu eden firmaların https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/969/13064 adresli internet bağlantısındaki katılım formunu en geç 19 Temmuz 2019, Cuma günü saat 12:00'ye kadar eksiksiz olarak doldurarak DEİK ile irtibata geçmelerinin gerektiği bildirilmektedir.

Ek 4: Türkiye- Özbekistan iş Forumu - Heyet Listesi ve Taslak Program

5. AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesi'nde yayımlanan, bir örneği ekte yer alan, tarım mevzuatındaki değişiklikler hakkındaki bilgiler iletilmiştir.

Ek 5: AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri



Ekler:
Ek -1 “Salmonidae” Familyası İçerisinde Yer Alan Somon ve Diğer Deniz Ürünlerinin Avustralya'ya İthal Şartlarında Revize.pdf

Ek -2 AB Resmi Gazetesi Bildirimi.pdf

Ek -3 Sri Lanka Yatırım ve İş Forumu Ek Yazı Örneği.pdf

Ek -4 Türkiye- Özbekistan iş Forumu - Heyet Listesi ve Taslak Program.pdf

Ek -5 Tarım Mevzuatı Değişiklikleri.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.