2019/145 Sirküler (25.07.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-145

Sayın Üyemiz;

1. Ivanovo-Rusya Sektörel Ticaret Heyeti Hk.

2. Dubai Derma 2020 Fuarı Milli Katılım Duyurusu Hk.

3. Global Expo Botswana Hk.

4. Özbekistan Yüksek Öğretimi Destekleme Projesi hk.

5. Bişkek Patates Üreticileri Forumu Hk.

6. 2018 Ürünü Kuru İncir Stok Tespiti

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.

1. Ivanovo-Rusya Sektörel Ticaret Heyeti Hk.

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB)'den alınan bir yazıda, Birliklerince, ihracatta yeni pazarların bulunması ve dış pazarlardaki payımızın arttırılması amacıyla 27-30 Ekim 2019 tarihlerinde Ivanovo/Rusya'ya yönelik Tekstil ve Konfeksiyon Sektörel Ticaret Heyeti programı düzenlenmesi planlandığı belirtilmektedir.

İlgili yazının devamında, ekte yer alan taslak program çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan ticaret heyetinin Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda Heyet Programı "2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği'ne İlişkin Tebliğ” kapsamında değerlendirilecek olduğu, ticaret heyetinin tahmini katılım ücreti kişi başı 1.140 USD olduğu bildirilmektedir. Heyet organizasyonunun kesinleşmesi halinde katılım ücretinde yaşanabilecek artış veya azalışlar katılımcılara yansıtılacağı ifade edilmektedir.

Katılım payına dahil olan hizmetler:

  • İstanbul- Moskova - İstanbul ekonomi sınıfı (THY) uçak bileti
  • İç hatlar - İstanbul gidiş-dönüş ekonomi sınıfı (THY) uçak bileti
  • Moskova - Ivanovo gidiş - dönüş ekonomi sınıfı tren bileti
  • Ivanovo'da 3 gece konaklama (4 veya 5 yıldızlı otelde: oda + kahvaltı)
  • İkili iş görüşmeleri için gerekli hizmetler, salon kirası, tercüman, tanıtım malzemeleri, tanıtım hizmetleri vb.
  • Gerekli tüm transferler

Katılım payına dahil olmayan hizmetler:

· Oteldeki ekstra oda harcamaları ve diğer ekstra harcamalar

· Yurtdışı çıkış harç bedelleri ve vize ücretleri

Yazıda devamla, söz konusu ticaret heyetine katılmak isteyen firmaların ekte yer alan formları doğru ve eksiksiz olarak doldurarak en geç 25 Temmuz 2019 tarihine kadar leylakahraman@gaib.org.tr ve mervebuktel@gaib.org.tr e-posta adreslerine göndermeleri gerekmekte olduğu bildirilmektedir.

Ek 1: Banka Bilgileri, Taslak Program, Katılımcı Şirket Bilgi Formu, Katılımcı Şirket Talep Yazısı

2. Dubai Derma 2020 Fuarı Milli Katılım Duyurusu Hk.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda 16-18 Mart 2020 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri/Dubai'de 20.'si düzenlenecek olan "Dubai Derma 2020-Dubai Dermatoloji ve Lazer Fuarı'na Akdeniz İhracatçı Birlikleri olarak bu yıl ilk kez milli katılım organizasyonu düzenlenmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Yazının devamında, Dermatoloji, Cilt bakımı ve Lazer alanında Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya bölgesindeki en büyük fuar olma niteliği taşıyan fuar 2019 yılında 20.000 m2 alanda 104 ülkeden 594 katılımcı ve 16 bine yakın profesyonel ziyaretçi katılımı ile gerçekleşmiş olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, Dermokozmetik, cilt bakımı ve anti-aging ürünleri, Dermatolojik tedavi cihazları, Botulinum Toksin ve Dermal Dolgu maddeleri, Lazer ve Lazer Malzemeleri, Saç tedavi ekipmanları, Tıbbi Kaplıcalar ve Dermokozmetik Eczacılık Ürünleri alanlarında faaliyet gösteren firmaların katılımı ile gerçekleşecek olan fuara 2020 yılında 20 bini aşkın ziyaretçi beklendiği belirtilmektedir.

İlgili yazıda, Milli katılım organizasyonu altında katılacak firmalar için katılım bedelinin tahmini Nakliyeli (tek yön nakliye) olarak 1176 US$/m2, nakliyesiz 1026 US$/m2 olduğu ve söz konusu katılım bedeline; yer kirası, özel stant konstrüksiyonu, stant genel ve günlük temizlik hizmeti, , internet bağlantısı, ikram (çay-kahve-kurabiye) hizmetlerinin dahil olduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, "2017/4 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stand alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından her fuar için TL olarak belirlenecek metrekare fiyatı üzerinden 107.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği ve bu rakamın 2020 yılı için enflasyon oranında artış gösterebileceği belirtilmektedir.

Bahse konu fuara ilişkin çalışmaların sağlıklı olarak yürütülebilmesini amacıyla konstrüksiyon ve kiralanacak alan tespitinde kullanılmak üzere fuara başvuruda bulunmayı planlayan firmalarımızın, 2 Ağustos 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar kaç metrekare ile katılmak istediklerine dahil başvuru formunu https://forms.gle/LQL7YTCzfnBS7UCN8 linkinden doldurup aydanhancer@akib.org.tr adresine bilgi vermeleri gerekmekte olduğu ifade edilmektedir.

3. Global Expo Botswana Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığından, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'ne intikal eden bir yazıya atıfla, Botswana Yatırım ve Ticaret Merkezi (BITC) tarafından her yıl düzenlenen "Global Expo Botswana'nın, 6-9 Ağustos 2019 tarihinde Gaborone /Botswana'da gerçekleştirileceği ve söz konusu organizasyonun Yatırım ve Ticaret Konferansı yanı sıra ticaretin geliştirilmesi ve katılımcı işadamlarının Botswanalı muhatapları ile siyasi çevrelerle bir araya gelme fırsatlarını da içerdiğinin belirtildiği ifade edilmektedir.

Ek-2: Global Expo Botswana

4. Özbekistan Yüksek Öğretimi Destekleme Projesi hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Taşkent Ticaret Müşavirliğimizin bir yazısına atfen, "Yüksek Öğretimin Kalkınmasını Destekleme Projesi” kapsamında İslam Kalkınma Bankası'nın desteği çerçevesinde "Laboratuvar Ekipmanları ve İlgili Eğitimler”, "Denetim ve Ekipman Yönetimi Danışmanlığı”, "Finansal Denetim Hizmetleri Danışmanlığı” olmak üzere üç ana bileşen doğrultusunda mal ve hizmet alımı gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ilgili mal alım ihalesinin uluslararası rekabete açık ihale kriterlerine göre yapılacağı, ihalelerin kriterlere uyan tüm oluşumlara açık olduğu ve danışmanlık ihalelerine ilişkin kriterler ekte yer almakta olup ayrıca sözleşmelere yönelik özel tedarik bildirimlerinin İslam Kalkınma Bankası ve mezkûr Bakanlığın internet sitesinden duyurulacağı bildirilmektedir.

Ek 3: Özbekistan Yükseköğretimi Destekleme Projesi

5. Bişkek Patates Üreticileri Forumu Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Bişkek Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla; 25 Temmuz 2019 tarihinde, Bişkek'te Kırgız Cumhuriyeti Tarım, Gıda, Arazi Islah Bakanlığı ve Agrovey Şirketi organizasyonunda Kırgızistan'ın Patates Üreticileri Forumu düzenleneceği belirtilmekte olup, bu çerçevede, ülkemizde patates işleme, patates üretiminde kullanılan alet ve makinelerin üretimi ve bitki koruma malzemelerinin üretimi ile meşgul olan şirketlerimizin iş bağlantıları kurma açısından söz konusu foruma katılmalarının faydalı olacağı bildirilmektedir.

6. 2018 Ürünü Kuru İncir Stok Tespiti

Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) alınan bir yazıda, her kuru incir ihraç sezonu öncesinde ihracatçı firmalarımızın bir önceki sezona ait kuru incir stok miktarlarını EİB'e bildirilmesinin talep edilmekte olduğu, kuru incir ihracatı yapan firmalarca bildirimi yapılan ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından oluşturulan bir heyet tarafından yerinde tespit edilen kuru incir partilerinin ilk yükleme tarihi öncesinde ihracına onay verildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, EİB'in konuya ilişkin duyurusunun bir örneği ekte iletilmekte ve kuru incir ihracatı yapan firmalarımızın yine ekte yer alan 2018 ürünü kuru incir stok bildirim formunu doldurarak en geç 26 Temmuz 2019 Cuma günü mesai saati sonuna kadar eibkm@eib.org.tr e-posta adresine göndermelerinin beklendiği ifade edilmektedir.

Ek 4: Stok Bildirim Duyurusu ve Stok Bildirim Tespit Formu



Ekler:
Ek-1 GATHİB.pdf

Ek-2 Global Expo Botswana Hk._p002-006.pdf

Ek-3 Özbekistan Yüksek Öğretimi Destekleme Projesi.pdf

Ek-4 Duyuru ve Tablo.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.