2019/237 Sirküler (28.11.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-237

Sayın Üyemiz;

1. Brunei'ye Nar İhracatı

2. Ülke Masaları Bülteni 12. Sayı

3. Beyannamelerin Kapatılması Hk.

4. OECD Meyve Sebze Toplantıları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.



1. Brunei'ye Nar İhracatı

Türkiye Cumhuriyeti Brunei Büyükelçiliği'nden alınan bir yazıda, bir Güneydoğu Asya Ülkesi olan Brunei Darusselam'ın ekonomisinin enerji gelirlerine bağlı olduğu, kayda değer bir üretiminin bulunmadığı, bu nedenle akla gelebilecek tüm tüketim ihtiyaçlarını ithalat yoluyla karşıladığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, bir nar ithalatçısı olan El Waed A.Ş yetkilisinin, Türkiye Cumhuriyeti Brunei Büyükelçiliği'ne ziyarette bulunduğu, ziyaret sırasında söz konusu şirket yetkilisinin Mısır'dan nar ithalatı gerçekleştirdiğini ve Mısır'da üretimin düşük olduğu dönemlerde nar alımı yapmak istediğini belirttiği; ayrıca narın yanı sıra, nakliyesi aynı koşullarda yapılabilecek başka meyvelerimizin de bahsi geçen şirkete önerilebileceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Brunei ülkesine nar ve diğer benzeri ürün ihracatı yapabilecek firmaların, Türkiye Cumhuriyeti Brunei Büyükelçiliğine iletilmek üzere, https://forms.gle/znTkdTQRvJNktBDDA linkinde bulunan formu 29 Kasım 2019 tarihi mesai bitimine kadar doldurmaları gerekmektedir.

2. Ülke Masaları Bülteni 12. Sayı

Firmalara ve dış ticaretle ilgilenen kesimlere, başta hedef ve öncelikli ülkeler olmak üzere dış pazarlarla ilgili güncel ve doğru bilgileri aktarmak ve ihracatı doğrudan etkileyebilecek gelişmeler hakkında bilgi vermek amacıyla aylık periyotta yayınlanmakta olan "Ülke Masaları Bülteni"nin 12. Sayısı (Kasım 2019) ile Bülten'in tüm sayılarına Bakanlık web sitesi (http://dtuegm.ticaret.gov.tr/yayinlar/ulke-masalari-bulteni) bağlantısından erişim imkanı bulunmaktadır.

3. Beyannamelerin Kapatılması Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşabilmesi açısından ihracat beyannamelerinin kapatılması işlemlerinin geciktirilmeksizin yerine getirilmesinin önem arz ettiği; bu kapsamda, Kasım ayı sonuna kadar ihracat taleplerinin karşılanması için gümrük idarelerinin açık bulundurularak ihracat işlemlerinin süratle tamamlanmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması için Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinin talimatlandırıldığı belirtilmektedir.

4. OECD Meyve Sebze Toplantıları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Uluslararası Sebze ve Meyve Standartları Şeması Toplantısı 4-5 Aralık 2019 tarihlerinde Fransa'nın Paris şehrinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu toplantıda gündeme alınacak olan konular ve ilgili belgeler https://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/ adresinde yer aldığı ve bu çerçevede, gündem konuları ve ilgili belgelere ilişkin ülkemiz görüş ve teklifleri İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanarak, Çalışma Grubuna üye diğer ülkelerin görüşüne sunulacağı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin görüşlerin 29 Kasım 2019 Cuma günü saat 15.00'e kadar Ek 1'de yer alan görüş bildirme formu ile Birliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu (1 Sayfa)



Ekler:
EK 1 Görüş Bildirme Formu.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.