2023/009 Sriküler (13.01.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-009

Sayın Üyemiz;

1. Fuar Duyurusu (19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı'nın MIHAS)

2. Libya Endüstrileri Fuarı

3. Güney Afrika Cumhuriyeti " Eıd Shoppıng Festıval” Fuar Duyurusu

4. FIATA Diploma Eğitimi Kayıtları Hk.

5. Nijerya / 2023 Yılında Düzenlenmesi Planlanan Fuarlar

6. Rusya - Pirinç İhracatında Yasaklama

7. İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı Buğday Unu Teklif Çağrısı Hk.

8. TDT "Türk Ticaret Evleri" Projesi

9. Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Fuar Duyurusu (19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı'nın MIHAS)

Kuala Lumpur Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıya atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tanıtım ve Fuarlar Daire Başkanlığından alınan yazıda, 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı'nın (MIHAS), 12-15 Eylül 2023 tarihlerinde Kuala Lumpur, Malezya'da gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, 2022 yılında düzenlenen 18. MIHAS'ta, 32 ülkeden gıda teknolojileri, ilaç, kozmetik, turizm ve islami finans gibi sektörlerde faaliyet gösteren toplam 620 firma ürünlerini sergilemiş olduğu; Kuveyt, Endonezya ve Tayland başta olmak üzere 90 ülkeden yaklaşık 32 bin ziyaretçi söz konusu fuarı ziyaret ettiği belirtilmiştir. Ayrıca MIHAS ile eş zamanlı olarak helal ekonomisi ile ilgili konularda 20 ayrı konferans düzenlendiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda Türkiye'den katılmak isteyen firmalarımıza ana organizatör tarafından 31 Ocak 2023 tarihine kadar katılım olması ve kayıt yapılması durumunda %30 indirim yapılacağı belirtilmektedir.

Fuara ilişkin detay bilgiler ayrıca https://www.mihas.com.my/ adresi üzerinden de görüntülenmektedir. Diğer taraftan, mezkur fuar 2023 yılı Bireysel Katılımı Desteklenen Sektörel Nitelikli Uluslararası Fuarlar Listesi'nde yer aldığı bildirilmektedir.

Söz konusu fuarla ilgili yerleşim planı ve diğer dokümanlar ekte yer almaktadır.

EK-1: 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı MİHAS 2022- Fuar Raporu

EK-2: 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı MIHAS 2023- Brosür

EK-3: 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı MIHAS2023 - Özet Bilgi

EK-4: 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı MIHAS2023 - Stant Maliyeti.pdf

EK-5: 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı MIHAS2023 - Yerleşim Planı.pdf

2. Libya Endüstrileri Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Libya Milli Birlik Hükümeti Sanayi ve Madenler Bakanlığı tarafından 25 Şubat - 2 Mart 2023 tarihleri arasında Misurata şehrinde düzenlenmesi öngörülen Libya Endüstrileri Fuarı'na ilişkin tanıtım broşürünün iletildiği belirtilmektedir.

Söz konusu broşürle ilgili dokümanlar ekte yer almaktadır.

EK-6: Libya Endüstrileri Fuarı 2023

3. Güney Afrika Cumhuriyeti " Eıd Shoppıng Festıval” Fuar Duyurusu

Pretoria Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 2-5 Mart 2023 tarihlerinde Güney Afrika Cumhuriyeti/ Johannesburg'da (Gallegher Convetion Center fuar merkezinde) "Eid Shopping Festival" adlı fuarın düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Fuar; ülkedeki en büyük helal alışveriş fuarı olup fuarda Tekstil, Ayakkabı, Gıda, Hediyelik Eşya, Ev Eşyası, Ev Aletleri, Mobilya, Sanat, Dekor, Oyuncak, Takı, Aksesuar, Güzellik Ürünleri, Seyahat, Turizm, Üretim hizmetleri gibi pek çok farklı kategoride ürün ve hizmet tanıtımı yapılması planlanmaktadır. Fuara ilişkin detay bilgiler ayrıca https://eidshoppingfestival.co.za/ internet adresi üzerinden de görüntülendiği belirtilmektedir.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yerleşik Müslüman kesimin Türk ürünlerine yönelik ilgisi her geçen gün arttığı ifade edilmekte olup, bu kapsamda, fuarda Türk ürün ve hizmetlerinin sergilenmesinin ülkedeki helal sektörü başta olmak üzere ihracatımıza olumlu etkisi olacağının değerlendirildiği belirtilmektedir.

Söz konusu fuarla ilgili yerleşim planı ve diğer dokümanlar ekte yer almaktadır.

EK-7: Eıdfest23 Rate Card

EK-8: Booth Selectıon

EK-9: Floor Plan 2023

4. FIATA Diploma Eğitimi Kayıtları Hk.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği'nden alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, FIATA Diploma in Freight Forwarding - FIATA Diploma Eğitimi'nin ülkelerin lojistik ve taşımacılık derneklerinin federasyonu olan FIATA'nın belirlemiş olduğu ve dünyanın birçok ülkesinde geçerli olan mesleki eğitim standartlarının ortaya konulması ile 1996 yılında oluşturulmuş lojistik ve taşımacılık sektörüne özel bir mesleki eğitim olduğu, UTİKAD tarafından İTÜSEM iş birliği ile gerçekleştirilen FIATA Diploma Eğitiminin bu yıl 17 Ocak 2023 tarihinde başlayacağı, eğitim dili Türkçe olan FIATA Diploma Eğitimi derslerinin 17 Ocak 2023 - 26 Ağustos 2023 tarihleri arasında Salı ve Perşembe günleri 18.00-21.00 saatleri arasında, Cumartesi günleri ise 10.00-13.00 saatleri arasında çevrimiçi platform üzerinden yapılacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, eğitim sonunda başarılı olan katılımcılara FIATA Diploması, FIATA Hava Kargo Sertifikası ve İTÜ Lojistik Uzmanlık Sertifikası verileceği, FIATA Diploması sahiplerinin Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği'ne göre taşıma işleri faaliyetlerinde bulunacak firmalarda mesleki yeterlilik şartı olarak aranan ÜDY belgesinden muaf tutulacağı belirtilmektedir.

EK-10: Duyuru Bülteni

5. Nijerya / 2023 Yılında Düzenlenmesi Planlanan Fuarlar

T.C. Ticaret Bakanlığının yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda; 2023 yılında Nijerya'da düzenlenmesi öngörülen fuar ve sergiler bildirilmektedir. Bu çerçevede;

- 26-28 Ocak 2023 tarihlerinde "Katı Mineraller aracılığıyla Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Ekonomik Büyüme ve Kalkınmanın Elde Edilmesinde Organize Özel Sektörün Rolü” temasıyla 1. Katı Mineral Kaynakları Ticaret Fuarı/Semineri düzenlenmesinin planlandığı,

- 24 Mart - 3 Nisan 2023 tarihlerinde "Küresel Ekonomik Gelişme için Nijeryalı İnsan Sermayesi Kaynaklarından Yararlanmak" teması altında ürünlerin, hizmetlerin ve teknolojilerin tanıtılacağı, 34. Enugu Uluslararası Ticaret Fuarı'nın gerçekleştirileceği,

- 29 - 31 Ağustos 2023 tarihlerinde yiyecek ve içecekler de dâhil olmak üzere kişisel bakım, tıp ve eczacılık, turizm ve otelcilik benzeri diğer alanlarda Helal ile ilgili çeşitli ürün ve hizmetlere ilişkin bir platform sağlayacak olan, 2. Uluslararası Helal Expo Nijerya 2023'ün tertipleneceği,

bildirilmektedir.

EK-11: Nijerya 2023 Yılında Düzenlenmesi Planlanan Fuarlar

  1. Rusya - Pirinç İhracatında Yasaklama

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Rusya Federasyonu'nda kamu görüşüne açılan Hükümet Kararnamesi Taslağı marifetiyle; Avrasya Ekonomik Birliği haricindeki üçüncü ülkelere yönelik 1006 tarife pozisyonlu ve 1103.19.50.00.00 GTİP'li pirinç/pirinç mamulu ihracatının, 1 Temmuz - 31 Aralık 2022 döneminde (bu tarihler dahil) geçici olarak yasaklandığı bildirilmektedir.

Bu defa, konuya ilişkin olarak ihdas edilen Hükümet Kararnamesi marifetiyle 1 Ocak - 30 Haziran 2023 (bu tarihler dahil) döneminde geçici yasaklama uygulaması devam ettirildiği belirtilmektedir.

7. İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı Buğday Unu Teklif Çağrısı Hk

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda; İslam Gıda Güvenliği Teşkilatının (IOFS) Kazakistan Nur-Sultan Büyükelçiliğimize yönelik buğday unu teklif çağrısına ilişkin bilgi iletilmektedir.

Söz konusu çağrıya ilişkin notalar ekte yer almaktadır.

EK-12: İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı Mektubu

EK-13: Teklif Talebi Yazısı

8. TDT "Türk Ticaret Evleri" Projesi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 8 Temmuz 2021 tarihinde Bakü'de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ekonomi Bakanları 10. Toplantısı'nda kabul edilen "Türk Ticaret Evleri" projesinin özel sektör nezdinde tanıtılması ve projeye ilgi gösteren firmalarımızın listesinin ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu projeye katılım için en geç16 Ocak Pazartesi günüsaat 15.30'a kadar ekte bulunan form doldurularak Birliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-14: Katılımcı Formu

9. Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, sanayi kaynaklı kirliliğin en aza indirilmesi, kirliliğin kaynağında azaltılması, çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çevreyle uyumlu yönetimin sağlanmasına ilişkin çalışmaların 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve buna dayanılarak çıkarılan Yönetmelikler çerçevesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülmekte olduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, hava ve su kirliliğinin önlenmesi, su ve enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik olarak temiz üretim teknolojilerinin uygulanması amacıyla 2022/20 Sayılı Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi yayımlandığı, söz konusu Genelge uyarınca, kapasite sınırı olmaksızın tekstil materyallerinin üretimi [lif, elyaf, iplik, kumaş (dokusuz kumaşlar dahil), halı üretimi vb.], tekstil ön terbiyesi [yıkama (yapak yıkama dahil), ağartma/kasar, merserizasyon vb.], baskı ve boyama işlemlerinden herhangi birini yapan tüm tekstil tesisleri ile kumaş merserizasyonu yapan tüm tekstil tesislerinde, enerji tüketimi ve hava emisyonları ile su tüketiminin ve atık sudaki kirletici yükünün azaltılması için belirtilen tekniklerin; kurulu kapasitesi 10 ton/gün ve üzerinde olan tesislerde 15 Ocak 2024, 5 ton/gün-10 ton/gün arasında olan tesislerde 15 Ocak 2025, 5 ton/gün altında olan tesislerde 15 Ocak 2026 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmasının zorunlu olduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Genelge kapsamına giren tesislerin Genelge'nin yayımı tarihinden itibaren İş Termin Planlarını 3 ay içerisinde İl Müdürlüklerine iletmeleri gerektiği hususu önem arz etmektedir.

EK-15: Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.