2023/051 Sirküler (31.03.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-051

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Mısır

2. Madagaskar Un Korunma Önlemi

3. Nijerya-Türkiye Yatırım Zirvesi Programı

4. Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları

5. 13. Saraybosna İş Forumu ve 3. Saraybosna Helal Fuarı

6. Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Mücbir Sebep Halleri Hk

7. Senegal Sektörel Raporlar

8. Kayda Bağlı İhracat

9. Fuar Duyurusu (Trablus Uluslararası Fuarı)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Mısır

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir e-posta yazısında, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 6 Nisan 2023 Perşembe günü 14:00-15:30saatleri arasında Mısır'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Mısır Pazarına Giriş ve Güncel Gelişmeler" konusunda sektörel elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Mısır Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/3Kj44Jh

2. Madagaskar Un Korunma Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Madagaskar tarafından un ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturmasına ilişkin Bakanlığımıza ulaşan ayrıntılı şikayet formu ile soru formu iletilmiş olup, soru formunun Madagaskar tarafına iletilmesi için son günün 20 Nisan 2023 olduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Ahiren Antananarivo Ticaret Müşavirliğimizden alınan bilgiye göre mezkur tarihin 28 Nisan 2023 tarihine kadar uzatıldığı bildirilmektedir.

3. Nijerya-Türkiye Yatırım Zirvesi Programı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Nijerya Eyalet Sanayi, Ticaret ve Yatırım Bakanlığından alınan yazıya atfen 29 Nisan-5 Mayıs 2023 tarihleri arasında Nijerya kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan bir program kapsamında İstanbul'da "Nijerya-Türkiye Yatırım Zirvesi"nin gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu zirvede; enerji, tekstil, petrol ve gaz üretimi, katı minerallerin keşfi ve çıkarımı, altyapı, lojistik ve depoculuk sektörlerinde B2B görüşmelerin yapılmasının planlandığı ifade edilmektedir.

4. Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, İhracat:2016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi çerçevesinde, kristal şeker ithalatı karşılığında mamul ürün ihracatı taahhüt edilen Dahilde İşleme İzin Belgeleri (DİİB) kapsamında 17.06.2022 tarihinden bu yana uygulanan önce ithalat şartı hususunda 29.03.2023 tarihli Makam Onayı marifetiyle değişikliğe gidilmiş olduğu bildirilmektedir.

Söz konusu uygulamaya ek olarak, 29.03.2023 tarihli Makam Onayı uyarınca, söz konusu değişiklik anılan Makam Onayı tarihinden itibaren düzenlenecek olan DİİB'ler açısından geçerli olacağı ifade edilmektedir.

5. 13. Saraybosna İş Forumu ve 3. Saraybosna Helal Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 17-18 Mayıs 2023 tarihlerinde tertip edilecek olan "12. Uluslararası Saraybosna İş Forumu (SBF 2023)" ve söz konusu Forum ile eş zamanlı olarak 17-19 Mayıs 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan "3. Saraybosna Helal Fuarı" organizasyonları hakkında bilgi verileceği ifade edilecektir.

Yazıda devamla, 2010 yılından bu yana düzenlenen SBF 2023 etkinliğinin Batı Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa bölgesindeki en büyük yatırım ve iş forumu niteliğinde olduğu, etkinliğe 50 ülkeden 1.500'den fazla katılımcının iştirak etmesinin beklendiği ve bu seneki SBF 2023'te ön plana çıkarılacak temel sektör ve konuların; turizm, bilişim teknolojileri, finans ve bankacılık, gıda ve tarım, enerji ve altyapı ile 'nearshoring', ticaret ve lojistik olacağı ifade edilmiş olup, forum kapsamında G2G/G2B/B2B etkinliklerinin düzenleneceği belirtilmektedir. Etkinlik programının https://sarajevobusinessforum.com/ adresinden takip edilmesi mümkün olup, foruma katılmak isteyen firmaların söz konusu adres üzerinden kayıt yaptırması gerektiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, eş zamanlı olarak düzenlenecek olan "3. Saraybosna Helal Fuarı"na ise 100'den fazla firmanın, 2.000'in üzerinde iş dünyası temsilcisinin ve 10.000 kadar ziyaretçinin katılımının beklendiği, fuar kapsamında G2G/G2B/B2B toplantılarının yapılmasının mümkün olduğu, fuara ilişkin ayrıntılı bilgilere de http://www.sarajevohalalfair.com adresinden ulaşılabileceği ifade edilmekte olup, her iki etkinliğe ilişkin olarak hazırlanan bilgilendirici broşürler yazımız ekinde gönderilmektedir.

EK-1: Saraybosna İş Forumu Broşürü.pdf

Ek-2: Saraybosna Helal Fuarı 2023 Broşürü.pdf

6. Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Mücbir Sebep Halleri Hk

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler ve İskenderun Limanı'nda çıkan yangın sebebiyle Dahilde İşleme Rejimi kapsamı ithal eşyası/ihraç ürünü zayi olan ihracatçılarımız tarafından iletilen şifahi değerlendirme talepleri ile 15.03.2023 tarihinde Sayın Bakanımız başkanlığında gerçekleştirilen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında gündeme getirilen söz konusu eşyaya ilişkin olarak mücbir sebebe istinaden Dahilde İşleme Rejimi kapsamında izlenebilecek usullere ilişkin bilgi taleplerinin değerlendirildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Mer'i 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinin 27'nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları uyarınca; deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın gibi mücbir sebep ile fevkalade haller nedeniyle Dahilde İşleme Rejimi kapsamı ithal eşyası/ihraç ürünü zayi olan firmaların ilgili mahkemeye başvurmak suretiyle zayi olan eşya/ürünün durumunu öncelikle tespit ettirmesi gerektiği, söz konusu tespite ilişkin tebligatın mahkeme tarafından belge için Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü), izin için ise ilgili gümrük idaresine yapılması ertesinde, belge/izin sahibi firmanın mevcut durumu gösterir mahkeme tespitiyle birlikte başvuru yapması halinde firmanın talebine göre belge/izin kapsamı ithal eşyasına tekabül eden ihracat aranmamakta ya da söz konusu telef olan veya kaybolan eşya kadar yeniden ithalata izin verildiği ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın gibi mücbir sebep ile fevkalade haller nedeniyle belge/izin sahibi firmanın üretim tesisinin kullanılamaz hale gelmesi durumunda, bu duruma dair delil tespiti işlemi talep olunan mahkemece Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü)/gümrük idaresine tebligat yapılması ertesinde, firmanın başvurması halinde belge/izin kapsamında ithal edilen eşya bütün hak ve mükellefiyetleri ile birlikte, Dahilde İşleme Rejiminden yararlanma koşullarına sahip başka bir firmaya, gümrük gözetimi ve denetimi altında (belge için Bakanlığın uygun görüşü alındıktan sonra) devredilebildiği belirtilmekte olup, bu kapsamda, belge/izin sahibi ihracatçı firmaların belirtilen usuller çerçevesinde müracaatları halinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanabileceği belirtilmektedir.

7. Senegal Sektörel Raporlar

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 2023 yılında Grand Tortue/Ahmeyim Bölgesinde petrol ve doğalgaz üretimine/ihracatına başlaması beklenen Senegal'e ilişkin Dakar Ticaret Müşavirliği tarafından hazırlanan söz konusu sektöre yönelik projelerdeki mevcut durumu ve fırsatları içeren "Senegal Enerji Sektörü Raporu" ve daha önce hazırlanan "Senegal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Raporu" başlıklı dokümanların gönderildiği ifade edilmektedir.

EK-4: Senegal Enerji Sektörü Raporu

EK-5: Senegal Bilgi ve İletişim Sektörü Raporu

8. Kayda Bağlı İhracat

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, 25/03/2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat:2023/6) marifetiyle "Süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker ya da diğer tatlandırıcı maddeleri içerenler): (GTP: 0402)”, "Tereyağı: (GTP:0405.10)”, "Patates (taze veya soğutulmuş): Diğerleri: (GTP:0701.90)”, "Kuru soğan: (GTİP: 0703.10.19.00.11)”, "Adi fasulye (beyaz fasulye dahil) (Phaseolusvulgaris): (GTİP: 0713.33.90.00.19)” ve "Kırmızı mercimek (GTİP: 0713.40.00.00.13)” İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine eklendiği bildirilmektedir.

Bununla birlikte, söz konusu ürünlerin ihracatında, sadece koordinatör Birlik olarak tayin edilen Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından kayıt verilmesinin uygun görüldüğü belirtilmektedir.

9. Fuar Duyurusu (Trablus Uluslararası Fuarı)

T.C. Ticaret BakanlığıUluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Libya Milli Birlik Hükümeti (MBH) Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı ile Fuarlar Genel Kurulu'nun himayesinde 7-13 Mayıs 2023 tarihleri arasında düzenlenecek 49. Uluslararası Trablus Fuarına ilişkin Dışişleri Bakanlığından alınan MBH Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı Nota'sının gayriresmi tercümesi ile nota ekinde gönderilen fuar kataloğu, katılım formu ve vize başvuru formunun iletilmiş olduğu, anılan fuara ülkemiz firmalarının katılımında yarar görüldüğü ifade edilmektedir.

Söz konusu fuarın; "5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar” kapsamında Bakanlığımızın "2023 Yılında Destek Kapsamına Alınan Yurtdışı Fuar Organizasyonları Listesi"nde yer aldığı belirtilmektedir.

EK-6: Katılım Kural ve Usulleri

EK-7: Stand Talep Formu

EK-8: Vize Başvuru Formu



Ekler:
ek--1.pdf

ek--2.pdf

EK--4.pdf

EK--5.pdf

EK--6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.