2023/085 Sirküler (09.06.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-085

Sayın Üyemiz;

1. Gürcistan'a Hayvansal Olmayan Belirli Gıda Ürünleri İhracatında Analiz Zorunluluğu

2. Rusya Özel Nitelikli Alım Heyeti Programı-Tvoy Dom Sc International Firması

3. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi

4. 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı (MIHAS)

5. Firma Ödeme Sorunu

6. ABD Kağıt Torbalar Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Gürcistan'a Hayvansal Olmayan Belirli Gıda Ürünleri İhracatında Analiz Zorunluluğu

Tiflis Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Gürcistan tarafından aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerden Gürcistan'a ithal edilecek hayvansal olmayan belirli gıda ürünlerinde 1 Haziran 2023 tarihi itibariyle akredite analiz şartı getirildiği ve söz konusu uygulamanın Gürcistan tarafından Dünya Ticaret Örgütü Bitki Sağlığı Komitesine bildirildiği belirtilmektedir. (https://docs.wto.org/dol2fe/Pages/SS/directdoc.aspx?filename=q:/G/SPS/NGEO29.pdf&Open=True)

DTÖ bildiriminin orijinali ile yayımlanan mevzuat ve analize tabi eşya listesini gösteren mevzuat ekinin gayriresmi tercümesinin bir örneği ekte iletilmektedir. Söz konusu mevzuatın ekinde ülkelere göre hangi ürünlerin (HS kodlarla birlikte) hangi analize (aflatoksin,pestisit vs) tabi olduğunun detayları yer almakta olup, bu kapsamda ülkemiz özelinde kuru incir ve incir mamulleri ile fıstık ve antep fıstığında aflatoksin; asma yaprağı, keçiboynuzu, keratin, nar, tatlı biber ve limon, greyfurt ve portakal gibi narenciye ürünlerinde pestisit kalıntısı, kayısı çekirdeğinde siyanür, erik tohumları ve kekikte alkaloidler yönünden analiz yapılmasının gerekli görüldüğü ifade edilmektedir.

EK-1: Gürcistan SPS-DTÖ Bildirimi

EK-2: 153 Nolu Hükümet Kararı - Gayriresmi Tercümesi

EK-3: 153 Nolu Karar Ekinin Gayriresmi Tercümesi

2. Rusya Özel Nitelikli Alım Heyeti Programı-Tvoy Dom Sc International Firması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB) organizasyonu ile Rusya'da yerleşik perakende satış sektöründe faaliyet gösteren "TVOYDOM (SC CROCUS INTERNATIONAL)" firması yetkililerinin katılımıyla 10-11-12 ve 13 Temmuz 2023 tarihlerinde İstanbul Dış Ticaret Kompleksinde saat 09.00-17.00 aralığında "Özel Nitelikli Alım Heyeti ve İkili İş Görüşmeleri Programı” düzenlenmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Talep edilen ürünler banyo tekstili, mutfak tekstili, yatak odası ve oturma odası tekstili, mutfak ve yemek pişirme gereçleri, halılar, dekorasyon ürünleri ve gıda ürünleri olarak belirtilmektedir.

Tvoy Dom firmasına ait bilgiler, firmanın talep ettiği ürünlerin yer aldığı detaylı liste ekte ve ilgili personel bilgileri aşağıda yer almaktadır.

Söz konusu etkinliğe katılmak isteyen firmaların ön başvuru için 23 Haziran 2023 tarihine kadar https://tinyurl.com/2pa4r8dr linkinden kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir.

EK-4: Taslak Program

EK-5: Firma Bilgileri

EK-6: Talep Edilen Ürünlere İlişkin Liste

İlgili Personel:

Merve Ünel - Kurumsal İletişim ve Organizasyon Şubesi Şube Şefi

0 212 454 01 83 - 0 530 160 80 09

merve.unel@immib.org.tr

Dilek Sacide Özpolat - Kurumsal İletişim ve Organizasyon Şubesi Uzman Yardımcısı

0 212 454 00 79 - 0 549 773 27 75

dileksacide.koc@immib.org.tr

3. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi, üye ülkelerin birbirlerinin ticareti etkileme potansiyeline sahip teknik düzenlemelerini TTE Anlaşması bağlamında ele aldığı bir platform olduğu, yılda 3 kez İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlendiği ve ülkemizin bu platformda T.C. Ticaret Bakanlığınca temsil edildiği bildirilmektedir. TTE Komitesinin bu yılki ikinci toplantısının 21-23 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, müteakip toplantının Bakanlık temsilcilerince TTE Anlaşmasından doğan hak ve yükümlülüklerimiz çerçevesinde takibi öngörülmekte, toplantılar boyunca diğer üye ülke delegasyonları nezdinde ülke bazlı girişimlere ağırlık verilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Toplantılar süresince DTÖ üyesi diğer ülkelerin temsilcileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi imkânı bulunduğu, ülkemiz delegasyonunca yapılacak resmî girişimlerin yanı sıra, etkinliğin ihracatçılarımızın dış pazarlarda karşılaştığı teknik engel ve diğer muhtelif olumsuzlukların ilgili ülke temsilcilerine aktarımı ve doğrudan takibinin sağlanması için önemli bir fırsat olabileceği değerlendirildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ihracatçılarımızın yaşanan sorunlar ve ilgili ülkeler özelinde dile getirilmesi istenen hususları 13 Haziran 2023 Salı gününe kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.

4. 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı (MIHAS)

Helal Akreditasyon Kurumu'ndan alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, helal temalı fuar, konferans, kongre vb. etkinlikler; İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler başta olmak üzere dünya genelindeki Müslümanlar arasında helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin geliştirilmesine, güvenilir ve sürdürülebilir bir helal belgelendirme sisteminin tesisine ve ülkelerin helal kalite altyapılarının iyileştirilmesine yönelik iş birliklerinin artırılması açısından önemli fırsatlar oluşturduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bağlı Malezya Dış Ticareti Geliştirme Merkezi (MATRADE) koordinasyonunda her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı'nın (MIHAS), 12-15 Eylül 2023 tarihleri arasında Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenmesi planlandığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ve gıda, kozmetik, finans, turizm gibi helal belgeli ticarete konu çeşitli sektörlerin temsilcilerini bir araya getiren MIHAS, ülkemizde de Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen sektörel nitelikli fuarlar listesinde yer almakta olup bu alanda faaliyet gösteren firmaların da fuara katılım sağlamasının Türkiye'nin helal sektöründeki yerinin vurgulanması açısından faydalı olacağının değerlendirildiği belirtilmektedir.

EK-7: MIHAS 2023 Tanıtım Broşürü

İletişim Bilgileri:

MIHAS Türkiye Temsilcisi: 0212 830 4966/ +90 553 173 3105

MIHAS Malezya Temsilcisi: +603 6211 4224

5. ABD Kağıt Torbalar Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından Kamboçya, Çin, Kolombiya, Hindistan, Malezya, Portekiz, Tayvan, Vietnam'ın yanısıra ülkemiz menşeli kağıt alışveriş torbalarının ve çantalarının ithalatına yönelik damping soruşturması, ilaveten aynı ürünlerin Çin ve Hindistan menşeli olanlarının ithalatında telafi edici vergi soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı'na (DOC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) 31 Mayıs 2023 yapılan başvurunun ACCESS'te (ABD Ticaret Departmanı Online Belge Portalı) yayımlandığı belirtilmektedir.

Vaşington Ticaret Müşavirliğimiz vasıtasıyla T.C Ticaret Bakanlığımıza iletilmiş olan yazımız ekinde yer alan ABD'li yerli üreticilerin başvuru dilekçesinin incelenmesinden şikâyet konusu kâğıt alışveriş torbalarının ABD Gümrük Tarife Cetveline göre 4819.30.0040 ve 4819.40.0040 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan kâğıt alışveriş çantaları olduğu anlaşılmaktadır. Bahse konu şikâyette üretici/ihracatçı olarak yer verilen firmaların mezkûr şikayetin "Exhibit I-7" kısmında yer almakta olduğu, ayrıca yazı ekinde gönderildiği ifade edilmektedir.

ABD'nin ilgili mevzuatına göre Bakanlık-DoC tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik; Komisyon-USITC tarafından ise damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin incelemeler yürütülmektedir. ABD'li yerli üreticiler tarafından anılan soruşturmaların başlatılması için tevdi edilen şikâyetlerin alınmasını müteakip USITC'nin incelemesini başlatması ve 45 gün içerisinde ön bulgularını yayımlaması beklenmektedir. DOC ise şikâyet başvuruları sonrasında soruşturmaların açılıp açılmaması yönündeki nihai kararını 20 gün içerisinde verecektir.

Bu kapsamda, ülkemiz menşeli kâğıt alışveriş torbalarında damping soruşturması açılmasına ilişkin resmi bildirim henüz yayımlanmamış olup, mezkûr bildirimin yayımlanmasını müteakip ilgili süreçler, soruşturma takvimi, soruşturmaya taraf olacak ihracatçıların izlemesi gereken diğer prosedürlere dair ilgili firmalarımızın bilgilendirilmesi ile ilgili ayrıca gerekli malumat verileceği bildirilmektedir.

EK-8: Başvuru Dilekçesi

EK-9: Başvuru Dilekçesi-TR

EK-10: Firma Listesi



Ekler:
EK-1.pdf

EK-10.pdf

EK-2.docx

EK-3.docx

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

EK-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.