2023/088 Sirküler (19.06.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-088

Sayın Üyemiz;

1. Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al Hogailin Ülkemizi Ziyareti

2. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı

3. Hologram Güvenlik Etiketlerinin Yerine Karekod Uygulamasına İlişkin Kullanma Talimatı

4. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Kazakistan

6. Çevre Etiketi ve Doğal Taş Sektörüne Etkileri

7. Türk Doğal Taşları Suudi Arabistan Alım Heyeti

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.

1. Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al Hogailin Ülkemizi Ziyareti

Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sayın Bakanımızın 11-12 Temmuz 2023 tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmesi öngörülen Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Sayın Majid Al Hogail görüşme gerçekleştirmesi planlanmakta olduğu bildirilmektedir. Söz konusu görüşmeye ilişkin çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Suudi Arabistan pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu kapsamda, söz konusu toplantıda değerlendirmek üzere bilgi ve konuşma notlarının 19 Haziran 2023 Pazartesi günü saat 15:30'a kadarekte yer alan görüş bildirme formuna işlenerek Birliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

2. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Çin'in Ankara Büyükelçiliğinden alınan örneği ekli Nota'da, Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı'nın 28 Kasım-2 Aralık 2023 tarihleri arasında Pekin'de gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu fuara ilişkin bilgiler ekte yer almaktadır.

EK-2: Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı

3. Hologram Güvenlik Etiketlerinin Yerine Karekod Uygulamasına İlişkin Kullanma Talimatı

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'ne iletilen bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla, Ankara'daki İran Büyükelçiliğinden alınan Nota'da, İran Ticaret Odası Uluslararası İşler Yardımcılığı'na ait hologram güvenlik etiketlerinin yerine karekod (QR Kod) uygulamasına geçildiği belirtilmekte olup, söz konusu uygulamaya ilişkin kullanma talimatının iletildiği bildirilmektedir.

EK-3: Kullanma Talimatı

4. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)' nden alınan yazıda, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın önemli bir parçasını teşkil eden "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM)” Avrupa Birliği sınırları dahilinde ticari malların üretimi esnasında oluşan karbon maliyetlerine eşdeğer bir maliyetin Avrupa Birliği ülkelerine ithal edilen mallara da uygulanmasına ilişkin düzenleyici bir sistem olup SKDM tüzük metni, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, SKDM kapsamında ilk aşamada, yüksek karbon kaçağı riski taşıyan 6 sektör (çimento, demir, çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik) bulunmakta olup ilerleyen zamanlarda diğer sektörlere yönelik olarak da düzenlemelerin hayata geçirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, düzenleme ile ilgili öne çıkan hususlar ve kapsam dahilindeki ticarete konu ürün gruplarını içeren "SKDM Bilgi Notu” ekte yer almaktadır.

EK-4: Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması Bilgi Notu

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Kazakistan

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir e-posta yazısında, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 20 Haziran 2023 Salı günü 14:00-15:30saatleri arasında Kazakistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Kazakistan Pazarına Giriş "konusunda sektörel elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Kazakistan Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/43YDvQv

6. Çevre Etiketi ve Doğal Taş Sektörüne Etkileri

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)' nden alınan yazıda, Çevre etiketi, hammadde temin sürecinden bertaraf sürecine kadar geçen süreçte çevresel etkileri azaltılmış ürünleri/hizmetleri teşvik etmek ve tüketicilere doğru, yanıltıcı olmayan, bilimsel temelli bilgi sağlamak için oluşturulmuş gönüllü bir ödüllendirme sistemini temsil eden işaret olup Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı "Türkiye Çevre Etiket Sistemini” 19 Ekim 2018 tarihinde uygulamaya geçirildiği iletilmektedir.

Yazıda devamla, çevre etiketi ile ürünlerinde/hizmetlerinde düşük karbon emisyonu, atık önleme, enerji verimliliği, su tasarrufu, zararlı kimyasalların kullanılmaması gibi alanları dikkate alarak çevreye duyarlı bir süreç takip eden işletmelerin teşvik edilerek sürdürülebilir tüketim ve üretim uygulamalarının desteklenmesi amaçlandığı belirtilmektedir. Ülkemizde enerji verimliliği, atık minimizasyonu ve ürün yönetimini teşvik edecek, doğal kaynakların tüketiminde çevre, insan, iklim üzerindeki olumsuz etkileri azaltacak, daha az kaynakla tasarruf sağlayacak, ilave pazarlara açılma imkânı sunacak olan Ulusal Çevre Etiket Sisteminin kurulmasına yönelik olarak yapılan "Ulusal Çevre Etiketi Projesi" kapsamında 66/2010 sayılı AB Eko-Etiket Direktifine uyumlu olarak 7 sektörde (cam ürün grubu, elde yıkanabilir bulaşık deterjanı ürün grubu, kişisel bakım ve kozmetik ürün grubu, seramik kaplama ürün grubu, tekstil ürün grubu, temizlik kâğıdı ürün grubu, turistik konaklama hizmet grubu) kriterler yayımlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, çevre etiketi sertifikalandırılmasının madenciliğe de kazandırılması adına doğal taş sektöründe uygulanabilirliği yönünde çalışmalar yürütülmekte olduğu "Türkiye Doğal Taş Sektöründe Çevre Etiketi” konulu bilgi notu ekte yer almaktadır.

7. Türk Doğal Taşları Suudi Arabistan Alım Heyeti

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)' nden alınan yazıda, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından, 9 - 13 Temmuz 2023 tarihleri arasında Suudi Arabistan'dan yapı, inşaat, müteahhitlik, mimarlık sektörleri başta olmak üzere davet edilecek satın almacı firmaların katılımıyla doğal taş sektörü alım heyeti organizasyonu gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, katılımcıların 9 - 13 Temmuz 2023 tarihlerinde yabancı firma yetkilileri ile birebir görüşme imkânı bulacakları söz konusu alım heyeti için katılım bedeli 250 USD olarak belirlenmiş olup, alım heyeti kapsamında yabancı firma temsilcileri ile ikili iş görüşmeleri programına katılmak isteyen firmaların, görüşmelere katılacakları şehri (İstanbul veya Bursa) seçerek https://tinyurl.com/suudialimheyeti linkinde yer alan başvuru formunu doldurduktan sonra katılım bedelini aşağıda yer alan banka hesabına yatırmaları gerektiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, ekte yer alan belgelerin eksiksiz bir şekilde 20 Haziran 2023 Salı günü mesai bitimine kadar e-posta yoluyla maden@immib.org.tr adresine, ıslak imzalı evraklar ise kargo ile Birlik adreslerine iletilmesi büyük önem arz etmektedir.

İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

BANKA : VAKIFLAR BANKASI

IBAN (USD) : TR97 0001 5001 5804 8012 0284 44

ŞUBE : GÜNEŞLİ TİCARİ

HESAP NO : 00158048012028444

EK-5: Alım Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı

EK-6: Alım Heyeti Taahhütname

EK-7: Kişisel Veri Paylaşımı Onay Formu

EK-8:Taslak Program





Ekler:
ek-1.docx

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

EK-5.doc

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.