2023/095 Sirküler (03.07.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2023-095

Sayın Üyemiz;

1. EUROFER Konferansı: Avrupa'nın Net-Sıfır Sanayisinin Geliştirilmesi

2. Yeşil Mutabakat - Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi

3. ABD-Karbon Kaynaklı Çelikten Tüp ve Borular-5 Yıllık Gözden Geçirme Soruşturması

4. ABD Kağıt Torbalar Damping Soruşturması-Bilgilendirme Toplantısı

5. Mısır - Bilgi Notu

6. 2019/17937ABsayılıKomisyonUygulama Tüzüğü2023/1110/ABGüncellemesi

7. Hologram Güvenlik Etiketlerinin Yerine Pilot Olarak Uygulanan Karekod (QR Kod) Projesi

8. Kabil-İmam Ebu Hanife Fuarı

9. Kayısı Nektarı Standart Tasarısı

10. KBIS 2024 /Milli Katılım Duyurusu Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. EUROFER Konferansı: Avrupa'nın Net-Sıfır Sanayisinin Geliştirilmesi

T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Avrupa Çelik Birliğince (EUROFER) 31 Mayıs 2023 tarihinde Brüksel'de "Avrupa'nın Net-Sıfır Sanayisinin Geliştirilmesi” başlıklı bir konferans gerçekleştirildiği bildirilmekte olup konferans hakkında bilgilerin derlendiği notun ekte sunulduğu ifade edilmektedir.

EK-1: EUROFER Konferansı Bilgi Notu

2. Yeşil Mutabakat - Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, AB Komisyonu'nun 23 Şubat 2022 tarihinde sunduğu kurumsal sürdürülebilirlik konusunda gerekli özeni gösterme yükümlülüğüne (corporate sustainability due diligence) ilişkin direktif taslağının yasama sürecinin AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nda (AP) devam etmekte olduğu ve 31 Mayıs 2023 tarihinde, insan hakları ve çevresel etkilerinin şirketlerin yönetimine entegre edilmesine yönelik söz konusu kurallar konusunda üye devletlerle yapılacak müzakereler için pozisyonun 366 lehte, 225 aleyhte ve 38 çekimser oyla kabul edildiği belirtilmektedir.

Yapılan açıklamada, şirketlerin faaliyetlerinin çocuk işçiliği, kölelik, emek sömürüsü, kirlilik, çevresel bozulma ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi insan hakları ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini tespit etmeleri ve gerektiğinde önlemeleri, sona erdirmeleri veya hafifletmelerinin gerekeceği; ayrıca, sadece tedarikçiler değil, aynı zamanda satış, dağıtım, nakliye, depolama, atık yönetimi ve diğer alanlar da dâhil olmak üzere değer zinciri ortaklarının etkilerini izlemek ve değerlendirmek zorunda olacakları bildirilmektedir.

AP'nin, yeni kuralların, finansal hizmetler de dâhil olmak üzere, sektörleri ne olursa olsun, 250'den fazla çalışanı ve dünya çapında 40 milyon avronun üzerinde cirosu olan AB merkezli şirketler ile 500'den fazla çalışanı ve dünya çapında 150 milyon avronun üzerinde cirosu olan şirketler için geçerli olmasını; cirosu 150 milyon avronun üzerinde olan AB üyesi olmayan ülke şirketlerinin de, cirolarının en az 40 milyon Avro'su AB'de elde edilmişse kapsama alınmasını istediği ifade edilmektedir.

Yaptırımlar ve denetim mekanizması açısından kurallara uymayan şirketlerin zararlardan sorumlu olacağı ve ulusal denetim makamları tarafından yaptırıma tabi tutulabilecekleri; yaptırımların ifşa etme, mallarının piyasadan çekilmesi veya dünya çapındaki net cirosunun en az %5'i kadar para cezası gibi önlemleri içereceği; ayrıca kurallara uymayan AB üyesi olmayan ülke şirketlerinin AB'de kamu ihalelerine girmesinin yasaklanacağının kaydedildiği belirtilmektedir.

Üye devletler teklife ilişkin pozisyonlarını Kasım 2022'de kabul etmiş olup Parlamento'nun tutumunu benimsemesinin ardından, mevzuatın nihai metni üzerinde müzakerelerin başlamasının beklendiği bildirilmektedir.

3. ABD-Karbon Kaynaklı Çelikten Tüp ve Borular-5 Yıllık Gözden Geçirme Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından 7306.30 ve 7306.90 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan "Karbon Kaynaklı Çelik Tüp ve Borular” (Circular Welded Carbon Steel Pipes and Tubes) ithalatında uygulanmakta olan anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin devam edip etmeyeceğinin gözden geçirildiği 5 yıllık gözden geçirme soruşturmasının ABD Ticaret Komisyonu tarafından (USITC) başlatıldığına dair ABD Resmî Gazetesinde 16 Haziran 2023 tarihinde bir bildirim yayınlandığı bildirilmektedir.

ABD'nin ilgili mevzuatları uyarınca anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarında dampingin/sübvansiyonun mevcudiyeti ile zararın mevcudiyeti iki ayrı kurum tarafından incelenmekte olup ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından dampingin ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik; Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine yönelik ayrı soruşturmalar yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Anılan bildirimin incelenmesinden soruşturmaya taraf olmak isteyen ve Public Service List'te yer almak isteyen firmaların bildirim yayımından 45 gün içinde Commission's Electronic Document Information System (EDIS, https:// edis.usitc.gov.) vasıtasıyla taraf olma başvurusu-Entry of Appearance(EOA) sunmaları gerektiği, 26 Ekim 2023 tarihinde bir dinleme toplantısı (hearing) tertip edileceği ve toplantıya katılacakların 18 Ekim 2023'ten önce Sekretaryaya taleplerini iletmeleri gerektiği ifade edilmekte olup, söz konusu bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-06-16/pdf/2023-12971.pdf adresinden erişim sağlanabildiği belirtilmektedir.

Bu süreçte, ITA hızlandırılmış gözden geçirme soruşturmasını (expedited review) tamamlamış Nisan ayında tamamlamış ve marj oranlarını portalda yayınlamış, 24 Nisan 2023 tarihli ABD Resmî Gazetesinde de duyurulmuştur. İlgili bildirime de https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-04-24/pdf/2023-08605.pdf adresinden ulaşılabildiği belirtilmektedir.

4. ABD Kağıt Torbalar Damping Soruşturması-Bilgilendirme Toplantısı

İlgi: a) 09.06.2023 tarihli ve 2023-085 sayılı yazımız.

b) 15.06.2023 tarihli ve 2023-087 sayılı yazımız.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından Kamboçya, Çin, Kolombiya, Hindistan, Malezya, Portekiz, Tayvan, Vietnam'ın yanı sıra ülkemiz menşeli kağıt alışveriş torbalarının ve çantalarının ithalatına yönelik damping soruşturması, ilaveten aynı ürünlerin Çin ve Hindistan menşeli olanlarının ithalatında telafi edici vergi soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı'na (DOC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) 31 Mayıs 2023'te bir başvuru yapıldığı, ABD'nin ilgili mevzuatına göre DOC ve Komisyon-USITC tarafından yapılacak değerlendirme süreci hakkında ilgide kayıtlı yazılarımızla üyelerimize iletilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, bu defa, şikâyet başvuruları sonrasında soruşturmanın açılıp açılmayacağı kararını 20 gün içerisinde veren DOC'un, soruşturma açılması kararını ACCESS'te (ABD Ticaret Departmanı Online Belge Portalı) yayımladığı, söz konusu kararın yazı ekinde sunulmakta olduğu ifade edilmektedir. Kararın incelenmesinden ITA ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebileceğini belirtmiş olup, soru formlarına, soruşturma takvimine ve diğer hususlara https://www.trade.gov/ec-adcvd-case-announcements adresinden erişim sağlanabildiği belirtilmektedir.

Bakanlığımız tarafından hazırlanacak ülkemiz görüşlerinin yazılı ve sözlü olarak ABD makamlarına tevdi edilmesinin öngörüldüğü, Bakanlığımız tarafından dikkatle takip edilen soruşturmalarda ihracatçılarımızla eşgüdüm ve uyum içerisinde sürecin yürütülmesinin önem arz ettiğinin belirtildiği ifade edilmektedir. Bu çerçevede, USITC'nin soruşturmasına taraf olan ihracatçı firmalarımız için genel olarak soruşturma süreçlerine dair 7 Temmuz 2023 Cuma günü saat 14:30'da online bir bilgilendirme toplantısı yapılacak olup, toplantıya https://zoom.us/j/92179307143?pwd=YmxmV1ZuTFAwd25PS0RXWmN0THd1QT09 linkinden katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu toplantıya katılacak temsilcilerin bilgilerinin ekte yer alan form ile 05 Temmuz 2023 Salı günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-2: Temsilci Formu

EK-3: ITA Açılış

5. Mısır - Bilgi Notu

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sayın Ticaret Bakanımızın, önümüzdeki Temmuz ayı içerisinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunması öngörülen Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Saleh ile görüşme gerçekleştirmesi planlanmakta olup söz konusu görüşmeye ilişkin çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Mısır pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu görüşmede ele alınmasında fayda görülen hususlar ile talep ve değerlendirmelerinizin 4 Temmuz 2023 Salı günü 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-4: Görüş Bildirim Formu

6. 2019/17937ABsayılıKomisyonUygulama Tüzüğü2023/1110/ABGüncellemesi

T.C. Antalya Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Avrupa Komisyonu, belirli üçüncü ülkelerden gelen ve hayvansal olmayan belirli gıda ve yemlerin Avrupa Birliği (AB)'ne girişini düzenleyen resmi kontrollerin ve acil durum önlemlerinin geçici olarak artırılmasına ilişkin 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün I ve II sayılı eklerinde yer alan listeleri altı ayı geçmeyecek periyotlarda gözden geçirdiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede; bahse konu 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2023/1110/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün 7 Haziran 2023 tarihli AB Resmi Gazetesi'nin L 147 sayılı nüshasında yayımlandığı ve 27 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe gireceğinden bahisle, söz konusu Tüzük ile;

- AB'ye üye Devletler tarafından ülkemizden ithal edilen portakal ve nar sevkiyatlarında pestisit kalıntılarına ilişkin olarak AB mevzuatında öngörülen ilgili gerekliliklere yüksek oranda uygunsuzluk tespit edilmesi nedeniyle, Birliğe giren sevkiyatlarda daha önce %20 olan kimlik ve fiziki kontrol sıklığının %30'a çıkarıldığı,

- AB'ye üye Devletler tarafından ülkemizden ithal edilen keçiboynuzu tohumları ile keçiboynuzu ve keçiboynuzu tohumlarından elde edilen yapışkan sıvılar ile kıvam verici maddeleri ve keçiboynuzu gamı sevkiyatlarında; bu ürünlerin Birliğe girişte aranan model sertifika zorunluluğunun kaldırıldığı ancak, daha önce uygulanan %20 kimlik ve fiziki kontrol sıklığının Ek-1'de devam edeceği ile değişik gümrük numaralı ve ülkemiz menşeli keçiboynuzu gamı içeren gıda katkı maddeleri karışımlarının Birliği girişte aranan model sertifika zorunluluğunun devam edeceği,

- AB'ye üye Devletler tarafından ülkemizden ithal edilen işlenmiş kayısı çekirdekleri sevkiyatlarında gerçekleştirilen resmi kontrollerde siyanür için Tüzüğün Ek-1'nde uygulanan %50 kimlik ve fiziki kontrol sıklığı Tüzüğün Ek-2'sine aktarılıp model sertifika zorunluğu getirildiği ve model sertifika zorunluluğu için 27 Ağustos 2023 tarihine kadar bir geçiş dönemi belirlendiği,

- ABD menşeli olan ve ülkemizden AB üyesi ülkelere gönderilen Antep fıstığı ve ürünlerine %50 kimlik ve fiziki kontrol sıklığı ile model sertifika zorunluluğu getirildiği ve model sertifika zorunluluğu için 27 Ağustos 2023 tarihine kadar bir geçiş dönemi belirlendiği,

Bildirilmektedir.

EK-5: 2023/1110/ABsayılıKomisyonUygulamaTüzüğü

7. Hologram Güvenlik Etiketlerinin Yerine Pilot Olarak Uygulanan Karekod (QR Kod) Projesi

İlgi: 19.06.2023 tarihli ve 2023-088 sayılı yazımız.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, 21 Nisan 2023 tarihinden itibaren İran'ın Meşhed, Kerman ve İsfahan şehirlerinde hologram güvenlik etiketlerinin yerine pilot olarak uygulanan Karekod (QR Kod) projesinin, 22 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla İran'ın tüm illerinde uygulanmaya başladığı ifade edilmektedir.

8. Kabil-İmam Ebu Hanife Fuarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakanlığının Notasına istinaden, Kabil'de, 16-22 Temmuz 2023 tarihleri arasında "İmam Ebu Hanife" Fuarının düzenleneceği bildirilmektedir. Bahsi geçen yazı ekinde, anılan fuar hakkında detaylı bilgi içeren bilgi notu da yer aldığı belirtilmektedir.

EK-6: Kabil-İmam Ebu Hanife Fuarı Nota ve Bilgi Notu

9. Kayısı Nektarı Standart Tasarısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan "tst 1597 Kayısı Nektarı” standart tasarısının geliştirilmesi için görüş talep edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu tasarıya görüş veya teklif iletmek isteyen üyelerimizin ekteki görüş tablosunu doldurarak, 17 Temmuz 2023 Pazartesi günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-7: Görüş Tablosu

10. KBIS 2024 /Milli Katılım Duyurusu Hk.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (AKİB)'nden alınan yazıda, 27-29 Şubat 2024 tarihleri arasında ABD/Las Vegas'ta düzenlenecek olan KBIS "Uluslararası Mutfak ve Banyo Fuarı” Türkiye milli katılımı Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 14.07.2023 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.

Online Başvuru Formu: https://forms.gle/EHCoUkpy9dHWH9Cn9

Katılım Bedeli: Tahmini 1430 $/m2 (nakliyeli, bozulabilir ürün hariç, havayolu- tek yön)

Tahmini 1265 $/m2 (nakliyesiz)

Katılım bedeline dahil olan hizmetler;

  • Yer kirası,
  • Özel stant konstrüksiyonu,
  • Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,
  • Kataloğa giriş bedeli,
  • Elektrik ve internet bağlantısı,
  • Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma
  • Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez)

Sergilenecek Ürünler: Sektör, Mutfak ve Banyo Aksesuarları, Sıhhi Tesisat, Armatürler, Banyo Kabinleri, Zemin Kaplama, Ev otomasyonu, Aydınlatma, Doğal Taş, Seramik, Havalandırma, Su Filtrasyon Sistemleri, Mutfak ve Banyo Dolapları, Yapı Malzemeleri, Beyaz Eşya, Mutfak Banyo Teknolojileri, Mobilya Yan Sanayi Ürünlerini kapsamaktadır.

Uluslararası KBIS Mutfak ve Banyo Endüstrileri Fuarı kapsadığı Mobilya ve Mobilya yan sanayi ürün grupları için Kuzey Amerika'nın en büyük fuarı olarak bilinmektedir. Fuar geçtiğimiz yıllarda 59 farklı ülkeden 40 bini aşkın ziyaretçiye ulaşmıştır. Fuara sektörde öncü 600'den fazla marka katılım göstermektedir.

Milli katılım organizasyonu altında katılacak firmalar için Katılım bedeline; yer kirası, özel stant konstrüksiyonu, stand genel ve günlük temizlik hizmeti, kataloğa giriş bedeli, internet bağlantısı, ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez ) hizmetleri dahil olup, nakliyeli katılmak isteyen firmalar için nakliye işlemleri; havayolu- tek yön olarak ve m2 başına 15 kg nakliye limiti olarak yapılacağı belirtilmektedir. Fuarın milli katılımının, "5973 Sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 452.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği bildirilmektedir.

Banka Hesap Bilgileri: Alıcı Adı: Akdeniz İhracatçı Birlikleri

Banka ve Şube Adı: Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi (Şube Kodu :052)

IBAN (Dolar) : TR40 0001 5001 5804 8000 9271 41

İlgili kişiler: Burak İnanç ALAGÖZ, Begüm ASLAN (Dahili:1134,1135)

E-posta : sanayi@akib.org.tr

EK-8: Katılım Şartları



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.docx

EK-3.pdf

EK-4.docx

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.xlsx

EK-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.