2023/097 Sirküler (05.07.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-097

Sayın Üyemiz;

1. Kırgızistan ile 2.Ortak Gümrük Komitesi

2. Mevzuat Değişikliği - Fosmet

3. Tanzanya (Darüsselam) Ticaret Heyeti, 17-21 Eylül 2023

4. Techxtıle Start-Up Challenge Başvuruları Başladı

5. Tekstil Ürünleri İçin Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu-Hollanda

6. Türkiye'den Hayvansal Gıda ve Yem İhracatı Yapan İşletmelerin Azerbaycan Gıda Siciline Kayıt Olması

7. AB Yaptırımları Eğitim Çalıştayı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Kırgızistan ile 2.Ortak Gümrük Komitesi

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, ülkemiz ile Kırgızistan arasında Gümrük alanındaki konuların üst düzeyde ele alınacağı ve takip edileceği 2.Ortak Gümrük Komitesi'nin 19-20 Temmuz 2023 tarihlerinde Kırgızistan'da gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu toplantıda değerlendirmek üzere bilgi ve konuşma notlarının5 Temmuz 2023 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ekte yer alan görüş bildirme formuna işlenerek Birliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

2. Mevzuat Değişikliği - Fosmet

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 25 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan (AB) 2022/94 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü kapsamında, "fosmet (phosmet)" aktif maddesinin onayını yenilememe kararı alındığı bildirilmektedir. "Fosmet” maddesinin çeşitli ürünlerde, özellikle narenciye, elma ve şeftali gibi meyvelere uygulanan insektisit ve akarisitlerde kullanılan aktif bir madde olduğu, turunçgil meyve kurdu, meyve sinekleri ve turunçgil psyllid zararlılarının tedavisinde yaygın olarak kullanıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca, 20 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan, fosmet için mevcut maksimum kalıntı seviyelerinin (MRLs) gözden geçirilmesine ilişkin EFSA görüşünde greyfurt, portakal, limon, misket limonu, mandalina, hindistan cevizi, elma, armut, ayva, muşmula, yenidünya, kayısı, şeftali, sofralık üzüm, şaraplık üzüm, yaban mersini, kızılcık, kamkat ve patates için MRL'lere ilişkin tüketiciler için bir risk tespit edildiğinin açıklandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, EFSA'nın veri eksiklikleri nedeniyle, tüm ürünlerde fosmet için mevcut MRL'lerin insan sağlığı üzerinde zararlı etkilerini göz ardı edemediği ve bu nedenle Kodeks maksimum kalıntı limitlerine dayalı olanlar da dahil olmak üzere, fosmet için mevcut MRL'lerin hiçbirinin tüketiciler için güvenli olduğunun teyit edilemediği ifade edilmektedir. Bu çerçevede, AB Resmi Gazetesi'nin 26 Mayıs 2023 tarihli ve L 139 sayılı nüshasında yayımlanan bir örneği ekli, "Belirli ürünlerin içinde veya üzerindeki fosmet için maksimum kalıntı seviyeleri açısından, (AT) 396/2005 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü'nün III ve V sayılı Eklerini tadil eden 25 Mayıs 2023 tarihli ve (AB) 2023/1029 sayılı Komisyon Tüzüğü” kapsamında, fosmet için MRL'lerin, en modern ve güvenilir analitik yöntemler kullanılarak tespit edilebilen en düşük seviye olan tespit limitine düşürüldüğü belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Tüzük kapsamında, fosmet için MRL'lerin, EFSA'nın bilimsel görüşü çerçevesinde, Kodeks Alimentarius tarafından tespit edilen MRL'lerden farklı olarak, çoğu meyve için 0,01 mg/kg ve portakal, elma ve armut için 0,005 mg/kg olarak belirlendiği ve Tüzük'te yeni MRL'lerin 15 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacağı belirtilmekle birlikte, bu tarihten önce AB'ye ihraç edilen gıdaların da 15 Eylül 2023 tarihinden sonra AB piyasasına sunulması durumunda, yeni MRL'lere uyulması gerekeceği bildirilmektedir.

EK-3: Komisyon Regülasyonu Örneği

3. Tanzanya (Darüsselam) Ticaret Heyeti, 17-21 Eylül 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisleri organizasyonu ile 17-21 Eylül 2023 tarihleri arasında Tanzanya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Darüsselam şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Tanzanya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu heyete başvuru için son tarih 13 Temmuz 2023 Perşembe günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/tanzania-dar-es-salaam-2023/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalardan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 30.000-TL tahsil edilecektir. Başvurular başta Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Enerji, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, İnşaat Malzemeleri, Makine ve Aksamları (Tarım ilaç ve makineleri, Gıda/Tarımsal İşleme), olmak üzere tüm sektörlere açıktır.

Yazıda devamla, heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'ne ulaştırılmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

EK-4: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-5: Tanzanya (Darüsselam) Ticaret Heyeti Taslak Programı

4. Techxtıle Start-Up Challenge Başvuruları Başladı

Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği ( UİB)' nden alınan yazıda, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği öncülüğünde, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve BEBKA Kalkınma Ajansı proje ortaklığında tekstil ve hazır giyim sektörlerinde inovasyon kültürünü oluşturmak ve yeni girişimleri sektöre kazandırmak amacıyla 2009 yılından itibaren düzenlenmekte olan "Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi” etkinlik geçtiğimiz yıl "TechXtile Start-Up Challenge” başlığı altında; girişimcilik ve sanayiye uygulanabilirlik odağında revize edildiği belirtilmektedir. Bu yıl etkinliği daha da ileriye taşıyarak; projelerin odaklanacağı alanları direkt olarak sanayicimizin beklentisi ile şekillendirildiği, 2021 yılında "TechXtile Platform” ismi ile tüm faaliyetleri tek çatı altında toplayan bir girişimcilik platformuna dönüştürüldüğü,

· Girişimci adaylarının yenilikçi fikirlerinin yarıştığı "START-UP CHALLENGE”

· Kurumlarda yapılan yenilikçi uygulamaların yarıştığı "İNOVASYON LİGİ”

· Ekosistemi geliştiren ve ilham veren buluşmalar olan "AKIL-FİKİR BULUŞMALARI”

· Birçok kıymetli eğitimi barındıran "AKADEMİ”

· Finalistlerin ve başvuru yapanların üyeliğiyle sürekli desteklendiği "MEMBERS'

CLUB”

Yazıda devamla, yeni teknoloji ve metodların üretime dahil edilmesi, yenilikçi ürünler tasarlanması, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve tekstil alanında ihracatta katma değerin artırılmasını destekleyen TechXtile Start-Up Challenge, tekstil sektörü için teknolojik derinliği, yeniliği ve ticarileşme kabiliyeti olan yenilikçi fikirlerin buluştuğu bir girişimcilik programı olup, TechXtile Start-Up Challenge etkinliği için proje başvuruları https://www.techxtile.net/ web siteleri üzerinden 22 Haziran 2023 tarihi itibarı ile başvurular alınmaya başlandığı bildirilmektedir.

Bahse konu etkinliğe, 18 yaşını tamamlamış herkesin katılabileceği TechXtile Start-Up Challenge etkinliğine ilişkin detaylı bilgiye (odaklanılacak teknolojik alanlar, başvuru koşulları, vb.) http://www.techxtile.net/ web sayfasından ulaşılabilmektedir.

EK-6: Duyuru Görseli

EK-7: Duyuru Desteği Beklenen Konular

5. Tekstil Ürünleri İçin Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu-Hollanda

Lahey Ticaret Müşavirliği'nden alınan bilgiye atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, Hollanda'da, yeşil mutabakat ile ilgili uygulamaların bir parçası olarak, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren tekstil ürünleri için genişletilmiş üretici sorumluluğunun (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid, UPV-EPR) yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, konuya ilişkin mevzuatın öne çıkan hususları ile düzenlemenin İngilizce gayriresmi çevirisini içeren bilgi notu ekte iletilmektedir.

EK-8: Bilgi Notu- Hollanda'da Tekstiller İçin Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu

6. Türkiye'den Hayvansal Gıda ve Yem İhracatı Yapan İşletmelerin Azerbaycan Gıda Siciline Kayıt Olması

Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlığından alınan muhtelif yazılara atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, "Azerbaycan Cumhuriyeti Gıda Güvenliği Kanunu"nun 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilmekte olup, Kanun kapsamında gıda ve yem ürünleri üretimi ve ithalatı yapan işletmelerin kayıt ve onay işlemi yaptırması gerektiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu 5 Mayıs 2022 tarihli ve 523-VIQ sayılı Gıda Güvenliğine Dair Kanunun (https://e-qanun.az/framework/49857) gıda ile temas eden malzeme ve ürünler de dahil olmak üzere gıda ve yem ürünlerinin Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ithalatı ile ilgili bir takım değişiklikler öngördüğü, bu nedenle anılan Kanunun 24.5 maddesine göre listesi belirlenen hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıda ve yem ürünlerinin ithal edilebilmesi için bu ürünlerin üretildiği ve işlendiği gıda tesislerinin Gıda Güvenliği Ajansı tarafından onaylanması gerektiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, işletmenin gıda tesislerine onay sürecinde söz konusu Ajansa başvurulması ve Ajansa bağlı faaliyet gösteren Azerbaycan Gıda Güvenliği Enstitüsü denetçileri tarafından Kanunun 24.8 maddesi çerçevesinde değerlendirme yapılması gerektiği belirtilmektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda gıda tesisinin Azerbaycan Cumhuriyeti mevzuatı koşullarını karşıladığı tespit edilir ise gıda tesislerinin Gıda Güvenlik Siciline dahil edileceği ifade edilmektedir. Bu kapsamda, ülkemizden söz konusu Ajans'a tescil başvurusunda bulunan gıda tesisleri olduğu ifade edilerek yakın zamanda değerlendirilme işlemi yapılacağı için sürecin hızlandırılması gerektiği belirtilmektedir.

7. AB Yaptırımları Eğitim Çalıştayı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avrupa Birliğinin 13 - 14 Temmuz 2023 tarihlerinde Türkiye'de, AB yaptırımları konulu bir eğitim çalıştayı düzenleyeceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, çalıştayın temel amacının, AB yaptırımları ve uygulamaları hakkında farkındalık yaratmak ve bu yaptırımların atlatılma olasılığının önüne geçilmesine karşı iş birliğini sağlamak olduğu aktarılmıştır. Sofitel İstanbul Taksim Oteli'nde düzenlenecek olan çalıştayın, İngilizce ve Türkçe dillerinde gerçekleştirileceği ve AB yaptırımları konusundaki farkındalıklarını artırmayı hedefleyen Türk özel sektör temsilcilerinin katılımlarının hedeflendiği belirtilmiştir. Çalıştayın, AB Yaptırımları Temsilcisi Sayın David O'Sullivan'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretle eş zamanlı olarak düzenleneceği ve çalıştaya katılım gerçekleştirmek isteyen özel kuruluş temsilcilerinin https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrPYJk9qD0iqbWWDeu1ma0dIMxxVjsRgw31s3_p2oTlEqE1A/viewform internet bağlantısı üzerinden kayıt yaptırabileceği iletilmiştir.

Bu çerçevede, toplantıya olan yoğun ilgi nedeniyle yüz yüze katılımın, her kuruluş için bir katılımcı ile sınırlandırıldığı ve istek halinde aynı kuruluşa ait diğer temsilcilerin çevrimiçi katılım sağlayabileceği belirtilmiş olup, kayıtlar için son tarihin 5 Temmuz 2023 olduğu iletilmekte olup, kayıt başvurularını müteakip başvuran kuruluş temsilcilerine yüz yüze ve çevrimiçi katılımları için teyit e-postası gönderileceği, fiziki ve çevrimiçi katılım haklarının sadece taraflarına teyit e-postası gönderilen kuruluş temsilcilerine sağlanacağı belirtilmektedir.

Ayrıca, Çalıştay Uluslararası Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin (ISTC) desteğiyle düzenlenecek olup ilgili taslak gündem ekte yer almaktadır.

İrtibat e-posta adresi: SanctionsTR@istc.int

EK-9: AB Yaptırımları Semineri Taslak Gündem



Ekler:
ek-1.docx

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

ek-6.pdf

ek-7.pdf

ek-8.docx

ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.