2023/101 Sirküler (10.07.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-101

Sayın Üyemiz;

1. Kümelenme Destek Programı Tanıtım Toplantısı Hk.

2. Sidney - Melburn / Avustralya İplik ve Kumaş Sektörel Ticaret Heyeti Programı

3. Şeker Pancarı Posası/Küspesi İhracatı hk.

4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Bulgaristan

5. "Çağlayancerit Cevizi”nin AB Nezdinde Tescili

6. North West Yatırım Zirvesi

7. Irak Vize Süreci

8. Suudi Arabistan Standartlar Örgütü Sirküleri

9. Halal Expo Nijerya Fuarı

10. TİM'den Gelen Yazı (EUR-1/Özbekistan Hk.)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter


1. Kümelenme Destek Programı Tanıtım Toplantısı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Kümelenme Destek Programı kapsamında imalat sanayimizin üretim ve bilgi temelli dönüşümünü sağlayarak rekabet gücünün artırılması amaçlandığı ifade edilmektedir.

Program ile eş zamanlı yürütülen küme koordinasyonu, farkındalığı ve/veya etkinliğini geliştirme, faktör koşullarını ve/veya piyasalarını geliştirme, verimlilik ve yenilik alanlarındaki projeler 5 yıl süre desteklenecek ve proje sözleşme bütçesinin %70'inin program kapsamında karşılanacak olduğu, Kümelenme Destek Programı Çağrısı yayınlanmış olduğu ve başvuruların 4 Eylül 2023 tarihinde başlayacağı bildirilmektedir.

Bu doğrultuda, TİM katkısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 Temmuz 2023 saat 14.00-15.00'da çevrimiçi Kümelenme Destek Programı Tanıtım Toplantısı gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Program ücretsiz olup, yalnızca aşağıdaki linkten kayıt yapılması gerekmektedir.

Kümelenme Destek Programı Tanıtım Toplantısı Başvuru için:

https://forms.gle/mttn3jnbsZFzYqND7

EK-1:Program Görseli

2. Sidney - Melburn / Avustralya İplik ve Kumaş Sektörel Ticaret Heyeti Programı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (GAİB) ‘nden alınan yazıda, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından, "5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar” kapsamında ihracatta yeni pazarların bulunması ve dış pazarlardaki payımızın arttırılması amacıyla 20 - 26 Ağustos 2023 tarihlerinde Avustralya'nın Sidney ve Melburn şehirlerine yönelik İplik ve Kumaş Sektörel Ticaret Heyeti programı düzenlenmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla; Ticaret heyeti programı dahilinde, Ticaret Müşavirliklerimizin de desteği ile tekstil firmaları ile katılımcı şirketlerimiz arasında ikili iş görüşmeleri düzenlenmesi ve sektörle ilgili tekstil perakende alanlarının ziyaret edilmesi planlandığı, heyet programına başvuru yapılabilmesi için firmaların Destek Yönetim Sistemi'nde (DYS) yararlanıcı olarak kayıtlı olmaları zorunlu olduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Ticaret heyetinin tahmini katılım bedeli kişi başı 3500 USD olup, heyet organizasyonu ön destekli olduğundan heyetten sonra katılımcılara herhangi bir destek ödemesi yapılmayacağı bildirilmektedir. Katılımcı şirketlerden devlet destekli olarak en fazla iki kişi heyet organizasyonuna katılabilmekte, heyet organizasyonuna şirketleri adına katılacak olan temsilcilerin mutlaka heyetin düzenlendiği tarihlerde katılımcı şirket ortağı veya şirketin SGK'lı çalışanı olması, katılımcı şirket ile organik bağı olan başka bir şirketten SGK'lı çalışan olsa dahi destek kapsamına girmemektedir.

Katılım Payına Dahil Olan Hizmetler:

− İstanbul - Sidney ekonomi sınıfı (THY) uçak bileti

− Sidney - Melburn ekonomi sınıfı uçak bileti

− Melburn - İstanbul ekonomi sınıfı (THY) uçak bileti

− İç hatlar - İstanbul gidiş-dönüş ekonomi sınıfı (THY) uçak bileti

− Sidney'de 2 gece, Melburn'de 2 gece konaklama (Oda + Kahvaltı)

− İkili iş görüşmeleri için gerekli hizmetler, salon kirası, tercüman, tanıtım

malzemeleri, tanıtım hizmetleri vb.

− Gerekli tüm transferler

Katılım Payına Dahil Olmayan Hizmetler:

− Oteldeki ekstra oda harcamaları ve diğer ekstra harcamalar

− Yurtdışı çıkış harç bedelleri ve vize ücretleri

Söz konusu ticaret heyetine katılmak isteyen firmaların ekte yer alan formu, doğru ve eksiksiz olarak doldurarak en geç 10 Temmuz 2023 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (sebnemkose@gaib.org.tr ; muhammedalicavus@gaib.org.tr ) göndermeleri gerekmektedir.

Bilgi İçin İrtibat:

Şebnem KÖSE/ 0342 211 0514, sebnemkose@gaib.org.tr

Muhammed Ali Osman ÇAVUŞ/ 0342 211 0528, muhammedalicavus@gaib.org.tr

EK-2: Heyet Taslak Programı

EK-3: Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı

3. Şeker Pancarı Posası/Küspesi İhracatı hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, "Şeker pancarı posası/küspesi ihracatına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazıda özetle; "şeker pancar posası/küspesi" ihracatı için, 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 'İhracat Ön İzin Belgesi' düzenleneceği belirtilmektedir.

4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları- Bulgaristan

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir e-posta yazısında, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda,11 Temmuz 2023 Salı günü 14:00-15:30 saatleri arasında Bulgaristan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden"Sektör: Otomotiv, Sağlık, Lojistik ve Depolama "konusunda sektörel elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Bulgaristan Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/3JMjQLM

5. "Çağlayancerit Cevizi”nin AB Nezdinde Tescili

Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciğinden alınan yazıya atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, "Çağlayancerit Cevizi”nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil başvurusunun 22 Şubat 2023 tarihli AB Resmi gazetesinde yayımlandığı ve üç aylık itiraz süreci sonunda herhangi bir itiraz olmaması durumunda AB tarafından Korumalı Menşe (Protected designation of origin - PDO) ve Coğrafi İşaretler (Geographical Indications - GIs) kaydına girmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Yazıda devamla, itiraz süresinin dolmasını müteakip bir örneği ilişikte yer alan (AB) 2023/1151 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün AB Resmi Gazetesi'nin 13 Haziran 2022 tarihli ve L 152 sayılı nüshasında yayımlandığı bildirilmekte olup, söz konusu Tüzüğün bütünüyle bağlayıcı olduğu ve tüm Üye Devletlerde doğrudan uygulanacağı ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasını takip eden yirminci gün yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

6. North West Yatırım Zirvesi

Pretoria Ticaret Müşavirliğimiz tarafından iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 9 eyaletinden biri olan North West Eyaleti'nde, İnsan Yerleşimleri Bakanlığı (North West Provincial Government Department of Human Settlements) tarafından 26 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen ‘İnsan Yerleşimleri Yatırımı ve Alternatif Bina Teknolojileri Zirvesi'ne Ticaret Müşavirliğimizce katılım sağlandığı bilgisi verildiği bildirilmektedir.

Söz konusu toplantıda, Ticaret Müşavirliğimiz tarafından Türk Müteahhitlik Sektörü hakkında;

• Türk müteahhitlerinin Afrika kıtasında yol, köprü, tünel, havaalanı inşaatı gibi çok önemli projeler yürüttüğü, ancak Güney Afrika'da hâlihazırda bir projelerinin olmadığı,

• Dünya'nın ilk 250 müteahhidi listesinde 42 Türk Firması ile Çin'den sonra ikinci sırada olduğu,

• Güney Afrika'da Türk müteahhitler için büyük iş/ ihale fırsatları olduğu ve "Siyahilerin İş Gücüne Kazandırılması Yasası” nedeniyle kamu ihalelerine katılmak için siyahi ortağın ve belli oranda siyahi işçi çalıştırmanın zorunlu olmasının Güney Afrika pazarına girişte engel teşkil ettiği,

• North West Eyaleti için planlanan alternatif bina toplu konut projelerine yönelik ülkemizde çok fazla deneyimli müteahhitlik firmasının olduğu, maliyet avantajı ve kalite konusunda Türk ürünlerinin Dünya'da lider konumda olduğu çerçevesinde bilgi verilmiştir.

North West Eyaleti'nde prefabrik konut projeleri konusunda ülkemiz müteahhitleri için fırsatlar olduğu değerlendirilmekte olup, daha ayrıntılı bilgi için Pretoria Ticaret Müşavirliğimiz (pretoria@ticaret.gov.tr ) ile temasa geçilebileceği ifade edilmektedir.

7. Irak Vize Süreci

T.C Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Irak'taki yatırımların takibi, pazar araştırması, müşteri ziyareti gibi ticari nedenlerle Irak'a gitmek isteyen iş insanlarından, Irak'ta müteahhitlik veya müşavirlik projesi yürüten ve projelerinde çalışacak personeli Irak'a götürmek isteyen müteahhitlik veya müşavirlik firmalarından vize başvurusu sırasında referans mektubu ve bazı belgeler talep edilmekte olduğuna vurgu yapılarak söz konusu vize sürecinin uzun süreler aldığı ve bu durumun Türk iş insanlarının ve yatırımcıların Irak'taki işlerini aksattığı ifade edildiği belirtilmektedir.

Irak Başbakanı'nın 21-22 Mart 2023 tarihlerinde Ankara'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında gerçekleştirilen görüşmelerde; Türk İş İnsanları ile bir araya geldiği yuvarlak masa toplantısında, vize sorununun çözülmesi hususunda gerekli adımların atılacağına ilişkin açıklamaya gönderme yapılarak Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin resmi internet sitesinde 31/05/2023 tarihinde yayınlanan duyuruda (Ek4), söz konusu ziyarete atıfta bulunulmuş olup iki dost ülke arasındaki ikili işbirliğini tüm alanlarda güçlendirme çerçevesinde, giriş vizelerinin verilmesine yönelik prosedürlerin düzenlenmesine ve sürecin hızlandırılmasına uygun bir mekanizmanın tanımlanmasına karar verildiği ve Irak Cumhuriyeti'nin Ankara, İstanbul ve Gaziantep misyonlarına, Irak'ta iş yapan işadamları, şirket sahipleri ve çalışanlarına müteaddit (3 aylık, 6 aylık ve bir yıllık) vize verme yetkisinin verildiğine ilişkin bilgilendirme yapıldığına dikkat çekildiği ifade edilmektedir.

Irak'a giriş vizelerinin verilmesine yönelik sürecin hızlandırılmasının; ülkemizin Irak'a yönelik mal ve hizmet ihracatına olumlu etki edeceği, Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmalarımızın hali hazırda Irak'ta üstlendiği projelerini daha etkin ve sağlıklı bir şekilde yürütmelerine katkı sağlayacağının değerlendirildiği bildirilmektedir.

EK-4: Duyuru Notu

8. Suudi Arabistan Standartlar Örgütü Sirküleri

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Suudi Arabistan (SA) Standartlar Örgütü (SASO) tarafından SASO onaylı uygunluk değerlendirme kuruluşlarına (UDK) iletilen bir sirküler ile aşağıda HS kodları belirtilen ürün grubunda (demir ve çelik) yapılacak ihracat için SA Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığından temin edilecek "İthalatçı Beyanname Formu”nun 10 Mayıs 2023 tarihinden itibaren ibrazının zorunlu hale getirildiği, söz konusu ürünler için anılan formun SA Sanayi ve Maden Bakanlığından alınan onay ile birlikte UDK'lar tarafından SABER elektronik sistemine yüklenmesi gerektiği belirtilmektedir. Yazıda devamla anılan sirkülerde, yeni uygulamanın 10 Mayıs 2023 tarihinden itibaren başladığı ifade edilerek söz konusu belge olmaksızın sevkiyat sertifikasının düzenlenemeyeceğinin ifade edildiği belirtilmektedir.

Ürün Adı

HS Kodu

Demir ve Çelik

72104900

72103000

72107000

72141000

71163320

72142040

9. Halal Expo Nijerya Fuarı

T.C. Helal Akreditasyon Kurumundan alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, helal temalı fuar, konferans, kongre vb. etkinliklerin; İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler başta olmak üzere dünya genelindeki Müslümanlar arasında helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin geliştirilmesine, güvenilir ve sürdürülebilir bir helal belgelendirme sisteminin tesisine ve ülkelerin helal kalite altyapılarının iyileştirilmesine yönelik iş birliklerinin artırılması açısından önemli fırsatlar oluşturduğunun iletildiği ifade edildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Halal Expo Nijerya'nın 29-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında Lagos'da düzenlenmesinin planladığı ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ve gıda, kozmetik, finans, turizm gibi helal belgeli ticarete konu çeşitli sektörlerin temsilcilerini bir araya getiren Halal Expo Nijerya fuarının, Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen sektörel nitelikli fuarlar listesinde yer almakta olduğu ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların da fuara katılım sağlamasının Türkiye'nin helal sektöründeki yerinin vurgulanması açısından faydalı olacağının değerlendirildiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu fuara ilişkin tanıtım dokümanlarının ekte, Halal Expo Nijerya temsilcilerine ilişkin irtibat numaraları ise aşağıda yer aldığı ifade edilmektedir.

EK-5: Halal Expo Nijerya 2023 Tanıtım Broşürü

Halal Expo Nijerya Temsilcisi:

+2347044098120 / +234 (0)703 307 4307 / +234 (0) 903 909 3767

10. TİM'den Gelen Yazı (EUR-1/Özbekistan Hk.)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan 12.05.2023 tarihli ve 32188 sayılı Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik ile "Özbekistan” EUR-1 taraf ülkeleri arasına dahil edilmiş olup bu çerçevede, ihracatta düzenlenen menşe ispat ve dolaşım belgelerine ilişkin işlemler çerçevesinde sisteme EUR-1 üyesi ülkeler arasına "081” kodu ile "Özbekistan” ülkesi olarak eklendiği bildirilmektedir.



Ekler:
ek-1 program görseli.jpeg

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.