2023/102 Sirküler (11.07.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-102



Sayın Üyemiz;

1. Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuarı

2. Fas Tarafından Bisikletler, Motosikletler ve Scooter Araçlarına Takılan İç Lastikler İthalatına Karşı Korunma Önlemi Soruşturması

3. Almanya'ya Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar

4. Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması 2.Dönem Ortak Komite Toplantısı

5. Türkiye-Pakistan Mal Ticareti Anlaşması (MTA) Bilgilendirme Semineri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuarı

Helal Akreditasyon Kurumu'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, helal temalı fuar, konferans, kongre vb. etkinlikler; İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler başta olmak üzere dünya genelindeki Müslümanlar arasında helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin geliştirilmesine, güvenilir ve sürdürülebilir bir helal belgelendirme sisteminin tesisine ve ülkelerin helal kalite altyapılarının iyileştirilmesine yönelik iş birliklerinin artırılması açısından önemli fırsatlar oluşturduğu bildirilmektedir.

Yazıda devamla, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ve gıda, kozmetik, finans, turizm gibi helal belgeli ticarete konu çeşitli sektörlerin temsilcilerini bir araya getiren Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuarı'nın 9-11 Kasım 2023 tarihleri arasında Johannesburg'da düzenlenmesi planlandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu fuara katılım sağlanma hususunun değerlendirilmesi halinde bilgi edinilebilecek tanıtım dokümanları ekte sunulmakta, Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuar temsilcisine ilişkin irtibat numarası ve mail adresi aşağıda yer almaktadır.

İletişim Bilgileri:

Fuar Temsilcisi: +27 11 236 8629

dale@dademinvestments.co.za

EK-1: Güney Afrika Helal Ticaret, Lojistik ve İmalat Fuar 2023 Tanıtım Broşürü

2. Fas Tarafından Bisikletler, Motosikletler ve Scooter Araçlarına Takılan İç Lastikler İthalatına Karşı Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: 07.10.2023 tarihli ve 2022/170 sayılı yazımızda

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Malumları olduğu üzere, ilgide kayıtlı yazımızda Fas tarafından, 4013.20.00.00; 4013.90.00.10 ve 4013.90.00.20 GTP kodlu bisikletler, motosikletler ve scooter araçlarına taktırılan iç lastikler ithalatına karşı korunma önlemi soruşturmasının başlatıldığı ifade edilmiştir.

Yazıda devamla, konuya ilişkin Rabat Ticaret Müşavirliğimizden edinilen bilgiye göre mezkur soruşturmanın 3 Temmuz 2023 tarihinde toplanan Fas İthalat İzleme Komisyonunun kararına istinaden hiçbir önlem uygulanmadan kapatılmasına karar verildiği belirtilmektedir.

3. Almanya'ya Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, önceki yazılarında ülkemizden Almanya'ya ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünlerine ilişkin daha önce görülmemiş sıklıkta sorunlarla karşılaşıldığı ve uygunsuzlukların tespit edildiği belirtilerek konuya ilişkin durumun üyelerinize iletilmesi talep edilmekteydi.

Bu defa, Alman Tarım ve Gıda Ofisi'nden alınan e-posta mesajında, 2022 yılında yapılan denetimler neticesinde yaş meyve ve sebze ihracatımızda tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin ekteki tablo iletilerek, sorunların büyük çoğunluğunun yanlış etiketlemeden kaynaklandığı, yaş incirde ise kalite sorunları ile karşılaşıldığı belirtilmekte ve ihracatçılarımızın konu hakkında bilgilendirilmesi talep edilmektedir.

Bu kapsamda; bilindiği üzere, Bakanlığımızca 21 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği kapsamında ihracatımızda risk esaslı olarak ticari kalite denetimleri yapılmakta olup, bahse konu denetimlerin temel hedefi yurtdışı piyasalarda Türk malı imajının korunması ve ihracatçılarımızın varış ülkesinde sorun yaşamalarının ve ürünlerimizin geri gönderilmesinin önlenmesi olduğu ifade edilmektedir.

Bu itibarla, ihracatta ticari kalite denetimi uygulamalarının öncelikle ihracatçılarımız tarafından desteklenmesi ve sahip çıkılması sürdürülebilir ihracat artışı için elzem olduğu belirtilmektedir.

EK-2: Uygunsuz Ürünlerin Red Gerekçeleri

4. Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması 2.Dönem Ortak Komite Toplantısı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komite İkinci Dönem Toplantısı'nın önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara başlanılmış olup; söz konusu toplantıya ilişkin çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Malezya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bilgileri ve adı geçen ülkeye ilişkin olarak yukarıda maruz hususlar kapsamında firmalarımızın pazara girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelerini 11 Temmuz 2023 Salı günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-3: Görüş Bildirim Formu

5. Türkiye-Pakistan Mal Ticareti Anlaşması (MTA) Bilgilendirme Semineri

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Mal Ticareti Anlaşmasının 1 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, ülkemizde yerleşik firma ve sivil toplum kuruluşlarından mezkur Anlaşmaya ilişkin ilgili Müşavirliklere çok sayıda soru ulaştığı bilgisinin edinildiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, T.C. Ticaret Bakanlıklarınca, Pakistan ile ticari ilişkisi olan firma ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak 16 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye-Pakistan Mal Ticareti Anlaşması hakkında bir çevrimiçi bilgilendirme seminerinin düzenlenmesinin yararlı olacağının değerlendirildiği, çevrimiçi toplantıya ilişkin toplantı saati ve bağlantısının bilahare iletileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu toplantıya katılacak temsilcilerin bilgilerinin ekte yer alan form ile 7 Ağustos 2023 Pazartesi günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr ) iletmeleri gerekmektedir.

EK-4: Temsilci Formu



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.xlsx

ek-3 Görüş bildirim formu.docx

ek-4Temsilci formu.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.