2023/112 Sirküler (20.07.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2023-112

Sayın Üyemiz;

1. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.

2. Çevre Etiketi ve Doğal Taş Sektörüne Etkileri

3. AB / Cam Elyaf ÖEK - Gözden Geçirme Soruşturması (R796)

4. Gürcistan'aBitkiselGıda/Yemİhracatı- YeniSınırKontrolUygulamaları

5. Hindistan Düşük Küllü Metalurjik Kok Soruşturması

6. Ürdün Genel Ticaret Heyeti

7. 2023/1134 Sayılı Yeni Uygulama Regülasyonu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonu ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile 20-24 Eylül 2023 tarihleri arasında "Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı”nın düzenlenmesinin planlandığı ifade edilmektedir. Anılan Fuara katılmak isteyen firmaların 21 Temmuz 2023 Cuma gününe kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği ifade edilmektedir.

Anılan fuara katılım bedeli 550.- $ / m2 olarak belirlenmiş olup, aşağıda yer alan Başvuru Formu linkinden gerçekleştirilebilecek olan başvurunuzun kabul edilmesi için Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR40 0001 5001 5804 8000 9271 41 no'lu ABD doları hesabına katılım bedelinin %50'sinin 21 Temmuz 2023 tarihine kadar yatırılması gerektiği belirtilmektedir.

Online Başvuru Formu'na Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı Başvuru Formu internet bağlantısından ulaşılabilmekte olup katılım bedeli tahmini olarak 550.-$/m2 (nakliye hariç) olarak belirlenmiştir.

Katılım Bedeline dâhil olan hizmetler aşağıda yer almaktadır:

• Yer kirası,

• Özel stant konstrüksiyonu,

• Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

• Fuar basılı kataloğunda yer alma

• Reklam, tanıtım hizmetleri

• M2 baz alınarak ücretsiz fuar giriş kartı

• Elektrik ve internet bağlantısı,

• Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

• Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez )

Fuarın milli katılımının, "5973 sayılı Karar” çerçevesinde T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda, ilgili fuarın gerçekleştirileceği ülke hedef ve öncelikli ülkeler arasında olmasından dolayı, katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle, metrekare başına belirlenecek destek birim fiyatının %50 oranından fazla olması ihtimalinin bulunduğu ifade edilmektedir.

EK-1: Ödeme Bilgileri ve Katılım Şartları

2. Çevre Etiketi ve Doğal Taş Sektörüne Etkileri

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)'nden alınan yazıda, çevre etiketinin, hammadde temin sürecinden bertaraf sürecine kadar geçen süreçte çevresel etkileri azaltılmış ürünleri/hizmetleri teşvik etmek ve tüketicilere doğru, yanıltıcı olmayan, bilimsel temelli bilgi sağlamak için oluşturulmuş gönüllü bir ödüllendirme sistemini temsil eden işaret olduğu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının "Türkiye Çevre Etiket Sistemini” 19 Ekim 2018 tarihinde uygulamaya geçirdiği belirtilmektedir.

Çevre etiketi ile ürünlerinde/hizmetlerinde düşük karbon emisyonu, atık önleme, enerji verimliliği, su tasarrufu, zararlı kimyasalların kullanılmaması gibi alanları dikkate alarak çevreye duyarlı bir süreç takip eden işletmelerin teşvik edilerek sürdürülebilir tüketim ve üretim uygulamalarının desteklenmesinin amaçlandığı ifade edilmektedir.

Ülkemizde enerji verimliliği, atık minimizasyonu ve ürün yönetimini teşvik edecek, doğal kaynakların tüketiminde çevre, insan, iklim üzerindeki olumsuz etkileri azaltacak, daha az kaynakla tasarruf sağlayacak, ilave pazarlara açılma imkânı sunacak olan Ulusal Çevre Etiket Sisteminin kurulmasına yönelik olarak yapılan "Ulusal Çevre Etiketi Projesi" kapsamında 66/2010 sayılı AB Eko-Etiket Direktifine uyumlu olarak 7 sektörde (cam ürün grubu, elde yıkanabilir bulaşık deterjanı ürün grubu, kişisel bakım ve kozmetik ürün grubu, seramik kaplama ürün grubu, tekstil ürün grubu, temizlik kâğıdı ürün grubu, turistik konaklama hizmet grubu) kriterleri yayımlandığı belirtilmektedir.

Çevre etiketi sertifikalandırılmasının madenciliğe de kazandırılması adına doğal taş sektöründe uygulanabilirliği yönünde çalışmalar yürütülmekte olduğu ifade edilmektedir. "Türkiye Doğal Taş Sektöründe Çevre Etiketi” konulu bilgi notu ekte yer almaktadır.

EK-2: Yönetici Özeti

EK-3: Türkiye Doğal Taş Sektöründe Çevre Etiketi Bilgi Notu

3. AB / Cam Elyaf ÖEK - Gözden Geçirme Soruşturması (R796)

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden iletilen bir yazıda, bilindiği üzere, Avrupa Birliği (AB) tarafından, 2022/1477 ve 2022/1478 sayılı Komisyon Uygulama Tüzükleri ile, Çin ve Mısır menşeli 'belirli dokuma ve/veya dikişli cam elyaf' (güncel sınıflandırmaya göre 7019 61 00, 7019 62 00, 7019 63 00, 7019 64 00, 7019 65 00, 7019 66 00, 7019 69 10, 7019 69 90 ve 7019 90 00 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri, bu ürünlerin Türkiye'den sevk edilmesi suretiyle etkisiz kılındığı yönündeki kararlar kapsamında; 3 firmamız hariç tutulmak üzere, ülkemizden sevk edilen söz konusu ürünlere (Türkiye menşeli olarak beyan edilsin veya edilmesin) genişletilmiş olduğu belirtilmektedir.

Bu defa Komisyon'dan alınan bir Nota'da, mezkur anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinden, ülkemizde üretici ihracatçı Fibroteks firmasının muaf tutulma talebine ilişkin olarak Komisyon'un, re'sen kısmi ara gözden geçirme başlatmaya karar verdiği, 4 Temmuz 2023 tarihli AB Resmi Gazetesi'nde ilgili Açılış Bildirimi'nin (Ek 1) yayımlandığı belirtilmekte olup; anılan Nota (Ek 2), açılış bildirimi ve soruşturma dosyasının gizli olmayan bir örneği (Ek 3) ekte iletildiği ifade edilmektedir.

Söz konusu Açılış Bildirimi'nin incelenmesinden, mezkur bildirimin yayım tarihinden itibaren, 37 gün içerisinde anılan firmanın ilgili soru formunu cevaplaması gerektiği, 37 gün içerisinde ilgili tarafların yorumlarını iletebileceği belirtilmektedir.

EK-4: Açılış Bildirimi

EK-5: Nota

EK-6: Soruşturma Dosyasının Gizli Olmayan Örneği

4. Gürcistan'aBitkiselGıda/Yemİhracatı- YeniSınırKontrolUygulamaları

T.C. Antalya Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Gürcistan yeni sınır kontrol uygulamalarıyla ilgili, Karar ek-2'sinde yer alan ürünlerin Gürcistan'a ihracatında Bitki Sağlık Sertifikası talep edilmesi durumunda Resmi Sertifikası olmayan ihracat partisi için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmemesi, Resmi Sertifika düzenlenmesinde ve ihracat işlemlerinde ekte yer alan Gürcistan'a Belirli Ürünlerin İhracatında Resmi Sertifika Düzenlenmesine Dair Prosedürün dikkate alınması ve titizlikle uygulanması gerektiği belirtilmektedir.

EK-7: Resmi Sertifika Düzenlenmesine Dair Prosedür ve Ek-2 ürünler listesi

EK-8: Sertifika Örneği

5. Hindistan Düşük Küllü Metalurjik Kok Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden iletilen bir yazıda, Hindistan tarafından "Düşük Küllü Metalurjik Kok" ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığına ilişkin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine yapılan 12 Temmuz 2023 tarihli bildirim (Ek-1) ile Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın ilgili web sitesinden ulaşılabilen resmi açılış bildiriminin (Ek-2) ile eki (Ek-3) ekte yer aldığı bildirilmektedir.

Söz konusu bildirimlerinde; soruşturmanın, Hindistan gümrük tarife cetveline göre 2704.00.10, 2704.00.20, 2704.00.30 ve 2704.00.90 gümrük tarife istatistik pozisyonları altında yer alan ürünleri kapsayacağı; bilinen ilgili taraflar ile iletişime geçildiği, öte yandan soruşturmaya taraf olarak soru formu yanıtlamak, görüş ve/veya kanıt sunmak isteyen tüm ilgili taraflara, soruşturma açılış kararının yayımlanma tarihi olan 30 Haziran 2023 tarihinden itibaren 30 günlük bir süre verildiği belirtilmektedir.

Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ'ye üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabildiği ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, Bakanlığımızın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görüldüğü belirtilmektedir.

EK-10: DTÖ Açılış Bildirimi

EK-11: Soruşturma Açılış Duyurusu

EK-12: Corrigendum notification

6. Ürdün Genel Ticaret Heyeti

Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (UİB)'nden iletilen yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonu, Birlikleri organizasyonu ile 18 - 21 Eylül 2023 tarihleri arasında Ürdün' ün Amman şehrine yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Ürdünlü iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Bahse konu ticaret heyete katılımcı firma sayısının belirli sayıda sınırlandırıldığı, başvuru için son tarihin 26 Temmuz 2023 Çarşamba günü mesai bitimi olduğu belirtilmektedir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/jordan-amman-2023/company/register linkinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, katılımcı firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli kişi başı 29.500 TL olarak belirlendiği belirtilmektedir. Heyete katılım, online başvuru formunun doldurulması ve dekontun Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

İlgili Kişi: Burak Taner - Uludağ İhracatçı Birlikleri

Telefon: 0 224 219 10 00 (Dahili 1906)

E-mail: tanerb@uib.org.tr

Başvuru Linki: https://delegations.tim.org.tr/event/jordan-amman-2023/company/register

EK-13: Dikkat Edilecek Hususlar ve Taslak Program

7. 2023/1134 Sayılı Yeni Uygulama Regülasyonu

Sofya Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansının gayri resmi tercümesi yapılmış ekli yazısına atıfla, Avrupa Komisyonunun biber ve kapsam dahilindeki diğer ürünlerin ihracatında bitki sağlığı sertifikaları düzenlemesi esnasındaki ek beyanlarda acil değişiklik gerektiren 2023/1134 sayılı yeni Uygulama Regülasyonunun 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğinin bildirildiği belirtilmektedir.

EK-14: Gıda Güvenliği Ajansı'nın yazısı

EK-15: 2023/1134 sayılı Uygulama Regülasyonu



Ekler:
EK-1.pdf

EK-10.pdf

EK-11.pdf

EK-12.pdf

EK-13.pdf

EK-14.pdf

EK-15.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.