2023/115 Sirküler (27.07.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-115

Sayın Üyemiz;

1. Dubai'de İş ve Yatırım Fırsatları Webinar'ı

2. ÇHC Menşeli Hidroflorokarbon Karışımı Ürünlerine Yönelik ABD Tarafından Uygulanan Damping Önlemlerinin Ülkemiz İle ÇHC ve Malezya Üzerinden Etkisiz

Kılınması Soruşturması

3. Korozyona Dayanıklı Çelik Saçlar/Yeniden Gözden Geçirme Soruşturması

4. ABD-Karbon Kaynaklı Çelikten Tüp ve Borular ve Geniş Çaplı Dikişli Borular Önlemlerinin İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

5. Tim Katar (Doha) Ticaret Heyeti 1-4 Ekim

6. 2023 Yılı Fuarları-Irak

7. GAC Korunma Önlemi Uygulaması

8. Tim Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) Genel Ticaret Heyeti 18-21 Eylül

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.

1. Dubai'de İş ve Yatırım Fırsatları Webinar'ı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve DP WORLD iş birliğinde, Türkiye-BAE arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) sonrasında iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin değerlendirileceği bir webinar düzenlenecektir. Toplantıda, Türk sektör temsilcilerinin Dubai üzerinden Afrika ve Hindistan gibi önemli pazarlarda kendilerine yer bulabilmesi için ortaya çıkabilecek fırsatların ele alınacağı ve sektöre yönelik son gelişmelerin tartışılacağı ifade edilmektedir.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve DP World Türkiye CEO'su Kris Adams'ın katılımları, T.C. Dubai Ticaret Ataşesi Muhammed Emin Erkal ve DP World Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Tariq Al Tayer'in sunumlarıyla 28 Temmuz Cuma günü saat 10.00'da gerçekleştirilecek olan webinara https://forms.gle/73S5z7qyJyWZVWFo7 bağlantısında yer alan başvuru formunu dolduran firmaların aşağıda belirtilen zoom bağlantısı üzerinden katılım sağlanabileceği bildirmektedir.

Toplantıya Kayıt için: https://forms.gle/73S5z7qyJyWZVWFo7

Toplantıya Online Katılım için:

https://us05web.zoom.us/j/81926633746?pwd=WjFSRHhxVTFJRktkQUpENEJTbndVZz09

2. ÇHC Menşeli Hidroflorokarbon Karışımı Ürünlerine Yönelik ABD Tarafından Uygulanan Damping Önlemlerinin Ülkemiz İle ÇHC ve Malezya Üzerinden Etkisiz Kılınması Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından, güncel ABD Harmonize Tarife Cetvelinde 3827.61.0000, 3827.63.0000, 3827.64.0000, 3827.65.0000, 3827.68.000 ve 3827.69.0000 gümrük tarife pozisyonları altında kayıtlı Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli ‘hidroflorokarbon (HFC) karışımları' ithalatına uygulanan anti-damping (AD) önlemlerinin, bu ürünlerin ÇHC, Malezya ve Türkiye'den sevk edilmesi suretiyle, muhtemel etkisiz kılınması ile ilgili olarak 15.5.2023 tarihinde alınan şikayete (Ek 1) binaen, şikayet konusu ürünlere yönelik olarak 4 adet "ülke geneli” önlemlerin etkisiz kılınmasının soruşturması açıldığına dair bildirimin (Ek 2), 7.7.2023 tarihinde ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı belirtilmektedir.

Söz konusu açılış bildiriminde, mezkur soruşturmalardan Türkiye'ye yönelik olan 2 soruşturmanın;

-ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak Türkiye'de tamamlanan ve ABD'de daha fazla işlenen, Türkiye'den ABD'ye ihraç edilen R-410B karışımının; ÇHC'den "HFC karışımları”na uygulanmakta olan AD önlemini etkisiz kılıp kılmadığına ilişkin olduğu,

-ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak Türkiye'de tamamlanan ve Türkiye'den ABD'ye ihraç edilen R-410A karışımının; ÇHC'den "HFC karışımları”na uygulanmakta olan AD önlemini etkisiz kılıp kılmadığına ilişkin olduğu,

belirtilmektedir.

Yine aynı bildirimde, örneklem firma seçimine ilişkin olarak ABD Ticaret Bakanlığının, açılış bildiriminin yayım tarihinden itibaren 5 gün içerisinde yayımlanacak olan ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi (CBP)'nin verilerini temel alacağı ve mezkur CBP verilerine ilişkin görüşlerin yedi gün içinde sunulması gerektiği, örneklem firma seçiminin sonrasında ise soru formlarının cevaplandırılmasına yönelik bir takvim belirleneceği ifade edilmektedir. İlaveten, söz konusu bildirimde, bir firmanın mezkur Bakanlığın bilgi taleplerine tam olarak yanıt vermemesi durumunda; soruşturma otoritesinin ABD'nin ilgili mevzuatına göre, tam veya kısmi olarak eldeki mevcut en iyi verilere (facts available) başvurmasına yol açabileceği ve bunun da firmalarımızın aleyhine sonuçlara yol açabileceği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, ABD'nin önlemlerin etkisiz kılınması soruşturmalarının yürütülmesine dair prosedürlerine ilişkin mevzuatının (19 CFR 351.226) incelenmesinden, soruşturmanın başlatıldığına dair bildirimin yayımlanmasından itibaren 30 gün içinde ilgili tarafların görüş bildirebileceğinin anlaşıldığı belirtilmektedir.

Bununla birlikte, T.C. Ticaret Bakanlığının "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri”başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görüldüğü bildirilmektedir.

EK-2: Şikayet Metni

EK-3: Resmi Gazete Bildirimi

3. Korozyona Dayanıklı Çelik Saçlar/Yeniden Gözden Geçirme Soruşturması

İlgi: 30.05.2023 tarihli ve 2023-080 sayılı sirkülerimiz.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden iletilen bir yazıda, Kanada tarafından ülkemiz menşeli "korozyona dayanıklı çelik ürünler” ithalatına karşı uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri kapsamında 16 Ocak 2023 tarihinde Kanada Sınır Hizmetleri İdaresi (CBSA) tarafından normal değer, ihraç fiyatı ve faydalanılan sübvansiyon miktarlarının güncellenmesini teminen bir gözden geçirme soruşturması (re-investigation) başlatıldığı belirtilmektedir.

Bu defa, CBSA tarafından gözden geçirme tamamlanmış olup, nihai karar yayımlanmıştır. Söz konusu kararda, iki ihracatçımız için normal değer ve ihraç fiyatı belirlemeleri yapılmış olup, bir ihracatçımız için ise sübvansiyon marjı belirlemesi yapıldığı ifade edilmektedir.

Bahse konu nihai kararın https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/ri-re/cor22023/cor22023-nc-eng.html adresinde yer aldığı belirtilmektedir.

4. ABD-Karbon Kaynaklı Çelikten Tüp ve Borular ve Geniş Çaplı Dikişli Borular Önlemlerinin İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "Karbon Kaynaklı Çelik Tüp ve Borular (Circular Welded Carbon Steel Pipes and Tubes)” ithalatında uygulanmakta olan anti-damping önleminin 1 Mayıs 2022-30 Nisan 2023 dönemine ait idari gözden geçirme (administrative review) soruşturması, "Geniş Çaplı Dikişli Borular” (Large Diameter Welded Pipes) ithalatında uygulanan anti-damping önleminin 1 Mayıs 2022-30 Nisan 2023 dönemine ait, telafi edici vergi önleminin ise 1 Ocak 2022 -31 Aralık 2022 dönemine ait idari gözden geçirme soruşturmalarının ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresince (ITA) başlatıldığı bildirilmektedir.

Konuya ilişkin 12 Temmuz 2023 tarihli ABD Resmî Gazetesinde yayımlanan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-07-12/pdf/2023-14753.pdf bağlantısından ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebileceği, bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacağı belirtilmektedir.

Bununla birlikte, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD'ye soruşturma konusu ürünlerde satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunduğu ifade edilmektedir.

ITA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderileceği, soruşturma süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılmasının büyük önem arz ettiği belirtilmektedir.

Öte yandan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın incelemesinde fayda mütalaa edildiği ifade edilmektedir.

5. Tim Katar (Doha) Ticaret Heyeti 1-4 Ekim

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 1-4 Ekim 2023 tarihleri arasında Katar'a; Çelik, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Elektrik Elektronik, Gemi, Yat ve Hizmetleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayii, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Madencilik Ürünleri, Makine ve Aksamları, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Mücevher, Otomotiv Endüstrisi, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller başta olmak üzere tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Doha şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Katar'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirileceğinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 4 Ağustos 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/qatar-doha-2023/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalardan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 39.000 TL tahsil edilecektir. Heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (furkancetin@tim.org.tr e-posta adresine) ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

EK-4: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Taslak Program

6. 2023 Yılı Fuarları-Irak

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Irak'ta 2023 yılında düzenlenmesi planlanan fuarlar ve bu fuarların organizasyonunu üstlenen firmalara ilişkin bilgiler sunulmuş olup, ilgili tablo ektedir.

EK-5: 2023 Yılı Fuarları-Irak

7. GAC Korunma Önlemi Uygulaması

İlgi: 05.06.2023 tarihli ve 2023-081 sayılı sirkülerimiz.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, malumları olduğu üzere, ilgide kayıtlı yazımızda, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından 7318.15.41, 7318.15.42 ve 7318.16.30 GTP'leri altında tanımlanan demirden veya çelikten altıgen başlıklı vida/civatalara ilişkin korunma önleminin yürürlüğünün uzatılmasına ilişkin mezkur ülke tarafından açılmış soruşturmaya dair nihai bulgu raporunun iletildiği belirtilmektedir.

Konuya ilişkin olarak Pretoria Ticaret Müşavirliğimizden edinilen bilgiye göre, bir örneği de ekte yer alan nihai karar Güney Afrika Resmi Gazetesinde yayımlanmaktadır. Bu karara göre soruşturma konusu eşya için vergiler;

- 24 Temmuz 2023-23 Temmuz 2024 arasında: 48.04%;

- 24 Temmuz 2024-23 Temmuz 2025 arasında: 46.04%;

- 24 Temmuz 2025-23 Temmuz 2026 arasında: 44.04%;

olarak belirlendiği bildirilmektedir.

EK-6: Karar ve ekleri

8. Tim Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) Genel Ticaret Heyeti 18-21 Eylül

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisimiz organizasyonu ile 18-21 Eylül 2023 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'ne; Mücevher, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Gemi Yat ve Hizmetleri, Otomotiv Endüstrisi, Elektrik Elektronik, Tekstil ve Hammaddeleri, İklimlendirme Sanayii, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Kuru Meyve ve Mamulleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Makine ve Aksamları başta olmak üzere tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Dubai şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Birleşik Arap Emirlikleri'nden iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirileceğinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 1 Ağustos 2023 Salı günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/uae-dubai-2023 internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalardan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 40.000-TL tahsil edilecektir. Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (aycabal@tim.org.tr e-posta adresine) ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

EK-7: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-8: Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) Ticaret Heyeti Taslak Programı



Ekler:
EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.