2023/120 Sirküler (07.08.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-120

Sayın Üyemiz;

1. Sektör Kampüste Programı Hk.

2. Bahreyn (Manama) Ticaret Heyeti 10-13 Ekim 2023

3. ABD/İnşaat Demiri Anti-Damping Önlemi İdari Gözden Geçirme Soruşturması

4. 2022 Ürünü Kuru İncir Stok Tespiti

5. Rusya - Pirinç İhracatında Yasaklama

6. Sarp Sınır Kapısında Taşıt Akışının Hızlandırılması İçin Alınacak Tedbirler

7. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi

8. Nikotin İçin Maksimum Kalıntı Seviyeleri

9. Kamerun (Douala) Ticaret Heyeti Hk.

10. Filipinler / Anti-Damping

11. Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Sektör Kampüste Programı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden iletilen bir yazıda, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2022-2023 bahar yarıyılında "Sektör Kampüste Programı”nın geliştirilmiş olduğu, söz konusu programın çalışma alanları doğrultusunda güncel bilgilerle donatılmış insan kaynağı yetiştirmek için firmalar tarafından üniversitelerde açılan kredili dersleri kapsadığı ifade edilmektedir.

Ek-1'de yer alan Sektör Kampüste bilgi notunda belirtildiği üzere belirlenen üniversitelerde açılan MTH kodlu kredili derslerin, alanında öncü şirket uzmanları tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kurmuş olduğu Milli Teknoloji Akademisi üzerinden çevrimiçi olarak verildiği belirtilmektedir.

Bu minvalde, firmalarda doktora derecesine sahip personele üniversitelerde görevlendirme yapılarak ders verme imkânı sağlanmaktadır. Böylece sektörün üniversite programlarına daha yakından dâhil olmasını sağlayarak, öğrencilerin gerçek dünya tecrübesine erişimini artırmak ve endüstri ile akademi arasında güçlü bir ilişki kurmanın amaçlandığı bildirilmektedir.

2023-2024 güz yarıyılı ile devam edecek olan Sektör Kampüste Programı ulusal ölçekte geniş bir alana yayılarak faaliyetine devam edecek olup, program kapsamında firma ve üniversite iş birliklerinin artırılması hedeflenmektedir. 20 firma iş birliği ile başlatılan programda, paydaş sayısının her dönem artırılarak ülkemizdeki her bir üniversite öğrencisinin eğitim hayatı boyunca aldığı kredilerin en az %20'sinin sektör kampüste programı kapsamında yer alan derslerden olmasının amaçlandığı ifade edilmektedir.

EK-1: Sektör Kampüste Bilgi Notu

EK-2: Sektör Kampüste Programı İş Birliği Protokolü

EK-3: Sektör Kampüste Programı Ders Açma Formu

EK-4: Sektör Kampüste Programı Örnek Ders Açma Formu

2. Bahreyn (Manama) Ticaret Heyeti 10-13 Ekim 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizasyonu ile 10-13 Ekim 2023 tarihleri arasında Bahreyn'e yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Manama şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Bahreyn'den iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu heyete başvuru için son tarihin 11 Ağustos 2023 Cuma günü mesai bitimi olduğu, bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/bahrain-manama-2023/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği ve firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 28.000-TL tahsil edileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, başvurular başta Makine ve Aksamları İklimlendirme Sanayii, Hazır Giyim, Tekstil ve Hammaddeleri, Elektrik - Elektronik - Bilişim, Gıda ve İçecek, Mobilya, Plastik ve Kimyasallar başta olmak üzere tüm sektörlere açık olup, heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği oaib-pr@oaib.org.tr e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

EK-5: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-6: Bahreyn (Manama) Ticaret Heyeti Taslak Programı

3. ABD/İnşaat Demiri Anti-Damping Önlemi İdari Gözden Geçirme Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz menşeli "İnşaat Demiri” ithalatına 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana bir anti-damping önlemi uygulandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu anti-damping önleminin gözden geçirilmesine yönelik olarak yürütülen 1 Temmuz 2021-30 Haziran 2022 dönemi gözden geçirme soruşturması kapsamında ITA ön kararının açıklandığı, söz konusu kararın yer aldığı 1 Ağustos 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi nüshasına https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-08-01/pdf/2023-16304.pdf bağlantısından ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, firmalarımız için %0 ve %29,30 oranlarında damping marjı hesaplandığı, bireysel olarak incelenmeyen 5 firmamız için de gözden geçirme dönemi için damping marjının %29,30 olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

4. 2022 Ürünü Kuru İncir Stok Tespiti

Ege İhracatçılar Birliği (EİB)'nden alınan yazıda, bilindiği üzere, her kuru incir ihraç sezonu öncesinde ihracatçı firmalarının bir önceki sezona ait kuru incir stok miktarlarını Birliklerine bildirmeleri talep edilmekte, kuru incir ihracatı yapan firmalarca bildirimi yapılan ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından oluşturulan heyet tarafından yerinde tespit edilen kuru incir partilerinin ilk yükleme tarihi öncesinde ihracına onay verildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, incir ihracatı yapan üye firmalarımızın ekte yer alan 2022 ürünü kuru incir stok bildirim formunu doldurarak en geç 07 Ağustos 2023 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar eibkm@eib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerektiği belirtilmektedir.

EK-7: Duyuru

5. Rusya - Pirinç İhracatında Yasaklama

İlgi: (a) 28.07.2022 tarih ve 2022/139 sayılı sirkülerimiz

(b) 13.01.2023 tarih ve 2023/009 sayılı sirkülerimiz

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, İlgi (b)'de kayıtlı yazımızda Rusya Federasyonu'nda kamu görüşüne açılan Hükümet Kararnamesi Taslağı marifetiyle; Avrasya Ekonomik Birliği haricindeki üçüncü ülkelere yönelik 1006 tarife pozisyonlu ve 1103.19.50.00.00 GTİP'li pirinç/pirinç mamulu ihracatının 1 Ocak - 30 Haziran 2023 (bu tarihler dahil) döneminde geçici yasaklama uygulamasının devam ettirildiği bildirilmiştir.

Yazıda devamla; bu defa, Rusya Federasyonu Hükümetinin resmi internet sitesinde (http://government.ru/news/49166/) yer verilen habere göre, söz konusu geçici yasaklama uygulamasının 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldığı ifade edilmekte olup, uygulamanın Avrasya Ekonomik Birliği üyelerine yönelik ihracatı ve insani yardım amaçlı sevkiyatlar ile uluslararası transit ticarete konu sevkiyatları kapsamadığı belirtilmektedir.

6. Sarp Sınır Kapısında Taşıt Akışının Hızlandırılması İçin Alınacak Tedbirler

T.C. Ticaret Bakanlığı Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Sarp Gümrük Müdürlüğünden alınan yazıda, Sarp Sınır Kapısının karayolu taşımacılığında Türkiye'nin Gürcistan'a açılan en büyük kapısı olmakla beraber, yaya yolcu bakımından da dünyanın 2'inci büyük sınır kapısı olduğu, Sarp Sınır Kapısında ticari taşıt akışında önemli ölçüde artış kaydedildiği ve söz konusu kapıdan yasal ticaretin kolaylaştırılması ve hızlandırılması adına çalışmalar gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Aynı yazıda devamla, hem giriş hem de çıkış yönünde evrak eksikliğinden ötürü ticari taşıtların bekleme yaparak gümrük sahasında tıkanıklığa sebep olabildiği, bu nedenle anılan gümrük sahası kullanılarak yurt dışına çıkış yapacak olan ticari taşıtların gümrük sahasını tıkamaması için;

  • Taşıt sürücülerinin yeni tip ehliyet/kimliklerin ve yanıcı yük taşıyorsa ADR ehliyetini yanında bulundurması,
  • Geçiş belgelerinin (dozvola ve Ubak), Rusya'ya uygulan ekonomik yaptırımlar kapsamındaki eşyalar için elektronik ortamda teyit alınabilen menşe sertifikaları ile GTİP kodu bulunan CMR veya ticari faturaların (herhangi birinde GTİP kodu bulunması yeterli) mutlak suretle Gürcistan gümrük idarelerine ibraz edilmek üzere transit beyannamesine eklenmesi,

gerektiği belirtilmiştir.

Anılan Gümrük sahası kullanarak ülkemize giriş yapacak ticari taşıtların ise;

  • Sürücülerinin vekaletnamelerini ve trafik sigortalarını yanında bulundurmaları,
  • NCTS/TIR Takip Programında ön beyan yapılmadan, taşıtın nevine göre özel yük taşıma belgesi olmadan ya da eksik evrakla (geçiş belgesi, yetersiz teminat, bitki ve sağlık sertifikası vb.) ülkemize giriş yapılmaması,

konularına azami dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu itibarla ülkemizden Gürcistan'a giriş yapacak, ayrıca Gürcistan'dan ülkemize giriş yapacak TIR sürücülerinin dikkat etmesi gereken konulara ilişkin Müdürlük tarafından iletilen broşürler ekte yer almaktadır.

EK-8: Broşür örneği

7. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi

İlgi: 02.12.2022 tarih ve 2022/208 sayılı sirkülerimiz

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ilgi'de kayıtlı yazımızda belirtildiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından, ülkemiz menşeli "filmaşin” ithalatına karşı 21 Mayıs 2018 tarihinden bu yana telafi edici vergi önlemi ve anti-damping önlemi uygulanmakta olup, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması ile DTÖ Anti-Damping Anlaşması'nın ilgili hükümlerine göre ABD makamları tarafından önlemlerin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 1 Aralık 2022 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturması (sunset review) başlatıldığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından 15 Mart 2023 ve 5 Nisan 2023 tarihlerinde açıklanan nihai kararlar çerçevesinde anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin kaldırılması halinde dampingin ve telafi edilebilir sübvansiyonların devam/tekrar edeceğine karar verilmiş iken, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından açıklanan 2 Ağustos 2023 tarihli karar çerçevesinde ise anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin kaldırılması halinde maddi zararın devam/tekrar edeceğine karar verildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu ITA kararlarına 15 Mart 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-03-15/pdf/2023-05273.pdf) ile 5 Nisan 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nden (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-04-05/pdf/2023-07039.pdf), ITC kararına ise 2 Ağustos 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nden (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-08-02/pdf/2023-16394.pdf) ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

8. Nikotin İçin Maksimum Kalıntı Seviyeleri

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Nikotin için maksimum kalıntı seviyeleri (MRL), (AT) 396/2005 sayılı Tüzüğün Ek III - Bölüm A'da belirlenmiş, (AB) 2023/377 sayılı Tüzük ile ülkemiz ihracatı açısından önem arz eden bitki ve meyve çaylarının ham maddesinde de kullanılan rezene, anason gibi tohum baharatlar ile kimyon, kakule gibi meyve baharatları için, 22 Şubat 2030 tarihine kadar geçici MRL'lerin, bu ürünlerde nikotinin doğal oluşumu veya oluşumuna ilişkin yeni veri ve bilgilerin sunulması ve değerlendirilmesini beklemek üzere, 0,02 mg/kg olarak belirlendiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, bu defa, Avrupa Komisyonu'nun, Avrupa Birliği Referans Laboratuvarlarından, tohum baharatları ve meyve baharatları için 0,05 mg/kg'lık bir tespit limitinin (Level of Determination - LOD) daha uygun olabileceğini belirten yeni bilgiler alınmasını müteakip, 26 Temmuz 2023 tarihli AB Resmi Gazetesi'nin L 187 sayılı nüshasında yayımlanan, bir örneği ekli (AB) 2023/1536 sayılı Komisyon Tüzüğü kapsamında, söz konusu MRL'lerin, 22 Şubat 2030 tarihine kadar 0,05 mg/kg olarak belirlendiği bildirilmekte olup, bahse konu Komisyon Tüzüğü, 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren uygulanacağı ifade edilmektedir.

EK-9: Nikotin İçin Maksimum Kalıntı Seviyeleri

9. Kamerun (Douala) Ticaret Heyeti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB) organizasyonunda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi, bahse konu ülkelere yönelik ihracatımızda artış sağlanması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla 1-5 Ekim 2023 tarihleri arasında Kamerun'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup Douala şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Kamerun'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Bahse konu ticaret heyetine başvuru için, son tarihin 18 Ağustos 2023 Cuma günü mesai saati bitimi olduğu, bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/cameroon-douala-2023/company/register internet adresinde yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalar için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer ve tercüman giderlerinden oluşan katılım bedeli 1.500 USD olarak belirlendiği iletilmektedir.

Yazıda devamla, başvurular başta Çelik, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller (Yapı sektörü), Elektrik-Elektronik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri, Tekstil ve Maden sektörleri olmak üzere tüm sektörlere açıktır. Eşleştirme çalışması kapsamında ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalara konuya ilişkin bilgilendirme e-posta aracılığıyla yapılacaktır. Ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalar için heyete katılımları ödeme dekontlarının İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine (selim.sahin@immib.org.tr ) ulaşmasıyla kesinleşecektir.

EK-10: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-11: Kamerun (Douala) Ticaret Heyeti Taslak Programı

10. Filipinler / Anti-Damping

İlgi: 28.03.2023 tarih ve 2023/049 sayılı sirkülerimiz

07.04.2023 tarih ve 2023/055 sayılı sirkülerimiz

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ilgi'de kayıtlı yazılar konusu, Filipinler tarafından ülkemiz menşeli "Buğday Unu” ithalatına karşı uygulanan anti-damping önlemine ilişkin yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması kapsamında Filipinler Tarif Komisyonu (Komisyon) tarafından "Staff Report” yayımlandığı bildirilmekte olup, 2 Ağustos 2023 tarihli ve ekte bir örneği yer alan söz konusu rapora 5 iş günü içerisinde görüş verilebileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Komisyon tarafından iletilen ve ekte bir örneği yer alan bildirimde, kamu dinleme toplantılarının (public hearing) 23-30 Ağustos 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirileceği ifade edilerek, kamu dinleme toplantılarının ilk günü olan 23 Ağustos 2023 tarihinde tüm tarafların katılımının beklendiği belirtilmektedir. Bahse konu bildirimde, katılım sağlamak isteyen tarafların 22 Ağustos 2023 tarihine kadar kayıt olmaları gerektiği ifade edilmektedir. Ayrıca, kamu dinleme toplantıları kapsamında fiyat farklılaşması ve dampingin devamı veya yeniden oluşma ihtimali hususları dışında dile getirilmek istenen hususların 15 Ağustos 2023 tarihine kadar Komisyon'a iletilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu görüşmede ele alınmasında fayda görülen hususlar bakanlığa iletilmek üzere 11 Ağustos 2023 Cuma günü 15.30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-12: Staff Report

EK-13: Notice of Public Hearing

EK-14: Görüş Bildirme Formu

11. Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri

T.C. Ticaret Bakanlığı Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan yazıda, Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Orta Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan yazılara atıfla, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüklerinin Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonlarının Kuruluş ve Faaliyet Esaslarına Dair Genelgesi çerçevesinde, 2023 yılı mahsulü fındık hasat ve ihraç tarihlerini belirlemek üzere Bölge Müdürlüklerince oluşturulan farklı Komisyonların muhtelif toplantılarında

-Trabzon ile Giresun illerinin sahil, orta ve yüksek kesimlerinde yetişen fındıklar ile

-Ordu ilinde üretilen tüm fındık çeşitleri için

aşağıdaki "Hasat ve İhraç Tarihleri” tablosunda belirtilen tarihlerde hasat ve ihracına izin verilmesine karar verildiği belirtilmektedir.

Koordinatör Bölge Müdürlüğü : Orta Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü

Sıra No:

Ürün Adı

Hasat İzin Tarihi

İhraç İzin Tarihi

Hasat Bölgesi

Açıklama

1

Fındık

12.08.2023

17.08.2023

Ordu

Sahil Kesim

(0-250m)

2

Fındık

17.08.2023

22.08.2023

Ordu

Orta Kesim

(251m-500m)

3

Fındık

25.08.2023

30.08.2023

Ordu

Yüksek Kesim

(500m'den yukarısı)

Koordinatör Bölge Müdürlüğü : Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü

Sıra No:

Ürün Adı

Hasat İzin Tarihi

İhraç İzin Tarihi

Hasat Bölgesi

Açıklama

4

Fındık

12.08.2023

19.08.2023

Trabzon Sahil Kesim

(0-250m)

Tüm çeşitler

5

Fındık

19.08.2023

26.08.2023

Trabzon Orta Kesim

(251m-500m)

Tüm çeşitler

6

Fındık

26.08.2023

02.09.2023

Trabzon Yüksek Kesim

(500m'den yukarısı)

Tüm çeşitler

7

Fındık

12.08.2023

19.08.2023

Giresun Sahil Kesim

(0-250m)

Tüm çeşitler

8

Fındık

17.08.2023

24.08.2023

Giresun Orta Kesim

(251m-500m)

Tüm çeşitler

9

Fındık

24.08.2023

31.08.2023

Giresun Yüksek Kesim

(500m'den yukarısı)

Tüm çeşitler



Ekler:
EK-1.pdf

EK-10.pdf

EK-11.pdf

EK-12.pdf

EK-13.pdf

EK-14.docx

EK-2.docx

EK-3.docx

EK-4.docx

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

EK-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.