2023/122 Sirküler (08.08.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-122

Sayın Üyemiz;

1. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi İdari Gözden Geçirme Soruşturması-Kuvars Yüzey Ürünleri

2. Fas Krallığı - İthalatta Uygulanan Uygunluk Kontrolleri Hk.

3. Yönetmelik Taslakları

4. Endonezya Cüruf Yünü Korunma Önlemi Soruşturması

5. GET-APP Duyurusu Hk.

6. Fas/Anti-Damping Soruşturma Başvurusu Bildirimi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter



1. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi İdari Gözden Geçirme Soruşturması-Kuvars Yüzey Ürünleri

İlgi: a) 17.10.2019 tarihli ve 2019-202 sayılı sirkülerimiz.

b) 24.12.2019 tarihli ve 2019-262 sayılı sirkülerimiz.

c) 15.06.2023 tarihli ve 2023-087 sayılı sirkülerimiz.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz menşeli kuvars yüzey ürünleri (certain quartz surface products) (ABD gümrük tarife cetveline göre 6810.99.0010, 6810.11.0010, 6810.11.0070, 6810.19.1200, 6810.19.1400, 6810.19.5000, 6810.91.0000, 6810.99.0080, 6815.99.4070, 2506.10.0010, 2506.10.0050, 2506.20.0010, 2506.20.0080, 7016.90.1050 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri ve söz konusu önlemlerin gözden geçirme soruşturmalarına dair ilgide kayıtlı yazılarımızla bilgi verilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, bu defa, kuvars yüzey ürünlerinde uygulanan anti-damping önlemlerinin 6 Ocak 2022-31 Mayıs 2023 dönemi için, telafi edici vergi önlemlerinin ise 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 dönemi için gözden geçirilmesine ilişkin soruşturma başlatıldığına dair bildirim ABD Resmî Gazetesi'nde yayınlandığı, söz konusu bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-08-03/pdf/2023-16534.pdf adresinden ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olduğu, bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacağı belirtilmektedir. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunduğu belirtilmektedir.

ITA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderilecek olup, soruşturma süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılmasının büyük önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Öte yandan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edildiği belirtilmektedir.

2. Fas Krallığı - İthalatta Uygulanan Uygunluk Kontrolleri Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığına Rabat Ticaret Müşavirliğince iletilen yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Fas'a ithal edilen sanayi ürünlerinin yerel mevzuat çerçevesinde uygunluk kontrollerinin 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren Fransız Bureau Veritas, Alman TUV Rheinland, İspanyol Applus Fomento, Faslı SGS Maroc ve Intertek Labtest firmalarına taşere edildiği ve söz konusu kontrollerin adı geçen şirketler tarafından gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığına atfen, sürekli olarak güncellenen istisna ürün listesi dışında kalan sanayi ürünleri için gerekli uygunluk sertifikalarının menşe ülkesinde adı geçen firmalardan temin edilmesinin ve Fas Gümrük İdaresine ibrazının zorunlu olduğu bildirilmektedir.

Bazı Türk firmalarından alınan bilgiler çerçevesinde Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan şifahi görüşmelerde yukarıda isimleri anılan "Bureau Veritas” ve "TUV Rheinland” firmaları ile uygunluk sertifikaları konusunda yapılan anlaşmaların askıya alındığı, bu çerçevede söz konusu firmalar tarafından 27 Haziran 2023 tarihine kadar düzenlenen belgelerin geçerli olacağı, anılan tarihten sonra düzenlenen belgelerin Fas Gümrük İdaresi tarafından kabul edilmediğinin altı çizilmektedir. Ayrıca, söz konusu uygulamaya ilişkin resmi bir duyuru yapıldığında Müşavirlik tarafından gerekli bildirimin ivedi olarak iletileceği belirtilmektedir.

3. Yönetmelik Taslakları

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, muhtelif Yönetmelik Taslakları hakkında görüş talep edildiği ifade edilmektedir.

Bu itibarla, söz konusu Yönetmelik Taslaklarına ilişkin olası görüşlerinizin Ticaret Bakanlığına sunulmasını teminen en geç 10 Ağustos 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Patatessiğilhastalığı(Synchytriumendobioticum)YönetmelikTaslağı

EK-2: Patatesvedomatestebakteriyelsolgunluk(Ralstoniasolanacearum)YönetmelikTaslağı

EK-3: Patateshalkaçürüklüğü(Clavibactersepedonicus)YönetmelikTaslağı

EK-4: PatatesKistNematodları(Globoderapallida,Globoderarostochiensis)YönetmelikTaslağı

EK-5: GörüşBildirmeFormu

4. Endonezya Cüruf Yünü Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen bir yazıda, Endonezya tarafından Dünya Ticaret Örgütüne yapılan bildirim uyarınca, mezkur ülke gümrük tarife pozisyonuna göre 6806.10.00 altında yer alan (cürüf yünü, kaya yünü ve benzeri mineral yünler) eşya için bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığı bilgisinin edinildiği ifade edilmektedir. Bahse konu soruşturmaya ilişkin bildirim ekte iletilmekte olup, 10 Ağustos 2023'e kadar soruşturmaya taraf olunup Endonezya otoritelerine görüş iletilebileceği belirtilmektedir.

EK-6: Endonezya SF Kaya Yünü

5. GET-APP Duyurusu Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı tarafından 2017 yılı Kasım ayında devreye alınan Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı (GET-APP) ile ithalat ve ihracat işlemlerinin anlık takibinin sağlandığı ifade edilmektedir. Uygulama sayfasına Ticaret Bakanlığı web sitesinde yer alan https://uygulama.gtb.gov.tr/GETAPP adresinden ve e-devlet üzerinden erişilebildiği, anılan uygulamanın kullanıcılarına telefon, e-posta ve e-dilekçe yoluyla teknik destek verildiği belirtilmektedir.

Uygulamada karşılaşılan teknik hataların hızlı bir şekilde Bakanlığa iletilebilmesini teminen getapp@ticaret.gov.tr e-posta adresinin oluşturulduğu ve teknik desteğin 01.08.2023 tarihi itibarıyla sadece söz konusu e-posta üzerinden sağlanacağı ifade edilmektedir.

6. Fas/Anti-Damping Soruşturma Başvurusu Bildirimi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, Fas Dışişleri, Afrika İşbirliği ve Yurtdışında Yaşayan Faslılar Bakanlığı Çok Taraflı İşbirliği ve Uluslararası Ekonomik İşler Müdürlüğü tarafından iletilen 1 Ağustos 2023 tarihli bir Nota'da özetle, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığına Türkiye menşeli elektrikli fırın ithalatına karşı anti-damping önlemi uygulanması için usulüne uygun olarak belgelenmiş bir başvuru yapıldığının ve bu çerçevede, bir anti-damping soruşturması açılmasına karar verilmesi halinde soruşturmaya ilişkin bilgi ve belgelerin ayrıca iletileceğinin belirtildiği ifade edilmektedir.


Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.docx

EK-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.