2023/127 Sirküler (14.08.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2023-127

Sayın Üyemiz;

1. Türkmenistan / Ticaret Çalışma Grubu Toplantısı

2. Fuar Duyurusu (19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı)

3. Cezayir'e Bakliyat Ürünleri ve Pirinç İhracatı Hk

4. Ticaret Müşavirlikleri ve Ataşelikleri

5. Sayın Bakanımızın Irak Ziyareti

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.

1. Türkmenistan / Ticaret Çalışma Grubu Toplantısı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, karşılıklı ticaretinin artırılması ve ticari süreçlerin kolaylaştırılması amacıyla ülkemiz ile Türkmenistan arasında kurulan Ticaret Çalışma Grubu'nun müteakip toplantısı 21 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu görüşmede ele alınmasında fayda görülen hususlar ile karşılaşılan sorunlara ilişkin bilgi notlarının TİM'e sunulmasını teminen 15 Ağustos 2023 Salı günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimiz arge@baib.gov.tr adresine iletilmesi önem arz etmektedir.

EK-1: Görüş Bildirme Formu

2. Fuar Duyurusu (19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Kuala Lumpur Ticaret Müşavirliği'nden alınan yazıya atıfla, 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı'nın (MIHAS), 12-15 Eylül 2023 tarihlerinde Kuala Lumpur/Malezya'da gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 2022 yılında düzenlenen 18. MIHAS'ta, 32 ülkeden gıda teknolojileri, ilaç, kozmetik, turizm ve islami finans gibi sektörlerde faaliyet gösteren toplam 620 firma ürünlerini sergilediği; Kuveyt, Endonezya ve Tayland başta olmak üzere 90 ülkeden yaklaşık 32 bin ziyaretçi söz konusu fuarı ziyaret ettiği, ayrıca MIHAS ile eş zamanlı olarak helal ekonomisi ile ilgili konularda 20 ayrı konferans düzenlendiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, mezkur fuar 2023 yılı Bireysel Katılımı Desteklenen Sektörel Nitelikli Uluslararası Fuarlar Listesi'nde yer almaktadır. Söz konusu fuara ilişkin bilgiler ile ekte fuar yerleşim planı ve diğer dökümanları yer almaktadır.

EK-2: MİHAS 2022 Fuar Raporu

EK-3: MIHAS 2023- Brosürü

EK-4: MIHAS2023 - Özet Bilgi

3. Cezayir'e Bakliyat Ürünleri ve Pirinç İhracatı Hk

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığımızın önceki yazılarında, Cezayir Ticaret Müşavirliğimizce iletilen yazıya atfen, Cezayir Ticaret ve İhracatın Teşviki Bakanlığının Cezayir'de bakliyat ürünlerinin ve pirincin ithalatında tek yetkili kurumun Cezayir Toprak Mahsulleri Ofisinin (Office Algérien Interprofessionnel des Céréales- OAIC) olacağı, bu kurumun haricinde herhangi bir ithalatçıya ithalat izni verilmeyeceği ve bankaların gerekli önlemi almalarının (ithalat dosyası açılmaması) talimatlandırıldığı, ihracatçılarımızın anılan ürünlere ilişkin halihazırda sürdürmekte oldukları ihracat operasyonlarında ihtiyatlı davranmalarının faydalı olacağının değerlendirildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Cezayir Ticaret Müşavirliğinden T.C. Ticaret Bakanlığına intikal eden bir diğer yazıda özetle; söz konusu Ofis tarafından bu alanda tedarikçi listelerinin güncellenmesi, genişletilmesi ve tedarikçi firma tespiti için üretici, ihracatçı ve tedarikçi ticari firmalara dönük bir uluslararası çağrı yayımlandığı ve bu çağrıya göre ilgili firmaların bu alanda en az 5 yıl deneyiminin olması ve buna ilişkin tevsik edici belgelerin (iş deneyim belgesi ve benzeri) dosyada yer alması gerektiği belirtilmektedir.

Dosyada yer alması gereken diğer belgelerin ise;

1. Firma statüsü

2. Ticaret sicil kaydı

3. Firma yönetici listesi

4. Firma ortak listesi

5. Vergi durumunu (veya vergiden muaf olduğunu) gösterir belge

6. Firmanın faaliyetlerine dönük olabilecek diğer tanıtıcı ve tanımlayıcı belgeler

7. Son iki yıla ait bilançolar

olduğu ve tüm bu belgelerin Türkçe orijinal nüshalarıyla birlikte Arapça, Fransızca veya İngilizce dillerinden birine çevirisinin yapılmış olması ile yetkili makamlar ve Cezayir'in Türkiye'deki konsoloslukları tarafından onaylanmasının istendiği, ilgili firmalarca hazırlanacak başvuru dosyalarının en geç 1 Ekim 2023 tarihine kadar söz konusu Ofise teslim edilmiş olması gerektiği bildirilmektedir.

EK-5: OAIC Uluslararası Çağrı Metni

4. Ticaret Müşavirlikleri ve Ataşelikleri

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlık yurt dışı teşkilatı halihazırda 109 ülkede görev yapmakta olup Ticaret Müşavirleri ve Ataşeler elde ettikleri ticari bilgileri ağırlıklı olarak dijital mecralar vasıtasıyla iş dünyamızın istifadesine sunmaktadır. Bu itibarla potansiyel ortaklara erişime ilişkin bilgiler Müşavire Danışın Uygulaması, Dış Talepler Bülteni, Dış Temsilcilikler Blog Uygulaması, Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler etkinlikleri ve Web sayfası aracılığı ile iş dünyamıza aktarıldığı belirtilmektedir.

"Müşavire Danışın” uygulaması ile firmalarımız dış temsilcilerinden, görev yaptıkları ülkelerle ilgili olarak;

− İthalatçı/Distribütör/Toptancı Bilgisi

− İthalat Mevzuatı/Gümrük Mevzuatı/Gümrük Tarifeleri

− Tarife Dışı Engeller

− Yatırım Mevzuatı/Yatırıma İlişkin Destekler/Şirket Kurma Bilgileri

− Pazar/Sektör Bilgileri

− Devlet Destekleri

− Genel Ülke Bilgisi

gibi her türlü ticari bilgiyi çevirim içi olarak talep edebilmektedir. İş insanlarımızın yurt dışı pazarlara ilişkin olabilecek tüm soruları ve bilgi taleplerinin Bakanlıkça oluşturulan Müşavire Danışın uygulaması üzerinden doğrudan sistem üzerinden süratle yanıtlanmakta olduğu bildirilmektedir.

Ayrıca, Ticaret Müşavirlikleri ve Ataşeliklerin kendilerine ulaşan alım taleplerini ve görevli oldukları ülkede açılan ihaleleri "Dış Talepler Bülteni” vasıtasıyla iş dünyamızla paylaştığı, uygulamaya https://distalep.ticaret.gov.tr/ linkinden erişim sağlanabilmekte olduğu, söz konusu bültene firmalarımızın erişebilmeleri için bağlı oldukları İhracatçı Birliklerine başvuruda bulunmaları ve uygulamaya giriş yetkisi almaları gerekmekte olduğu aktarılmaktadır.

Anılan yazıda ilaveten, Dış Temsilcilikleri tarafından bildirilen ve ihracatçılarımızın pazara giriş çalışmalarına önemli katkı sağlayacak bilgi, gelişme ve değerlendirmelerin, Türk iş dünyası ile paylaşılmasına yönelik "Ticaret Müşavirliklerimizden-Dış Temsilcilikler Bloğu” yayına alındığı, https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/ linkinden erişim sağlanabildiği, bahse konu blog'da "Güncel Gelişmeler”, "Sorun, Öneri ve Fırsatlar”, Mevzuat Değişiklikleri” ve "İhaleler”e ilişkin başlıklara yer verildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, ihracatçılarımızın Ticaret Müşavirleri ile sanal ortamda bir araya geldiği "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” etkinlikleri, tüm iş dünyamıza açık olarak ve geniş katılımla 2020 yılından itibaren 109 potansiyel ihraç pazarımıza yönelik olarak 164 toplantı gerçekleştirildiği aktarılmaktadır.

Son olarak, Bakanlık web sayfası Yurt Dışı Teşkilatı bölümünde (https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati ) Ticaret Müşavirliklerince hazırlanan ilgili ülkeye yönelik genel raporlar, bölgesel raporlar, sektör raporları, gümrük ve lojistik raporları yer aldığı, aynı zamanda Ticaret Müşavirliklerinin yaptıkları sunumlara da yer verildiği ve bahse konu bölümde ayrıca, ülke profilleri, pazar bilgileri vb. pek çok faydalı bilgi de bulunduğu bildirilmektedir.

5. Sayın Bakanımızın Irak Ziyareti

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sayın Bakanımızın 29 Ağustos 2023'te Irak'a bir ziyaret gerçekleştirmesi ve bu ziyaret kapsamında Irak makamları ile ikili görüşmelerde bulunmasının öngörüldüğü, söz konusu ziyaret programına ilişkin çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Irak pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu görüşmede ele alınmasında fayda görülen hususlar ile talep ve değerlendirmelerinizin TİM'e sunulmasını teminen16 Ağustos 2023 Çarşamba günü 15.30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-6: Görüş Bildirme Formu



Ekler:
ek-1.docx

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

ek-6.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.