2023/141 Sirküler (28.08.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-141

Sayın Üyemiz;

1. OSB Yıldız Araştırmaları Duyurusu Hk.

2. Moldova Sağlık Bakanlığının Açtığı Ambulans İhalesi

3. Madagaskar Makarna Korunma Önlemi Soruşturması

4. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi

5. Meksika'nın Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Değişikliği Hk.

6. Fuar Duyurusu (Petrol, Doğalgaz, Petrokimya Teknolojileri ve Teçhizatları Fuarı)

7. ATSO Cumhuriyetin 100. Yıl Ödül Töreni

8. Benin Genel Ticaret Heyeti Organizasyonu

9. Helal İş Forumu 2023

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.

1. OSB Yıldız Araştırmaları Duyurusu Hk.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşundan iletilen bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, bu yıl üçüncüsü düzenlenen OSB YILDIZLARI araştırmasına başvuruların başladığı belirtilmektedir. Araştırmaya başvuran firmaların yurtiçi satışlar, ihracat, istihdam, kadın istihdamı, çevreci yaklaşımlar ve Ar-ge harcamaları kategorilerinde değerlendirmeye alınacağı ve her kategoride dereceye giren firmaların düzenlenecek olan törende ödüllendirileceği ifade edilmektedir. OSB Yıldızları Araştırmasına başvuruların https://osbyildizlari.osbuk.org adresinden yapılabileceği belirtilmektedir.

2. Moldova Sağlık Bakanlığının Açtığı Ambulans İhalesi

T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Moldova Sağlık Bakanlığına bağlı Kamu Sağlık Hizmetleri Tedariki Merkezi tarafından medikal taşıma aracı (B tipi ambulans) alımı için kamu ihalesi açılacağının belirtildiği; ihaleyle 21 adet B tipi 4x2 özellikte ambulansın satın alınacağı, ihalenin tahmini değerinin 1.595.160 Avro olduğu, tekliflerin 15 Ağustos 2023 saat 10.30 ile 5 Eylül 2023 saat 10.30 arasında alınacağı ve tekliflerin sayısına göre teklif döneminin uzatılabileceği ifade edilmektedir.

İhaleye ilişkin paylaşılan dokümanın ekte iletilmekte olduğu, diğer bilgilere https://achizitii.md/ro/public/tender/21087225/ bağlantısından ulaşılmasının mümkün olduğu yazının devamında belirtilmektedir.

EK-1: Moldova Sağlık Bakanlığı'nın Açtığı Ambulans İhalesi

3. Madagaskar Makarna Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: 09.03.2023 tarihli ve 2023-042 sayılı sirkülerimiz.

Bilindiği üzere, Madagaskar Ticaret Önlemleri Ulusal Otoritesi (ANMCC) tarafından "Makarna” (1902.11, 1902.19, 1902.20 ve 1902.30 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 2019 yılında yürürlüğe konulan korunma önleminin uzatılmasına yönelik 18 Şubat 2023 tarihinde bir soruşturma başlatılmıştı.

Bu defa T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Antananarivo Ticaret Müşavirliğimizden edinilen bilgiye göre, anılan soruşturmanın sonuçlanmış olduğu ve ülkemizin önlemden muaf tutulduğu belirtilmektedir.

4. Endonezya / Halı ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları Korunma Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Endonezya tarafından "Halılar ve Tekstilden Diğer Yer Kaplamaları” (57'nci fasılda yer alan) ithalatına karşı, spesifik vergi şeklinde metrekare başına ilk yıl 85.679 Rp., ikinci yıl 81.763 Rp. ve üçüncü yıl 78.027 Rp. olmak üzere 17 Şubat 2021 tarihinden bu yana bir korunma önlemi uygulanmakta olduğu, ülkemizin halihazırda önleme tabi olduğu ifade edilmektedir.

Cakarta Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıda bu defa, Endonezya Ticaret Bakanlığı Koruma Komitesince (KKPI) iletilen 18 Ağustos 2023 tarihli ve 118/KPPI/08/2023 sayılı yazı ile (Ek 1), Endonezya'nın 2022 yılı tarife sınıflandırmasına göre 57'nci fasılda yer alan 64 GTP altındaki "Halılar ve Diğer Tekstil Zemin Kaplamaları” ithalatına yönelik koruma önleminin uzatılmasına ilişkin gözden geçirme soruşturmasının başlatıldığına dair bildirimde bulunulduğu belirtilerek; mezkur soruşturmaya dair duyuru (Ek 2), başvurunun gizli olmayan özeti (Ek 3) ile gayri resmi tercümelerinin (Ek 4 ve Ek 5) iletilmekte olduğu, ilgililerin taraf olma ve diğer taleplerini soruşturma başlangıç tarihinden itibaren 15 gün içerisinde (1 Eylül 2023'e kadar) mezkur Komite yazısında belirtilen adrese iletmeleri gerektiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, 24 Ağustos 2023 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine mezkur soruşturmanın başlatıldığına ilişkin ekte yer alan bildirimin yapıldığı; söz konusu bildirimin incelenmesinden, yukarıda belirtilen hususlara ilave olarak; ilgili tarafların kanıt ve görüşlerini sunulabilmesini teminen 12 Eylül 2023 tarihinde bir kamu dinleme toplantısı düzenleneceği, söz konusu toplantıya katılmak isteyenlerin yazılı görüş veya kanıtlarını 8 Eylül 2023 tarihine kadar soruşturma makamına sunmaları gerektiğinin anlaşıldığı ifade edilmektedir.

EK-2: KPPI Yazısı

EK-3: KPPI Duyurusu

EK-4: Başvurunun Gizli Olmayan Özeti

EK-5: KPPI Duyurusu -Gayrı resmi tercüme

EK-6: Başvurunun Gizli Olmayan Özeti -Gayrı resmi tercüme

EK-7: DTÖ Açılış Bildirimi

5. Meksika'nın Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Değişikliği Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Meksika'nın 15.08.2023 tarihli İthalat ve İhracat Genel Vergileri Kanunu Tarifesinde değişiklik ile çelik, alüminyum, bambu, kauçuk, kimyasal ürünler, tekstil, konfeksiyon ve ayakkabı, seramik mamulleri, cam, elektrik malzemeleri, müzik aletleri, mobilya, kağıt ve karton ürünlerini içeren 392 GTİP'te 5%-25% arasında değişen oranlarda gümrük vergisi tesis ettiği bildirilmektedir.

İspanyolca aslına aşağıdaki linkten ulaşılabilen ilgili Kararname metninin Meksiko Ticaret Müşavirliğince yapılan gayriresmi İngilizce tercümesinin ayrıca ekte iletildiği belirtilmektedir.

EK-8: 15.08.2023 tarihli Kararname Çevirisi

Not: İthalat ve İhracat Genel Vergileri Kanunu Tarifesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (İspanyolca) https://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5698661&fecha=15/08/2023#gsc.tab=0

6. Fuar Duyurusu (Petrol, Doğalgaz, Petrokimya Teknolojileri ve Teçhizatları Fuarı)

Pekin Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, 7-9 Eylül 2023 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Uygur Özerk Bölgesinin Karamay şehrinde "Petrol, Doğalgaz, Petrokimya Teknolojileri ve Teçhizatları Fuarı” düzenleneceği bildirilmektedir.

EK-9: Fuar Programı

7. ATSO Cumhuriyetin 100. Yıl Ödül Töreni

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)'ndan iletilen bir yazıda, Antalya'nın kalkınması ve bilinirliğinin artmasının yanı sıra, ekonomi, bilim, çevre ve teknoloji, kültür - sanat, spor gibi alanlarda üretilen hizmet/projeleriyle fark yaratan üyeler, kişi, kurum-kuruluşların çalışmalarını teşvik etmek, başarıyı ödüllendirerek cesaretlendirmek ve farkındalık yaratmak için çalışmalar yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Bu anlayış ve Cumhuriyetimizin 100. Yılı vesilesi ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ATSO Cumhuriyetin 100.Yıl Ödül Töreni başvurularının alınmaya başladığı bildirilmektedir.

Başvuruların, 20 Eylül 2023 Çarşamba günü, saat 17.30'a kadar http://www.atso100yilcumhuriyet.org/ sayfası üzerinden online form aracılığıyla alınacağı belirtilmektedir.

Altı ana kategoriden oluşan ATSO Cumhuriyetin 100. Yıl Ödüllerinin iki ana kategorisinde, ödül almaya hak kazananların başvuru yoluyla belirleneceği bildirilmektedir. Bu çerçevede;

Kent Ödülleri; İnovasyon, Dijital Dönüşüm, Bilim ve Sağlık, Eğitim, Kültür-Sanat, Spor, Çevre, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Basın, Mimarlık ve Kent, Kente Değer Katan Organizasyonlar olmak üzere 11 alt başlık ile Antalya'ya değer katan kişi ve kuruluşların ödüllendirileceği

Döviz Kazandırıcı Hizmetler; Konaklama Tesisleri, Seyahat Acenteleri, İhracat-Genel, Tarım İhracatı, Hizmet İhracatı ve Alternatif Turizm olmak üzere 6 alt başlık ile ekonomiye değer katan Oda üyelerin ödüllendirileceği

belirtilmektedir.

ATSO Cumhuriyetin 100. Yıl Ödüllerinin tüm kategorileri, başvuru koşulları, ödül takvimi ve diğer bilgilerini içeren kılavuz ekte yer almaktadır.

EK-10: ATSO Cumhuriyetin 100. Yıl Ödül Töreni Başvuru Kılavuzu

8. Benin Genel Ticaret Heyeti Organizasyonu

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nden alınan bir yazıda, T.C Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizasyonu ile 26-29 Eylül 2023 tarihleri arasında ekli program kapsamında Benin'e yönelik tüm sektörleri kapsayan Genel Nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği, Kotonu şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Benin'den iş insanlarının davet edileceği genel nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 31 Ağustos 2023 Perşembe günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/benin-cotonou-2023/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formunun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği ve katılımcı firmalardan 1.250 USD tahsil edileceği belirtilmektedir.

Heyete katılımın, başvuru formlarının firmalarca doldurulması ve ödeme dekontlarının Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin tarim3@eib.org.tr e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

EK-11: Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-12: Heyet Taslak Programı

9. Helal İş Forumu 2023

Zagreb Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Hırvatistan Helal Belgelendirme Merkezi tarafından 2-3 Ekim 2023 tarihlerinde Zagreb'de Helal İş Forumu (Halal Business Forum 2023) organize edileceği belirtilmektedir.

Zagreb Ticaret Müşavirliğinden iletilen yazıda özetle; söz konusu etkinliğin, panel tartışmaları, bilimsel bir konferans ve özel olarak tasarlanmış iş görüşmeleri (B2B) programını içerecek olduğu, etkinlik kapsamında ticaret, üretim, finans, bilişim teknolojileri, satış ve turizm sektörlerinden profesyonellerin bir araya getirilmesinin amaçlandığı belirtilmektedir.

Etkinliğin Hırvatistan Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ile Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı ve Hırvat Ekonomi Odası tarafından desteklendiği ifade edilmektedir.

Etkinliğe ilişkin ayrıntılı bilgilerin https://hbf.halal.hr/ adresinde yer aldığı, katılım için https://hbf.halal.hr/registration bağlantısından kayıt yaptırılması gerektiği bildirilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-11.pdf

EK-12.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

EK-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.