2023/145 Sirküler (05.09.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-145

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Güney Afrika

2. Cezayir'e İhracatta Yaşanan Sorunlar

3. Fuar Duyurusu (EYAF EXPO 2023)

4. Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması

5. Suudi Arabistan Ülke Genel Alım Heyeti Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Güney Afrika

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 6 Eylül 2023 Çarşamba günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında Güney Afrika'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Yenilenebilir Enerji ve Bilişim" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Güney Afrika Cumhuriyeti Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link: https://bit.ly/45HeIBc

2. Cezayir'e İhracatta Yaşanan Sorunlar

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Cezayir Dış Ticaret Teşvik Ulusal Ajansı (ALGEX) 27 Nisan 2022 tarihinde aldığı bir kararla Cezayir'de mukim bankalar nezdinde ithalat dosyası açtırılabilmesi için ithal edilecek ürünün ülkelerinde halihazırda üretimi bulunmadığına dair bir belgenin ithalatçı tarafından temin edilmesi şartı getirildiği belirtilmektedir.

Firmalarımızın söz konusu uygulamaya dair karşılaştığı sorunlar ile uygulama sebebiyle önceki yıllara göre ihracatında düşüş yaşadığı ürünlere ilişkin bilgilere (ürün adı ve 6'lı bazda Gümrük Tarife Pozisyonu belirtilmek suretiyle) ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bilgileri ve yukarıda belirtilen hususları içeren sorunların ve ürün listesinin 7 Eylül 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Görüş Bildirim Formu

3. Fuar Duyurusu (EYAF EXPO 2023)

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin sosyal hayata entegre olmaları ve yaşam standartlarının yükseltilmesi konulu "13. Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi (EYAF EXPO 2023)" 30 Kasım-03 Aralık 2023 tarihlerinde İstanbul'da düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Türkiye'de ilk ve tek, dünya genelinde ise altıncı büyük olan 13. EYAF EXPO ulusal ve uluslararası alanda etkin bir platform olup 20.000'den fazla yerli ve yabancı ziyaretçi, 120'den fazla katılımcı ile kamu ve özel sektörleri, üreticileri, engelli bireyleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getireceği ifade edilmektedir.

EK-2: EYAF EXPO 2023 Tanıtım Broşürü

4. Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.

Anlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle tarafların gümrük vergilerine ilişkin detaylı indirim takvimini içeren Bilgi Notu'nun Bakanlık web sitesinde yayımlanmış olduğu, https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/serbest-ticaret-anlasmalari/yururlukte-bulunan-stalar/birlesik-arap-emirlikleri internet sitesinden ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

5. Suudi Arabistan Ülke Genel Alım Heyeti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile potansiyel pazar niteliğindeki ülkelere yönelik ihracatımızda artış sağlanması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla Alım Heyeti programları düzenlenmektedir. Bu minvalde; Suudi Arabistan ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesini teminen T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ve MÜSİAD iş birliği ile Suudi Arabistan Genel Alım Heyeti programı düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Demir ve Demir Dışı Metaller, Elektrik Elektronik, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayii, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Mücevher, Hizmet, Madencilik Ürünleri, Makine ve Aksamları, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi, Tekstil ve Hammaddeleri, Yaş Meyve ve Sebze, Diğer Endüstriyel Ürünler gibi çeşitli sektörlerden 65'e yakın Suudi Arabistanlı firma temsilcilerinden oluşacak yaklaşık 80 kişilik bir alım heyetinin 8-12 Ekim 2023 tarihleri arasında ülkemize gelmesi ve 10 Ekim 2023 Salı günü İstanbul Sheraton Ataköy Otel ‘de ihracatçı firmalarımızla ikili iş görüşmeleri yapmaları öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 22 Eylül 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/alim-heyeti-kayit/saudi-arabia-buying-mission-2023 internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun ihracatçı firmalarımızca eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.

Ek-4: Suudi Arabistan Alım Heyeti Programı



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.pdf

EK-4.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.