2023/153 Sirküler (11.09.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-153

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Vietnam

2. Medica 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

3. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Yeni Nesil Devlet Destekleri Eğitim Programı

4. Türkiye-Afrika 4. Ekonomi Ve İş Forumu Hk.

5. Kuveyt Genel Ticaret Heyeti Hk.

6. Fildişi Sahili (Abidjan) Ticaret Heyeti 4-8 Aralık 2023

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Vietnam

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 12 Eylül 2023 Salı günü saat 10.30-12.00 saatleri arasında Vietnam'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Vietnam Pazarına Giriş" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Vietnam Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link: https://bit.ly/45YugAI

2. Medica 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesinde faaliyet göstermekte olan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından 13-16 Kasım 2023 tarihleri arasında Düsseldorf/Almanya'da, medikal sektörünün en büyük fuarı olarak bilinen Medica Fuarı Milli Katılım organizasyonunun 14.cüsünün düzenleneceği bildirilmektedir.

66 ülkeden 4.500 katılımcı firmaya ev sahipliği yapan, 81.000'in üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan; medikal cihazlar, tek kullanımlık ürünler, sağlık teknolojileri, hastane mobilyaları, ortopedik ürünler, ilaç yazılım ürünleri, cerrahi ekipmanlar ürün gruplarını kapsayan ve senede bir kez düzenlenen Medica fuarına geçen sene 57'si milli katılımda olmak üzere toplamda 230 Türk firmasını katıldığı ifade edilmektedir.

Söz konusu fuara ilişkin duyuru ekte yer almaktadır.

EK-1: Medica 2023 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Duyurusu

3. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Yeni Nesil Devlet Destekleri Eğitim Programı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerlerinin Ticaret Bakanlığı görev alanındaki konularda iş çevrelerinin bilgilendirilmesi amacıyla 2011 yılından beri düzenlendiği ifade edilmektedir.

2023 yılı Ocak-Haziran döneminde Ticaret Bakanlığı tarafından "Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Dış Ticaret Eğitim Programı” adı altında hem fiziki hem de çevrimiçi olarak Ankara, Antalya, Konya, Ordu ve Giresun illerinde olmak üzere 5 Fiziki, 14 çevrimiçi organizasyon gerçekleştirildiği ve bu organizasyonlara 5344 kişinin katılım sağladığı belirtilmektedir.

Diğer taraftan, 2023 yılı Eylül-Aralık döneminde, program içeriklerinin geliştirilerek "Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Yeni Nesil Devlet Destekleri Eğitim Programı” adlı organizasyonların gerçekleştirilmeye başlandığı, etkinliklerin uygun görülen illerde fiziki olarak ve Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde 2-3 günlük programlar halinde Türkiye genelinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Türkiye'deki tüm iş çevrelerinin genel katılımına açık olarak, ekte yer alan program akışı çerçevesinde 19-20-21 Eylül 2023 tarihlerinde çevrimiçi bir eğitim gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, programa katılımın ücretsiz olduğu, katılmak isteyenlerin 15 Eylül 2023 tarihi saat 12.00'ye kadar aşağıda yer alan linkten başvuru yapmaları gerektiği, kontenjanın 1000 kişi ile sınırlı olduğu ve kontenjan dolduğunda sistemin otomatik olarak kapandığı ifade edilmektedir. Ayrıca, başvuru yapan katılımcıların mail adreslerine 18 Eylül 2023 tarihinde çevrimiçi katılım linki gönderileceği, başvuru esnasında istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasının önem arz ettiği belirtilmektedir.

Kayıt Linki: https://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/

EK-2: Program Akışı

EK-3: Duyuru Görseli

4. Türkiye-Afrika 4. Ekonomi Ve İş Forumu Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, taslak programı ekte sunulan Türkiye-Afrika 4. Ekonomi ve İş Forumu'nun 12-13 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğu, ilgili foruma Afrika ülkelerinin Bakanları ile Afrika Birliği Komisyonu ve Afrika'daki uluslararası kuruluşların üst düzey yetkililerinin katılımlarının ve geçmiş etkinliklerde olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın iştirakinin de beklendiği ifade edilmektedir.

Bahsi geçen Forum marjında, "Sınamalar ve Fırsatlar: Daha Güçlü Türkiye-Afrika Ekonomik Ortaklıkları" temalı Bakanlar Toplantısı düzenlenecek olup bu toplantıda imalat sektörü ve tarıma dayalı sanayiler, turizm, dijital dönüşüm, sağlık teknolojileri ve altyapısı, tekstil gibi sektörlerde yatırım ve iş birliği olanaklarının tartışılmasının planlandığı bildirilmektedir.

Forum kapsamında söz konusu sektörlere ek olarak kadın girişimciliği, serbest bölgeler, Afrika Kıtası Serbest Ticaret Alanı (AfCFTA) ile yatırım ve ticaretin finansmanı gibi konularda tematik panellerin de düzenlenmesinin söz konusu olduğu iletilmektedir. Bu doğrultuda, yapılacak hazırlıklarda kullanılmak üzere Afrika ülkeleri hakkında ve Bakanlar Toplantısına yönelik bilgi notları ile gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara dair katkılara ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bilgilerini ve söz konusu hususlarda görüş ve değerlendirmelerinizin 12 Eylül 2023 Salı günü 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-4: Afrika Forumu Taslak Programı

EK-5: Görüş Bildirim Formu

5. Kuveyt Genel Ticaret Heyeti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İTKİB (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği) organizasyonu ile 19-22 Kasım 2023 tarihleri arasında Kuveyt'e yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği ve Kuveyt şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Kuveyt'ten iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 29 Eylül 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/kuwait-kuwait-city-2023/company/register adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olduğu, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 1.500 USD tahsil edileceği belirtilmektedir.

Heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının İTKİB'e (kayhan.aktuk@itkib.org.tr; ugur.gumus@itkib.org.tr) ulaştırılmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

EK-6: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-7: TİM&İTKİB Kuveyt Genel Ticaret Heyeti Taslak Programı

6. Fildişi Sahili (Abidjan) Ticaret Heyeti 4-8 Aralık 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) organizasyonu ile 4-8 Aralık 2023 tarihleri arasında Fildişi Sahili'ne yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği ve Abidjan şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Fildişi Sahili'nden iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 29 Eylül 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/ivory-coast-abidjan-2023/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulmasının gerekmekte olduğu, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 1.150-USD tahsil edileceği belirtilmektedir.

Heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği e-posta adreslerine (salih.dinc@itkib.org.tr; omer.eygun@itkib.org.tr) ulaştırılmasıyla kesinleşeceği ifade edilmektedir.

EK-8: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-9: Fildişi Sahili (Abidjan) Ticaret Heyeti Taslak Programı



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.png

EK-4.pdf

EK-5.docx

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

EK-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.