2023/159 Sirküler (21.09.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-159

Sayın Üyemiz;

1. Ürdün Resmi Yatırım Platformu

2. 2018-2022 Dönemi Verilerini İçeren İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)

3. Tunus ( Tunus) Ticaret Heyeti 20-23 Kasım 2023

4. ABD-Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri Gözden Geçirme Soruşturmaları-Geniş Çaplı Dikişli Borular

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Ürdün Resmi Yatırım Platformu

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Ürdün'de yabancı yatırımcılara yönelik yatırım ortamı ve teşviklerle ilgili tüm bilgilerin yer aldığı resmi bir platform oluşturulmuş olduğu, söz konusu platforma www.invest.jo internet adresinden ulaşılmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir.

2. 2018-2022 Dönemi Verilerini İçeren İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, KOSGEB'in, kamu kurumlarıyla yapılan veri paylaşım protokolleri kapsamında temin ettiği idari kayıtlar ile işletmeye özel temel parametreleri içeren İşletme Değerlendirme Raporu'nu (İDR) hazırladığı ve dijital bir ürün olarak 2019 yılının son çeyreğinde işletmelerin istifadesine sunmaya başladığı ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda, bugüne kadar yaklaşık 40.000 işletmenin İDR aldığı, İDR'nin, geçmiş beş yıllık performansı göz önüne alınarak işletmenin yönetimsel kabiliyeti ve kapasitesi hakkında önemli bilgiler vermesi nedeniyle işletmenin iş ilişkisinde bulunduğu kişi ve kuruluşlara işletme hakkında bilgi verdiği ve işletmenin geçmiş beş yıllık dönemdeki gelişimini takip edebileceği bir öz değerlendirme imkânı sunduğu belirtilmektedir.

KOSGEB'in işletmelerden aldığı geri bildirimlerde; işletmelerin İDR'yi ticari ilişkilerinde, ihracat bağlantılarında, kurum ve kuruluşlarla münasebetlerinde ve finans sektörü ile kurduğu irtibatlarda kendilerini ifade edebilecek temel bir doküman olarak değerlendirdiği ve gerek işletmelerden İDR'lerinin dijital ortamda üçüncü kişilerle paylaşılması gerekse destek veren kurum/kuruluş ve bankalardan işletmeye ait İDR'nin temin edilmesi yönünde talepler gelmeye başladığı belirtilmektedir.

Söz konusu talepler doğrultusunda, KOSGEB tarafından İDR'nin güvenli bir şekilde işletme rızası alınarak paylaşımı için uygun altyapıya sahip olan Findeks Platformunun kullanılması yönünde Kredi Kayıt Bürosu ile iş birliği yapıldığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede Bakanlıkları tarafından; sistem entegrasyonlarının tamamlandığı, İDR'nin 2018-2022 dönemi verileri içeren yeni versiyonunun Findeks Platformu üzerinden 5 TL ücret karşılığında sunulmaya başlandığı, üçüncü kişilerin talep etmesi durumunda işletmenin rıza vermesi kaydıyla 15 TL karşılığında raporun temin edildiği ifade edilmektedir. İşletmenin ve/veya raporu talep edecek kişilerin Findeks Platformuna üye olmasının gerektiği www.findeks.com adresinden bu işlemin yapılabildiği belirtilmektedir. İDR ile ilgili detaylı bilgi, örnek rapor, rapora esas veri kaynakları ile hesaplama yöntemlerini içeren meta veri dokümanına www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7146/isletme-degerlendirme-raporu adresinden ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

3. Tunus ( Tunus) Ticaret Heyeti 20-23 Kasım 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizasyonu ile 20-23 Kasım 2023 tarihleri arasında Tunus'a yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği, Tunus'un başkenti Tunus şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Tunus'tan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 29 Eylül 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/tunisia-tunis-2023 internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerektiği, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 1.000 USD tahsil edileceği ifade edilmektedir.

Başvuruların, Makine ve Aksamları, Demir ve Demir Dışı Metaller, Tekstil ve Hammaddeleri (Pamuk, Pamuk İpliği ve Pamuklu Dokuma Ürünleri) , Hazır Giyim ve Konfeksiyon, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri (Plastik, Madeni Yağlar ve Mineral Yakıtlar), Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi, Elektrik Elektronik, Gıda, Mermer başta olmak üzere tüm sektörlere açık olduğu belirtilmektedir.

Heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği oaib-pr@oaib.org.tr e-posta adresine ulaştırılmasıyla kesinleşeceği bildirilmektedir.

EK-1: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EK-2: Tunus (Tunus) Ticaret Heyeti Taslak Programı

4. ABD-Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri Gözden Geçirme Soruşturmaları-Geniş Çaplı Dikişli Borular

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli 7305.11, 7305.12, 7305.19, 7305.31 ve 7305.39 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan "Geniş Çaplı Dikişli Boru” (Large Diameter Welded Pipe” ithalatında 2019 yılından bu yana anti-damping ve telafi edici vergi önlemi (sübvansiyona karşı önlem) uygulandığı ifade edilmektedir.

Söz konusu önlemlerden anti-damping önleminin 1 Mayıs 2021-30 Nisan 2022 (2021-2022) dönemi için ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından yürütülen idari gözden geçirme soruşturmasına ilişkin nihai karara ilişkin 7 Eylül 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayınlandığı belirtilmektedir. İlgili karara https://www.govinfo.gov/app/details/FR-2023-09-07/2023-19204 adresinden erişim sağlanabildiği ifade edilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.