2023/163 Sirküler (22.09.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-163

Sayın Üyemiz;

1. Kırgızistan-Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İşbirliği Olanakları

2. EFSD+ için Proje Havuzu Oluşturma ve Teknik Kapasite Geliştirme” Projesi-İyi Tarım Uygulamaları ve Hayvancılık Sektörü Konulu Odak Grup Toplantısı

3. Libya Food 2024 / Milli Katılım Fuar Duyurusu

4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Fas

5. Tüketime Hazır Sütlü Tatlılar ve Pişmeye Hazır Toz Tatlı Karışımı Standart Tasarıları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Kırgızistan-Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İşbirliği Olanakları

Bişkek Ticaret Müşavirliği'nden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü alınan bir yazıda, Pazarlar, Ticari İşletmeler ve Hizmet Sektörleri Derneği tarafından tekstil ve hazır giyim ürünlerinin Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya pazarlarında toptan satışının gerçekleştirilmesini öngören "Canlı Ürünler Showroomları" adlı bir projenin yürütüldüğü bildirilmekte ve projenin ülkemizdeki iş çevrelerine duyurulmasının talep edildiği ifade edilmektedir.

Ekte iletilen projeyle ilgilenen firmalarımızın Bişkek Ticaret Müşavirliğimiz ile iletişime geçmeleri gerektiği belirtilmektedir.

EK-1: Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İşbirliği Olanakları_Ek_Proje Tanıtımı.pdf

2. EFSD+ için Proje Havuzu Oluşturma ve Teknik Kapasite Geliştirme” Projesi-İyi Tarım Uygulamaları ve Hayvancılık Sektörü Konulu Odak Grup Toplantısı

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Avrupa Birliğinin, aday ülkelerde gerçekleştirecekleri yatırım projeleri için, uluslararası finans kuruluşlarına, Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Fonu Artı (EFSD+) kapsamında finansal destek vereceği bildirilmektedir. Uluslararası finans kuruluşların ise söz konusu desteklerden yararlanmak amacıyla hazırlayacakları proje/program/proje portföylerini, bu amaçla kurulmuş olan Türkiye Yatırım Platformu'na (TYP) sunacakları ifade edilmektedir.

Başta iklim değişikliği kapsamında azaltım/uyum ve çevre koruma politikaları konulu yatırım projeleri dahil olmak üzere; imalat, sanayi ve enerji sektörlerinin dekarbonizasyonu, sürdürülebilir kentleşme, yenilenebilir enerji, atıktan enerji üretimi, döngüsel ekonomi, biyolojik çeşitlilik, akıllı tarım, sulama ve tarladan sofraya zincirleri, sürdürülebilir kentsel hareketlilik, alternatif yakıtlar, fintech çözümleri, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesi ile kadınlar, gençler, dezavantajlı ve kırılgan toplulukların ekonomiye dahil edilmesi için KOBİ/startup ekosistemlerinin desteklenmesi gibi öncelik alanların EFSD+'ın destekleme kapsamı içinde yer aldığı belirtilmektedir.

Bahse konu EFSD+ mekanizmasının Türkiye'deki uygulama sürecini desteklemek ve proje havuzu oluşturmak amacıyla Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Fonu (EFSD+) için Proje Havuzu Oluşturma ve Teknik Kapasite Geliştirme” Projesi kapsamında, Bakanlığımız birimleriyle Temmuz ayında gerçekleştirilen toplantının ardından, "İyi tarım uygulamaları ve hayvancılık”ın öncelikli alan olarak belirlendiği belirtilmektedir. Bu kapsamda, iyi tarım uygulamaları ve hayvancılık sektörü için İkinci Odak Grup Toplantısının ekli gündem çerçevesinde 27 Eylül 2023 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlenmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

İyi tarım uygulamaları ve hayvancılık sektörünün EFSD+ mekanizması aracılığıyla yatırım yapılabilir alanları üzerinde istişarelerde bulunmak üzere, bahse konu toplantıya katılım sağlamak isteyen firmalarımızın https://forms.gle/nHZhLVd297PSprbK9 adresi üzerinden kayıt yaptırmaları gerektiği belirtilmektedir.

EK-2: Gündem

3. Libya Food 2024 / Milli Katılım Fuar Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, 28-31 Ocak 2024 tarihleri arasında Trablus/ Libya'da düzenlenecek olan Libya Food (Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj) Fuarı'nın Türkiye milli katılımı Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edilmektedir. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 25.09.2023 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği belirtilmektedir.

Başvurunuzun kabul edilmesi için Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR 54 0001 5001 5804 8000 3978 51 IBAN no'lu Euro hesabına toplam katılım bedelinin %50'sinin 25.09.2023 tarihine kadar yatırılması gerektiği ifade edilmektedir.

Online Başvuru Formu: Libya Food 2024 Başvuru Formu Başvuru

Süresi: 25.09.2023 tarihine kadar

Katılım Bedeli: Tahmini 777 € /m2 (nakliyesiz)

Fuarda nakliye hizmeti verilmemektedir.

Katılım bedeline;

· Yer kirası,

· Özel stant konstrüksiyonu,

· Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

· Fuar basılı ve online kataloğunda yer alma,

· M2 baz alınarak ücretsiz fuar giriş kart,

· Elektrik ve internet bağlantısı,

· Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

· Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez) hizmetleri dahildir.

Fuarın milli katılımının, "5973 Sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 452.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği belirtilmektedir.

EK-3: Ödeme Bilgileri ve Katılım Şartları

  1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Fas

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 26 Eylül 2023 Salı günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında Fas'ta görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden " Fas Pazarına Giriş" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Fas Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link: https://bit.ly/463ACim

  1. Tüketime Hazır Sütlü Tatlılar ve Pişmeye Hazır Toz Tatlı Karışımı Standart Tasarıları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanlığından alınan bir yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan ''TSE K 98/tkt T2 Tüketime hazır sütlü tatlılar ve TSE K 89/tkt T1 Pişmeye hazır toz tatlı karışımı'' standart tasarılarının geliştirilmeleri için görüş talep edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu tasarılara görüş veya teklif iletmek isteyen üyelerimizin ekteki görüş tablosunu doldurarak,25 Eylül 2023 Pazartesi günü 15.30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.

EK-5: Görüş Tablosu



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-5.xlsx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.