2023/170 Sirküler (02.10.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2023-170

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Senegal

2. Türkiye-Rusya 18. Dönem KEK Toplantısı Hk.

3. Yıllık PGD Programı

4. Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 29. Dönem Toplantısı Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Senegal

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 3 Ekim 2023 Salı günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında Senegal'de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Senegal Pazarına Giriş" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Senegal Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link: https://bit.ly/3Ri7pMt

2. Türkiye-Rusya 18. Dönem KEK Toplantısı Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 18. Dönem Toplantısının Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir. Bu kapsamda;

- 17. Dönem KEK Protokolünde yer alan maddelerde yaşanan gelişmelerin TEKİZ platformuna derç edilmesine ve gelişmelere ilişkin bilgi notuna,

- 18. Dönem KEK Protokolüne eklenmek üzere yeni madde önerilerine,

- Rusya ile ikili ticari, ekonomik ilişkilerimizi, varsa yaşanan sorun ve çözüm önerilerini içeren bilgi notuna ve İngilizce konuşma notu katkılarına, ihtiyaç duyulduğu aktarılmaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu hususlar hakkında görüş ve değerlendirmelerinizin TİM'e sunulmasını teminen ekte yer alan form doldurularak 3 Ekim 2023 Salı günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirim Formu

3. Yıllık PGD Programı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, 7223 sayılı ‘Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu' kapsamında ürünlerin piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürünler piyasada iken ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğinin ve güvenli olup olmadığının denetlenmesi ile güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesi ve gerektiğinde idari yaptırım uygulanmasından T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sorumlu olduğu belirtilmektedir.

Yıllık denetim programına alınacak ürünlerin her yıl risk analizi çalışması ile belirlendiği ve söz konusu ürünlerin üretici ve ithalatçılarının bulunduğu illerin dikkate alınarak planlandığı belirtilmekte olup 2024 yılı denetim programına alınacak ürünlerin tespit edilmesi çalışmalarının başlatıldığı ve denetimlerinin daha etkin olabilmesi, seçilen riskli ürünlerin en isabetli şekilde tespit edilebilmesi açısından görüş bildirimlerinin iletilmesinin önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, tüketiciler, üreticiler ve kullanıcılar tarafından ulaştırılan şikâyetlerin dikkate alınarak yoğun olarak kullanılan, yüksek risk taşıması muhtemel ürünlerin çalışmaya dâhil edilmesinin amaçlandığı, bu bağlamda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluk alanında bulunan ve ekte yer alan ürün listesinin Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü web sayfası "Duyurular” alanında paylaşıldığı bildirilmektedir.

Bilgilerinizi ve bildirimler göz önünde bulundurularak kullanıcılar açısından ciddi risk taşıyan ve piyasa gözetimi ve denetimi çalışmalarında öncelik verilmesi gerektiği düşünülen ürünlerin derlenmesi ve paylaşılan ürün listesi üzerine işlenerek 9 Ekim 2023 Pazartesi gününe kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Not: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili web sayfası (https://www.sanayi.gov.tr/merkez-birimi/524b6d480142/duyurular/bakanligimiz-sorumlulugunda-bulunan-urun-listesi1)

EK-2: Ürün Listesi

EK-3: Ek Liste

4. Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 29. Dönem Toplantısı Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 29. Dönem Toplantısının, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak ile İran Yol ve Şehircilik Bakanı Sayın Merhdad Bazpash eş başkanlıklarında 6-7 Kasım 2023 tarihlerinde Tahran'da gerçekleştirilmesi planlanmakta olduğu ifade edilmektedir.

Bu itibarla firmalarımızın İran ile;

- Önemli güncel gelişmeleri,

- Söz konusu toplantı sonunda imzalanacak Mutabakat Zaptına eklenmesi uygun görülen, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış madde önerilerini,

- İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizde yaşanan güncel sorunlar ve çözüm önerilerini,

içeren katkılarına ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu hususlar hakkında görüş ve değerlendirmelerinizin TİM'e sunulmasını teminen ekte yer alan form doldurularak 3 Ekim 2023 Salı günü 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-4: Görüş Bildirim Formu



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.pdf

EK-3.xlsx

EK-4.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.