2023/171 Sirküler (09.10.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-171

1. Toz Puding Standart Tasarısı

2. Ticaret Bakanlığı Web Sitesi (Yeşil Mutabakat)

3. Pernas İşbirliği İmkanları - Malezya

4. Türkiye'nin Girişimcileri Yarışması Hk.

5. Menşe İspat ve Dolaşım Belgelerinin Basımı ve Türkiye İbaresinin Kullanımı

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Toz Puding Standart Tasarısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "Tst 7998 Toz Puding" standart tasarısının görüşe açıldığı belirtilmektedir.

Bahse konu standart tasarısına ilişkin olarak görüş ve önerilerinizin ekteki "Görüş Tablosu” formatında 27 Ekim 2023 Cuma gününe kadararge@baib.gov.tr adresine gönderilmesi beklenmektedir.

EK-1: Görüş Tablosu

EK-2: Toz Puding Standardı

2. Ticaret Bakanlığı Web Sitesi (Yeşil Mutabakat)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki güncel gelişmeler hakkında paydaşların bilgilendirmesini teminen Ticaret Bakanlığımızın web sitesinde oluşturulan "Yeşil Mutabakat" bölümünde, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki gelişmelere ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na dair güncel bilgilere ve detaylı notlara yer verildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda;

• AB Yeni Batarya ve Batarya Atıkları Tüzüğü'ne ilişkin

https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/yesil-mutabakat/ab-dongusel-ve-surdurulebilir-sanayi-politikalari/ab-batarya-mevzuati

Döngüsel Araç Tasarımı Kuralları ve Ömrünü Tamamlamış Araçların

Yönetimine ilişkin Tüzük Taslağı'na ilişkin

https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/yesil-mutabakat/ab-dongusel-ve-surdurulebilir-sanayi-politikalari/dongusel-arac-tasarimi-kurallari-ve-omrunu-tamamlamis-araclarin-ota-yonetimine-iliskin-tuzuk-taslagi

Atık Çerçeve Direktifini revize eden taslak mevzuata ilişkin

https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/yesil-mutabakat/ab-dongusel-ve-surdurulebilir-sanayi-politikalari/genisletilmis-uretici-sorumlulugu-gus-tekstil

2023/1230 sayılı Makine Tüzüğü'ne ilişkin

https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/yesil-mutabakat/ab-dongusel-ve-surdurulebilir-sanayi-politikalari/2006-42-ec-sayili-makine-direktifi-revizyon

Kritik Hammaddeler Tüzüğü Taslağına ve 14 Haziran 2023 tarihli AB-ABD

Kritik Mineraller Anlaşmasına (CMA) ilişkin

https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/yesil-mutabakat/ab-dongusel-ve-surdurulebilir-sanayi-politikalari/kritik-hammaddeler

10 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe giren Gıda ile Temas Eden Geri Dönüştürülmüş Plastik Materyaller Tüzüğü'ne ilişkin

https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/yesil-mutabakat/ab-dongusel-ve-surdurulebilir-sanayi-politikalari/gida-ile-temas-eden-geri-donusturulmus-plastik-materyallere-iliskin-komisyon-tuzugu

bağlantılarından detaylı bilgiye erişim sağlanmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir.

3. Pernas İşbirliği İmkanları - Malezya

Kuala Lumpur Ticaret Müşavirliği ve T.C. Ticaret Bakanlığı yazılarına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)' nden alınan yazıda, başta yiyecek, içecek ve tekstil sektörleri olmak üzere Malezya pazarına girmek isteyen Türk markaları için Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) tarafından sunulan imkanların oldukça önemli olduğu ifade edilmekte olup, Pernas hakkında edinilen bilgiler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

− 1969 yılında kurulan ve Malezya'nın franchise sektörünün gelişimine liderlik etme yetkisine sahip Maliye Bakanlığına bağlı bir şirkettir.

− Temel amacı franchise verenler ve franchise sahipleri için rehberlik ve özel programlar sağlayarak Malezya'da franchise sektörünün gelişimini sağlamaktadır.

− Franchise verenler ve franchise sahipleri arasında iş birliğine destek vermekle birlikte, halka açılma ve büyüme potansiyeli olan firmalara yatırım yaptığı, doğrudan kendisinin de Malezya'da franchise sahibi olduğu örnekler mevcuttur.

− Yatırımcı eşleştirmesine ek olarak, girişimcilere, büyümelerinin herhangi bir aşamasında franchisor olma yolunda eğitim, danışmanlık ve rehberlik sağlamakta, işlerini büyütmeleri veya kurmaları için kredi, finansman olanakları ve öz sermaye finansmanı sağlamaktadır.

Bu kapsamda yukarıda belirtilen bilgilere ek olarak Pernas bilgilendirme sunumu ile ilgilenebilecek üyelerimizin arge@baib.gov.tr e-posta adresinden bilgi talebinde bulunmaları gerekmektedir.

4. Türkiye'nin Girişimcileri Yarışması Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)' nden alınan yazıda, teknoloji girişimlerimizi uluslararası rekabet ve büyümeye hazırlamak, girişimcilerimizi yüksek katma değer ve ihracata yönlendirmek amacıyla Türkiye'nin 7 farklı ilindeki girişim evlerimizde desteklemekteyiz.

Bu kapsamda Türkiye'nin en kapsamlı ve yaygın girişimcilik ailesi olarak gerçekleştirdiğimiz "Türkiye'nin Girişimcileri Yarışması” için başvurular alınmaya başlanmış olup, ödüllerin 23- 25 Kasım tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan Türkiye Innovation Week kapsamında verilmesi hedeflenmektedir. Türkiye'nin Girişimcileri Yarışması ve ödül programı, yüksek teknoloji üreten start up'lar ve firmalara yönelik ekosisteme değer katan global pazarlarda ülkemizi temsil etme potansiyeli olan girişimlerin ödüllendirilmesini ve tanınırlıklarını artırmayı hedeflemektedir.

Hedefim Küresel Başarı

Çevre ve Sürdürülebilirlik Dostu Bilişim

Kadın Teknoloji Girişim

Genç Girişimci

Jüri Özel Ödülü

olmak üzere 5 farklı kategoride başvurular 15 Ekim 2023 tarihine kadar https://www.turkiyeningirisimcileri.com sitesinden alınmaktadır.

EK-4: Türkiye'nin Girişimcileri Başvuru Görseli (Jpeg) ve Yarışma Kategorileri

  1. Menşe İspat ve Dolaşım Belgelerinin Basımı ve Türkiye İbaresinin Kullanımı

T.C Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)' nden alınan yazıda; önceki yazılarına istinaden, A.TR Dolaşım Belgeleri ile Form A Menşe Belgeleri üzerinde Türkiye ibaresinin kullanımına ilişkin olarak yapılacak değişikliklere yer verileceği ve Genel Sekreterliğimiz envanterinde mevcut bulunan A.TR Dolaşım Belgeleri ile halihazırda firmaların stoklarında önceden satın alınmış belgelerin zayi olmaması bakımından, A.TR Dolaşım Belgelerinin üzerinde yapılacak değişiklikler için 1 Ocak 2024 tarihine kadar bir geçiş süreci öngörüldüğü ifade edilmişti.

Bu defa, Avrupa Komisyonu ile yapılan görüşmeler neticesinde A.TR Dolaşım Belgelerinin üzerinde yapılacak değişiklikler için 1 Ocak 2024 olarak tespit edilen geçiş dönemi son tarihinin 31 Mart 2024 olarak güncellenmesi hususunda mutabık kalındığı belirtilmektedir.

Ayrıca, arka yüzünde "Turkey" ifadesi bulunan Form A Menşe Belgelerinin ise 31 Aralık 2024 (bu tarih dahil) tarihine kadar kullanılması mümkün olacağı bu tarihten sonra ise yalnızca ülkemiz adının "Türkiye” olarak bulunduğu Form A Menşe Belgelerinin kullanılması gerektiği bildirilmektedir.


Ekler:
ek--3.pdf

ek-1.xlsx

ek-2.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.