2023/189 Sirküler (27.10.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-189

Sayın Üyemiz;

1. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi

2. Yapı Sektörü Milli Katılım Fuarları

3. Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı

4. Ankara E-İhracat Zirvesi Hk.

5. Rusya Federasyonu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti

6. Mayonez Standart Tasarısı

7. 2023 Ürünü Aflatoksinli Kuru İncir Oranı ve İmha Edilmesi

8. Fuar Duyurusu (Natural Products Expo West Anaheim USA)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi'nin, üye ülkelerin birbirlerinin ticareti etkileme potansiyeline sahip teknik düzenlemelerini TTE Anlaşması bağlamında ele aldığı bir platform olduğu belirtilmektedir. Yılda 3 kez düzenlenen ve ülkemizin T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından temsil edildiği TTE Komitesinin bu yıl üçüncü toplantısının 8-10 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilmesinin planladığı bildirilmektedir.

Müteakip toplantının TTE Anlaşmasından doğan hak ve yükümlülüklerimiz çerçevesinde T.C. Ticaret Bakanlığı temsilcilerince takibinin öngörüldüğü, toplantılar boyunca diğer üye ülke delegasyonları nezdinde ülke bazlı girişimlere ağırlık verilmesinin planlandığı belirtilmektedir. Toplantılar süresince DTÖ üyesi diğer ülkelerin temsilcileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi imkanının bulunduğu, ülkemiz delegasyonunca yapılacak resmî girişimlerin yanı sıra, etkinliğin ihracatçılarımızın dış pazarlarda karşılaştığı teknik engel ve diğer muhtelif olumsuzlukların ilgili ülke temsilcilerine aktarımı ve doğrudan takibinin sağlanması için önemli bir fırsat olabileceğinin değerlendirildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu toplantıda dile getirilmesinde fayda görülen Ticarette Teknik Engeller kapsamında yaşanan sorunlar ve ilgili ülkeler özelinde dile getirilmesi istenen hususların Ticaret Bakanlığına sunulmasını teminen ekte yer alan form doldurularak 30 Ekim 2023 Pazartesi günü 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Görüş Bildirim Formu

2. Yapı Sektörü Milli Katılım Fuarları

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) organizatörlüğünde aşağıda yer alan Milli Katılım Fuarlarının organize edileceği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede fuarlara ilişkin duyuru, başvuru bağlantıları ve taahhütnameler aşağıda yer almakta, fuarlara katılmak isteyen firmaların başvuru formlarını doldurarak taahhütnamelerini ve avans ödemelerine ilişkin dekontlarını turkishchemicals@ikmib.org.tr'ye imzalı ve kaşeli olarak iletmelerinin gerektiği belirtilmektedir.

Fuar Adı:

Middle East Coatings Show 2024

Tarih:

16-18 Nisan 2024

Ülke:

Dubai / Birleşik Arap Emirlikleri

Başvuru Linki:

https://tinyurl.com/MEC2024

Taahhütname:

Microsoft Word - ME Coatings_Taahhütname.docx (ikmib.org.tr)

Duyuru Linki:

İKMİB - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği - Middle East Coatings Milli Katılım Organizasyonu (ikmib.org.tr)

Katılım Bedeli:

Nakliye Dahil: 1.225 $/m2 Nakliye Hariç: 1.175 $/m2

Fuar Adı:

FAF Farbe Ausbau & Fassade 2024

Tarih:

23-26 Nisan 2024

Ülke:

Köln /Almanya

Başvuru Linki:

https://tinyurl.com/farbe2024

Taahhütname:

Microsoft Word - Ayd1nlatma Bildirimi - 0KM0B.docx (ikmib.org.tr)

Duyuru Linki:

İKMİB - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği - FAF Farbe Ausbau & Fassade Fuarı Milli Katılım Organizasyonu (ikmib.org.tr)

Katılım Bedeli:

Nakliye Dahil: 815,00 €/m2 Nakliye Hariç: 775,00 €/m2

Fuar Adı:

American Coatings Show 2024

Tarih:

30 Nisan - 02 Mayıs 2024

Ülke:

Indianapolis /Amerika Birleşik Devletleri

Başvuru Linki:

https://tinyurl.com/acoatings2024

Taahhütname:

Microsoft Word - American Coatings Show_Taahhütname.docx (ikmib.org.tr)

Duyuru Linki:

İKMİB - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği - American Coatings 2024 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu (ikmib.org.tr)

Katılım Bedeli:

Nakliye Dahil: 1.600 $/m2 Nakliye Hariç: 1.250 $/m2

3. Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" taslağı hakkında Bakanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu yönetmelik taslağına dair görüş ve önerilerin Ticaret Bakanlığına iletilmesini teminen ekte yer alan görüş formuna işlenerek27 Ekim Cuma günü saat 15:30' a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-2: Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç Ve Dış Ticareti İle İlgili Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı

EK-3: Gerekçe

EK-4: Karşılaştırma Cetveli

EK-5: Görüş Formu

4. Ankara E-İhracat Zirvesi Hk.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB)'nden alınan yazıda, İhracatçı firmalarımızın e-ihracat bilincinin arttırılması e-ihracat konusunda ve e-ihracat destekleri konularında daha fazla bilgilendirilmelerini teminen T.C. Ticaret Bakanlığı evsahipliğinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda ve Genel Sekreterlikleri organizasyonunda "Ankara E-İhracat Zirvesi” Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde 8-10 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirileceği iletilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu etkinliğe ilişkin olarak hazırlanan görseller ve program ekte yer almakta olup, firmalarımızın (https://oaib.oaibduyuru.org/#/forms/e-form?fid=53F6F65D79ED4B8680352B2736E8508D ) linki üzerinden kayıt olmaları gerektiği belirtilmektedir.

EK-6: Görseller ve Program

5. Rusya Federasyonu Hububat , Bakliyat ,Yağlı Tohumlar Ve Mamullerı Sektörel Ticaret Heyeti

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğü, Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği organizatörlüğünde 05 - 09 Şubat 2024 tarihleri arasında Rusya Federasyonu Hububat Sektörel Ticaret Heyeti organize edilmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Söz konusu sektörün tanıtılması amacıyla düzenlenecek Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında Türk ve yabancı iş adamları arasında ikili iş görüşmeleri yapılacağı, ilgili kurum ve kuruluşlarla, aynı tarihlerde gerçekleştirilen Prodexpo Fuarı'nın da ziyaret edileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede; 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkındaki Karar kapsamında hak edilecek olan teşviklerin düşülmesi neticesinde kişi başına düşen katılım payının 1.640.- USD (Uçak bedeli, program kapsamındaki transferler, B2B hizmetleri ve tek kişilik odada kişi başı konaklama dahil) olduğu bildirilmekte olup, her firmadan iki kişinin katılımı destek kapsamında olmaktadır.

Diğer taraftan heyete katılım sağlayacak firma temsilcilerinin firma çalışanı olması durumunda, ilgili temsilcinin 2024 Şubat ayı boyunca firmada SGK'lı olarak çalışması, firma sahibi ya da ortağı olması durumunda ilgili imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesinin sunulması gerekmektedir.

Söz konusu heyete katılmak isteyen üyelerimizin Genel Sekreterliklerine en geç 15 Aralık 2023, Cuma gününe kadar (oaib-pr@oaib.org.tr ) ekte yer alan evrakla başvurmaları gerekmektedir.

EK-7: Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Firma Talep Yazısı

  1. Mayonez Standart Tasarısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "TS 9777/Tst T1 Mayonez" standart tasarısının görüşe açıldığı belirtilmektedir.

Bahse konu standart tasarısına ilişkin olarak görüş ve önerilerinizin ekteki "Görüş Tablosu” formatında 01 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 15:30' a kadar arge@baib.gov.tradresine gönderilmesi beklenmektedir.

EK-8: Görüş Tablosu

7. 2023 Ürünü Aflatoksinli Kuru İncir Oranı ve İmha Edilmesi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nden alınan yazıda, Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmhası/Bertarafı çalışmaları kapsamında Ege Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yetkililerince yapılan işletme ziyaretleri, üyelerden alınan görüşler ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulunca yapılan değerlendirmeler sonucunda; 2023/24 sezonunda Birlikleri yetkililerine teslim edilecek olan 2023 ürünü kuru incirlerde aflatoksin oranının % 0,7 olması ve yeni mahsul ürünlerin 25 Ekim 2023 tarihi itibariyle firmalardan teslim alınmaya ve bertaraf edilmeye başlanmasının kararlaştırıldığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede "Aflatoksinli Kuru İncirlerin İşletmelerde Kontrolü, Teslim Alınması, Bertaraf Edilmesi ve Geri Ödemeye İlişkin Uygulama Şartnamesi” ile "Ödeme ve Devir Dilekçe” örneklerinin ekte yer aldığı belirtilmektedir.

EK-10: Uygulama Şartnamesi

EK-11: 2 Adet Dilekçe Örneği

8. Fuar Duyurusu (Natural Products Expo West Anaheim USA)

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri, Kaliforniya eyaletinin Anaheim kentinde, 14-16 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan Natural Products Expo West Fuarına milli katılım organizasyonun geçmiş yıllarda olduğu gibi Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Fuar'ın 2023 yılında 7-11 Mart tarihleri arasında, Anaheim Kongre Merkezinde, 3000 firma, 55 ülkeden 1020 yabancı katılımcı, 100 ülkeden 9.750 yabancı ziyaretçi, 65.000 kişiden fazla kayıtlı ziyaretçi ile gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Ziyaretçilerin tamamının profesyonel ziyaretçilerden oluşurken yüzde 30'unu distribütörlerin, yüzde 25'ini perakendecilerin oluşturduğu belirtilmektedir.

Fuarda, yiyecek ve içeceklerde en yeni doğal ve organik ürünler; temiz güzellik ve ev ürünleri, ve takviyeler ve içerikler adlarında ayrı holler bulunmaktadır. Sektörün en büyük ticari fuarı olan Expo West'in, tüketicilerin kendi değerleriyle uyumlu ürünlere olan talebini karşıladığı, daha sağlıklı yaşamı ve daha sağlıklı bir gezegeni destekleyen yenilikleri tanıttığı ifade edilmektedir. Fuar ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://www.expowest.com/en/home.html bağlantısı üzerinden ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Başvuru Formuna ulaşmak için tıklayınız.

Fuar Duyurusu



Ekler:
EK-1.docx

EK-10.pdf

EK-11.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.doc

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.xlsx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.