2023/191 Sirküler (31.10.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-191


Sayın Üyemiz;

1. Korea Build (Kintex), Ilsan 2024 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

2. Xiamen 2024 Fuar Katılımı Hk.

3. 12.YÖREX Açılış ve Panel Daveti

4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Güney Sudan

5. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Yeni Nesil Devlet Destekleri Eğitim Programı

6. Kanada / Anti-Damping ve Telafi Edici

7. Türkiye'den Hayvansal Gıda ve Yem İhracatı Yapan İşletmelerin Azerbaycan Gıda Siciline Kayıt Olması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter



1. Korea Build (Kintex), Ilsan 2024 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nden alınan bir yazıda, 21 - 24 Şubat 2024 tarihlerinde Güney Kore'nin Ilsan kentinde düzenlenecek olan Korea Build (Kintex) Ilsan 2024 fuarına Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından Milli Katılımı organize edilmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Duyuru metnine Korea Build (Kintex), Ilsan 2024 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Duyurusu linki üzerinden ulaşabilmektedir.

2. Xiamen 2024 Fuar Katılımı Hk.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nden alınan bir yazıda, Çin'in Xiamen kentinde 16 - 19 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan Xiamen 2024 Doğal Taş fuarına Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından Milli Katılımı organize edilmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Duyuru metnine Xiamen 2024 Doğal Taş Fuarı Milli Katılım Organizasyonu Duyurusu linki üzerinden ulaşabilmektedir.

3. 12.YÖREX Açılış Ve Panel Daveti

Antalya Ticaret Borsa'sından alınan bir yazıda, Ülkemiz'in geçmişten günümüze kadar gelen çok geniş bir yöresel ve geleneksel ürünler yelpazesine sahip olduğu, bu geniş yelpazenin buluşma noktası olan "YÖREX, Yöresel Ürünler Fuarı'nın 12'incisi 2-5 Kasım 2023 tarihlerinde Antalya Expo Center'da düzenleneceği belirtilmektedir.

YÖREX'in ikinci günü 3 Kasım 2023 Cuma günü 14.30'da TÜRKPATENT Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Dr. Hakan Kızıltepe'nin yönlendiriciliğinde Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, YÜciTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu, TOBB Reel Sektör Araştırma Geliştirme ve Uygulama Daire Başkanı Hasan Çağlayan Dündar ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu'nun katılımıyla Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Coğrafi İşaretler isimli panelleri olacağı ifade edilmektedir.

Yöresel ürün üreten firmaların ürettikleri bu ürünlere sahip çıkarak coğrafi işaret ile tescil ettirme, nitelik kazandırma, sürdürülebilirliğini sağlama, ticari değerlerini artırma ve bu ürünlere yönelik yeni pazarlar yaratması için önemli bir fırsat olan YÖREX kapsamında, kurumların coğrafi işaret konusunda kapasitesini artırmak amacıyla düzenleyecekleri panele https://yorex.com.tr/etkinlikler-panel/ linki üzerinden kayıt yaptırarak toplantıya katılım sağlanabileceği belirtilmektedir.

EK-1: "Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Coğrafi İşaretler” Panel Programı

4. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Güney Sudan

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenen "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” kapsamında, 1 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında Güney Sudan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Güney Sudan Pazarına Giriş" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Güney Sudan Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link: https://bit.ly/3QvQAwB

5. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Yeni Nesil Devlet Destekleri Eğitim Programı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, "Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Yeni Nesil Devlet Destekleri Eğitim Programı” adlı organizasyonların Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde 2-3 günlük programlar halinde Türkiye genelinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, bu defa; Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, çevrimiçi eğitim programının ekte yer alan program akışı çerçevesinde 7-8-9 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirileceği, eğitim programı sonunda, eğitimin en az üçte ikilik kısmına katılım sağlayan katılımcılara dijital katılım belgesi gönderileceği ifade edilmektedir.

Katılımın ücretsiz olduğu programa, 2 Kasım 2023 Perşembe günü saat 12.00'ye kadar https://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/ linkinden başvuru yapılması gerektiği dile getirilmektedir. Ayrıca kontenjanın 1000 kişi ile sınırlı olduğu, kontenjan dolduğunda sistemin otomatik olarak kapandığı, başvuru esnasında istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması ve farklı kişiler tarafından aynı mail adresi ile başvuru yapılmaması gerektiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, eğitime katılım linki, başvuru yapan katılımcıların mail adreslerine 6 Kasım 2023 Pazartesi günü gönderileceği bildirilmektedir.

EK-2: Program Akışı

EK-3: Duyuru Görseli

6. Kanada / Anti-Damping ve Telafi Edici

İlgi: 19.10.2023 tarihli ve 2023/182 sayılı sirküler.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, İlgide kayıtlı yazılarımızda belirtildiği üzere Kanada tarafından ülkemiz menşeli makarna ithalatına karşı uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri kapsamında 15 Mayıs 2023 tarihinde başlatılan bir nihai gözden geçirme soruşturması yürütülmektedir.

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından yürütülen soruşturmanın ilk aşaması 12 Ekim 2023 tarihinde tamamlanmış ve önlemlerin kaldırılması halinde damping ve sübvansiyonun devam edeceği sonucuna ulaşılmıştır.

İlgide kayıtlı yazılarımızla takvimi ve uygulama esasları detaylı şekilde belirtildiği üzere Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (Canadian International Trade Tribunal-CITT) tarafından halihazırda mevcut önlemlerin Kanada sanayisi üzerindeki zarar incelemesi yürütülmekte olduğu ve bu inceleme sonuçlarının en geç 20 Mart 2024 tarihinde açıklanacağı duyurulmuştur.

Ottava Ticaret Müşavirliğimiz kanalıyla alınan bir bildirime atfen, gerek CBSA'nın 12 Ekim 2023 tarihli kararına ilişkin olarak gerekse de CITT tarafından önümüzdeki dönemde yürütülecek süreç ile ilgili olarak firmalarımızın doğrudan bilgi edinebileceği iletişim bilgileri sağlanmıştır.

Söz konusu iletişim bilgilerine aşağıda yer verildiği bildirilmektedir.

CBSA İletişim Bilgisi:

Walid Ben Tamarzizt (Manager, Anti-dumping and Countervailing Investigations Division)

Telefon: +1 613-862-0479

E-mail: Walid.BenTamarzizt@cbsa-asfc.gc.ca

CITT İletişim Bilgisi: The Registrar/Canadian International Trade Tribunal/ Standard Life Centre 333 Laurier Avenue West, 17th Floor Ottawa, ON K1A 0G7

Telefon: 613-990-2452

E-mail: citt-tcce@tribunal.gc.ca

7. Türkiye'den Hayvansal Gıda ve Yem İhracatı Yapan İşletmelerin Azerbaycan Gıda Siciline Kayıt Olması

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Azerbaycan Cumhuriyeti Gıda Güvenliği Kanunun 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girdiği, Kanun kapsamında gıda ve yem ürünleri üretimi ve ithalatı yapan işletmelerin kayıt ve onay işlemi yaptırması gerektiği, bahse konu Kanunun (https://e-qanun.az/framework/49857) gıda ile temas eden malzeme ve ürünler de dahil olmak üzere gıda ve yem ürünlerinin Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ithalatı ile ilgili bir takım değişiklikler öngördüğü, bu nedenle Azerbaycan'a gıda ürünleri ihracatı yapan firmaların gıda tesislerinin Gıda Güvenliği Ajansı tarafından onaylanması gerektiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'nın Azerbaycan Gıda Güvenliği Başkanı Sayın Goshgar Tahmazli ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede, ilgili Kanun kapsamında ülkemize gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı, halihazırda Azerbaycan'a ihracat yapan 259 Türk firmasından sadece 5 firmanın kayıt yaptırdığı, Türk firmaları için bir kısıtlama getirilmesinin öngörülmediği, ancak bu sürecin hızlandırılmasının önem arz ettiği, belirli sayıda şirket onay aldıktan sonra ülkeye eşdeğerlik verilmesi yönünde bir çalışma yapılacağı ve ülkemiz eşdeğerlik aldıktan sonra firmalarımızın otomatik onay almış kabul edilerek ürünlerini Azerbaycan'a gönderebilecekleri ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ihracat yapan ve/veya ürünleri ihraç olunan firmaların bahse konu Kanun çerçevesinde Azerbaycan Gıda Güvenliği Siciline kayıt için başvuru yapmaları ve onay sürecini başlatmaları gerektiği bildirilmektedir.


Ekler:
EK-1.pdf

EK-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.