BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER
2024-182
Sayın Üyemiz;
1. Ukrayna Anti-Damping Soruşturması
2. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları
3. Ukrayna Radyatör Anti-Damping Soruşturması
4. AB Mevzuat Teklifi - Organik Ürün İthalatında Tanınmış Kontrol Makamları ve Kontrol Kuruluşları Listesinin Güncellenmesi
5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Kamboçya
6. İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Sürüm 3
7. Endonezyada Ücretsiz Besleyici Yemek Projesi-Süt İhracatı
8. Birleşik Krallık Korunma Önlemi
9. Süt Ürünlerinin Sırbistan'dan Geçiş Yasağı
10. ABD / Dioktil Tereftalat Anti Damping Soruşturması Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Ümit SEZER
Genel Sekreter
1. Ukrayna Anti-Damping Soruşturması
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Kiev Ticaret Müşavirliğimizden alınan bilgiye göre, Ukrayna Ekonomi Bakanlığı tarafından 18 Ekim 2024 tarihli Ukrayna Resmi Gazetesinde, ülkemizden ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden Ukrayna'ya ihraç edilen boru bağlantı parçalarında (Ukrayna Dış Ticareti Ürünleri Sınıflandırma Sistemi'ne göre GTP: 3917 40 00 90 ve 7412 20 00 00) anti-damping soruşturmasının başlatıldığı bildirilmektedir. Söz konusu bildirimlerin bir örneği de ekte iletilmektedir.
Devamla, 18 Ekim 2024 tarihinden itibaren 30 takvim günü içerisinde Ukrayna Ekonomi Bakanlığının soruşturmaya müdahil olmak isteyenleri kaydedeceği; 60 takvim günü içerisinde kaydedilen tüm tarafların (ülkemiz dahil) yazılı görüşlerinin alınacağının bilgisi iletilmektedir.
Anılan anti-damping soruşturmasının, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) AntiDamping Anlaşması'nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve Ukrayna'nın anti-damping uygulamalarına ilişkin ilgili mevzuatı çerçevesinde yürütüleceği belirtilmektedir.
Bahse konu anti-damping soruşturması çerçevesinde, Ukrayna'nın ülkemiz menşeli "boru bağlantı parçaları” ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının Ukrayna yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığının değerlendirileceği soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde ülkemiz firmalarına anti-damping vergisi tatbik edilmesine hükmedilmesinin olasılık dahilinde olduğu ifade edilmektedir.
Bununla beraber, soru formuna verilen cevaplar doğrultusunda soruşturmaya taraf olan firmalarımız için bireysel damping marjları hesaplanacağı belirtilmektedir. Öte yandan, ilgili herhangi bir tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya soruşturmayı engellediği durumlarda, mevcut veriler esas alınarak (facts available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durumun ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açması ihtimal dahilinde olacağı ifade edilmektedir.
Söz konusu soruşturma kapsamında ihracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakanlığımızca yazılı ve şifahi görüşlerin Ukrayna ilgili makamlarına tevdi edileceği ifade edilmektedir.
Ek-1: Bildirim (İng)
Ek-2: Bildirim (Ukr)
2. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "Alüminyum Folyo” ithalatına karşı 12 Kasım 2021 tarihinden bu yana, "İnşaat Demiri” ithalatına karşı ise 15 Eylül 2014 tarihinden anti-damping ve sübvansiyon önlemleri uygulanmakta olduğu hatırlatılmaktadır.
Devamla, ABD Resmi Gazetesinde 1 Kasım 2024 tarihinde bir bildirim yayınlandığı ve alüminyum folyoda uygulanan anti-damping önleminin 1 Kasım 2023 - 31 Ekim 2024 dönemi için, sübvansiyon önleminin ise 1 Ocak-31 Aralık 2023 dönemi için ilgili tarafların idari gözden geçirme soruşturması başlatılmasını ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA)'nden talep edebileceklerinin duyurulduğu bildirilmektedir.
Diğer taraftan, aynı bildirimde inşaat demiri için uygulanan sübvansiyon önleminin de 1 Ocak-31 Aralık 2023 dönemi için ilgili tarafların idari gözden geçirme soruşturması başlatılmasını talep edebileceklerinin ilan edildiği belirtilmektedir.
Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-11-01/pdf/2024-25493.pdf adresinden erişim sağlanabilmektedir. ITA tarafından ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebileceği, bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacağı belirtilmektedir. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunduğu ifade edilmektedir.
Ek-3: Açılış Bildirimi
3. Ukrayna Radyatör Anti-Damping Soruşturması
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Ukrayna'nın ülkemizden radyatör ithalatına karşı açmış olduğu soruşturmada ön kararın yayımlandığı, karar uyarınca Ukrayna gümrük tarifesine göre ex7322 19 00 00, ex7616 99 10 00, ex7616 99 90 00 GTP'lerinde yer alan ürünlerde öncelikle 4 aylık süre için %41.86 oranında anti-damping önlemi uygulamasına gidildiği bildirilmektedir. Söz konusu bildirimlerin bir örneği ilişikte yer almaktadır.
Ek-4: Bildirim-İNG
Ek-5: Bildirim-UKR
4. AB Mevzuat Teklifi - Organik Ürün İthalatında Tanınmış Kontrol Makamları ve Kontrol Kuruluşları Listesinin Güncellenmesi
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilciliğinden alınan bir yazıya atfen, (AB) 2021/1378 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün Ek de organik ürünlerin AB'ye ithalatı amacıyla üçüncü ülkelerde kontrolleri yürütmek ve organik sertifikaları düzenlemek için yetkili olarak tanınan kontrol makamları ve kontrol kuruluşlarının listesinin yer aldığı ve kontrol kuruluşları tarafından yapılan tanınma başvurularının Avrupa Komisyonu tarafından değerlendirilerek söz konusu listenin güncellendiği belirtilerek, bu kapsamda, bir örneği ilişikte yer alan 2021/1378 (AB) sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünü tadil eden Komisyon Uygulama Tüzüğü teklifinin açıklandığı bildirilmektedir.
Söz konusu Tüzük teklifinin incelenmesinden görüleceği üzere, ülkemizde faaliyet göstermek üzere "Başak Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi” ve "Bioagricert s.r.l. Unipersonale” isimli kontrol kuruluşlarının Ek de yer alan listeye eklenmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.
Ek-6: Tüzük Teklifi Eki
Ek-7: Tüzük teklifi-kontrol kuruluşları
5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Kamboçya
Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenen "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları” kapsamında, 7 Kasım 2024 Perşembe günü saat 10.30-12.00 saatleri arasında Kamboçya 'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ile "Zoom” programı üzerinden " Kamboçya Pazarına Giriş " isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.
Kamboçya Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/4gXAE1D
6. İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Sürüm 3
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Avrupa Birliği'nin (AB) elektronik gümrük sistemlerinden İthalat Kontrol Sistemi-2 (Import Control System ICS2) için her bir sürüm özelinde, Ticaret Bakanlığının eşgüdümünde Avrupa Komisyonu yetkilileri tarafından Türk kamu ve özel sektör temsilcilerine yönelik bilgilendirme seminerlerinin düzenlendiği ifade edilmektedir.
Anılan yazı devamında, Avrupa Komisyonu tarafından 20 Kasım 2024 tarihinde saat 12.00'da (TSİ) kara ve demiryolu taşımaları için çevrimiçi bir seminer düzenlenmesinin planlandığı, bahse konu seminere ilişkin linkin bilahare iletileceği bildirilmektedir. Bu itibarla, Komisyon tarafından konu hakkında hazırlanan broşürlerin birer nüshası ekte yer almaktadır.
Bu çerçevede, söz konusu seminer esnasında Komisyona yöneltilmesi öngörülen soruların 6 Kasım 2024 Çarşamba günü mesai bitimine kadar TİM'e sunulmasını teminen Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
Ek-8 : ICS2 Sürüm 3 Teknik Hazırlık
Ek-9: ICS2 Sürüm 3 Denizyolu Taşımacılığı
Ek-10: ICS2 Sürüm 3 Demiryolu Taşımacılığı
Ek-11: Demir ve Karayolları Taşımacılığına İlişkin ENS Çoklu Dosyalama Broşürü
7. Endonezyada Ücretsiz Besleyici Yemek Projesi-Süt İhracatı
Cakarta Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı yazılarına atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda; Endonezya'da 20 Ekim'de göreve başlayan Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto'nun seçim vaatlerinden birisinin "Okullarda Ücretsiz Yemek" isimli, besleyici yiyeceklerin ücretsiz olarak öğrencilere dağıtılması olduğu, bunun özel okullarda eğitim gören öğrenciler ile bebek bekleyen anneleri de kapsayacak şekilde genişletilmesinin planlandığı belirtilmektedir.
Yazıda devamla, proje kapsamında sağlanacak gıdalardaki proteinin inek sütünden karşılanmasının öngörüldüğü, öte yandan, Endonezya'nın mevcut inek sütü üretiminin, söz konusu projenin ihtiyacı olan miktarın yalnızca %22,7'sini sağlayacak kapasitede olduğu, 2029 yılına kadar toplamda 82,9 milyon öğrenciye hizmet vermesi beklenen projenin maliyetinin yaklaşık 25 milyar ABD Doları olmasının beklendiği, inek sütündeki arz açığının kapatılması kapsamında Avustralya, Yeni Zelanda, Brezilya ve ABD gibi ülkelerden yaklaşık 5,5 milyar ABD Dolar değerinde süt, süt tozu ve canlı hayvan alımının değerlendirildiği bildirilmektedir.
Bu çerçevede, Cakarta Büyükelçiliğimiz tarafından, anılan proje kapsamında Endonezya ile süt ve süt ürünleri ihracatında ilave işbirliği imkanlarının değerlendirilebileceği ifade edilmektedir.
8. Birleşik Krallık Korunma Önlemi
İlgi:24.10.2024 tarihli ve 2024/175 sayılı sirkülerimiz
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Birleşik Krallık (BK) tarafından belirli çelik ürünlerine uygulanan korunma önlemi kapsamında BK Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi (TRA) tarafından 1. kategoride sınıflandırılan ürünler için piyasadaki değişimler sebebiyle söz konusu kategorideki önlemin askıya alınmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi (suspension review) amacıyla bir gözden geçirme soruşturması yürütüldüğü ifade edilmektedir.
Bahse konu gözden geçirme kapsamında TRA tarafından 4 Kasım 2024 tarihinde bulgu raporu yayımlanmış olup, söz konusu kategoride önlemin askıya alınmasının gerekli olmadığı sonucuna ulaşıldığı belirtilmektedir. TRA söz konusu bulgusunu 1. kategorideki kotaların henüz tüketilmediğine ve dolayısıyla iç piyasada bir arz eksikliğinin oluşmamasına dayandırmış olup, bahse konu rapora ilişkin görüş verilmesinin son tarihi 17 Kasım 2024 olarak bildirilmektedir.
9. Süt Ürünlerinin Sırbistan'dan Geçiş Yasağı
Sofya Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, küçükbaş hayvanlarda bulaşıcı veba - Peste des petits ruminants (PPR) hastalığının Sırbistan Cumhuriyeti'ne girmesi, ortaya çıkması ve yayılmasının engellenmesi konusunda önlem alınması ile bastırılması amacıyla Sırbistan Cumhuriyeti Tarım, Orman ve Su İdaresi Bakanlığının 21.08.2024 tarihli Yönetmeliğine istinaden Türkiye'den Bosna-Hersek'e Bulgaristan ile Sırbistan Cumhuriyeti üzerinden ihraç edilen büyükbaş hayvanlardan elde edilmiş süt ürünlerini taşıyan kamyonun girişini reddettiği ifade edilmektedir.
Ek olarak, Belgrad Ticaret Müşavirliğimizden konuya ilişkin alınan yazıda, Sırbistan'a taşıma yapan ve Sırbistan'ı transit geçecek süt ve süt ürünlerinin geçişleri hakkında Sırbistan makamları tarafından söz konusu talimatın Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün (WOAH) web sitesinde bu hastalıklara ilişkin bir rapor olduğunun tespit edildiğinde yürürlüğe girdiği, WOAH'ın yönergelerine uygun yeni bir talimatın hazırlandığı ve bunun kabul edilmesi halinde büyükbaş hayvanların sütünden yapılan ürünlerin ithalatının ve transit geçişinin onaylanacağı, ancak yabani hayvanların, küçükbaş hayvanların (koyun ve keçi) ve bunların ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağın uygun koşullar sağlanana kadar yürürlükte kalacağı hususlarının bildirildiği ifade edilmektedir.
10. ABD / Dioktil Tereftalat Anti Damping Soruşturması Hk.
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü iletilen yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından muhtelif ülkelerin yanı sıra ülkemiz menşeli Dioktil Tereftalat (Dioctyl Terephthalate) ürünleri ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması yürütüldüğü ifade edilerek söz konusu soruşturma kapsamında, ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresinin (ITA) ön kararı 30 Ekim 2024 tarihinde ACCESS sisteminde yayımlandığı ve karara aşağıdaki adresten ulaşmanın mümkün olduğu ifade edilmektedir. International Trade Administration
Yazıda devamla, karar uyarınca, örnekleme seçilen firma için %80,71 (adverse facts available) oranında damping marjı hesaplandığı, diğerleri marjı kapsamında ihracatçı firmaların tabi olacağı oranın ise %61,61 olarak belirlendiği ifade edilmektedir. Mezkûr soruşturma bağlamında ITA'nın nihai kararını, ertelenmediği takdirde ön kararın yayımlanma tarihinden itibaren 135 gün içinde açıklamasının beklendiği belirtilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.