2020/016 Sirküler (21.01.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-016

Sayın Üyemiz;

1. Afrika Kalkınma Bankası'nın Ekvator Ginesi'nde Finanse Etmeyi Öngördüğü Projeler

2. ABD-İran Yaptırımları, Güncel Duyuru

3. Çin ile E-Ticaret Alanında İşbirliği

4. Balkanlar Gıda Sektörel Ticaret Heyeti Hk.

5. Ukrayna / Korunma Önlemi Soruşturması

6. "Petrol Boruları - OCTG” Anti Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. Afrika Kalkınma Bankası'nın Ekvator Ginesi'nde Finanse Etmeyi Öngördüğü Projeler

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'ndün yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) yetkililerinin, Ekvator Ginesi'ne yönelik 2020 yılı kredi programını oluşturmak üzere bu ülkeyi ziyaret ettiği ve Banka'nın önümüzdeki dönemde Kamu Maliyesi Modernizasyon Destek Programının takvimini ve özel sektöre yönelik kredi dağılımını gözden geçireceği belirtilmekte olup, AfDB'nin Ekvator Ginesi'nde finanse etmeyi planladığı projeler aşağıdaki şekilde dile getirilmektedir:

a) Liman ve Havalimanı altyapılarından faydalanılarak fuarlar düzenlenmesinin teşviki programı,

b) Ekvator Ginesi'nde elektronik yönetim ve cazibenin artırılması için fiberoptik ağının geliştirilmesi programı,

c) Balıkçılık ve tarım sektörünün desteklenmesi programı,

d) Ekvator Ginesi ile Kamerun arasında Ntem Nehri üzerinde köprü inşa edilmesi projesi,

e) Kamu maliyesi yönetiminin iyileştirilmesi programı,

f) Sosyal sektörde insan kaynaklarının geliştirilmesi programı,

g) Bütçe destek programı,

h) Kariyer geliştirme programı.

2. ABD-İran Yaptırımları, Güncel Duyuru

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 10 Ocak 2020 tarih ve 13902 sayılı ABD Başkanlık Kararı iletilmiş ve bazı sektörlerde faaliyette bulunarak İran'a gelir getiren kişiler ile bu faaliyetlerin yürütülmesine aracılık eden yabancı finans kuruluşlarına yönelik yaptırımlar uygulanacağının daha önceden ifade edilmiş olduğu bildirilmektedir.

Konu hakkında Ticaret Bakanlığı İhracat Gelen Müdürlüğü'nden alınan güncel yazıda, ABD Hazine Bakanı Mnuchin tarafından yapılan açıklamada, 13 demir çelik firması, 4 alüminyum ve bakır firması ile 1 Umman ticari firmasına ve yüksek kademede görevde bulunan İran Devleti'nden 8 resmi görevliye karşı yaptırımlar getirildiği, ayrıca yeni yönetmelik ile yaptırım getirilen ilave sektörlerde İran Devleti'nin on milyarlarca dolarlık gelirinin önüne geçileceği belirtilmektedir.

ABD Hazine Bakanı tarafından yapılan açıklamada belirtilen önemli bir noktanın, yaptırımların birincil ve ikincil yaptırımlar şeklinde uygulanabileceği ve İran ekonomisi ile ilişkide olan 3. tarafların da yaptırımlar kapsamına alınabileceği bilgisi olduğu dile getirilmektedir.

3. Çin İle E-Ticaret Alanında İşbirliği

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nün yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Eşbaşkanlığı Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Ticaret Bakanı Sayın Zhong Shan tarafından yürütülen Türkiye-ÇHC Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 17. Dönem Toplantısının 20 Şubat 2020'de Pekin'de gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğu ifade edilmekte olup bahse konu KEK toplantısı kapsamında ÇHC ile ülkemiz arasında elektronik ticaret alanında bir Mutabakat Metni (Memorandum of Understanding-MoU) imzalanmasının da gündeme gelebileceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Bakanlıklarınca ülkemiz önerisi olarak ÇHC tarafına iletilmek üzere taslak bir MoU hazırlanmış olduğu ifade edilmekte olup ekte yer alan taslak MoU metne yönelik görüşlerin 22 Ocak 2020 Çarşamba günü saat 17:30'a kadar Birliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-1: Taslak MoU metni

EK-2: Görüş Bildirme Formu

4.Balkanlar Gıda Sektörel Ticaret Heyeti Hk.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB)'nden alınan yazıda, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi ve ihracatın artırılması amacıyla, 31 Mart - 06 Nisan 2020 tarihleri arasında Sırbistan, Bosna-Hersek ve Karadağ'ın da aralarında bulunduğu Balkan ülkelerine, gıda sektörel ticaret heyeti düzenleneceği belirtilmektedir.

Ticaret heyeti programı dahilinde, Ticaret Müşavirlikleri'nin de desteği ile her iki ülkedeki gıda ithalatçı, toptancı ve distribütör firmaları ile katılımcı şirketlerimiz arasında ikili iş görüşmeleri ve sektörle ilgili toptancı, pazar ve tesis ziyaretleri düzenlenmesinin düşünüldüğü bildirilmektedir.

Söz konusu heyet organizasyonunun, 2011/1 Sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Tebliği kapsamında devlet destekli olarak planlandığı, avans katılım bedelinin devlet desteği düşülmüş ön destekli olacak şekilde kişi başı 1600 Euro olarak belirlendiği, devlet desteğinin heyet gerçekleştirildikten sonra AKİB tarafından alınacağı ifade edilmiştir. Devlet desteğinin hak edilebilmesi için katılımcıların sermaye şirketi olması (şahıs şirketleri desteğe tabi değildir) gerektiği, AKİB tarafından heyet öncesi ve sonrası talep edilen belgelerin yine AKİB'e iletilmesinin yeterli olduğu, heyet organizasyonunun ön destekli olduğu, bu yüzden heyetten sonra katılımcılara herhangi bir destek ödemesi yapılmayacağı, katılımcı şirketlerden devlet destekli olarak en fazla iki kişinin heyet organizasyonuna katılabileceği, heyet organizasyonuna şirketleri adına katılacak olan temsilcilerin mutlaka heyetin düzenlendiği tarihlerde katılımcı şirket ortağı veya şirketin SGK'lı çalışanı olması gerektiği ve katılımcı şirket ile organik bağı olan başka bir şirketten SGK'lı çalışan olsa dahi destek kapsamına girmeyeceği ifade edilmektedir.

Heyetin devlet desteği kapsamına alınması için Ticaret Bakanlığı'na başvuru yapılacağı, katılmak isteyen şirketlerin en geç 23 Ocak 2020 Perşembe günü saat 17.30'a kadar başvurularını, https://forms.gle/AMvPD9GiqBC7bDrG7 başvuru linkinden ulaşılabilecek elektronik başvuru formunun her katılımcı kişi için ayrı ayrı doldurulması ile gerçekleştirilebileceği belirtilmektedir. Heyet için yeterli katılımcı sayısına ulaşıldığında, AKİB tarafından katılımcılara iletilecek bilgiye istinaden ödemeler yapılacağı ve başvuru yaptıktan sonra herhangi bir sebepten dolayı katılımdan vazgeçen şirketlere ödemiş oldukları katılım bedeli iade edilemeyeceği ifade edilmektedir.

EK-3: Katılım Şartları ve Ödeme

EK-4: Ticaret Heyeti Programı

5. Ukrayna / Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Bangkok Ticaret Müşavirliğinden edinilen bilgiye göre Tayland Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından "Alaşımsız Çelikten Yassı Hadde Ürünler (7208.36, 7208.37, 7208.38, 7208.39, 7208.51, 7208.52, 7208.53 ve 720854 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan)” ithalatına karşı uygulanan korunma önleminin uzatılmasına ilişkin bir gözden geçirme soruşturması başlatıldığı, söz konusu soruşturmanın açılışına ilişkin bildirimin, Tayland tarafından DTÖ'ye 16 Ocak 2020 tarihinde gönderildiği ifade edilmektedir.

Bahse konu bildirimde, ilgili tarafların 6 Şubat 2020 tarihine kadar soruşturmaya yönelik görüşlerini sunabileceği belirtilmekte olup 12 Şubat 2020 tarihinde saat 09.30'da adı geçen Genel Müdürlük binasında bir tarafları dinleme toplantısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Bu toplantıya katılım göstermek isteyen tarafların 6 Şubat 2020 tarihine kadar isim ve unvanlarını Genel Müdürlük yetkililerine bildirmelerinin gerektiği ifade edilmektedir.

EK-5: DTÖ Bildirimi



Ekler:
Ek-1 Taslak MoU Metni.pdf

EK-2 Görüş Bildirme Formu.docx

EK-3 Katılım Şartları.pdf

EK-4 Program.pdf

Ek-5 DTÖ Bİldirimi.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.