2020/022 Sirküler (28.01.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-022

Sayın Üyemiz;

1. BMGK Yaptırımlar Komitesi Kararları Hk.

2."ENEREX- Antalya Enerji Verimliliği Ve Dönüşümü'' Fuarı Hk.

3.Özbekistan 2020 Fuarları

4.Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Tasarısı Hk.

5.Lübnan Al Makassed Vakfının Talebi Hk.

6.Nijerya ve Çevre Ülkeler Ticaret Heyeti, 27-30 Nisan 2020

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. BMGK Yaptırımlar Komitesi Kararları

T.C. Ticaret Bakanlığı'nın yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Irak Yaptırımlar Komitesi'nin 2 Ocak 20220 tarihli duyurusunda yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeyle 1483 (2003) sayılı Güvenlik Konseyi kararının 19. ve 23. paragrafları çerçevesinde, duyuruda ismi yer alan kuruluşların 2 Ocak 2020 tarihi itibarıyla yaptırım listesinden çıkartıldığı ve söz konusu duyuruya http://www.un.org/pressien/2020/sc14068.doc.htm internet adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

2. "ENEREX- Antalya Enerji Verimliliği Ve Dönüşümü'' Fuarı Hk.

Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nden alınan yazıda; tarım, turizm, endüstri gibi birçok sektörü ve bireysel tüketicileri yakından ilgilendiren, yüksek enerji maliyetlerini düşürmeye yönelik olarak 27-29 Şubat 2020 tarihinde "ENEREX Antalya Enerji Verimliliği Ve Dönüşüm Fuarı”nın Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşeceği bildirilmektedir.

ENEREX Fuarının yüksek enerji maliyetlerine çözümler üretmek için son teknolojileri sunan enerji sektörünün önde gelen firmaları ile bireysel ve kurumsal ziyaretçileri aynı çatı altında buluşturarak müşteri odaklı bir organizasyonu hedeflediği ifade edilmektedir.

Bilgi İçin İrtibat

Telefon: 0242 462 20 00

E-mail: fazilet.akar@anfas.com.tr

Fuar Web Sayfası için: http://www.enerexantalya.com/

Online Davetiye için: http://davetiye.anfas.com.tr/davetiyeform.php?id=3

3. Özbekistan 2020 Fuarları

Taşkent Ticaret Müşavirliği'nden alınan yazıda, Özbekistan'da faaliyet gösteren fuarcılık firması Inter Expo tarafından Taşkent Müşavirlikleri'ne iletilen bir dilekçede,adı geçen firmanın 8-10 Nisan 2020 tarihlerinde Taşkent'te "UZIME 2020” adıyla inşaat sektörüne yönelik bir fuar düzenleyeceği, söz konusu fuara ilişkin bilgilere http://iemca.uz/en/exhibitions/3 internet adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

İlaveten, 2020 yılında Özbekistan'da düzenlenecek fuarlara ilişkin Müşavirliklerince derlenen fuar bilgilerine Ticaret Bakanlığı web sayfasından (https://www.ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/orta-asya/ozbekistan/pazar-bilgileri/fuar-bilgileri) ulaşılabileceği bildirilmektedir

4. Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Tasarısı Hk.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nun yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Teklifi'nin 17 Ocak 2020 tarihinde Meclis Başkanlığı'na sunulduğu ve anılan kanun teklifinin 29 Ocak 2020 tarihinde yapılacak TBMM Komisyon Toplantısı'nda görüşüleceği bildirilmektedir.

Söz konusu teklif ile piyasaya arz edilen, hizmete sunulan veya piyasada bulundurulan ürünlerin kamu yararı bakımından tehlike arz etmemesi için gerekli koşulların belirlendiği, ürünlerin teknik düzenlemesine uygun olması zorunlu hale getirildiği, teknik düzenlemelere ilişkin usul ve esasların düzenlendiği, ülke menfaatlerinin gerektirdiği durumlarda, ürünlerin uyması gereken kurallara sınırlama getirmeye ve istisna tanımaya Cumhurbaşkanın yetkili kılındığı ve Avrupa Birliği teknik mevzuatına uyum alanında yetkili kuruluşlar arasında koordinasyon görevinin Ticaret Bakanlığına verildiği bildirilmektedir.

Söz konusu kanun teklifine http://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-2537.pdf e-posta adresinden ulaşılabileceği belirtilmekte olup bahse konu teklife ilişkin görüş ve değerlendirmelerin adı geçen Komisyona iletilmek üzere, en geç 28 Ocak Salı (yarın) saat 12.30'e kadar Birliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

5.Lübnan Al Makassed Vakfının Talebi Hk.

T.C. Dışişleri Bakanlığı'nın yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda Lübnan'ın en eski vakıfları arasında yer alan Al Makassed Vakfı yetkilisinin Beyrut Büyükelçiliğimizi ziyaret ettiği, Vakfa ait hastanelerde kullanılmak üzere bedeli karşılığı ilaç, tıbbi malzeme ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere gıda paketi taleplerinin olduğunu, ülkemizden bu malzemeleri ithal edebilmek için ihracatçılarımızla irtibat kurmak istediklerini belirttikleri ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ülkemizden Lübnan'a ilaç, tıbbi malzeme ve gıda paketi ihracatı ile ilgilenen ihracatçı firmaların iletişim bilgilerini 29 Ocak 2020 Çarşamba gününe kadar Birliğimize (eo@baib.gov.tr ) iletilmeleri gerekmektedir.

6.Nijerya ve Çevre Ülkeler Ticaret Heyeti, 27-30 Nisan 2020

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonu ile 27-30 Nisan 2020 tarihleri arasında Nijerya'ya bir Ticaret Heyeti düzenleneceği ifade edilmekte olup, Lagos şehrini kapsayacak bahse konu organizasyonda, Gana, Fildişi Sahili ve Kamerun'dan da iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenleneceği ifade edilen heyete inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe uluslararası standartlara uygun ürünler imal ve ihraç eden firmaların katılımlarında fayda görüleceği belirtilmektedir.

Söz konusu heyete katılımın kontenjanla sınırlı olduğu, başvuru ve ödemeler için son tarihin 28 Şubat 2020 Cuma günü mesai bitimi olduğu bildirilmektedir. Bu tarihe kadar https://bit.ly/2RbWy7k internet bağlantısında yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinden oluşan 13.000,00-TL tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR58 0001 5001 5800 7261 1743 61 numaralı hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının bestecoskuner@tim.org.tr e-posta adresine gönderilmesinin gerektiği ifade edilmektedir.

Nijerya'ya giriş vizeye tabi olduğu, heyete katılmak isteyen firma temsilcilerinin vize başvurularını ekte detayları yer alan Vize İşlem Merkezi aracılığı ile şahsi olarak gerçekleştirmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, yapılan başvuruların, ödeme dekontları TİM'e ulaştıktan sonra kesinleşmekte olduğu, heyet hazırlık çalışmaları kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcının katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılamadığı bildirilmektedir.

EK: Nijerya, Lagos Ticaret Heyeti Taslak Programı



Ekler:
Nijerya ek.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.