2020/074 Sirküler (13.03.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-074

Sayın Üyemiz;

1. Ufuk2020 Programı Hk.

2. Gazze Desalinasyon Projesi Kapsamında Duktil Boru Tedariki

3. Endonezya / Kumaş ve Perdeler, İç Storlar, Yatak Örtüleri, vd. Korunma Önlemi Soruşturmaları

4. Peru Zırhlı İç Güvenlik Su Topu Aracı İhalesi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. Ufuk 2020 Programı Hk.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan alınan bir yazıda, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa birliği tarafından ortaklaşa finanse edildiği belirtilen "Ufuk 2020'de Türkiye” projesi; Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmeler için geniş bir destek yelpazesi sunmakta olduğu belirtilmektedir. Bu desteklerin; ortaklıklar ve ağ oluşturma etkinlikleri, çok çeşitli eğitim kursları ve teklif ve sunum geliştirme konusunda yardımları içerdiği ve daha fazla bilgi için www.turkeyinh2020.eu adresinin ziyaret edilebileceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bu programın bir parçası olarak, Avrupa Komisyonu'nun "KOBİ Aracı” (SMEI) programı çerçevesinde sunulan destek ve finansman hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen KOBİ'ler için bir dizi ücretsiz web seminerlerinden dördüncüyü duyurmaktan mutluluk duyduklarını bildirmektedir. Bahse konu web seminerine "Hızlandırıcı Mali Sorunları” adı verildiği, Avrupa Komisyonu desteğine başvururken gerekli finansal bilgilerin yorumlanması ve derlenmesi konusunda rehberlikle birlikte programın "Karma Finans” yönlerine de odaklanacağı ifade edilmektedir. Web seminerinin, 25 Mart 2020 tarihinde saat 10:00'da başlayacağı ve yaklaşık 2 saat sonra bitecek şekilde "Zoom” yazılımı kullanılarak canlı olarak iletileceği belirtilmektedir.

Web seminerinin, Avrupa ve TÜBİTAK tarafından katılım sağlanacak uzmanların sunumları ile başlayacağı, ardından uzmanlara canlı ya da e-posta ile soru sorma fırsatı sunulacağı, sık sorulan bir dizi sorunun (SSS) da ele alınacağı bildirilmektedir. Kayıt işlemini gerçekleştirmiş olan katılımcılarla etkinlikten kısa bir süre önce, canlı yayına katılım sağlayabilmeleri için gerekli olan "Zoom bağlantısı” paylaşılacağı ifade edilmektedir. Avrupa Komisyonuna herhangi bir başvurunun İngilizce yapılması gerekliliğinden dolayı, Web semineri İngilizce olarak gerçekleşmesine rağmen Türkçe konuşan konuşmacıların da ayrıca mevcut olduğu belirtilmektedir.

Bu etkinliğin; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve T.C. SANAYİ VE Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücüsü olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen "Ufukku2020 Programı'nda Türkiye Faz - II” başlıklı ve ana yararlanıcının TÜBİTAK olduğu Teknik Destek Projesi bünyesinde gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Katılım Linki: https://bit.ly/2Tgelex

Daha Önceki 3 Web Seminerinin Kayıt Linki: www.turkeyinh2020.eu

2. Gazze Desalinasyon Projesi Kapsamında Duktil Boru Tedariki

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, ülkemizin de donör olarak yer aldığı belirtilen Gazze Desalinasyon Projesi'nin, Avrupa Yatırım Bankası koordinasyonunda yürütülmekte olduğu, bu kapsamda 130 Milyon Euro bedelli duktil boru hatları işleri ihalesinin Filistin Su Otoritesi (Palestine Water Authority - PWA) tarafaından gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Söz konusu ihale kapsamında boru tedariki ile ilgilenen bir firma tarafından, ihale şartnamesinde katılımcı firmalar için son 5 yıllık ortalama cironun asgari 600 Milyon Dolar olması şeklinde bir ölçüte bağlandığı; diğer bazı yeterlilik kriterlerinin de firmaların ihaleye katılımına engel teşkil etmesi nedeniyle Ticaret Bakanlığı'ndan ihale yeterlilik kriterlerinin makul seviyeye çekilmesine yönelik girişimde bulunulmasının talep edildiği ve konunun Kudüs Ticaret Ateşeliğince PWA nezdinde gündeme getirildiği belirtilmektedir. Filistinli muhataplar tarafından, söz konusu ihalenin halihazırda iptal edilmiş olduğu ve bundan sonraki süreçte usulüne uygun olarak düzenlenen her başvuru dosyasının değerlendirmeye alınacağı bildirilmektedir.

3. Endonezya / Kumaş ve Perdeler, İç Storlar, Yatak Örtüleri, vd. Korunma Önlemi Soruşturmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Endonezya tarafından Perdeler, İç Storlar, Yatak Örtüleri, vd. "Curtains (Including Drapes), Interior Blinds, Bed Valances, and Other Furnishing Articles” (Endonezya gümrük tarife cetveline göre 6303.12.00, 6303.19.90, 6303.91.00, 6303.92.00, 6303.99.00, 6304.19.90, 6304.91.90 ve 6304.92.00 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 9 Kasım 2019 tarihinden itibaren 200 gün süre ile geçici bir korunma önlemi alınmış olduğu belirtilen soruşturma kapsamında; 3 Mart 2020 tarihli Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bildiriminde, Endonezya'nın 27 Mayıs 2020 ile 8 Kasım 2022 tarihleri arasında Rp. 28,839/Kg - 41,083/Kg arasında değişen oranlarda bir korunma önlemi uygulanmasına yönelik nihai karar aldığı bildirilmektedir.

Endonezya tarafından Kumaş "Fabrics” (5 kategori altındaki 107 farklı gümrük tarife pozisyonunda yer alan ürünler) ithalatına karşı 9 Kasım 2019 tarihinden itibaren 200 gün süre ile geçici bir korunma önlemi alınmış olduğu belirtilen soruşturma kapsamında; 3 Mart 2020 tarihli DTÖ bildiriminde, Endonezya'nın 27 Mayıs 2020 ile 8 Kasım 2022 tarihleri arasında bir korunma önlemi uygulanmasına yönelik nihai karar aldığı belirtilmekte olup, bahse konu önlemin Endonezya Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren yürürlüğe gireceği bildirilmektedir.

DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın 9.1 maddesi kapsamında, Endonezya'nın söz konusu ürünler ithalatındaki payının %3'ün altında olması sebebiyle söz konusu önlemlerden muaf tutulmuş olan ülkemiz, bu oranın üzerine çıkılması halinde önlem kapsamına alınacağı ifade edilmektedir.

EK-1: DTÖ Bildirimi - Perdeler, İç Storlar, Yatak Örtüleri, vd.

EK-2: DTÖ Bildirimi - Kumaş

4. Peru Zırhlı İç Güvenlik Su Topu Aracı İhalesi

Peru Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Peru İçişleri Bakanlığı Polis Kuvvetleri tarafından kullanılması öngörülen 43 adet Zırhlı İç Güvenlik Su Topu Aracı ihalesi açıldığı, ihaleye girecek firmaların bağlı bulundukları devlet tarafından önerilmeleri gerektiği, ihaleye bir ülkeden birden fazla firmanın katılımının mümkün olmadığı bildirilmektedir.

Bahse konu ihaleye katılıma yönelik niyet beyan formunun 21 Mart 2020 tarihine kadar Peru İçişleri Bakanlığına sunulması gerektiği, ihaleye katılması öngörülen firmaların söz konusu formu İspanyolca olarak doldurmaları ve anılan Bakanlığa iletilmek üzere Müşavirliğe e-posta (lima@ticaret.gov.tr) yoluyla göndermeleri gerektiği belirtilmektedir.

EK-3: İhale Belgesi

EK-4: Niyet Beyan Formu



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.