2020/143 Sirküler (17.04.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-143

Sayın Üyemiz;

1. İslam Kalkınma Bankasının Covid19 Salgınının Önlenmesine Yönelik Alacağı Tedbirler Hk.

2. Meksika- ÇHC , Hindistan/ Polyesterden Sentetik Filament İplik

3. Ekonomik Tarife Sorunları Grubu Duyurusu

4. Çin den Tıbbi Ürün İthalatı Hk.

5. Kanada Anti - Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları / Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünler

6. Meksika Mevzuat Değişikliği Hk.

7. Vergi Ödemelerinde İnternet Bankacılığının Kullanılması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.
  

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. İslam Kalkınma Bankasının Covid19 Salgınının Önlenmesine Yönelik Alacağı Tedbirler Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Cidde Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, İslam Kalkınma Bankası'nın Covid-19 salgınının kontrol altına alınmasını teminen üye ülkeler için yaklaşık 2,3 milyar ABD doları tutarında bir bütçe ayırdığı, konuya ilişkin olarak Ataşeliğimizce İslam Kalkınma Bankası (İKB) yetkilileri ile yapılan görüşmede, hâlihazırda üye ülkelerin ihtiyaç analizinin hazırlandığı ve bu kapsamda yine üye ülkeler tarafından tedarik edilebilecek ürünlerin bir envanterinin oluşturulduğunun belirtildiği ifade edilmektedir.

Medikal ekipman, ilaç, gıda ve temel tüketim malzemeleri olmak üzere üye ülkelerin ciddi manada söz konusu ürünlere ihtiyaç duydukları, ilgili sektörlerdeki üreticilerimiz ve ihracatçılarımızın İKB 'nin aşağıda yer alan Türkiye ofisleri kanalıyla tedarik edebilecekleri ürün, miktar ve fiyat bilgilerini İKB'ye iletebileceği bildirilmektedir.

İKB Ankara Ofisi:

Kizilirmak Mah. Dumlupınar Blv. No. 3,

Next Level, A Block, 3rd Floor 06530,

Çukurambar Ankara | Turkey

+90 312 490 47 32

+90 312 490 47 33

Fax: + 90 312 491 14 00

 

İKB İstanbul Ofisi:

Beybi Giz Plaza, Dereboyu Cad. Meydan Sokak,

No:1, Kat: 31, Daire:122 Maslak,

Sarıyer, İstanbul, Turkey

+90 212 234 81 00

Fax: + 90 212 234 81 52

 

2. Meksika- ÇHC, Hindistan/ Polyesterden Sentetik Filament İplik

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Meksika tarafından, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan menşeli "Polyesterden Sentetik Filament İplik” (Meksika gümrük tarife cetveline göre 5402.33.01 gümrük tarife pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı 31 Mart 2020 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatılmış olduğu, Meksika Birleşik Devletleri Federal Resmi Gazetesi'nde yayımlanan Ekonomi Bakanlığı Kararnamesinin gayri resmi tercümesi ekte yer aldığı ifade edilmektedir.

Ek-1: Meksika Ekonomi Bakanlığı Kararnamesi Çevirisi


3. Ekonomik Tarife Sorunları Grubu Duyurusu

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı başvuruları, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı belirtilmektedir.

AB Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Ekonomik Tarife Sorunları Grubu (ETSG) tarafından 01.01.2021 dönemi için Covid-19 pandemisi sebebiyle corona virüsle mücadelede kullanılan nihai ürünlerin üretimi için hammadde veya ara mamul ithalatında askıya alma /kota başvurularının süresini uzatma kararı alındığı, 01.01.2021 dönemi için firmaların en geç 24.04.2020 tarihine kadar Bakanlığımıza askıya alma / kota başvurusunda bulunması gerektiği ifade edilmektedir.

Başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ticaret Bakanlığı'ndan evrak kayıt numarası almış olmaları gerekmektedir. Başvurulara ilişkin formlara " https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi ” adresinden ulaşılabilmektedir.

Not: Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2020/18 sayılı Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2020/18) incelenebilir.

İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri :

Kimyasallar, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:

Fundagül BACI Uzman T: 0 312 204 91 46 E: bacif@ticaret.gov.tr

Burak AVCI Uzman T: 0 312 204 91 89 E: avcib@ticaret.gov.tr

Elektrik-Elektronik, Otomotiv ve Makine Ara Malları:

Muhammet HARTAVİ Uzman T: 0 312 204 95 84 E: hartavim@ticaret.gov.tr -

F. Hilal YÜNEY Mühendis T: 0 312 204 92 96 E: yuneyf@ticaret.gov.tr

Gülbiz SEMİZ Uzman Yrd. T: 0 312 204 99 63 E: semizg@ticaret.gov.tr

 

4. Çin den Tıbbi Ürün İthalatı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Pekin Ticaret Müşavirliğimizce hazırlanan ve bir örneği ekte gönderilmekte olan yazıya atıfla, Çin'den gerçekleştirilecek tıbbi ürün ihracatı hakkında Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya ilişkin bir bilgi notu paylaşıldığı belirtilmektedir.

ÇHC Ticaret Bakanlığının 3 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya yer verilerek, bazı tıbbi cihaz ve ürünlerin ihracatını sıkılaştıran yeni bir düzenlemeye gidildiği ve detayları ekteki notta belirtilen tıbbi ürünlerin ihraç edilmeden önce sıkı kontrolden geçirileceği ve ürünlerin ihraç edileceği ülkedeki ithalatta aranan belgelerin Çin'den ihracat gerçekleşmeden teyit edileceği bilgisi verilmektedir. Aynı açıklamada, Gümrük idarelerinin ihracatçı firmaların ürün lisanslarını kontrol ederek ihracata izin vereceği belirtilmiş ve Çin Tıbbi Ürün İdaresi (NMPA) tarafından hazırlanmış olan firma listesi paylaşıldığı ifade edilmektedir.

Pekin Ticaret Müşavirliğimizce, Türk firmalarının Türkiye'ye ithal etmek ya da üçüncü ülkelere ihraç etmek üzere söz konusu medikal ürünleri Çin'den almaları durumunda, sadece NMPA tarafından onaylı listede yer alan firmalardan ithalat yapmalarının uygun olacağı, söz konusu listede yer almayan firmaların medikal ürün ihracatları yasaklanmamakla birlikte, kalite ve diğer konularda firmalarımızın sorun yaşama ihtimalinin listede yer alan firmalara göre çok daha yüksek olacağı değerlendirildiğinden, firmalarımızın listede yer almayan firmaların tekliflerine itibar etmemesinin uygun olacağı belirtilmektedir.

Ek-2: Çin Tıbbi Ürün İhracatı Hakkında Bilgi Notu

5. Kanada Anti - Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları / Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünler

İlgi:09.04.2020 tarihli 2020-127 sayılı Sirkülerimiz.

Bilindiği üzere, Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından, Kanadalı üreticilerce iletilen şikayet üzerine 8 Kasım 2019 tarihinde, ülkemizin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam menşeli "Korozyona Dayanıklı Çelik Ürünler” (721030, 721049, 721061, 721069, 721220, 721230, 721250, 722591, 722592, 722699 GTP'li) ithalatına karşı başlatılan anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları kapsamında ön karara ilişkin gerekçeli kararın (statement of reasons) 3 Nisan 2020 tarihinde CBSA'nın web sitesinde yayımlanmış olduğu, ilgide kayıtlı yazımızla üyelerimize bildirilmişti.

Bahse konu gerekçeli kararda, ülkemizden yedi firmanın damping soru formlarına cevap vermelerine karşın söz konusu cevapların yetersiz bulunduğu, sübvansiyon soru formunu cevaplayan altı firmamızdan sadece üç firmamıza ait soru formu cevaplarının yeterli bulunduğu ifade edilmektedir.

CBSA'dan alınan bilgiye göre https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/i-e/cor22019/cor22019-se-eng.html uzantısından da ulaşılabilen soruşturma takvimi kapsamında, soruşturmada ilgili taraflarca yeni bilgi/belge veya görüşlerin sunulması için son tarih 29 Nisan 2020'dir. Ayrıca ilgili taraflar, gerekçeli karardaki hususlara yönelik görüşlerini (case arguments) 6 Mayıs 2020 tarihine kadar, bu görüşlere cevaben olabilecek görüşleri ise 13 Mayıs 2020 tarihine kadar CBSA'ya iletebilecekleri belirtilmektedir.

6. Meksika Mevzuat Değişikliği Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, Meksiko Ticaret Müşavirliğimizden iletilen bir yazıya atıfla Federal Resmi Gazete'de yayımlanan03/04/2020 tarihli Anlaşma ile Meksika'da sağlık acil durumu nedeniyle doğrudan mal ve hizmet satın alma ve gerektiğinde ithalat yapma yetkisi verilen kurumlara ilişkin mevzuat değişikliği paylaşıldığı belirtilmektedir.

Bahis konusu Anlaşma ile: Sağlık Bakanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı, Donanma, Refah için Sağlık Enstitüsü, Meksika Sosyal Güvenlik Kurumu, Kamu Çalışanları Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Kurumunun kendi yetki alanları ve mevcut kaynaklarına göre yasal hükümler çerçevesinde sağlık acil durumu ile mücadele için gerekli mal ve hizmet, ilaç, medikal ekipman, teşhis aracı, reaktif, cerrahi ve iyileştirici malzeme ve hijyenik ürünleri doğrudan satın alma ve gerektiğinde ithal etme yetkisine sahip birimler olarak belirlendiği ifade edilmektedir.

Sağlık Risklerine Karşı Koruma Federal Komisyonunun (COFEPRIS), söz konusu mal ve hizmetlerin alımının mümkün olan en kısa sürede ve kalite ve güvenlik koşulları altında gerçekleştirilmesini teminen, yetkilendirilmiş birimlere derhal ve süratle tavsiye sağlayacağı bildirilmektedir.

Meksiko Ticaret Müşavirliğimizce, konunun ilgili ürünlerde gerekli izinlere sahip ihracatçı firmalarımız için olumlu bir gelişme olduğu değerlendirilmektedir.

Ek-3: Meksika Olağanüstü Mal ve Hizmet Alımı Anlaşması


7. Vergi Ödemelerinde İnternet Bankacılığının Kullanılması

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca tahsili gereken Gümrük Vergisi, Katma Değer Vergisi, Toplu Konut Fonu, Telafi Edici Vergi, İthal Harcı gibi yükümlülüklerin bankalar, saymanlıklar veya GÜMKART aracılığı ile ödenmesinin mümkün bulunduğu belirtilmektedir.

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında gümrük idarelerinde teması azaltmaya yönelik olarak, gümrük beyannameleri için tahakkuk eden gümrük vergileri, ek tahakkuk ve para cezaları ile gümrük idarelerine yapılması gereken diğer ödemelerin gümrük alacaklarını tahsile yetkili bankaların internet bankacılığı kanalıyla yapılmasının önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.