2020/161 Sirküler (04.05.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-161

Sayın Üyemiz;

1. ABD/Anti-Damping Soruşturması

2. Filipinler talep edilen ürünler hk.

3. ABD/İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi

4. Mut Kayısı Rekoltesi hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. ABD/Anti-Damping Soruşturması

İlgi:06.04.2020 tarihli 2020/122 sayılı Sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı sirkülerimizde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından Kamboçya, Endonezya, Malezya, Sırbistan, Tayland ve Vietnam'ın yanı sıra ülkemiz menşeli döşek ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı'na (DoC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) yapılan başvuru üzerine USITC'nin zarar incelemesini başlattığı bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, başvuruya yönelik olarak bu defa, DoC tarafından dampingin mevcudiyetine yönelik incelemelerin yapılacağı soruşturmanın açılış bildirimi 24 Nisan 2020 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olduğu, anılan bildirimin bir örneği ekte yer aldığı, buna göre, mezkur anti-damping soruşturması kapsamında soruşturma dönemi 1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 olarak belirlenmiş olduğu, soruşturma konusu ürün kapsamı mezkur bildirim ekinde ("Annex”) yer aldığı ifade edilmektedir.

Anılan açılış bildiriminin incelenmesinden de görülebileceği üzere ilgili taraflar soruşturma konusu ürünün kapsamına ilişkin olası görüşlerini en geç 11 Mayıs 2020 tarihine kadar DoC'a sunabileceği, bununla beraber, DoC soruşturma konusu ürün ihracatını dikkate alarak soruşturma kapsamında yer alacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olduğu keyfiyete ilişkin görüş bildirmek isteyen ihracatçı firmalarımızın açılış bildiriminde yer alan süreler dâhilinde DoC ile temasa geçmeleri gerektiği, ayrıca seçilen firmalara DoC tarafından soru formları gönderilecek ve soruşturma sonucunda taraf olan her bir firmaya özgü damping marjı hesaplanacağı belirtilmektedir.

Ek-1: Bildirim (8 Sayfa)

2. Filipinler talep edilen ürünler hk.

Filipinler Ankara Büyükelçiliği vasıtasıyla Fransa'da yerleşik Filipinler Ticaret ve Yatırım Merkezinden alınan bir e-posta mesajına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, dokunmamış polipropilen kumaş (nonwoven polypropylene) ile maske yapımında kullanılan çeşitli ürünleri üreten firmalarımızın listeleri talep edildiği belirtilmektedir.

İlgili üye firmalarımızın, iletişim bilgilerini Genel Sekreterliğimiz (eo@baib.gov.tr) e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Ek-2: Filipinler'den talep edilen ürünler listesi (1 sayfa)

3. ABD/İnşaat Demiri Telafi Edici Vergi

İlgi:29.01.2020 tarihli 2020/024 sayılı Sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı sirkülerimizde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından, ülkemiz menşeli "inşaat demiri” (7213.10, 7214.20 ve 7228.30 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı uygulanan telafi edici vergi önlemine yönelik nihai gözden geçirme soruşturması kapsamında, zararın devam edip etmeyeceğinin belirlenmesine yönelik olarak tam gözden geçirme ("full review”) yürütülmesine ilişkin Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) kararının 28 Ocak 2020 tarihinde ABD Resmi Gazetesinde yayımlandığı, söz konusu kararda mezkur tam gözden geçirme soruşturmasına ilişkin takviminin daha sonra açıklanacağı bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, bahse konu tam gözden geçirme soruşturmasına yönelik ITC takvimine ilişkin bir örneği ekli bildirim 16

Nisan 2020 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlandığı, söz konusu bildirime göre, mezkur soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin bildirimin anılan gazetede yayımı tarihinden itibaren 45 gün içinde ITC'ye başvurması, 6 Ağustos 2020 tarihinde yapılması öngörülen tarafları dinleme toplantısına ("Hearing”) katılım taleplerinin 30 Temmuz'a kadar iletilmesi, mezkur toplantıya katılmak ve sözlü sunum yapmak isteyen tarafların 5 Ağustos 2020 tarihinde yapılacak konferansa ("Prehearing Conference”) katılım sağlaması gerektiği, ilaveten, soruşturmanın önümüzdeki muhtelif safhalarında sunulacak yazılı metinlere ilişkin belirlenen nihai tarihler de yine bahse konu bildirimde yer aldığı ifade edilmektedir.

Ek-3: Bildirim

4. Mut Kayısı Rekoltesi hk.

Mut Ticaret ve Sanayi Odası'ndan alınan bir yazıda, ülkemizin sofralık yaş kayısı üretiminin %80'i Mut ilçesinde üretildiği belirtilmektedir.

2020 yılı tahmini sofralık kayısı rekoltesi 140 bin ton olduğu, haşatına başlandığı ve hasat süresinin yaklaşık 75 gün sürdüğü ifade edilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.