2020/255 Sirküler (30.07.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-255

Sayın Üyemiz;

1. Bulgaristan Yol Ücretleri Uygulaması

2. Sırbistan / Korunma Önlemi Soruşturması

3. Brezilyalı E-Ticaret Şirketi B2W Business Firmasının Talebi Hk.

4. Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri

5. Ukrayna / Polimer Malzemeleri Korunma Önlemi Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güzide ERYÜCEL ÇAKAR
Genel Sekreter V.


1. Bulgaristan Yol Ücretleri Uygulaması

T.C. Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bulgaristan'da 3,5 ton üzerindeki ağır kamyonlar ve otobüsler için e-toll (yol ücretlendirme) uygulamasının 1 Mart 2020 tarihi itibarıyla başladığı, söz konusu uygulama kapsamında ödenen güzergah ücretlerinin yüksek olmamasına karşın herhangi bir ihlal halinde firmalarımızın ciddi maliyetlere katlanmak durumunda kaldığı bildirilmektedir.

Sofya Ticaret Müşavirliğine son dönemde iletilen şikayetlerde yaşanan artış üzerine gerçekleştirilen incelemelerde toll cezalarına esas oluşturan hususların, sürücülerin ihlalleri sonucunda ortaya çıktığı gibi sistemsel bazı hatalar ve idari sorunların da ihlallere sebebiyet verdiğinin anlaşıldığı ve bu kapsamda Bulgaristan Yol Altyapısı Ajansı ile toplantılar gerçekleştirilmiş olduğu ifade edilmektedir.

EK-1: Toll Cezaları Bilgi Notu

2. Sırbistan / Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: 16.07.2020 tarihli ve 2020-235 sayılı Sirkülerimiz.

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde, 29 Haziran 2020 tarihinde Sırbistan Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı belirtilen bildirime göre "İnşaat Demiri (Ribbed Concrete Steel in Bars-Rebars)” (7214 20 00 00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatıldığı bildirilmişti.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Sırbistan soruşturma otoritesi tarafından iletilen bilgiye göre, soruşturmaya ilgili taraf olarak kaydedilmek isteyenlerin taleplerini, 31 Temmuz 2020 tarihi mesai bitimine kadar anılan otoritenin e-posta adresine (tradepolicy@mtt.gov.rs) iletebilecekleri ifade edilmektedir.

EK-2: Şikayetin Gizli Olmayan Versiyonu

3. Brezilyalı E-Ticaret Şirketi B2W Business Firmasının Talebi Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Brezilya'nın önde gelen e-ticaret şirketlerinden olan ve Americanas, Submarino ve Shoptime gibi büyük e-ticaret sitelerinin sahibi B2W Business şirketinin, e-ticaret sitelerinde yer almak üzere mutfak eşyası, dekorasyon, oyuncak, spor aletleri, kozmetik ve vitaminler sektörlerindeki Türk ihracatçı firmalarla tanışmak istediği; bahse konu ürünlerin B2W Business şirketinin Americanas, Submarino ve Shoptime e-ticaret sitelerinde son kullanıcıya sunulacağı bildirilmektedir.

Türk firmalarının doğrudan B2W Business şirketi ile anlaşma yapacağı ve ödemeyi ABD Doları üzerinden alacağı; ancak ürün ve navlun bedelleri toplamını B2W Business şirketinin Brezilya'daki bankası tarafından Brezilya Reali'ne çevrilerek internet sitesinde son kullanıcıya Brezilya Reali üzerinden sunulacağı bildirilmektedir. Posta ya da kurye hizmeti ile Brezilya'ya gönderilecek ürünlerin ülkeye girişinde ithalat vergisi ve sertifikasyon şartına (Ulusal Sağlık Ajansı- ANVISA Sertifikası ya da Uygunluk Sertifikası- INMETRO gibi) tabi olmaması için ürün fiyatı ve navlun bedeli toplamının 50 ABD Doları'nı aşmaması gerektiği; ürün ve navlun bedeli toplamının %25'inin, B2W Business şirketi tarafından komisyon olarak alınacağı ifade edilmektedir.

B2W Business şirketinin, Brezilya'nın en büyük e-ticaret şirketlerinden olduğu, 2019 yılında ülkede en fazla kullanılan e-ticaret şirketleri arasında Arjantin merkezli Mercado Livre ve Hollanda merkezli Cnova'dan sonra üçüncü sırada geldiği, bu kapsamda bahse konu iş birliği önerisinin firmalarımızın Brezilya pazarına girmeleri ve ürünlerini tanıtmaları açısından önemli bir fırsat olacağının düşünüldüğü bildirilmektedir.

SAO PAULO TİCARET ATAŞELİĞİ

Tel: 00 55 11 3045 1733

Faks: 00 55 11 3045 1899

E-posta: saopaulo@ticaret.gov.tr

4. Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri

Orta Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Bölge Müdürlükleri görev alanı içerisinde yer alan Ordu ilinde üretilen tüm fındık çeşitleri için oluşturulan "Fındık Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu"nun 23/07/2020 tarih ve 1 no'lu kararı ile 2020 yılı fındık hasat ve ihracına izin verildiği tarihlerin belirlendiği bildirilmektedir.

EK-3: Fındık Hasat ve İhraç Tarihleri

5. Ukrayna / Polimer Malzemeleri Korunma Önlemi Soruşturması

lgi:03.03.2020 tarihli ve 2020/055 sayılı Sirkülerimiz.

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde, 25 Şubat 2020 tarihinde Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı tarafından "polimer malzemeleri” ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığı ve sonrasında geçici önlem kararı alındığı bilgisi bildirilmişti.

Odesa Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, anılan Bakanlığın söz konusu soruşturma kapsamında bir kamu dinleme toplantısı düzenleneceği, normal şartlarda yüz yüze yapılan bahse konu toplantının Covid-19 nedeniyle yazılı görüş beyan etme yoluyla gerçekleştirileceği, ilgili tüm tarafların soruşturma kapsamında sunmak istediği bilgileri 29 Temmuz 2020 tarihinde kadar, sunulmuş olan bilgilere yorumların ise 5 Ağustos 2020 tarihine kadar iletilmesi gerektiği belirtilmektedir.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.