2020/282 Sirküler (07.09.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-282

Sayın Üyemiz;

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararının 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Brexit ile kesinleşmiş olduğu ve bu yılın sonuna kadar sürecek olan geçiş dönemi ve süresince İngiltere'nin, AB'nin bir üyesi olarak ticaretine devam edeceği belirtilmektedir. Bu süreçte, ülkemizin, ticaret fazlası verdiği en önemli ticaret ortaklarından birisi olduğu ifade edilen İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması'nı sonuçlandırmaya yönelik müzakerelerin sürdüğü bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Gümrük Birliği'nin, ülkemizin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği öncesinde geçiş dönemi düzenlemesi olarak yürürlüğe konulmuş olduğu, Gümrük Birliği ile ilgili alanlarda AB'nin karar alma süreçlerinde Türkiye'nin yer almamasının, ülkemiz bakımından AB'nin akdettiği Serbest Ticaret Anlaşmalarının üstlenilmesinde güçlükler yaşanmasına neden olduğu belirtilmektedir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile Gümrük Birliği kapsamında karşılaşılan sistemik sorunlara çözüm bulunması ve AB ile tercihli ticari ve ekonomik ilişkilerin kamu alımları, hizmetler ve e-ticaret gibi yeni alanlara genişletilmesinin amaçlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Brexit ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında, ihracatçı firmalarımızın görüşlerini 10 Eylül 2020 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmelerini rica ederim.


e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.