2020/317 Sirküler (30.10.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-317

Sayın Üyemiz;

1. Türkiye-Belçika Jetco II. Dönem Toplantısı Hk.

2. ISM 2021 Fuarı İHBİR Milli Katılım Organizasyonu Hk.

3. Ukrayna / Anti-Damping Soruşturması-Çimento

4. MEDOS -- Form A Belgeleri

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Kuveyt

6. Moğolistan COVID-19 Uygulamaları Hk.

7. Muhtelif Narenciye Satış İhalesi.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. Türkiye-Belçika Jetco II. Dönem Toplantısı Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Belçika Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) II. Dönem Toplantısı ve eş zamanlı olarak düzenlenecek Türkiye Belçika İş ve Yatırım Forumu, Sayın Bakanımız Ruhsar PEKCAN ile Belçika Dışişleri, Avrupa İşleri, Dış Ticaret ve Federal Kültürel Kurumlar Bakanı Sophie WILMÈS eş başkanlıklarında video konferans yöntemiyle 27 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

İhracatçılarımızın Belçika pazarında karşılaştığı sorunlar ile anılan görüşme sırasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin, Ek'teki form ile bildirimlerin en geç 2 Kasım 2020 mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz (eo@baib.gov.tr) e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Sorun Bildirim Formu

2. ISM 2021 Fuarı İHBİR Milli Katılım Organizasyonu Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri(İİB)'nden alınan yazıda, Köln / Almanya'da 31 Ocak - 3 Şubat 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan ISM 2021 Uluslararası Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı'nın Türkiye Milli katılım Organizasyonunun gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Kakao, çikolata ve çikolata mamulleri, bisküvi, atıştırmalık ürünler, şekerli mamuller, kuruyemiş ve dondurma gibi geniş bir yelpazede ürünlerin sergilendiği, 2021 yılında 51. kez düzenlenecek olan ISM 2021 Fuarının, konusunda dünyanın en büyük fuarlarından biri olduğu ve 2020 yılında yaklaşık 120.000 m2'lik alanda 76 farklı ülkeden 1.750'den fazla katılımcıya ve 140 ülkeden 37.000 profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yaptığı ve ziyaretçilerin % 65 sinin Almanya dışından olduğu belirtilmektedir.

İİB'nin ISM 2020'de yaklaşık 810 m2'lik alanda 33 firma ile milli katılım organizasyonu düzenlediği bildirilmekte olup söz konusu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimizin, ekte yer alan Başvuru Formu'nu ve Fuar Katılım Sözleşmesi'ni firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak 6 Kasım 2020 Cuma günü mesai bitimine kadar İİB hububat@iib.org.tr posta adresine göndermeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:

Hububat Koordinasyon Şubesi:

İsmail Berkay ÜNLÜ

E-posta: hububat@iib.org.tr - iunlu@iib.org.tr

Tel : 0212 454 05 00 Dahili = 1538

Faks : 0212 454 05 01-02

Ek-2: Başvuru Formu ve Fuar Katılım Sözleşmesi

3. Ukrayna / Anti-Damping Soruşturması-Çimento

İlgi: 09.10.2020 tarihli ve 2020-303 sayılı Sirkülerimiz.

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde, Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı tarafından ülkemiz menşeli "çimento” (2523.10.00.00, 2523.21.00.00 ve 2523.29.00.00 tarifelerinde yer alan) ithalatına karşı 5 Eylül 2020 tarihli ve 172 sayılı Ukrayna Resmi Gazetesi'nde yayımlanan bildirim kapsamında bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bilgisi verilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, bahse konu soruşturma kapsamında PCN kodlarının kullanımına ilişkin ilgili tarafların görüş ve önerilerinin en geç 30 Ekim 2020 tarihine kadar mezkur Bakanlığa iletilmesi talep edilmektedir.

Ek-3: Ukrayna Ekonomi Bakanligi Yazisi (Ingilizce Ceviri)

4. MEDOS -- Form A Belgeleri

İlgi:23.05.2020 tarihli ve 2020/178 sayılı Sirkülerimiz.

İlgide kayıtlı sirkülerimizde, Avrasya Ekonomik Birliğine üye ülkelere ihracatımızda düzenlenecek olan Form A Menşe Belgelerinin ikinci bir talimata kadar yükümlünün talep etmesi halinde manuel olarak da ıslak imza ve ıslak mühürlü bir şekilde düzenlenebileceği ifade edilmişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan talimat gereği Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Beyaz Rusya ülkelerine ihracatımızda düzenlenecek olan Form A Menşe Belgelerinin 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren sadece MEDOS sistemi üzerinden düzenlenmesi ve onaylanmasına geçileceği belirtilerek söz konusu belgelerin üzerinde ıslak imza ve ıslak mühür bulunmasına gerek bulunmadığı belirtilmektedir.

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Kuveyt

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğundan bahisle; 3 Kasım 2020 Salı günü 14.30-16.00 saatleri arasında Kuveyt'te görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ve anılan ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı bir e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Ek-4: Kuveyt ile E-Sohbet Toplantısı

6. Moğolistan COVID-19 Uygulamaları Hk.

Ulan Bator Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, son dönemde Moğolistan'a giriş yapan Türk tır sürücülerinde üst üste koronavirüs vakalarına rastlandığından, buna bağlı olarak Moğolistan'daki bazı Türk şirketlerinin bekleme ve gümrük işlemlerinin en kısa sürede yapılabilmesini teminen Moğolistan'a Türkiye'den yük getiren tır sürücü ve çekicilerinin Moğolistan'a giriş yapmadan sınırda beklemelerini, yüklerin yer aldığı dorselerin ise Ulanbator'a Moğol sürücü ve çekici araçlarla getirilmesini, yük indirme ve yükleme ile gümrük işlemlerinin ardından tekrar Moğol sürücü ve çekici araçlarla Altanbulag Sınır Kapısı'na götürülmesini önerdikleri bildirilmektedir.

Firmaların teslim süreçlerinin aksamamasını teminen Büyükelçiliğimiz ve Ticaret Müşavirliğimizce konuya ilişkin olarak Moğolistan Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunularak Türk firmalarının dorse/çekici değişimi konusundaki taleplerinin iletildiği ve Moğolistan Yol ve Ulaşım Kalkınma Bakanlığına bağlı Ulusal Karayolu Taşımacılığı Merkezi, Moğolistan Ulusal Karayolu Taşımacılığı Derneği (NARTAM) ve Moğolistan Gümrük Genel Müdürlüğü ile de irtibata geçildiği belirtilmektedir. Söz konusu görüşmelerde;

- Rusya sınırındaki Altanbulag gümrük kapısında ara bir bölge bulunmaması nedeniyle dorse/çekici değişimi yapılamayacağı,

- Son varış noktası Ulanbator olan yüklerin Altanbulag'da dorse/çekici değişimi yapılmasında gümrükleme açısından sorunlar yaşanabileceği,

- Moğolistan Ulusal Acil Durum Komisyonu tarafından onaylanan "Kırmızı hat” geçici düzenlemesinin dikkate alınması gerektiği (Ancak bu düzenlemedeki şoför değişimi ile ilgili konuların tamamı, ülkeye giriş yapıldıktan sonra yükün başka şoförle taşınması ve gelen uluslararası tır şoförünün dinlenme yerlerinde bekletilmesine yönelik olup halihazırda uygulanmamaktadır. Gelen şoförün temassız ve koronavirüs testine tabi tutulmaksızın geri dönüşüne ilişkin bir madde ise bulunmamaktadır.),

- Dorse numarası üzerinden araç değişiminin yapılabileceği, dorse ve çekici değiştirme konusunda alıcı/nakliyeci firmanın Selenge vilayeti Sınır Koruma Müdürlüğüne başvurabileceği,

- Moğolistan sınırını geçmeden Rusya kısmında araç değişimi olacaksa Rusya'nın bu konuda yetkili olduğu,

- Tır şoförünün Moğolistan'a girmesi durumunda mutlaka test alınacağı ve virüs tespit edilmesi durumunda ilgili ve yetkili olan Moğolistan Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesine götürüleceği ve karantinanın uygulanacağı

ifade edilmiştir.

Gerek Moğolistan'daki sağlık hizmetlerinin yetersiz olabileceği düşünülerek gerekse de ülkemiz ihraç ürünler ve sektörlerimizin taşımacılarımızda görülebilecek vakalardan olumsuz etkilenmemesi için Türk tır şoförlerinin Rusya sınırından Moğolistan'a geçmeden önce mümkün mertebe koronavirüs testi yaptırmalarının, test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda alıcı firma ve nakliye firma ile irtibata geçilmesinin ve yüklerin test sonucu negatif olan başka bir şoförle Moğolistan'a getirilmesinin uygun olacağının değerlendirildiği ifade edilmektedir.

7. Muhtelif Narenciye Satış İhalesi.

T.C. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, İşletmenin 2020 yılı üretimi tahmini 600 Ton Portakal ile 90 Ton Mandarin olmak üzere toplam 690 Ton muhtelif narenciye mahsulü satış ihalesinin 03.11.2020 Salı günü saat 14.00'de Dalaman Tarım İşletmesi'nde yapılacak olduğu belirtilmektedir. İhaleye ait ilan örneği ekte (Ek-5) sunulmaktadır.

Ek-5: İlan Örneği (1 Adet)



Ekler:
Ek-1.docx

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

Ek-5.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.