2023/098 Sirküler (05.07.2023)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2023-098

Sayın Üyemiz;

1. Arjantin Rio Negro Eyaleti Madencilik Ve Yenilenebilir Enerji Sunumu

2. Gana Zanaat Gösterisi Hk.

3. Demiryolu Rayı Alımı

4. Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) İçin Açılan İhale

5. Birleşik Krallık STA / Türkiye'de Onaylanmış Menşe Beyanlarında Kullanılan İhracatçı Numaraları

6. Sırbistan Demiryolu Sektörü Hk.

7. Güney Afrika'ya Kiraz İhracatı Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Ümit SEZER
Genel Sekreter



1. Arjantin Rio Negro Eyaleti Madencilik Ve Yenilenebilir Enerji Sunumu

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Arjantin Rio Negro Eyaleti Madencilik Müsteşarlığı tarafından madencilik ve yenilenebilir enerji faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme mahiyetindeki bir sunumun e-posta kanalıyla Buenos Aires Ticaret Müşavirliğine iletildiği ifade edilmektedir.

EK-1: Arjantin Rio Negro Eyaleti Madencilik Ve Yenilenebilir Enerji Sunumu

2. Gana Zanaat Gösterisi Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Gana Ticaret Tanıtım Otoritesi (GEPA) tarafından, Gana Ticaret ve Sanayi Bakanlığı himayesinde, Aburi Botanik Bahçelerinde 10-15 Ekim 2023 tarihlerinde düzenleneceği belirtilen Birinci Gana Zanaat Gösterisi'ne (Ghana Crafts Show) potansiyel ürünlerini sergilemeye ilgi duyabilecek müşteri ve yatırımcıların davet edildiğinin aktarıldığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, "Forging Collaborative Partnerships for the Promotion of African Art and Crafts" temasıyla düzenlenecek etkinliğe olası katılımların " nelly.spioabaidoo@gepa.gov.gh ; michael.mensah@gepa.gov.gh " e-posta adresleri veya "+233 244 706 112" ile "+233 268 612 622" numaralı telefonlar vasıtasıyla bildirilmesinin talep edildiği ifade edilmektedir.

EK-2: Gana Zanaat Gösterisi Davet Notası

3. Demiryolu Rayı Alımı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Antananarivo Ticaret Müşavirliği tarafından gönderilen bir yazıya atıfla, Madagaskar Demiryolları İşletmesinden (MADARAİL SA) alınan e-postada, adı geçen işletmenin ülkemizden 1.500 ton demiryolu rayı almak istediği ifade edildiği ve demiryoluna ilişkin teknik özelliklerin ekte gönderildiği belirtilmektedir.

EK-3: Demiryolu Rayı Alımı

4. Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) İçin Açılan İhale

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden iletilen yazıda, Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) tarafından, manevra sistemi olmadan demiryolu komple cihazlarının temini için ihale açıldığı, ihale duyurusunda ihalenin tahmini bütçesinin 104.400.000,00 Fas Dirhemi (yaklaşık 10,30 Milyon Dolar) olduğu, ihaleye katılacak firmalar tarafından 1.566.000,00 Fas Dirheminin (yaklaşık 154.434,82 ABD Doları) teminat olarak yatırılması gerektiği, ihale dosyalarının kamu ihaleleri portalından (www.marchespublics.gov.ma) ve ONCF web sitesinden (www.oncf.ma) indirilerek temin edilebileceği, ihale dosyalarında değişikliklerin, "Règlement de Consultation” dokümanının "Introduction de Modifications” maddesinde belirtilen şartlara göre görüntülenebileceği, sunulacak başvuruların içeriğinin ONCF web sitesinde mevcut kamu alımları şartname dokümanının "Règlement des Achats ONCF (RA-Version 0.3)” 27. maddesinin hükümlerine uygun olarak düzenlenmesi gerektiği, adayların kamu ihaleleri portalı üzerinden elektronik olarak başvurmaları gerektiği, evrak şeklinde sunulacak başvuruların kabul edilmeyeceği, yerel saatle 26 Temmuz 2023 tarihinde saat 9:00'da başvuru zarflarının, Rue Mohammed Triki Agdal, Rabat adresinde yer alan Eğitim ve Beceri Geliştirme Enstitüsünde açılacağı, söz konusu ihaleye ait tüm dokümanların https://www.marchespublics.gov.ma/index.php?page=entreprise.EntrepriseDemandeTelechar gementDce&refConsultation=720011&orgAcronyme=o8p bağlantısından indirilmesinin mümkün olduğunun ifade edildiği bildirilmektedir.

EK-4: İhale Duyurusu

EK-5: İhale Dosyası

5. Fas, Elektrik ve İçme Suyu Ofisi (ONEE) İçin Açılan İhale

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Fas, Elektrik ve İçme Suyu Ofisi (ONEE)-Su Şubesi tarafından, deniz suyunun tuzdan arındırılmasıyla Kazablanka İçme Suyu Temininin Güçlendirilme projesi kapsamında elektrik hattı yapımı için ihale açıldığı bilgisi verildiği belirtilmektedir.

Ofis tarafından açıklanan ihale duyurusunda; ihalenin tahmini bütçesinin 188.400.000,00 Fas Dirhemi (yaklaşık 18,61 Milyon Dolar) olduğu, ihaleye katılım için aday tarafından 1.884.000,00 Fas Dirheminin (yaklaşık 186.116,35 ABD Doları) güvence olarak yatırılmasının gerektiği, ihale dosyalarının "Bureau des marchés (DAM) de l'Immeuble G, Avenue Mohamed Belhassan El Ouazzani-Rabat-Maroc (Tel: +212 0537 66 73 05/06; Faks: +212 0537 66 75 13) adresinden veya www.marchespublics.gov.ma web sitesinden indirilerek temin edilebileceği, adayların "Bureau des marchés (DAM) de l'Immeuble G, Avenue Mohamed Belhassan El Ouazzani-Rabat- Maroc” adresine taahhütlü posta gönderimi yoluyla başvuru gönderebileceği ya da aynı adrese başvurularını alındı belgesi karşılığında teslim edebileceği veya başvuru zarflarının açılacağı gün zarflar açılmadan önce ihale komisyon başkanına ihale başvurusunu teslim edebileceği, yerel saatle 22 Haziran 2023 günü saat 10:00'da projenin gerçekleştirileceği yere ziyaret yapılabileceği, ziyaret için "5 km au Sud de la commune Sidi Rahal et en face de la station Samir” adresinden hareket edileceği bildirilerek yerel saatle 13 Temmuz 2023 günü saat 9:30'da ihaleye ilişkin başvuru zarflarının açılacağı hususlarına yer verildiği ifade edilmektedir.

İhale ve ihale dosyasına ilişkin herhangi bir bilgi talebi için "Avenue Mohamed Belhassan El Ouazzani- CP 10220- Rabat- Faks: (+212) 05 37 66 72 2” adresinde bulunan Alım Departmanı (Division Achats Projets Eau Potable de la Direction Approvisionnement et Marchés) ile irtibata geçilmesinin mümkün olduğunun bildirildiği yazıda, ONEE Ofisinin alım kurallarına http://www.onep.ma (Espace entreprise-Rubrique Achats web sitesinden erişilebileceği ve ilgili dokümanların indirilebileceği hususuna yer verildiği belirtilmektedir.

Yukarıda özet bilgilerine yer verilen ihalenin orijinal duyurusu ekte yer almakta olup, söz konusu ihalenin tüm dokümanlarının https://www.marchespublics.gov.ma/index.php?page=entreprise.EntrepriseDetailsConsultatio n&refConsultation=718443&orgAcronyme=d4q bağlantısından indirilmesinin de mümkün olduğu bildirilmektedir.

EK-6: İhale Duyurusu ve Dosyası

6. Sırbistan Demiryolu Sektörü Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Sırbistan'da demiryolu sektörünün iyileştirilmesine yönelik olarak 2015 yılından itibaren kamu teşebbüslerinin kurulması, yasal altyapının oluşturulması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu bir şekilde hizmetlerin geliştirilmesi faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Sırbistan toplam demiryolu ağının uzunluğunun 3.348,1 km'ye, elektrikli hatların toplam uzunluğunun 1.273,7 km'ye, 2021 yılında yapılan yolcu taşımacılığının 191 milyon yolcu-km'ye (yıllık bazda %21,7 artış), yük taşımacılığının ise 2,9 milyar net ton-km'ye (yıllık bazda %6,5 artış) ulaştığına, 2021 yılında 86 km bölgesel ve lokal demiryolunun yeniden inşa ve modernize edildiğine, 2022 yılında ise demiryolu inşa faaliyetlerinin 52 km bölgesel ve 143 km ana ulaştırma koridoru olarak gerçekleştiğine vurgu yapılmıştır. Ayrıca, önümüzdeki dönemde demiryolu ağının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için demiryolu elektrifikasyonunun arttırılmasının, demiryolu ağında 100 km/saat üzerinde ulaşımın/ taşımacılığın sağlanmasının ve demiryolu şirketlerinin yönetiminin geliştirilmesinin amaçlandığı belirtilmektedir. Diğer taraftan, 2021 yılında yapılan Batı Balkanlar Demiryolu Zirvesinde Sırbistan Başbakanı tarafından Sırbistan'da demiryolu altyapısının modernize edilmesi için 6,5 Milyar Avro yatırım yapılmasının amaçlandığının dile getirildiği ve Avrupa Birliği tarafından da Trans-Avrupa Ulaştırma Ağının batı Balkan ülkelerinde geliştirilmesi faaliyetleri kapsamında, çeşitli finansman araçları ile demiryolu altyapısının güçlendirilmesine yönelik projelerin desteklendiği belirtilmektedir.

Öte yandan, Trans-Avrupa Ulaştırma Ağının (TEN-T) Batı Balkanlar genişlemesine yönelik beş yıllık çalışma planının 2022 yılı Nisan ayında yayımlandığı ve söz konusu dokümana ekte yer alan bağlantıdan ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 2023 yılı içerisinde ve devamındaki yıllarda gerçekleştirilmesi planlanan, demiryolu hatlarının yeniden inşası ve modernizasyonu projelerinin bir bölümünün listesi aşağıda yer almakta olup söz konusu projelerden ilk beş sırada yer alanların Batı Balkanlar Yatırım Çerçevesi (WBIF) kapsamında gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğu, söz konusu projelerin mevcut durumları ile detaylarına https://www.wbif.eu/wbif-projects bağlantısından ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Gerçekleştirilmesi Planlanan, Demiryolu Hatlarının Yeniden İnşası Ve Modernizasyonu Projeleri

• Belgrad-Niş demiryolu hattı (yaklaşık 350 km)

• Stalac-Kraljevo-Rudnica demiryolu hattı (yaklaşık 149 km) • Sırbistan-Kuzey Makedonya demiryolu ara bağlantısı, Nis-Presevo-Kuzey Makedonya sınırı arasındaki demiryolu hattı (yaklaşık 151 km)

• Ostruznica-Batajnica demiryolu hattı (yaklaşık 20 km)

• Sırbistan-Hırvatistan demiryolu ara bağlantısı, Stara Pazova-Sid ve Indjija-Golubinci demiryolu hatları (yaklaşık 100 km)

• Romanya'ya demiryolu bağlantısını sağlayan Pancevo-Vrsac-Romanya sınırı arasındaki demiryolu hattı (yaklaşık 150 km) ile Zrenjanin-Kikinda-Romanya sınırı arasındaki demiryolu hattı (yaklaşık 131 km)

• Belgrad-Zagreb-Lübliyana demiryolu hattı ve yüksek hızlı tren hattı (yaklaşık 555 km)

• Pancevo Glavna-Zrenjanin-Banatsko Milosevo-Senta-Subotica demiryolu hattı (yaklaşık 200 km)

• Sombor-Vrbas demiryolu hattı (yaklaşık 52 km)

• Karadağ'a demiryolu bağlantısını sağlayan Valjevo-Vrbnica-Karadağ sınırı arasındaki demiryolu hattı (yaklaşık 130 km)

• Venedik-Viyana-Belgrad-Selanik hızlı tren hattı

EK-7: Trans-Avrupa ulaştırma ağının (TEN-T) Batı Balkanlar genişlemesine yönelik beş yıllık çalışma planı linki:

https://www.transport-community.org/wp-content/uploads/2022/04/Five-Year-Rolling-Work-Plan-for-Development-of-Indicative-TEN-T-Extension-of-the-Comprehensive-and-Core-Network-in-Western-Balkans-1.pdf

7. Güney Afrika'ya Kiraz İhracatı Hk.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC)'ne kiraz ihracatı hazırlık çalışmaları kapsamında, GAC Tarım Bakanlığı'ndan Bakanlıklarına ulaşan mailde; kiraz ihracatımızla ilgili olarak GAC tarafından hazırlanan ve ekte yer alan Bitki Sağlığı İş Planının sunulduğu, söz konusu planın uygunluğunun teyit edilmesinin talep edildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Güney Afrika Cumhuriyetine kiraz ihraç etmek isteyen firmalarımızın iş planında değişiklik ve/veya düzeltmelerle ilgili görüş ve önerilerinin 6 Temmuz 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar ekte yer alan görüş bildirme formuna işlenerek Birliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-8: Bitki Sağlığı İş Planı

EK-9: Görüş Bildirme Formu



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

ek-8.docx

EK-9.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.