2020/052 Sirküler (02.03.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-052

Sayın Üyemiz;

1.12-15 Nisan Ninova Irak Fuar Duyurusu

2.14-23 Kasım "Uluslararası Kitap Fuarı'' Duyurusu

3. Kamerun Tavukçuluk Fuarı, 7-9 Mayıs 2020

4. Libya ile Ticarette Yaşanan Sorunlar ve Çözüme İlişkin Değerlendirme Anketi

5. Bangladeş İş Birliği Talebi

6. Kanada/Anti-Damping

7. Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Kıyı Tesisi Giriş ve Çıkışında Kontrolü Hk.

8. ETSG Sektör Duyurusu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Güliz AKEL ÇETİNKAYA

Genel Sekreter T.



1. 12-15 Nisan Ninova Irak Fuar Duyurusu

Irak'ın Ankara Büyükelçiliği'nden alınan Nota'ya atıfla T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Majid Al-Amaal Sergi ve Fuarlar Koordinasyon Şirketi tarafından Ninova/Irak'ta 12-15 Nisan 2020 tarihleri arasında "Ninova İnşaat Fuarı"nın düzenleneceği ve fuar organizatörü ile aşağıda kayıtlı irtibat bilgileri üzerinden iletişime geçilebileceği ifade edilmektedir.

Web: www.bg-iq.net Tel: 00964-7712782919,00964-7905984770 E-posta: info@bg-iq.net, eng.shahal2016@gmail.com

"Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği bildirilmektedir.

2. 14-23 Kasım "Uluslararası Kitap Fuarı'' Duyurusu

Irak'ın Ankara Büyükelçiliği'nden alınan Nota'ya atıfla T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Atlas Al-Aseel Genel Ticaret, Sergi ve Fuarlar Koordinasyon Şirketi tarafından Süleymaniye'de 14-23 Kasım 2020 tarihleri arasında "Uluslararası Kitap Fuarı"nın düzenleneceği ve fuar organizatörü ile aşağıda kayıtlı irtibat bilgileri üzerinden iletişime geçilebileceği ifade edilmektedir.

Web: www.alasalasil.com Tel: 00964-7701505973 E-posta: alatlas_co@yahoo.com Adres: Saeed Kaban Caddesi, Süleymaniye, Irak

"Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği bildirilmektedir.

3. Kamerun Tavukçuluk Fuarı, 7-9 Mayıs 2020

T.C. Yaounde Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden alınan e-posta mesajına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 7-9 Mayıs 2020 tarihlerinde Kamerun'da SAVI (SALON AVICOLE) - Tavukçuluk Fuarı'nın dördüncüsünün düzenleneceği, son yıllarda tavukçuluk konusunda ülkede önemli gelişmelerin olduğu ve firmalarımız için ciddi fırsatların söz konusu olacağı ifade edilmektedir.

Fuarla ilgili olarak https://www.saviminepiacameroon.cm/ internet adresinden de bilgi alınabilmekte olduğu bildirilmektedir.

4. Libya ile Ticarette Yaşanan Sorunlar ve Çözüme İlişkin Değerlendirme Anketi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) gelen bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türk şirketlerinin 1972 yılından bu yana faaliyet gösterdiği; ancak 2011 yılında yaşanan siyasi gelişmeler sonrasında iç karışıklıkların artması neticesinde iki ülke arasında var olan ekonomik ve ticari ilişkiler durağan bir seviyeye geldiği ifade edilmektedir.

2019 yılı sonunda Libya ile dış ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolar düzeyinde olduğu bunun 2 milyar dolarlık kısmını ülkemizin ihracatı oluşturduğu ve Türk müteahhitlik firmalarının 1972-2019 yılları arasında Libya'da gerçekleştirdiği projelerin tutarı ise 29 milyar dolar düzeyinde olduğu ifade edilmektedir.

11 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilen İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulu'nun ardından Türkiye-Libya İş Konseyi, yeni dönem faaliyetlerini planlamak adına Libya'da faaliyet gösteren veyahut ticareti olan firmalarımızın ülkede yaşadığı ticari sorunlara ilişkin bilgi notları gerektiği bildirilmektedir.

Libya'da faaliyet gösteren üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/Anket/1179 bağlantısında yer alan anketi doldurmaları gerektiği ifade edilmektedir.

5. Bangladeş İş Birliği Talebi

Dakka Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bangladeş ulusal petrol şirketi Petrobangla'nın yan kuruluşu olan Bangladeş Gas Fields Company Limited'in (BGFCL), duyurusu yapılıp sonra iptal edilen ve yaklaşık 80-100 milyon USD büyüklüğünde olması beklenen doğalgaz kompresörleri ihalesi için yakın bir tarihte tekrar ihaleye çıkacağının, Bangladeşli Spectra International Ltd. firması tarafından iletildiği bildirilmektedir.

Spectra International Ltd. firmasının bu ihale için Türk firmalar ile yerel ortaklık kurabileceği ve Türk firmalarla inşaat, ulaşım, lojistik, tahribatsız muayene vb. alanlarda yerel ortak/yüklenici olarak işbirliği yapmak istedikleri ifade edilmektedir.

Ek: 1- Spectra International Ltd. firmasından alınan e-posta

Ek: 2- Spectra International Ltd. Firma Profili

6. Kanada/Anti-Damping

T.C Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Kanada tarafından ülkemiz menşeli "Petrol Boruları” ithalatına karşı 2015 yılından bu yana uygulanmakta olan anti-damping önlemine ilişkin olarak Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına hükmedilmiş olup anılan mahkemenin ilgili kararı EK-1'de iletildiği bildirilmektedir.

Söz konusu kararın incelenmesinden de görüleceği üzere, Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından, mevcut önlemin kalkmasının dampingin devam etmesine veya yeniden meydana gelmesine yol açıp açmayacağına ilişkin bir soruşturma yürütülecek olduğu, mezkûr soruşturma neticesinde alınacak karar doğrultusunda CITT tarafından zarara ilişkin ayrı bir soruşturma yürütüleceği ifade edilmektedir. Konu hakkında CBSA tarafından yayımlanan bildirime ve Kanada tarafından anti-damping önlemlerine ilişkin olarak yürütülen nihai gözden geçirme soruşturmalarına yönelik daha ayrıntılı bilgiye https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/er-rre/ bağlantısından ulaşılabilmektedir.

CBSA tarafından yürütülmekte olan soruşturma kapsamında Bakanlığa iletilen ihracatçı soru formu ve ekleri ilişikte olup anılan soru formunun 1 Nisan 2020 tarihine kadar yanıtlanarak eo@baibgov.tr adresine iletilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Ek: 3-CITTKararı

Ek: 4-SoruFormu

Ek: 5-SoruFormuEki

7. Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Kıyı Tesisi Giriş ve Çıkışında Kontrolü Hk.

Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş Port Akdeniz Antalya'dan alınan yazıda, Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında tehlikeli maddelerin karayolu ile taşıma faaliyetinde yer alan "Gönderenlerin, Alıcıların, Dolduranların, Paketleyenlerin, Yükleyenlerin, Tank-Konteyner/ Portatif Tank İşletmecilerinin, Taşımacıların, Boşaltanların görev ve sorumlulukları belirlendiği ifade edilmektedir.

Tehlikeli madde yüklü limanımıza giriş ve çıkış yapacak olan kara taşıtları ilgili yönetmeliğin sekizinci maddesinin ikinci fıkrası gereği:

a) ADR Bölüm 5.4.1. de belirtilen taşıma evraklarının araçta bulunup bulunmadığı

b)Yük taşıma biriminin ara ve periyodik muayenelerinin yapılıp yapılmadığı

c)Söz konusu araçlar ve taşıma birimde ADR'deki tehlike ikaz etiket/levha ve işaretleri ile turuncu renkli plakaların doğru, uygun özellikte ve ebatta olanlarının kullanıp kullanılmadığı huşuları tarafımızdan kontrol edilmektedir.

Yukarıda belirtilen durum çerçevesinde tehlikeli yük taşıyan kara taşıtlarının limanımıza giriş ve çıkışlarında bahsi geçen bilgi ve belgeler kontrollerimizde isteneceğinden, iş akışında ve taşımacılık faaliyetlilerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için tehlikeli yük taşıma işi yapan nakliyat firmalarına bildirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

8. ETSG Sektör Duyurusu

T.C Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürülüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı başvuruları, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlanacağı ifade edilmektedir.

Ek'de hali hazırda gümrük vergisi askıya alınmış olan eşya listesi sunulmaktadır. AB ithalat değeri 15.000 avro'nun altına düştüğü için Komisyon tarafından 2021 Ocak döneminde listeden çıkartılması öngörülen ve kırmızı ile renklendirilen eşyaya yönelik olarak, 2021 yılından sonra da askıya alma uygulamasının devam etmesinin talep edilmesi durumunda, ilgili firmaların en geç 06/03/2020 tarihinde kadar T.C Ticaret Bakanlığı'na temdit(Uzatma) başvurusunda bulunması gerektiği bildirilmektedir.

Başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ticaret Bakanlığı'ndan evrak kayıt numarası almış olmaları gerekmektedir. Başvurulara ilişkin formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/diger-ithalat-politikasi-uygulamalari/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabilmektedir.

İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri:

Kimyasallar, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:

-Fundagül BACI UZMAN T: 0 312 204 91 46 E: bacif@ticaret.gov.tr

-Burak AVCI UZMAN T: 0312 204 91 89 E: avicb@ticaret.gov.tr

Elektrik-Elektronik,Otomotiv ve Makine Ara Malları:

-Muhammet HARTAVİ UZMAN T: 0 312 204 95 84 E: hartavim@ticaret.gov.tr

-Fatma Hilal YÜNEY MÜHENDİS T: 0 312 204 92 96 E: yuney@ticaret.gov.tr



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.docx

EK-5.xlsx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.