2020/153 Sirküler (24.04.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2020-153

Sayın Üyemiz;

1. Yukarı Lars (Verhniy Lars) Gümrük Kapısındaki Durum

2. Çad Cumhuriyeti Sağlık Malzemesi Alma Talebi

3. Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti Hk.

4. Brezilya Silahlı Kuvvetlerinin Covid-19 İle Mücadele Kapsamında Ürün İhtiyacı

5. Fas Gümrük Muafiyeti Başvurularının Elektronik Olarak Gerçekleştirilmesi

6. World Food Moscow 2020/Fuar Duyurusu Hk.

7. Covid-19 Salgınında Cezayir'de İthalatı Artacak Ürünler Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.



1. Yukarı Lars (Verhniy Lars) Gümrük Kapısındaki Durum

Rusya Federal Gümrük Servisi Türkiye Temsilciliğinden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Rusya Federal Gümrük Servisi Kuzey Kafkasya Gümrük Müdürlüğünden alınan bilgiler çerçevesinde Avrasya Ekonomik Birliği gümrük sınırında taşımacılık alanında karşılaşılan en önemli sorunlardan birinin elverişsiz coğrafi ve iklim koşullarına sahip olan Yukarı Lars (Verhniy Lars) Gümrük Sınır Kapısı'nın düşük geçiş kapasitesinin olması hususu bildirilmektedir.

2020 yılı başından itibaren söz konusu sınır kapısının ticari ve binek araçlar tarafından proje geçiş kapasitesinin çok üzerinde tercih edildiği ve sınırda uzun araç kuyrukları oluştuğu belirtilerek, 2020 yılın ilk 3 aylık döneminde Türkiye'den Yukarı Lars Gümrük Sınır Kapısı kullanılarak yapılan ticari eşya taşımacılığının 2019 yılının aynı dönemine kıyasla % 81 oranında arttığı ifade edilmektedir. Bahse konu sınır kapısında uzun tır kuyrukları oluşmasının nedenlerinden birinin ülkemizden yapılan taşımacılıkta yaşanan artış olduğu ve Türk şoförlerin Rusça ve ilgili Rus mevzuatını bilmemesinden dolayı sorun yaşandığı kaydedilerek, Türk taşımacıların Bakanlık aracılığıyla "Migration Card" formlarının doldurulması ve ön bilgilendirme prosedürü konularında iletilen bilgi notları çerçevesinde bilgilendirilmelerinin talep edildiği ifade edilmektedir.

EK-1: Yazı Örneği

EK-2: Bilgi Notu

2. Çad Cumhuriyeti Sağlık Malzemesi Alma Talebi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Çad Cumhuriyeti'nin ülkemizden Covid-19 ile mücadele çerçevesinde tıbbi malzeme talebinde bulunduğu ifade edilmektedir. Yazıda Çad makamlarının,

-300 adet solunum cihazı,

-75 yataklı 6 adet mobil hastane,

-30 yataklı 10 adet mobil hastane,

-15 yataklı donanımlı 30 adet çadır,

-600 adet oksijen konsantratörü ile listesi ekte sunulan tıbbi malzemeleri Türk şirketlerinden acilen temin etmek istediği bildirilmektedir.

Ayrıca bilindiği üzere söz konusu malzemelerden bir kısmı Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun iznine bağlanmış bulunmaktadır.

Söz konusu talebe yanıt verebilecek şirketlerimiz için Çad makamlarının iletişim bilgisi aşağıda sunulmaktadır.

Etienne Alingue

Secrétariat Technique

Présidence de la République

Ndjamena, TCHAD

+ (235) 68370296 / 98983553

ealingu@ehotmail.com

EK-3: Çad Malzeme Listesi

3. Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avrasya Ekonomik Komisyonu'nun 7 Nisan 2020 tarih ve 44 sayılı Kararı'nın İngilizce tercümesinin iletilmiş olduğu, söz konusu Karar'ın I nolu ekinin elimine edilen GTİP'leri, II nolu ekinin yeni eklenen GTİP'leri, III nolu ekinin ise ilgili ürünlerde uygulanacak olan gümrük vergilerini gösterdiği belirtilmektedir

Ayrıca, III nolu ekte yer alan ve 8483 40 230 2, 8536 50 800 1 ve 8545 20 000 1 pozisyonlarında belirlenmiş gümrük vergilerinin 7 Nisan 2020 ile 30 Haziran 2022 dönemi için sıfır olarak uygulanacağı, dönem bitiminde ise karşılarında belirlenen oranların yürürlüğe gireceği bildirilmektedir.

EK-4: Karar

4. Brezilya Silahlı Kuvvetlerinin Covid-19 İle Mücadele Kapsamında Ürün İhtiyacı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Brezilya Savunma Bakanlığı tarafından 14 Nisan 2020 tarihinde, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Brezilya Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu ürünlerin bir listesinin yayımlandığı, söz konusu ürünleri tedarik edebilecek Brezilyalı firmalar için bir kayıt sistemi oluşturulduğu ve bahse konu firmaların iletişim bilgilerinin de ürün listeleri beraberinde paylaşıldığı bildirilmektedir.

Söz konusu ürün listesi ile diğer iletişim bilgilerinin bulunduğu internet sayfasının adresini de içeren Sao Paulo Ticaret Ataşeliği yazısı ekte iletilmektedir.

EK-5: Sao Paulo Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği Yazısı

5. Fas Gümrük Muafiyeti Başvurularının Elektronik Olarak Gerçekleştirilmesi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Fas Ekonomi, Finans ve İdarenin Reformu Bakanlığı, Gümrükler ve Dolaylı Vergiler İdaresi tarafından yayımlandığı belirtilen 9 Nisan 2020 tarihli ve 6035/200 sayılı bir örneği ekli gümrük sirküleri uyarınca, tarife kotaları ve tercihli anlaşmalar kapsamındaki gümrük muafiyetlerinden yararlanan eşyanın ithalinin gerçekleştirilmesinde gümrük muafiyeti başvurularının, (Demandes de Franchise Douanière) 8 Nisan 2020 tarihi itibariyle gümrüklerde kullanılan elektronik uygulama olan PORTNET sistemi üzerinden yapılmaya başlanacağı bildirilmektedir.

EK-6: Sirküler

6. World Food Moscow 2020/Fuar Duyurusu Hk.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, 22-25 Eylül 2020 tarihleri arasında Moskova/Rusya Federasyonu'nda düzenlenecek olan World Food Moscow 2020 fuarının "yaş meyve sebze sektörüne” yönelik Türkiye milli katılımının 8. kez AKİB tarafından gerçekleştirileceği, fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 09.05.2020 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği bildirilmektedir.

Yaş meyve sebze, her türlü gıda (dondurulmuş gıda, dondurma, zeytin, zeytinyağı, çikolata, şekerleme, alkollü içecekler, süt, deniz ürünleri, organik ürünler, tütün, ekmek ve pasta teknolojisi, gıda işleme sistemleri, gıda katkı maddeleri) ve içecek sergilenen fuarın, 2019 yılında 65 ülkeden 1.764 firma katılmış ve fuar 92 ülkeden 30.768 ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği ifade edilmektedir.

Fuar Desteği: T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Rusya Federasyonu'nun "Hedef Ülkeler Listesi”'nde yer aldığı nın açıklandığı, Fuar, "2017/4 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 117.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği, Korona virüsü tehdidinin devam etmesi ve fuarın iptal olması durumunda Genel Sekreterliğie ödenen katılım bedellerinin firmalara iade edileceği bildirilmektedir.

Başvuruların kabul edilmesi için Akdeniz İhracatçı Birlikleri Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Mersin Şubesi TR 54 0001 5001 5804 8000 3978 51 IBAN no'lu Euro hesabına Toplam Katılım Bedelinin %50'sinin 09.05.2020 tarihine kadar yatırılması ve online başvurudan sonra gönderilecek olan katılımcı sözleşmesinin firma imza yetkili/yetkililerince imzalanıp, ıslak imzalı sözleşmenin ve imza sirkülerinin AKİB'e kargo edilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

EK-7: Katılım Şartları ve Fiyatlandırma

7. Covid-19 Salgınında Cezayir'de İthalatı Artacak Ürünler Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Covid-19 salgını nedeniyle Cezayir'de Tek Kullanımlık Medikal Maske (GTİP No: 6307.90) ithalat talebinin artabileceği ifade edilmektedir.

Cezayir'e ihracatta karşılaşılan sorunlarla ilgili hususların devam ettiği, çalışma saatlerinin sokağa çıkma yasağıyla kısaltılması nedeniyle gümrük işlemlerinin 15-20 güne kadar uzayabildiği, bankacılık işlemlerinde ise ihracat bedellerinin transferlerinin 30-45 güne kadar sürebildiği, bu nedenle Cezayir'e ihracat yapacak firmalarımızın bu süreleri dikkate alarak planlama yapmalarında fayda görüldüğü bildirilmektedir.

EK-8: Cezayir'de İthalatı Artan Ürünler



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

EK-8.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.