2021/008 Sirküler (11.01.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-008

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Senegal

2. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi / Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

3. Azerbaycan Mevzuat Değişikliği Hk.

4. Fuar Duyurusu (Irak)

5. Cezayir / İthalat Bedellerinin Ödenmesi

6. Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti Özbekistan

7. Birleşik Krallık STA (metni)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.


1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Senegal

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda; 14 Ocak 2021 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında Senegal'de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ile bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı bir e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Katılmak isteyen ihracatçılarımız https://bit.ly/3hNZe6O linkinden kayıt yaptırabilirler.

EK-1: Senegal Sohbet Toplantısı

2. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi / Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) tarafından "Bazı Çelik Ürünleri" ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması kapsamında, KİK ilgili Sekretaryası (GCC-TSAIP) tarafından Riyad Ticaret Müşavirliğine iletilen bir e-posta'da, anılan soruşturma kapsamında yer alan bazı ürünlerde değişiklik yapıldığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda; anılan değişikliklere ilişkin 5 Ocak 2021 tarihli GCC resmi gazetesinde yayımlanan karar ekte sunulmakta olup, soruşturma kapsamında yapılan değişikliklere ilişin itiraz süresinin kararın yayımlanma tarihinden itibaren 7 gün olduğu bildirilmektedir.

EK-2: Karar ve Çevirisi

3. Azerbaycan Mevzuat Değişikliği Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV tarafından 31 Aralık 2020 tarihinde "Çevre Koruması" hakkında Azerbaycan Cumhuriyeti Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle 01 Ocak 2021 tarihi itibarıyla, kalınlığı 15 mikrona kadar olan plastik poşetlerin ithalatı, üretimi, aynı zamanda tüketiciye satılması veya verilmesinin yasaklandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, tek kullanımlık plastik karıştırma çubukları, çatal, kaşık, bıçak, tabak ve bardakların ithalatı, üretimi, aynı zamanda tüketiciye satılması veya verilmesinin yasaklanmasına ilişkin kararın ise 01 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği ifade edilmektedir.

4. Fuar Duyurusu (Irak)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Arzu'l Vatan Fuar, Konferans ve Reklam Şirketi tarafından Bağdat/Irak'ta Irak Ticaret Bakanlığı'nın himayesinde 20-23 Şubat 2021 tarihleri arasında "Araba ve Yedek Parçalar Fuarı" düzenlenecek olduğu ve anılan organizatörüne aşağıdaki irtibat bilgileri üzerinden temas kurulabileceği bildirilmektedir.

İletişim Bilgileri

Tel : 009647702580895 / 009647807777771

E-posta : alwatan.land@gmail.com / alwatan.land@unfco.com

5. Cezayir / İthalat Bedellerinin Ödenmesi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Cezayir'e yapılacak ihracatlarda halihazırda akreditif ve vesaik mukabili ödeme yöntemlerinin kullanılmakta olduğu ve son yıllarda dış ticaret açığı veren ülkenin, ithalatını azaltmayı veya kısıtlamayı hedefleyen uygulamaları tatbik ettiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Cezayir Finans Kanunu'nda yapılan değişiklikle, stratejik ürünler, kitlesel tüketim için olan gıda ürünleri, ulusal ekonomi için acil nitelikteki ürünler ve Devlet veya kamu iktisadi teşekkülleri tarafından ithal edilen ürünler haricindeki ithalat bedeli ödemelerine, malların sevkiyat tarihinden itibaren 45 gün içinde yapılması zorunluluğunun getirildiği bildirilmektedir.

6. Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti Özbekistan

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 3 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 2020 yılı sonuna kadar Özbekistan'a ithalatında gümrük vergisi sıfır olarak belirlenen bir örneği ekli listede yer alan ürünlerdeki muafiyetin 30 Aralık 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla (beyaz ve diğer şekerler hariç) 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldığı bildirilmektedir.

EK-3: Gümrük Muafiyetli Ürünler

7. Birleşik Krallık STA (metni)

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği'nden ayrılan Birleşik Krallık ile 29.12.2020 tarihinde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandığı belirtilerek, Ek'te bir örneği yer alan STA'nın onay işlemlerinin devam etmekte olduğu ve anlaşma hükümlerinin 1.1.2021 itibariyle uygulanmaya başlandığı ifade edilmektedir.

EK-4: STA Metni



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.xlsx

EK-4.zip

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.