BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-019
Sayın Üyemiz;
1. Ticaret Bakanımızın Zimbabve Büyükelçisi ile Görüşmesi
2. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Pakistan
3. Laos / Savannaketh Özel Ekonomik Bölge Ve Kuru Yük Limanı Tanıtımı
4. Avustralya'nın Khapra Böceği İle İlgili Aldığı Mücadele Tedbirleri Hk.
5. Meksika GDO'lu Mısır İthalatı ve Glifosat
6. Brezilya/ İhalelere Katılım Şartlarına İlişkin Not
7. Mısır / Anti-Damping
8. İhracatçı Firmalara Yönelik Kur Riski Semineri Hk.
9. Peru / Konfeksiyon Korunma Önlemi Soruşturması
10. Gambiya Ulaşım Alanında İhale İlanı
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.
1. Ticaret Bakanımızın Zimbabve Büyükelçisi ile Görüşmesi
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Sayın Bakanımızın 5 Şubat 2021 tarihinde Zimbabve Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Sayın Alfred Mutiwazuka ile bir görüşme gerçekleştireceğinin öngörüldüğü bifade edilmektedir.
Bu kapsamda, ihracatçılarımızın bahse konu ülke pazarında karşılaştığı sorunlar ile anılan görüşme sırasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin görüşlerin 26 Ocak 2021 Salı günü (Bugün) mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereği rica olunur.
EK-1: Sorun Bildirim Formu
2. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Pakistan
Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğünden alınan e-postada, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Pakistan” e-sohbet etkinliğinin 28 Ocak 2021 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Bahse konu etkinliğe katılmak isteyen firmalarımız https://bit.ly/35YPLF7 linkinden kayıt oluşturabilirler.
EK-2: Etkinlik Görseli
3. Laos / Savannaketh Özel Ekonomik Bölge Ve Kuru Yük Limanı Tanıtımı
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, AB Delegasyonu ve EuroCham tarafından 28 Ocak 2021 Perşembe günü TSİ 12:00'de Laos'un Savannaketh bölgesinde yer alan Özel Ekonomik Bölge ile Kuru Yük Limanı'nın (SEZ) tanıtımının yapılacağı bir webinara düzenleneceği bildirilmektedir.
Söz konusu webinara aşağıdaki adreslerden ulaşılması mümkün bulunmaktadır.
- Zoom Meeting: https://zoom.us/j/92675362948
- Skype for Business: https://zoom.us/skype/92675362948
EK-3: Etkinlik Broşürü
4. Avustralya'nın Khapra Böceği İle İlgili Aldığı Mücadele Tedbirleri Hk.
T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlügünden alına yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda; Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı tarafından khapra böceği (Trogoderma granarium) ile mücadele kapsamında yüksek riskli olduğu belirlenen muhtelif ürünlere karşı tedbirlerin kademeli olarak uygulamaya konulacağı, Avustralya'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sağlık ve Bitki Sağlığı (SPS) Önlemlerinin Uygulanmasına İlişkin Anlaşma kapsamında yaptığı 4 Ağustos 2020 tarihli ve G/SPS/N/AUS/502 simgeli ekli SPS bildiriminde belirtildiği; Avustralya'nın 20 Kasım 2020 tarihli ve G/SPS/N/AUS/502/Add.3 simgeli ekli SPS bildiriminde; Trogoderma granarium için alınmış ve alınacak bitki sağlığı tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin güncellenmiş programın yer aldığı ifade edilmektedir.
Söz konusu programa göre; yüksek riskli bitkisel ürünlerin Avustralya'ya refakatsiz kişisel eşyalar olarak ve düşük değerli hava ve deniz taşımacılığı dahilinde (ticari ticaret numuneleri olarak ve araştırma amacıyla ithal edilen mallar hariç) girişinin 03.09.2020 tarihinde yasaklandığı, Seyahat edenlerin kendileri ile beraber getirdikleri veya bagajlarında bulunmasının veya posta yoluyla gönderilen yüksek riskli ürünlerin Avustralya'ya girişinin 15.10.2020 tarihinde yasaklandığı, Avustralya'ya ihraç edilecek yüksek riskli ürünler için alınacak bitki sağlığı tedbirlerinin 2021 yılı içerisinde uygulamaya koyulacağının bildirildiği belirtilmektedir.
Avustralya tarafından
· Pirinç (Oryza sativa)
· Nohut (Cicer arietinum)
· Kabakgiller tohumu (Cucurbita spp., Cucumis spp. ve Citrullus spp.)
· Kimyon tohumu (Cuminum cyminum)
· Aspir tohumu (Carthamus tinctorius)
· Fasulye tohumu (Phaseolus spp.)
· Soya fasulyesi (Glycine max)
· Maş fasulyesi, börülce (Vigna spp.)
· Mercimek (Lens culinaris)
· Buğday (Triticum aestivum)
· Kişniş tohumu (Coriandrum sativum)
· Kereviz tohumu (Apium graveolens)
· Yer fıstığı (Arachis hypogaea)
· Kuru biberler/kırmızı biber (Capsicum spp.)
· Bakla fasulyesi (Vicia faba)
· Güvercin bezelye (Cajanus cajan)
· Bezelye tohumu (Pisum sativum)
· Rezene tohumu (Foeniculum spp.)
yüksek riskli ürünler olarak belirlendiği ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, Avustralya'nın 10 Aralık 2020 tarihli ve G/SPS/N/AUS/502/Add.4 simgeli ekli SPS bildiriminde; Türkiye'nin T.granarium için hedef riskli ülkeler arasında olduğu ve belirlenen ürünlerin tohum, tane ve kurutulmuş bitki ürünlerinin konteyner sevkiyatları için Bitki Sağlık Sertifikasının Ek Deklarasyonunda "The plant product(s) were inspected and found free from Khapra beetle (Trogoderma granarium)" ibaresinin yazılması gerektiğinin bildirildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda; Avustralya'nın 21 Aralık 2020 tarihli ve G/SPS/N/AUS/502/Add.5 simgeli ekli SPS bildiriminde; hedef riskli ülkelerden Avustralya'ya gerçekleştirilecek söz konusu ürünlerin ihracatlarında deniz konteynerlerine yönelik alacakları tedbirlerin iki aşamada uygulanacağı ve ilk aşamada uygulanacak tedbirin Mart/Nisan 2021' de başlanmasının beklendiği; SPS bildiriminde devamla, hedef risk konteynerlere ilişkin ilk aşamada alınacak tedbirin, ihraç edilecek ürünlerin konteynere yüklenmesinden önce Metil Bromür ile fumigasyon, ısıl işlem veya böcek ilacı spreyi ile uygulama yapılması gerektiği; Hedef risk konteynerleri (FCL ve FCX konteynerleri) ile uygulama seçeneklerine ilişkin ayrıntılı bilgilerin SPS bildiriminde yer aldığı; Avustralya'nın T.granarium için aldığı ve alacağı önlemler hakkında ilgili Müdürlüklerimize gerekli bilgilendirme yapıldığı bildirilmektedir.
EK-4: G/SPS/N/AUS/502 simgeli SPS bildirimi
EK-5: G/SPS/N/AUS/502/Add.3 simgeli SPS bildirimi
EK-6: G/SPS/N/AUS/502/Add.4 simgeli SPS bildirimi
EK-7: G/SPS/N/AUS/502/Add.5 simgeli SPS bildirimi
5. Meksika GDO'lu Mısır İthalatı ve Glifosat
Meksiko Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Meksika Federal Resmi Gazetesi'nde 31.12.2020 tarihinde yayınlanan Kararname ile gıda güvenliği ve egemenliğine katkıda bulunmak ve yerli mısır, mısır tarlaları, biyo-kültürel zenginlik, tarım toplulukları, gastronomik miras ve Meksikalıların sağlığını korumak amacıyla Meksika'da biyogüvenlik yetkililerinin genetiği değiştirilmiş mısır tohumlarının çevreye salınması izinlerini iptal edeceği ve vermekten kaçınacağının bildirildiği ifade edilmektedir.
Mezkur Kararname ile gıda endüstrisi için genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren mısır ithalatının ve glifosatın 01.01.2024 tarihine kadar aşamalı olarak kaldırılacağı; federal idarelerin glifosat veya onu aktif içerik olarak içeren tarım kimyasallarını satın almaktan, kullanmaktan, dağıtmaktan, tanıtmaktan ve ithal etmekten kaçınacağı; düşük toksisiteli agrokimyasallar ve organik ürünler gibi kültürel olarak uygun alternatiflerin kullanılacağının belirtildiği; modern mısırın anavatanı olan Meksika'da, GDO içeren tohumlar kullanılarak tahılın ticari ölçekte ekilmesine izin verilmezken; diğer birçok endüstriyel kullanımın yanı sıra büyüyen hayvancılık sektörü için bu tür mısırın ithal edilebildiği. "Tortilla” ekmeği için kullanılan beyaz mısırda ülke büyük ölçüde kendi kendine yeterli olmakla beraber, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde ABD'den GDO'lu mısır içeren yem ithalatına bağımlılığın yüksek olduğu belirtilmektedir.
Yazıda devamla, halihazırda GDO'lu sarı mısır ithalatının toplam tüketimin %40'ı (yıllık 16 milyon ton) civarında olduğu, Meksika'nın neredeyse tamamının genetiği değiştirilmiş olan ABD sarı mısırının en büyük ihraç pazarı olduğu ve bu ülkeye alternatif pazarlar olan Arjantin ve Brezilya'da da GDO içeren mısır üretildiğinin bilindiği ifade edilmektedir. Meksika Ekonomi Bakanlığı ile Meksika Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'nın kamu ve özel sektör girişimi ile yürüttüğü, gıdada kendi kendine yeterliliği amaçlayan "Maíz para México" (Meksika için Mısır) programı kapsamında, üretken potansiyele sahip eyaletlerde sarı mısır üretiminin teşvik edileceği ve hayvancılık sektörünün yerli üretim ile arzı desteklenerek ithalatın azaltılacağı, kısa çevrimli ve daha az su talep eden mahsullere, yem tahıllarına ve yağlı tohumlara doğru verimli bir dönüşüm sağlanacağı belirtilmektedir.
Anılan kararın organik çiftçiler tarafından övgüyle karşılanırken, Ulusal Tarım Konseyi (CNA) ve GDO savunucularının GDO'lu mısır ekiminin yasaklanmasının çiftçilerin seçeneklerini sınırlayacağını, rakip ülkelere kıyasla üreticileri dezavantajlı konuma getireceğini, ithalatın yasaklanmasının gıda zinciri için bir tehdit oluşturacağını ve glifosat yasağının tarımsal üretimin %30 düşmesine neden olabileceğini savundukları bildirilmektedir.
6. Brezilya/ İhalelere Katılım Şartlarına İlişkin Not
T.C. Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Brezilya'da gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası ihalelere ilgi duyabilecek Türk firmalarına yönelik olarak, Sao Paulo Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinin katkılarıyla, firmaların ihalelere katılabilmek için yerine getirmeleri gereken asgari şartların yer aldığı bir not hazırlandığı belirtilmektedir. Söz konusu not ekte yer almaktadır.
EK-8: Brezilya'daki İhalelere Katılım Şartlarına İlişkin Not
7. Mısır / Anti-Damping
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (Bakanlık) tarafından "Kaynak Elektrotu” (8311.10 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı 5 Ekim 2016 tarihinden bu yana ülkemiz ihracatçıları için %23 ila %58 oranları arasında değişen nihai anti-damping vergisi tatbik edildiği belirtilmektedir. Dünya Ticaret Örgütü Anti - Damping Anlaşması'nın 11.3 maddesine göre bir üretim dalı tarafından/adına usulüne uygun olarak yapılan bir talep üzerine veya re'sen başlatılan bir gözden geçirme soruşturması sonucunda, önlemin sona erdirilmesinin damping ve zararın devam etmesine veya yeniden meydana gelmesine yol açmasının mümkün olduğunun tespiti halinde, söz konusu önlemlerin uygulamada kaldığı, aksi takdirde dampinge karşı vergilerin, uygulanmaya başlandıkları tarihten itibaren 5 yıl içerisinde sona erdikleri ifade edilmektedir.
Bu defa, Bakanlık tarafından mezkûr önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığına ilişkin bildirim yayımlanmış olduğu bildirilmetkledir. Anılan açılış bildirimin incelenmesinden görüldüğü üzere, soruşturma otoritesi tarafından bir örneği ekte yer alan metinde belirtilen bilinen ihracatçılara soru formlarının gönderildiği ifade edilmekte olup, bilinmeyen ihracatçıların 30 gün içerisinde soruşturmaya dahil olmak için başvuru yapabileceği ve tüm tarafların ekte bir örneği yer alan soru formuna yanıtlarını 37 gün içerisinde iletmesi gerektiği belirtilmektedir.İlgili herhangi bir tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya soruşturmayı engellediği durumlarda, mevcut veriler esas alınarak (facts available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabileceği; dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durumun ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açması ihtimal dâhilinde olacağı İfade edilmektedir.
Bahse konu soruşturma kapsamında ihracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Ticaret Bakanlığınca yazılı ve şifahi görüşlerin Mısır makamlarına tevdi edileceği bildirilmektedir.
EK-9: Bildirim Orijinal
EK-10: Bildirim Tercüme
EK-11: Soru Formu
EK-12: Soruşturma ve Soruşturmaya Konu Firmalarımızı Bildiren Yazı.
EK-13: Şikayet
8. İhracatçı Firmalara Yönelik Kur Riski Semineri Hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırma ve finansman maliyetlerini azaltma kapsamında finansman olanaklarının güçlendirilmesi ve kullanılan finansal enstrümanların çeşitlendirilmesi konusunda TİM tarafından çok yönlü çalışmalar yürütüldüğü; bu çerçevede, TİM ile Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği işbirliği çerçevesinde "İhracat Yapan Şirketler İçin Kur Riski Yönetimi” konulu seminer düzenlenmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.
Bu kapsamda, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği yetkililerinin katılımlarında 4 Şubat 2021 Perşembe günü 14:00 - 16:30 saatleri arasında online platformlar üzerinden düzenlenmesi planlanan seminer programı ekte yer almaktadır. Söz konusu seminere katılım ücretsiz olup, https://delegations.tim.org.tr/form-kayit/kur-riski linki üzerinden kayıt işlemleri gerçekletirilmektedir.
EK-14: Program
9. Peru / Konfeksiyon Korunma Önlemi Soruşturması
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Peru tarafından "Konfeksiyon" ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturmasına ilişkin Peru ilgili soruşturma otoritesinden alınan bildirim alındığı ifade edilmektedir.
Söz konusu bildirimin gayri resmi tercümesinden, soruşturma kapsamında 29 Ocak 2021 tarihinde, Peru saati ile saat 09:00'da "Teams” platformu üzerinden bir kamu dinleme toplantısı düzenleneceği, İspanyolca dışında bir dil kullanacaklar tarafından sağlanması gereken çevirmen bilgilerinin en geç 2 gün öncesinde belirtilen adrese iletilmesi gerektiği bildirilmektedir.
EK-15: Bildirim
EK-16: Bildirim Eki
10. Gambiya Ulaşım Alanında İhale İlanı
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Gambiya Ulaşım Hizmeti Firması (Gambia Transport Service Company) tarafından 25 adet midibus, 25 adet minibus, 5 adet şehir otobüsü, 3 adet yolcu otobüsü, 3 adet pikap, 2 adet 4x4 araç, 1 adet çekici ile söz konusu araçlara ait yedek parça ve gerekli diğer ekipmanın Tedarikçi Kredili Finansman (Supplier Credit Financing) yöntemiyle satın alınacağı bildirilmektedir.
Yazıda devamla, anılan ihaleye ilgi gösteren firmaların ihale dokümanlarını 50 bin Dalasi (yaklaşık 1.000 ABD Doları) karşılığında, bir örneği ekte sunulu ihale ilanında belirtilen adresten temin edebilecekleri ve ilgilenen firmaların tekliflerini 25 Ocak 2021 tarihine kadar yine aynı adrese göndermeleri gerektiği ifade edilmektedir.
EK-17: Gambiya İhale Duyurusu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.