2021/042 Sirküler (05.03.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-042

Sayın Üyemiz;

1. ABD tarafından ülkemiz menşeli "alüminyum folyo Sübvansiyon soruşturması Hk.

2. Bangladeş'e soğan ihracatı Hk.

3. Azerbaycan - Gürcistan Sanal Genel Ticaret Heyeti, 17 - 28 Mayıs 2021

4. NEVA 2021 Fuarı Hk.- St. Petersburg / Rusya Federasyonu

5. Sweets&Snacks Fuarı Hk. - Indianapolis/A.B.D.

6. Pakistan'a İhracatta Karşılaşılan Tarife Dışı Engeller

7. Kazakistan-Tarife Dışı Ve Teknik Engeller

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. ABD tarafından ülkemiz menşeli "alüminyum folyo Sübvansiyon soruşturması Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından (DoC) ülkemiz menşeli "alüminyum folyo” (certain aluminum foil) (ABD gümrük tarife cetveline göre 7607.11.3000, 7607.11.6090, 7607.11.9030, 7607.11.9060, 7607.11.9090, ve 7607.19.6000.gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 20 Ekim 2020 tarihinde eş zamanlı olarak anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları açıldığı bildirilmektedir.

ABD Ticaret Bakanlığı (DoC) tarafından 1 Mart 2021 tarihinde mezkûr telafi edici vergi soruşturması kapsamında "Ön Karar”ını açıklamıştır. Buna göre, firmalarımız için %2.79 oranında sübvansiyon marjı hesaplanmıştır. Telafi edici vergi soruşturması kapsamında "Nihai Karar” 15 Mayıs 2021 tarihine kadar açıklanacaktır.

2. Bangladeş'e soğan ihracatı Hk.

Dakka Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda; 21 Eylül 2020 tarihinde Hindistan tarafından Bangladeş'e soğan ihracatının yasaklanmasıyla birlikte Bangladeş'te yükselişe geçen soğan fiyatlarının, Hindistan'ın Ocak 2021'de bahse konu yasağı kaldırmasıyla beraber tekrar düşüşe geçtiği belirtilerek, fiyatlarda yaşanan bu dalgalanma nedeniyle sipariş verip daha sonra vazgeçme veya anlaşılan fiyatlar üzerinden indirim yapmaya zorlama vs. gibi Bangladeşli ithalatçı firmaların olumsuz tutumlarına karşı ihracatçı firmalarımızın uyarılmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Soğanın yanı sıra söz konusu ülkeye yapılacak diğer ihracat işlemlerinde de ödeme yöntemi olarak (amir bankanın Bangladeş'te faal olup olmadığına dikkat edilerek) "irrevocable, at sight" ve mümkünse "confirmed" akreditif kullanılması tavsiye edilmektedir.

3. Azerbaycan - Gürcistan Sanal Genel Ticaret Heyeti, 17 - 28 Mayıs 2021

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonu ile 17-28 Mayıs 2021 tarihleri arasında Azerbaycan ve Gürcistan'a yönelik bir Sanal Genel Ticaret Heyeti düzenlenecek olup, Azerbaycan ve Gürcistan'dan iş insanlarının ortak bir dijital platforma davet edileceği nitelikli sanal iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilmektedir.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizin de içinde bulunduğu salgın ortamında, ihracatımızı tekrar canlandırmaya yönelik iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek bahse konu sanal genel ticaret heyetimiz Çelik, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, İnşaat Malzemeleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayi, Kuru Meyve ve Mamulleri, Makine ve Aksamları, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Yaş Meyve ve Sebze, Zeytin ve Zeytinyağı sektörleri başta olmak üzere ilgili sektörlerde iştigal eden azami 25 firmamızın katılımı ile gerçekleşecektir.

Bahse konu sanal ticaret heyetimize katılım yukarıda belirtilen kontenjanla sınırlı olup, başvuru ve ödemeler için son tarih 17 Mart 2021 Çarşamba günü saat 17:00'dir. Son başvuru tarihine kadar başvuran firmalar, başvuru ve ödeme tarihlerine göre önceliklendirilecek ve azami 25 firma kontenjanının dolması halinde başvuruların alımı son başvuru tarihinden önce kapanabilecektir.

Heyete ön başvuru için https://delegations.tim.org.tr/event/azerbaijan-georgia2021 /company/ register internet bağlantısında yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Formda belirtilen bilgiler doğrultusunda B2B eşleştirme firması başvuran firmalara özel nitelikli iş görüşmesi yapılıp yapılamayacağına dair ön araştırma yapacaktır. Ön araştırmanın olumlu sonuçlanması durumunda firmalar e-posta yoluyla bilgilendirilecektir. Heyete kesin katılım için organizasyon kapsamındaki B2B eşleştirme, tercümanlık, teknik altyapı, reklam & tanıtım giderlerinden oluşan 2.970.- Türk Lirası tutarındaki katılım bedelinin firmalara bildirilecek kanallar ile ödenmesi gerekmektedir.

Azerbaycan - Gürcistan Sanal Genel Ticaret Heyeti kapsamında;

- Heyete katılım her bir firma için azami 3 kişi ile sınırlı olup, ödemeler firma başı olarak alınacaktır.

- Heyete katılımın kontenjanla sınırlı olması sebebiyle, başvuru ve ödemelerin son güne bırakılmaması önem arz etmektedir.

- Heyete katılım, başvuru formunun doldurulup ödeme yapılması ile kesinleşmektedir; heyete katılım katılımcı tarafından iptal edildiği takdirde başvuru bedeli iade edilememektedir.

- Türk katılımcı listesi kesinleştikten sonra firma eşleştirme çalışması gerçekleştirilecek olup, yabancı potansiyel satın alımcılar etkinliğe davet edilecektir.

- B2B görüşmeleri esnasında katılımcı firmalarımız eşleştirme yapılan yabancı firmalarla bireysel olarak görüşecektir. İhtiyaç halinde tercümanlık hizmeti verilecektir.

Etkinlik Taslak Programı:

· 17 Mayıs 2021 Pazartesi- Webinar (Zoom programı aracılığı ile- https://zoom.us/)

* Saat detayları netleştirildiğinde, bilgi www.tim.org.tr adresinde ve TİM mobil uygulamasında paylaşılacaktır.

· 17-28 Mayıs 2021- İkili İş Görüşmeleri (Zoom programı aracılığı ile- https://zoom.us/)

Ayrıntılı Bilgi:

Hüseyin Gök: huseyingok@tim.org.tr 0212 454 07 02

Sertaç Kasım: sertackasim@tim.org.tr 0212 454 01 84

4. NEVA 2021 Fuarı Hk.- St. Petersburg / Rusya Federasyonu

İstanbul İhracatçı Birlikleri(İİB)'nden alınan yazıda, St. Petersburg / Rusya'da 21-24 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan NEVA 2021 Uluslararası Denizcilik Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği'nce dördüncü kez organize edileceği belirtilmektedir.

2021 yılında 15.kez düzenlenecek olan ve iki yılda bir gerçekleştirilen fuar, 2019 yılında farklı ülkelerden 234.720 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır. Dünyanın önde gelen gemi yapımı ve denizcilik fuarlarından biri olarak görülen fuarı, makine aksamı üreticilerinden tedarikçilere, armatörlerden finans uzmanlarına kadar gemicilik ve açık deniz piyasasıyla ilgilenen çok çeşitli ziyaretçi kitlesinin izlemesi beklenmektedir.

Bahse konu fuara ilişkin fiyatlı sirküler, başvuru formu ve firma katılım sözleşmesi Ek'te yer almakta olup fuara katılmayı planlayan firmalarımızın, ek'teki başvuru formunu ve fuar sözleşmesini doldurarak, en geç 10 Mart 2021 Çarşamba günü mesai saatleri bitimine kadar Genel Sekreterliğimizin 0212 454 05 01-02 numaralarına fakslamaları veya gemi@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Bilgi için irtibat:

Selin ÖZSOY

Gemi Yat ve Hizm. İhr. Birl. Sektör Koordinasyon Şubesi

Tel: 0212 454 09 99

Fax: 0212 454 05 01 - 02

Ek-1: NEVA 2021 Fuar Fiyatlı Sirküleri (1 Sayfa)

Ek-2: NEVA 2021 Firma Katılım Sözleşmesi (6 Sayfa)

Ek-3: NEVA 2021 Başvuru Formu (1 Sayfa)

5. Sweets&Snacks Fuarı Hk. - Indianapolis/A.B.D.

İstanbul İhracatçı Birlikleri(İİB)'nden alınan yazıda, 23-25 Haziran 2021 tarihleri arasında, Indianapolis / Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenecek olan "Sweets&Snacks Expo Uluslararası Çikolata, Şekerleme Ve Atıştırmalık Ürünler Fuarı” nın Türkiye milli katılım organizasyonu İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle iptal edilen söz konusu fuarı; 2019 yılında, 15.000 m2'lik net sergi alanında, 25 farklı ülkeden 800 katılımcının yer aldığı fuarı, 18.000 kişi ziyaret etmiştir. Sweets & Snacks Expo Fuarı çikolata, şekerleme ve atıştırmalık ürünler sektöründe Amerika kıtasının en büyük fuarı olup kişi başı şeker tüketiminin en yüksek olduğu, 25 milyar USD'lik ABD pazarına giriş için ideal bir organizasyondur.

Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen fırmaların, ekte yer alan Başvuru Formu'nu ve Fuar Katılım Sözleşmesi'ni, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 12 Mart 2021 Cuma günü mesai bitimine kadar hububat@iib.org.tr adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:

Hububat Koordinasyon Şubesi

Gürkan KARAMAN

Tel: 0212 454 05 00- 2263

E-Mail: hububat@iib.org.tr

Ek-4: Sweets&Snacks Expo 2021 Fuar Sirküleri (1 sayfa) , Başvuru Formu (1 sayfa),Fuar Katılım Sözleşmesi

6. Pakistan'a İhracatta Karşılaşılan Tarife Dışı Engeller

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 6. Dönem Toplantısının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN eş başkanlığında 13-14 Şubat 2020 tarihlerinde İslamabad'da gerçekleştirildiği ve Ticaret, Hazine ve Maliye, Dışişleri, Milli Savunma, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlarımızın ziyaret sırasında Sayın Cumhurbaşkanımıza eşlik ettiği iletilmektedir.

Söz konusu toplantıda, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak Stratejik ve Ekonomik Çerçeve (SEÇ) ve Eylem Planının devlet başkanları tarafından imzalandığı ve toplam 71 maddeden oluşan eylem planı kapsamında yer alan Ticaret ve Yatırımlara ilişkin eylemlerin Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda takip edildiği belirtilmektedir.

Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 7. Dönem Toplantısının iki ülke devlet başkanlarının katılımıyla 2021 yılı içerisinde ülkemizde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

SEÇ Eylem Planı'nın Ticaret alt başlığının 2. maddesi;

"Elimination of Non-Tariff Barriers and strengthening cooperation on TBT and SPS measures: Both sides have agreed in principle to eliminate Non-Tariff Barriers and strengthening cooperation on Technical Barriers to Trade (TBT) and Sanitary and Phytosanitary Measures (SPS) including collaboration between national accreditation bodies, accredited and/or authorized certification bodies, testing laboratories and centers.” şeklindedir.

Bu eylem maddesi çerçevesinde önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek temaslarda Pakistan yetkililerine iletilmek üzere firmalarımızca Pakistan'a ihracat işlemleri sırasında karşılaşılan "Tarife Dışı Engel” olarak nitelendirilebilecek hususların Genel Sekreterliğimize ve aynı zamanda eo@baib.gov.tr e-posta adresine 5 Mart 2021 Cuma mesai bitimine kadar iletilmesi gerekmektedir.

Ek-5: Sorun Bildirim Formu

7. Kazakistan-Tarife Dışı Ve Teknik Engeller

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, 11 Kasım 2019 tarihinde imzalanan Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı Protokolünün ekinde yer alan Eylem Planının 11'inci maddesinde "İkili ticaret potansiyeli taşıdığı değerlendirilen Potansiyel Ürünler Listesinin teatisi ile bu ürünlerdeki tarife dışı ve teknik engellerin kaldırılmasına yönelik bir Çalışma Grubu oluşturulması" eylemine yer verildiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, gerçekleştirilecek bahse konu Çalışma Grubu toplantısına yönelik yapılacak hazırlık çalışmalarında kullanılmak üzere;

-Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkilere yönelik olarak ihracatçıların söz konusu pazarda karşılaştığı tarife dışı ve teknik engeller ile bu kapsamdaki talepler, öneriler ve gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilgilerini ve söz konusu bilgi notlarının 8 Mart 2021 gününe kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir.



Ekler:
ek-1.jpg

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

ek-5.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.