2021/065 Sirküler (22.04.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-065

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Bangladeş

2. ABD / Anti-Damping Önlemi

3. Kanada Montreal Limanında Kısmi Grev Hk.

4. Fuar Duyurusu - Hollanda

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Bangladeş

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan e-postada; Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Bangladeş” e-sohbet etkinliğinin 22 Nisan 2021 Perşembe günü (Bugün) 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda; iş dünyamızın Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgilendirilmesini amaçladığı belirtilen söz konusu sohbet toplantısına katılmak isteyen ihracatçılarımız https://bit.ly/3mKsmhL linkinden kayıt olabilirler.

2. ABD / Anti-Damping Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular” (7306.61 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı 30 Mayıs 2008 tarihinden bu yana uygulanmakta olan anti-damping önlemine ilişkin olarak ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından 1 Mayıs 2019 - 30 Nisan 2020 dönemi için bir idari gözden geçirme soruşturması başlatıldığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu soruşturmaya ilişkin ön kararın 7 Nisan 2021 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olduğu, bahse konu bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere, soruşturma kapsamı firmalarca soruşturma döneminde ABD'ye mezkur ürün sevkiyatı bulunmadığı için ITA tarafından bahse konu firmalar için bir damping marjı hesaplanmadığı belirtilmektedir. İlgili karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2021-04-07/pdf/2021-07171.pdf bağlantısından ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

Bununla birlikte, soruşturma kapsamındaki nihai kararın, ön kararın yayımlanma tarihinden itibaren 120 gün içerisinde açıklanmasının beklediği ifade edilmektedir.

3. Kanada Montreal Limanında Kısmi Grev Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Kanada'nın ikinci büyük limanı Montreal Limanı'nda görev yapan 1.125 işçinin 9-21 Ağustos 2020 tarihlerinde greve gittiği ve bu nedenle limandaki yükleme, aktarma ve elleçleme işlemlerinde gecikmeler yaşandığı ifade edilmektedir. Kanada'nın doğusunda yer alan eyaletlerin dış ticaret işlemlerini olumsuz etkileyen söz konusu grevin sona erdirilmesi konusunda Kanada Kamu İşçileri Sendikası ile Denizcilik İşverenleri Birliği (MEA) arasındaki görüşmeler neticesinde grevin 21 Ağustos 2020 itibariyle son bulduğu ve 23 Ağustos 2020 itibariyle normal çalışma düzenine geçildiği belirtilmektedir. MEA ile Montreal Limanı'nda görev yapan 1.125 liman işçisini temsil eden Kanada Kamu Çalışanları Birliği (CUPE) adlı sendika arasındaki müzakerelerin takip eden 7 ay boyunca devam edeceği ve bu süreçte anlaşma sağlanmazsa, işçilerin yeniden greve gidebilecekleri ifade edilmektedir.

Yazıda devamla; Montreal Liman İdaresi tarafından 13 Nisan 2021 tarihinde yapılan açıklamaya göre, CUPE adlı sendikaya bağlı liman işçilerinin, Kanada Kamu İşçileri Sendikası ile Denizcilik İşverenleri Birliğine (MEA) 10 Nisan 2021 tarihinde kısmi grev bildiriminde bulunduğu, Montreal Limanı'nın, söz konusu bildirime rağmen faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek olup belirli günlerde faaliyetlerine ara vereceği bildirilmektedir. Buna göre aşağıdaki takvimin izleneceğinin açıklandığı belirtilmektedir;

· 13 Nisan 2021 Salı günü saat 18:00'den itibaren, liman işçilerinin fazla mesai yapmayacaklardır.

· 17 Nisan 2021 Cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere; 17 Nisan 2021 Cumartesi günü saat 07:00 ve 19 Nisan Pazartesi saat 05:59 arasındaki vardiyalar esnasında, liman işçilerinin liman bölgesindeki kargo elleçleme faaliyetleri tamamen durdurulacaktır.

· 17 Nisan 2021 Cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere; 17 Nisan 2021 Cumartesi günü saat 08:00 ile 19 Nisan 2021 Pazartesi günü saat 07:59 arasında liman işçileri limanda bulunmayacak ve bu tarihler arasında gemi demirleme faaliyetlerine tamamen ara verilecektir.

Yukarıda zikredilen durum nedeniyle Cast, Maisonneuve, Racine, Viau, Montreal'deki Logistec terminalleri ve Contrecoeur (kuru yük), CanEst ve Lantic Sugarisimli terminallerde kargo işlemlerinde gecikmeler yaşanacağı belirtilmektedir.

4. Fuar Duyurusu - Hollanda

T. C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Hollanda'nın Amsterdam kentinde bulunan "RAI” fuar merkezinde 23-24 Kasım 2021 tarihleri arasında "Free From, Organic, Vegan, Functional Food” etkinliğinin düzenleneceği ifade edilmekte ve fuara ilişkin iş insanlarımızın desteği ve katılımının talep edildiği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, ilgili firmalarımızın "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurtdışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerekmektedir.

EK-1: EVENT REPORT Free From Functional & Health Ingredients 2019

EK-2: Free From Expo Presentation 2021

EK-3: Official Show Flyer Free From Food Expo 2021



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.