2021/076 Sirküler (07.05.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-076

Sayın Üyemiz;

1. TSE Yönetmelik Taslağı Görüş

2. Mısır / Ham Alüminyum Korunma Önlemi Soruşturması

3. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Küba

4. KİK Anti-Damping Soruşturması / Motor Bataryaları

5. Kuveyt'e Yumurta İhracatı

6. PLMA Chicago 2021 Fuarı/ Milli Katılım Hk.

7. İthalat Talebi - Çocuk Çorabı (Polonya)

8. İthalat Talebi - Peynir (Polonya)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. TSE Yönetmelik Taslağı Görüş

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "TS 13693/tst T1 Antepfıstığı-Kırmızı Kabuklu" ve "tst 7896 Biber Salçası" standart tasarılarına ilişkin görüşlere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda; ihracatçı firmalarımızın görüşlerinin ilişikte yer alan tablo formatına uygun olarak 17 Mayıs 2021 Pazartesi saat 12.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.

EK-1: Görüş Tablosu

EK-2: Antep Fıstığı Standart Tasarısı

EK-3: Biber Salçası Standart Tasarısı

2. Mısır/ Ham Alüminyum Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Mısır tarafından "Ham Alüminyum” (760110, 760120 ve 760511 Gümrük Tarife Pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı 16 Nisan 2020 tarihinde başlatılan korunma önlemi (safeguard measure) soruşturmasının sonuçlanmış olup, Mısır tarafından DTÖ Korunma Önlemleri Komitesi'ne 12 Nisan 2021 tarihinde yapılan bildirimde 1. Yıl %16,5 CIF (minimum 333USD/ton), 2. yıl %13,5 CIF (minimum 271USD/ton) ve 3. yıl %10,5 CIF (minimum 211USD/ton) olmak üzere üç yıl süre ile korunma önlemi uygulanacağı ve söz konusu önlemin 15 Nisan 2021 tarihinden itibaren yürürlükte olacağı bildirilmektedir.

Söz konusu Karar'da, ülkemiz dahil herhangi bir ülkenin önlemden muaf tutulduğuna dair bir hükmü yer almadığı belirtilmektedir.

3. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Küba

T.C. Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğünden alınan mailde, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Küba” e-sohbet etkinliğinin 18 Mayıs 2021 Salı günü 17.00-18.30 saatleri arasında gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu elektronik sohbet toplantısına katılmak isteyen üyelerimiz https://bit.ly/3b5zHnE linkinden kayıt olabilirler.

EK-4: Duyuru Afişi

4. KİK Anti-Damping Soruşturması / Motor Bataryaları

İlgi : 30.04.2021 tarihli ve 2021/070 sayılı Sirkülerimiz.

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde, 27 Nisan 2021 tarihli ve Vol.31 sayılı KİK Resmi Gazetesi'nde yayımlanan açılış bildirime göre Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, Uluslararası Ticarette Zarara Karşı Önlemler için Teknik Sekretarya Bürosu (Büro) tarafından İspanya, ülkemiz ve Hindistan menşeli "motor bataryaları” (850710 GTİP) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, bahse konu soruşturmaya ilişkin olarak 17 Mayıs 2021 tarihinde saat 11:00'de bir bilgilendirme toplantısı düzenleneceği bildirilmektedir. Bu toplantıya ilişkin zoom linki aşağıda verilmiştir:

https://ticaret-gov-tr.zoom.us/j/91334699497?pwd=czAwT2NjSXVnS0RrcWRDMjBDRmhwUT09

5. Kuveyt'e Yumurta İhracatı

Kuveyt Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda,

-Kuveyt'te ilk olarak Mart ayının başında görülen kuş gribi vakalarının ülkede son dönemde yumurta kıtlığına neden olduğu,

-Ticaret Müşavirliğimiz tarafından birçok süpermarkette yapılan yerinde incelemede, yumurta reyonlarının neredeyse boş olduğunun müşahede edildiği,

-Konunun Kuveyt'in hayvan sağlığından sorumlu kurumu olan Public Authority for Agriculture Affairs and Fish Resources yetkililerine sorulduğu ve Kuveyt'te yer alan tavuk çiftliklerinde son dönemde görülen kuş gribi vakaları nedeniyle yumurtalık tavukların %60'a yakınının itlaf edildiği bilgisine ulaşıldığı,

-Yetkili makamların, Avrupa'da da benzer hastalığın görüldüğünü, dolayısıyla hastalığın görülmediği ülkelerden biri olan Türkiye'den yumurta ve yumurta tavuğu talebinin artabileceğini bildirdiği,

-Bu çerçevede, ülkemiz yumurta ve yumurta tavuğu ihracatçıları açısından söz konusu durumun bir fırsat oluşturabileceği

hususları bildirilmektedir.

6. PLMA Chicago 2021 Fuarı / Milli Katılım Hk.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, 14-16 Kasım 2021 tarihleri arasında Chicago/ABD'de düzenlenecek olan "PLMA's 2021 Private Label Trade Show” Fuarı'nın Türkiye milli katılımının 8. kez AKİB tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığından bahisle, fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 28.06.2021 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği bildirilmektedir.

Mezkur yazıda; fuarda; gıda (bisküvi, çikolata, kraker, içecek, şarap, makarna, konserve ürünler, …) ve gıda dışı (kozmetik, güzellik ve bakım, sağlık ve sıhhat ürünleri, havlu, bornoz, mutfak eşyaları, ev eşyaları, dikiş malzemeleri (iğne, iplik, çengelli iğne vb.), ıslak mendil, pamuk, hijyen ürünleri, boya, do it yourself ürünleri, ambalaj, hediyelik eşya, mum, hediyelik paketleme, süs eşyaları, ışıklandırma, puzzle vb. boş vakit oyunları, temizlik ürünleri, giyim ve aksesuarları, vb.) birçok sektöre yönelik özel markalı (store brands, private labels, private brands) ürünler sergilendiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla senede bir kez düzenlenen fuara 2019 yılında 55 ülkeden yaklaşık 2.600 katılımcı firmanın katıldığı ve fuarı 5.400'ün üzerinde yerli ve yabancı profesyonelin ziyaret ettiği; fuara küçük ve orta ölçekli firmaların yanı sıra süpermarketlere "Marka Ürün” tedarik eden tanınmış büyük firmaların da katıldığı; fuarda Food, Home & Health, Houseware & Kitchenware olmak üzere 3 ana bölüm bulunduğu ifade edilemtkedir.

Bu kapsamda; ABD'nin, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan "Hedef Ülkeler” listesinde yer almasından dolayı; fuarın onaylanması durumunda katılım bedelinin yaklaşık %70'ine kadarı destek kapsamında olup, firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 140.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği bildirilmektedir.

Katılım Bedeli: Tahmini 1190 $ /m2 (nakliyesiz)

Katılım bedeline;

· Yer kirası,

· Özel stant konstrüksiyonu,

· Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

· Kataloğa giriş bedeli,

· Elektrik ve internet bağlantısı,

· Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

· Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez ) hizmetleri dahildir.

EK-5: Katılım Şartları

7. İthalat Talebi - Çocuk Çorabı (Polonya)

Varşova Ticaret Müşavirliğimizden alınan mailde; Polonya'dan bir şahsın Türkiye'den,, tabanı slikonlu kaymayan çocuk çorabı (0-5 yaş) ithal etmek yönündeki talebini Müşavirliğimize ilettiği bildirilmektedir.

Söz konusu talep ile ilgilenen ihracatçılarımız aşağıda yer alan iletişim bilgisi üzerinden talep sahibi ile iletişime geçebilirler.

İletişim Bİlgileri:

Krzysztof Bochniewicz

kbochniewicz@vp.pl

8. İthalat Talebi - Peynir (Polonya)

Varşova Ticaret Müşavirliğimizden alınan mailde; Polonyalı bir firmanın Türkiye'den peynir ithal etmek istediği ifade edilmektedir.

Söz konusu talep ile ilgilenen ihracatçılarımız aşağıda yer alan iletişim bilgisi üzerinden talep sahibi ile iletişime geçebilirler.

İletişim Bİlgileri:

Marta Olszewsk

marta@tapasgroup.co

Tapas Group OU



Ekler:
EK-1.xlsx

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.jpg

EK-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.