2021/089 Sirküler (31.05.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-089

Sayın Üyemiz;

1.Fuar Duyurusu - St. Petersburg

2. AB / Telafi Edici Vergi

3.Barselona Yeni Ekonomi Haftası Etkinliği

4.Zorunlu Yaz Stajı

5.Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Birleşik Arap Emirlikleri

6.EXPO ANTAD & Alimentaria 2021 Guadalajara - Meksika Fuarı Hk. (İİB)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

 

1. Fuar Duyurusu - St. Petersburg

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü - Fuar İzinleri ve Destekleri Dairesi Başkanlığı'ndan alınan yazıda, 6-8 Temmuz 2021 tarihlerinde Rusya Federasyonu'nun St. Petersburg şehrinde 4. Uluslararası Balıkçılık Endüstrisi Forumu ile Balıkçılık Endüstrisi, Deniz Ürünleri ve Teknolojileri Fuarının düzenleneceği belirtilmekte olup; Türk firmaları bahse konu etkinliklere Rusya Federasyonu Makamları tarafından davet edildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

 

2. AB / Telafi Edici Vergi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği tarafından ülkemiz menşeli gökkuşağı alabalıkları ithalatına karşı bir telafi edici vergi önlemi uygulanmakta olduğu, söz konusu önlemin devam edip etmemesine yönelik olarak 27 Şubat 2020 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturmasının başlatıldığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu soruşturma kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından 25 Mayıs 2021 tarihli AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan nihai karara göre, söz konusu önlemin 5 yıl uzatılmasına karar verildiği; buna göre, ülkemizden yapılacak ithalatta %1,5 ile %9,5 arasında değişen oranlarda telafi edici vergi uygulanmasına devam edileceği belirtilmektedir.

Söz konusu karar https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.183.01.0005.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2021%3A183%3ATOC adresinde yer almaktadır.

3. Barselona Yeni Ekonomi Haftası Etkinliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Barselona Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, 5-8 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenecek Barselona Yeni Ekonomi Haftası BNEW New Economy Week etkinliği kapsamında lojistik, e-ticaret, mimarlık ve gayri-menkul, sürdürülebilirlik, bilim, eğitim, ekonomik bölgeler, dijital sanayi, mobilite alanlarında faaliyet gösteren firmalar arasında gerçekleştirilecek ikili iş görüşmeleri ile uluslararası işbirliğinin artırılmasının amaçlandığı, bu itibarla, anılan sektörlerde faaliyet gösteren ve son 3 senede kurulmuş olan start-upların 28 Haziran 2021 tarihine kadar proje tanıtımları ile başvurmaları durumunda, seçilen start-upların etkinliğe ücretsiz veya indirimli kaydolma imkanı bulunmakta olduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, etkinliğe katılacak olan start-upların ürünlerini tanıtma, ikili iş görüşmelerinde bulunma ve BNEW en iyi tasarım yarışmasına katılma imkanlarının olacağı ifade edilmekte olup, etkinlik detaylarına ilişkin bilgilendirici not ekte yer almaktadır.

EK-1:Bilgi Notu

 

4. Zorunlu Yaz Stajı

T.C. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü Ziraat Fakültesi Dekanlığından alınan yazıda, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi eğitim müfredatı kapsamında 3. Sınıf öğrencilerinin 30 gün Zorunlu Yaz Stajı yapması gerektiğinden bahisle, içinde bulunduğumuz pandemi koşulları nedeniyle öğrencilerinin staj yeri bulma konusunda zorluklar yaşadığı, gerek öğrencilerin staj taleplerine gerekse Tarım Sektöründe faaliyet gösteren firmaların stajyer taleplerine daha etkin şekilde cevap vermek adına Fakülteleri web sayfasında öğrenciler için Staj Yeri Talep Formu, firmalar için ise Stajyer Talep Formu oluşturulduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, ihracatçılarımız aşağıda yer alan link üzerinden Stajyer Talep Formunu doldurarak stajyer taleplerini elektronik ortamda iletebilirler. Ayrıca öğrencilerin sigorta giderlerinin Fakülte tarafından ödeneceği bildirilmektedir.

Bağlantı Linki:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeLw_g_4Ywy2dLAHRBWsmDS0I2gSgExvjDmox2AAJ80M0JG6g/viewform

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Birleşik Arap Emirlikleri

T.C. Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğünden alınan mailde, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Birleşik Arap Emirlikleri” e-sohbet etkinliğinin 1 Haziran 2021 Salı günü 10.30-12.00 saatleri arasındagerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bahse konu etkinliğe katılmak isteyen ihracatçılarımız https://bit.ly/2RCtYiE linki üzerinden kayıt olabilirler.

 

6. EXPO ANTAD & Alimentaria 2021 Guadalajara - Meksika Fuarı Hk. (İİB)

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, EXPO ANTAD & Alimentaria Fuarı 2021 yılında 38. kez düzenlenecek olduğu, genel ticaret fuarı niteliğinde olan söz konusu fuarda gıda ve içeceğin yanı sıra şekerli mamuller, soft içecekler, baharatlar, atıştırmalık ürünler, su ürünleri, organik ürünler, sağlık, restoran ürünleri gibi birçok sektörden katılımcıya ulaşmanın mümkün olduğu ifade edilmektedir. 2019 yılında yaklaşık 55.000 m2'lik bir alanda gerçekleştirilen fuarda 31 ülkeden 1.700 katılımcının yer aldığı ve fuarı 3 gün içinde yaklaşık 37.000 kişinin ziyaret ettiği ifade edilmektedir. Pandemi nedeniyle 2020 yılında dijital ortamda gerçekleştirilen ANTAD & Alimentaria Fuarı'nın, Walmart, Soriana, Waldo's, Chedraui, Ley, S*Mart gibi Amerika kıtasının en büyük perakende zincirlerinin direkt katılımcı olarak hazır bulunduğu Latin Amerika kıtasının geneline hitap ettiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla; EXPO ANTAD & Alimentaria 2021 Fuarı'na İHBİR Milli Katılım Organizasyonu ile iştirak eden firmalara Genel Sekreterliklerince aşağıdaki hizmetlerin verildiği ifade edilmektedir;

· Stand alanının kiralanması, stand inşaatı, dekorasyonu ve temizliği

· Katılımcı ürünlerinin nakliyesi, gümrüklemesi ve standlara teslimi

· Fuar resmi kataloğunda, fuar resmi internet sitesinde ve fuarda ziyaretçilere dağıtılmak üzere İstanbul'da hazırlanan katılımcı kataloğunda yer alma

· Fuara giriş kartı temini

· Fuar süresince ofis ve iletişim araçları (internet-telefon-fax) ile ikram hizmetlerinden faydalanma

Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimiz, ekte yer alan Ön Başvuru Formu'nu, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 11.06.2021 Cuma günü mesai bitimine kadar hububat@iib.org.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Hububat Koordinasyon Şubesi

Gürkan KARAMAN

E-Posta: hubuat@iib.org.tr - gkaraman@iib.org.tr

Tel: 02124540500 - Dahili: 2263

Faks: 0212 454 05 01 02

EK-2: Ön Başvuru Formu


Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.