BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-100
Sayın Üyemiz;
1. Türkiye-Gürcistan Ortak Gümrük Komitesi 3. Toplantısı
2. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İthalat İzinleri Hakkında
3. Fire ve Kullanım Oranları
4. AB / Ticaret Politikası Savunma Araçları Mevzuat Değişiklikleri
5. Süleymaniye Fuarları
6. KBIS 2022 Orlando Fuarı /Milli Katılım Duyurusu Hk.
7. Katar Merkezli Sanal İkili İş Görüşmeleri
8. İthalat Talebi- Organik Pamuk Kumaş
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
1. Türkiye-Gürcistan Ortak Gümrük Komitesi 3. Toplantısı
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 20 Eylül 2014 tarihinde Gürcistan Gümrük İdaresi ile Ticaret Bakanlığı arasında tesis edilen Ortak Gümrük Komitesi'nin (OGK) ilk toplantısının 04 Ekim 2016 tarihinde Gürcistan'da, ikinci toplantısının 19 Kasım 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildiği bildirilmekte olup, Türkiye- Gürcistan Ortak Gümrük Komitesi 3. toplantısının ise Gürcistan'ın ev sahipliğinde 6-7 Temmuz 2021 tarihinde Bakan Yardımcımız Sayın Rıza Tuna TURAGAY ve Gürcistan Gelirler İdaresi Başkanı Sayın Levan KAKAVA başkanlığında Gürcistan'da gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, ülkemiz ile Gürcistan arasında yapılacak söz konusu toplantıda ele alınmasında fayda görülen hususlara ilişkin görüşlerin 18.05.2021 (BUGÜN) saat 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica olunur.
2. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İthalat İzinleri Hakkında
T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Covid-19 süreciyle birlikte ortaya çıkan ekonomik koşullar çerçevesinde Irak Merkezi Hükümeti (IMH)'nden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)'ne bütçe payı aktarımında kesintiler yaşandığı, bu nedenle IKBY'de kamu giderlerinin finansmanında yaşanan sıkıntıların aşılması için daha çok iç dinamikler ve yerel kamu gelirlerini artırmaya yönelik uygulamaların yoğunlaştığının görüldüğü, IKBY'de gümrük gelirlerinin temel finansal enstrüman olarak ele alınması doğrultusunda gümrük süreçlerinin, dış ticaret maliyetlerini artırıcı uygulamaların, yasaklama ve cezalandırma kararlarının İbrahim Halil Hudut Kapısında sıkı bir şekilde uygulandığının gözlemlendiği belirtilmektedir.
Yazıda devamla, ülkemizden Irak'a yapılan sevkiyatlar itibariyle son dönemde İbrahim Halil gümrüğünden giriş sayılarının azaldığı, buna mukabil gümrük süreçlerinin farklı nedenlerle daha esnek uygulandığı İran-Irak sınırındaki noktalardan girişlerin artması dolayısıyla resmi gümrük gelirlerinden beklenen artışın yaşanmadığı ve burada toplanan gelirin kamu bütçesi yerine farklı mecralara aktığının yetkililerce görüldüğü ifade edilmektedir..
Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığımızın İbrahim Halil gümrüğündeki ticareti zorlaştırıcı uygulamalarını yetkililer nezdinde sıklıkla gündeme getirmesi nedeniyle IKBY hükümetince konunun değerlendirmeye alındığı ve bazı tedbirlerin geliştirildiği belirtilmektedir.
Bununla birlikte, Erbil Gümrük Ataşeliğinin Ticaret Bakanlığına iletmiş olduğu bir yazıda, IKBY Gümrükler Genel Müdürlüğü yetkilileri ve iş dünyası yerel temsilcilerinden alınan bilgilere göre, İbrahim Halil gümrük idaresi üzerinden gerçekleştirilen ticaret hacmini korumak, geliştirmek ve lojistiğin diğer sınırlara kaymasını önlemek amacıyla ithalat izin prosedürlerini kolaylaştırıcı kararlar alındığı ve IKBY'ye gerçekleştirilecek ithalatlarda Erbil'de yerleşik Tarım, Sanayi, Maliye gibi Bakanlıklardan alınması gereken bazı izinler için Duhok Valisine yetki devrinin yapıldığı ifade edilmektedir.
3. Fire ve Kullanım Oranları
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 2015/2 sayılı Tekstil, Konfeksiyon, Deri ve Deri Ürünlerine ilişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesinin "fire oranları” başlıklı 8. Maddesinde " İşbu Genelge'de belirtilen oranları aşmamak (aşması halinde, Genelge'deki oranlar esas alınır.) kaydıyla kapasite raporundaki (kapasite raporu düzenlenmeyen üretim faaliyetleri için ilgili kurumdan alınan belge) fire, kullanım ve ikincil işlem görmüş ürün oranları esas alınarak DİİB düzenlenir. Bahse konu fire oranlarının kapasite raporunda yer alması halinde ise, Genelge'de belirtilen oranları aşmamak kaydıyla kapasite raporundaki fire oranları esas alınır. Ancak, belge kapatma aşamasında gerçekleşen fire oranları belge düzenlenme aşamasındaki fire oranlarından düşük ise gerçekleşen fire oranları dikkate alınarak belge taahhüt hesabı kapatılır. Ancak, işbu Genelge'de belirtilen fire ve kullanım oranları azami oranları göstermekte olup, söz konusu oranların DİİB düzenlenmesi aşamasında esas alınması Tebliğ'in 44 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde firmanın sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.” hükmünün yer aldığı bildirilmektedir.
Yazıda devamla, yukarıda bahsi geçen Genelge ile ilgili olarak, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nın yazısı ekinde gönderilen Ticaret Müfettişi İsmail ÜSTEN tarafından düzenlenen 30.11.2020 tarihli ve 519-B/08 sayılı Kontrol Raporunda; Dahilde İşleme İzin belgelerinin düzenlenme aşamasında firmaların fire ve kullanım oranlarını genelgeye göre azami oranlar üzerinden beyan ederek belge talebinde bulundukları ancak Müfettişliklerince bizzat yapılan incelemelerde fiiliyatta bunun çok altında rakamlarla üretim yapıldığının tespit edildiğinin ifade edilmesi üzerine bu hususun Genel Müdürlüklerince de değerlendirilmiş ve Genelgenin 8. Maddesi kapsamında ilave bazı kararlar alınması zaruretinin doğduğu bildirilmektedir.
Bu bağlamda, Tekstil ve Konfeksiyon sektöründe bundan sonra düzenlenecek tüm belgelere Genelgede yer alan yukarıdaki hükümle ilgili konuya bir kez daha dikkat çekilebilmesini teminen "İş bu belge kapsamında üretilecek ürünler için verilen fire ve kullanım oranları, 2015/2 sayılı Genelgeye göre verilebilecek azami oranlar olup, üretim aşamasında gerçekleşen değerlerin bu oranların altında kalması durumunda anılan Genelgenin 8. maddesinde de yer aldığı üzere kapatma işlemlerinin bu oranlar üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik belgenin revize edilmesi firmanın sorumluluğundadır.” özel şartının konulmasına karar verildiği bildirilmektedir.
Diğer taraftan, yukarıda bahsi geçen hususlarla ilgili firmalarımızın ileride yaşanacak mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesini teminen; 2015/2 sayılı Tekstil, Konfeksiyon, Deri ve Deri Ürünlerine ilişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesinin yayımlanma tarihi olan 13.05.2015 tarihinden sonra düzenlenmiş tüm belgelerin bir defaya mahsus olmak yazı tarihinden itibaren 3 ay içerisinde bağlı bulundukları Bölge Müdürlüğüne müracaat ederek gerçekleşen fire ve kullanım oranlarını beyan ederek gerekli düzeltme işlemlerinin yapılmasına olanak sağlandığının bildirilmesinin gerektiği bildirilmektedir.
4. AB / Ticaret Politikası Savunma Araçları Mevzuat Değişiklikleri
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda,
· Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli bazı alüminyum yol tekerlekleri ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2017/109 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü bağlamında belirli önlemlerin 25 Ocak 2022 tarihinde sona ermesine dair Bildirim, Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesi'nin 3 Mayıs 2021 tarihli ve C 161 sayılı nüshasında yayımlandığı;
· ÇHC menşeli bazı bisiklet parçaları ithalatına karşı uzatılan anti-damping vergisi uygulanmasıyla ilgili muafiyetler hakkında 2021/659 sayılı Komisyon Uygulama Kararı, AB Resmi Gazetesi'nin 23 Nisan 2021 tarihli ve L 140 sayılı nüshasında yayımlandığı;
· AB dışı ülkelerden dampingli ithalata karşı korunmaya dair 2016/sayılı AP ve Konsey Tüzüğü kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Endonezya menşeli monosodyum glutamat ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2021/633 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 19 Nisan 2021 tarihli ve L 132 sayılı nüshasında yayımlandığı;
· Belarus, ÇHC ve Rusya menşeli bazı demir veya alaşımsız çelikten dikişli boruların ithalatına karşı nihai anti-damping vergisi uygulanması hakkında 2021/635 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 19 Nisan 2021 tarihli ve L 132 sayılı nüshasında yayımlandığı;
· Malezya üzerinden ithal edilen ÇHC menşeli sitrik asit ithalatına karşı nihai anti damping vergisi uygulanması hakkında 2021/607 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 15 Nisan 2021 tarihli ve L 129 sayılı nüshasında yayımlandığı;
· ÇHC menşeli alüminyum yassı haddelenmiş ürünlerin ithalatına karşı geçici anti damping vergisi uygulanması hakkında 2021/582 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmi Gazetesi'nin 12 Nisan 2021 tarihli ve L 124 sayılı nüshasında yayımlandığı;
· Anti-damping vergilerinin geri ödenmesine ilişkin Komisyon Bildirisi, AB Resmi Gazetesi'nin 7 Nisan 2021 tarihli ve C 118 sayılı nüshasında yayımlandığı bildirilmektedir.
5. Süleymaniye Fuarları
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Süleymaniye Fuar Alanı Yönetimi (Atlas Al Asil Co.) tarafından Süleymaniye/Irak'ta 2021 yılında yapılması planlanan fuarlara ait bilgiler ekte iletilmektedir.
EK-1: Süleymaniye'de 2021 Yılında Düzenlenmesi Planlanan Fuarlar
6. KBIS 2022 Orlando Fuarı /Milli Katılım Duyurusu Hk. (AİB)
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, 8-10 Şubat 2022 tarihleri arasında ABD/Orlando'da düzenlenecek olan KBIS "Uluslararası Mutfak ve Banyo Fuarı” Türkiye milli katılımı Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 26.07.2021 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği ifade edilmetkedir.
Anılan yazıda, fuarda sergilenecek ürünlerin; mutfak ve banyo aksesuarları, sıhhi tesisat, armatürler, banyo kabinleri, zemin kaplama, ev otomasyonu, aydınlatma, doğal taş, seramik, havalandırma, su filtrasyon sistemleri, mutfak ve banyo dolapları, yapı malzemeleri, beyaz eşya, mutfak banyo teknolojileri, mobilya yan sanayi ürünlerini kapsadığı; uluslararası KBIS Mutfak ve Banyo Endüstrileri Fuarı kapsadığı Mobilya ve Mobilya yan sanayi ürün grupları için Kuzey Amerika'nın en büyük fuarı olarak bilindiği; fuarın geçtiğimiz yıllarda 59 farklı ülkeden 40 bini aşkın ziyaretçiye ulaştığı; fuara sektörde öncü 600'den fazla markanın katılım göstereceği bildirilmektedir.
Yazıda devamla; T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından ABD Hedef Ülkeler Listesi'nde yer aldığı açıklanmıştır. "2017/4 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılım bedelinin yaklaşık %70'i destek kapsamında olup firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 140.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği bildirilmektedir.
Online Başvuru Formu: KBIS Orlando 2022 Online Başvuru Formu
Katılım Bedeli: Tahmini 1340 $/m2 (nakliyesiz)
Katılım bedeline;
· Yer kirası,
· Özel stant konstrüksiyonu,
· Stand genel ve günlük temizlik hizmeti,
· Kataloğa giriş bedeli,
· Elektrik ve internet bağlantısı,
· Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma
· Standlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez) hizmetleri dahildir.
İlgili kişiler:
Sultan Bayrak ( Dahili: 1201 ) -Aydan Hançer ( Dahili: 1202 )
E-mail: fuar@akib.org.tr
EK-2: Katılım Şartları
7. Katar Merkezli Sanal İkili İş Görüşmeleri
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)'ndan alınan yazıda, ATSO Global çalışmaları kapsamında faaliyetlerini sürdüren "Avrupa İşletmeler Ağı Projesi (EEN)” çerçevesinde sanal ikili görüşmeler etkinliği düzenleneceği ifade edilmektedir. Katar Kalkınma Bankası ve EEN Katar tarafından, 13-14-15 Temmuz 2021 tarihlerinde 09.30-17.00 saatleri arasında sanal ortamda düzenlenecek olan Katar Merkezli Sanal İkili İş Görüşmeleri (Qatar Virtual Matchmaking & Exhibition 2021) etkinliğine Avrupa İşletmeler Ağı Ofisi'ni destek verdiği ifade edilmektedir.
Etkinliğin, aşağıdaki sektörlerde faaliyet gösteren üreticilere ve işletmelere hizmet edeceği ifade edilmektedir.
· İnşaatlar, Yapı Malzemeleri, Kimyasallar ve Elektrikli Ekipmanlar
· Plastik ve Ambalaj
· Kimyasal Ürünler
· Kağıt Ürünleri
· Hızlı Tüketim Malları (FMCG)
· Gıda ve İçecek
· Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT)
· İlaç, Sağlık ve Tıbbi Ekipman
Bu kapsamda; etkinliğe kayıt olmak isteyen firmaların global@atso.org.tr e-posta adresinden Odaları Dış İlişkiler Müdürlüğü ile iletişime geçmesi gerektiği ifade edilmektedir.
8. İthalat Talebi- Organik Pamuk Kumaş
Varşova Ticaret Müşavirliğimizden alınan mailde, Polonyalı bir firmanın peluş oyuncaklar için organik pamuk kumaş ithal etmek istedikleri bildirilmektedir. Söz konusu talep ile ilgilenen ihracatçılarımız aşağıda yer alan iletişim bilgileri aracılığıyla talep sahibi firma ile iletişime geçebilirler.
İletişim Bilgileri
Michalina Pelc
00 534 504 509
Baja
ul. Łuczywo 18 03-071 Warszawa
NIP: 5242501636
tel.+48 691 916 621 tel.+ 48 534 504 509
tel. +48 22 403 49 63
e-mail biuro@baja.pl
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.