2021/106 Sirküler (30.06.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-106

Sayın Üyemiz;

1. KLTS Konteyner Ve Liman Takip Sistemi Veri Paylaşımı

2. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Almanya Ve Romanya

3. AB'ye Gönderilerde İthalat KDV'sinde Önemli Değişiklik Webinarı

4. Ulusal Meslek Standartları ile Ulusal Yeterlilikler Görüş Talebi Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güzil AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. KLTS Konteyner ve Liman Takip Sistemi Veri Paylaşımı

Mersin Gümrük Müşavirleri Derneğince iletilen bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, gümrük işlemlerinin tamamlandığını tevsik etmek amacıyla beyanname kağıt nüshalarının halihazırda liman işletmeleri ile paylaşıldığı; bu durumun kağıt dolaşımına neden olarak pandemi döneminde bulaşma riskini arttırdığı gibi zaman kaybına da sebebiyet verdiği ve ihtiyaç duyulan bilgilerle birlikte ihtiyaç duyulmayan bilgilerin de paylaşılmasının ticari açıdan uygun olmadığının değerlendirildiği belirtilmektedir.

Halihazırda liman işletmeleri ile paylaşılan bilgilere ilaveten işlemin yönüne göre gideceği/çıkış ülke kodu, gönderici/alıcı unvanı, vergi numarası, GTİP, beyan sahibi bilgilerinin de paylaşıma açılması talep edildiği ifade edilerek, bahse konu veri alanlarının liman işletmeleri ile paylaşımına ilişkin görüşler Bakanlık tarafından değerlendirilmek üzere talep edilmektedir.

Bu itibarla, bahse konu veri alanlarının liman işletmeleri ile paylaşılmasına ilişkin firmaların görüş ve önerilerinin 2 Temmuz 2021 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

2. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Almanya ve Romanya

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğundan bahisle; 30 Haziran 2021 Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında Almanya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz ile Almanya'da yerleşik önde gelen iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı "İş Dünyası Temsilcilerimizin Gözüyle Almanya" e-sohbet toplantısı; 2 Temmuz 2021 Cuma günü 14:00-15:30 saatleri arasında ise Romanya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşemiz ile Romanya'daki en büyük online pazar yeri olan eMAG Romanya temsilcilerinin konuşmacı olarak katılacağı İngilizce dilinde "eMAG Romanya ile Romanya Pazarında E-Ticaret Fırsatları" e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Ek-1: Almanya Sohbet Toplantısı

Ek-2: Romanya Sohbet Toplantısı

3. AB'ye Gönderilerde İthalat KDV'sinde Önemli Değişiklik Webinarı

Ege İhracatçı Birlikleri(EİB)'nden alınan yazıda, Malumları olduğu üzere Avrupa Birliği (AB) gümrüklerinde çoğunlukla 22 Euro olarak uygulanan KDV muafiyet limiti 1 Temmuz 2021 itibariyle kaldırılacaktır. Bu durum, AB ile ticaret yapan tüm AB ülkeleri dışında kalan göndericileri etkileyecek olan bazı önemli değişiklikleri yürürlüğe koyacakları ifade edilmektedir. Söz konusu değişikliklerin ayrıntılı olarak ele alınacağı "AB'ye Gönderilerde İthalat KDV'sinde Önemli Değişiklik Webinarı” 29 Haziran Salı Günü 11.00'de Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilecek olup, etkinlik kayıt sayfasına aşağıda sunulan link aracılığıyla ulaşılabilmektedir.

Etkinlik İçin Kayıt Linki:

https://www.eib.org.tr/tr/Sayfa.Asp?SI_Id=7D198B1084&HID=58282740020216241695

4. Ulusal Meslek Standartları ile Ulusal Yeterlilikler Görüş Talebi Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Yönetim Danışmanları Derneğinden alınan yazıda, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) koordinasyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı kapsamında yürütülmekte olan proje kapsamında, insan kaynakları alanında yer alan10 mesleğin Ulusal Meslek Standardı revizyonları ve söz konusu 10 mesleğin taslak Ulusal Yeterliliklerine ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak görüş ve önerilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Yönetim Danışmanları Derneği tarafından hazırlanan Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterliliklere ilişkin olarak görüş ve değerlendirmelerinin anılan kuruma iletilmesini teminen ekli linkte yer alan "Görüş ve Değerlendirme Formu"na işlenerek 9 Temmuz 2021 Cuma günü mesai bitimine kadar eo@baib.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Not: https://www.ydd.org.tr/abproje linkinden söz konusu meslek standartları ve yeterlilikler ile görüş ve değerlendirme formuna ulaşabilirsiniz.



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.