2021/131 Sirküler (10.08.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-131

Sayın Üyemiz;

1. Ukrayna Firma Sorunları

2. Mısır-Üretici Kayıt Sistemi

3. Yardım Kampanyası

4. ÇHC'ye Antep Fıstığı İhracatı

5. Fuar Duyurusu (Madagaskar)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. Ukrayna Firma Sorunları

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanı ile Ukrayna Ekonomi Bakanı Oleksiy Lyubçenko arasında Ağustos ayı içerisinde bir görüşme gerçekleştirilmesi planlanmakta olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, toplantıda gündeme getirilmek üzere Ukrayna ile iş yapan (yatırım ve/veya ticaret) firmalarımızın karşılaştığı sorunlar ve varsa taleplerini 10.08.2021 Salı günü (BUGÜN) saat 17.00'ye kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

EK-1: Sorun Bildirim Formu

2. Mısır-Üretici Kayıt Sistemi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Mısır'da 2016 yılından bu yana belli bazı ürünlerde 2016/43 sayılı Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Kararına istinaden uygulanan Üretici Kayıt Sistemine ilişkin Mısır Resmi Gazetesi'nin 21.06.2021 tarihli ve 138 (mükerrer B kodlu) sayılı nüshasında Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığının 16.06.2021 tarihli ve 2021/273 sayılı Kararının yayımlandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu Karar ile 2016/43 sayılı ve 2019/44 sayılı (2016/43 sayılı Karar eki 25 satırlık listeye 4 yeni satır eklenerek ürün yelpazesinin genişletilmesine dönük Karar) Kararlar eki listelerde yer alan ürünlerin sökülmüş (demonte) haldeki parçalarının ithalatının yasaklandığı, bu tür ürünleri üreten fabrikalar ile Mısır İhracat ve İthalat Kontrol Genel İdaresine (GOEIC) kayıtlı markaların onaylı servis ve bakım merkezlerinin üretim süreçlerinin getirdiği zorunlu hallerin istisna tutulduğu belirtilmektedir.

Bununla birlikte, Kararda yürürlük tarihi olarak yayımlandığı günün ertesi günü belirtilmiş olmakla birlikte Kahire Ticaret Müşavirliğimize şifahen ulaşan bilgiye göre, söz konusu Kararın henüz yürürlüğe girmemiş olduğu, yaklaşık 6 ay sonra yürürlüğe girmesi ile ilgili çalışmalar yapıldığı bildirilmektedir.

3. Yardım Kampanyası

Antalya Ticaret Odası (ATSO)'ndan alınan yazıda, Manavgat ilçemizde 28 Temmuz 2021 günü başlayan yangının, başka ilçelere de yayıldığı; Antalya tarihinin en büyük orman yangını felaketinin yaşandığı ifade edilmektedir. Şu andaki tespitlere göre 1500'ü ağır hasar olmak üzere 2 bin evin hasar gördüğü, 20 bin dekar tarım alanı ve 500 dekar sera alanının yandığı, 3 bine yakın büyük ve küçükbaş hayvan ve 2 bin arı kovanı kaybı yaşandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, halihazırda gıda ve giyim eşyası ihtiyacının azalmış olduğu, ev eşyasının daha önemli ve kalıcı bir ihtiyaç haline geldiği belirtilmektedir. Bu sebeple yetkili kurumlar ile iş birliği içerisinde ihtiyaç sahipleri ile destekçileri buluşturacak bir ayni yardım kampanyasını Antalya Valiliği'nin izniyle başlattıkları bildirilmektedir.

Kampanya kapsamında toplanacak;

· Mobilya, (Yatak, çekyat, kırsal kesimde kullanılabilecek koltuk takımı, yemek masası ve sandalyesi)

· Beyaz eşya, televizyon ve elektrik süpürgesi gibi elektrikli ev aletleri,

· Halı, kilim vb. eşya

· Ev tekstili (Battaniye, yorgan, nevresim takımı, havlu vb.)

· Züccaciye (Yemek, çatal-kaşık takımı vb.)

ürünlerinin kullanılmamış ve yeni eşyaların, yetkili kurumlar ile iş birliği içinde evi hasar görmüş ailelere teslim edileceği, beyaz eşya kurulumuna destek olunacağı ifade edilmektedir.. Destekte bulunulan ürünlerin teslim edildiği ailelere ilişkin bilgileri de talep edilmesi halinde paylaşılabileceği ifade edilmektedir. Ayrıca destekte bulunan kişinin onay vermesi halinde Odaları web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında yayınlanacağı bildirilmektedir.

Koordinasyon Merkezi - İletişim Bilgileri

0.532.285 67 77 - 0.549.345 45 13

info@atso.org.tr

EK-2: İhtiyaç Listesi

EK-3: Flayer

4. ÇHC'ye Antep Fıstığı İhracatı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türkiye'de üretilen kabuklu veya kabuksuz işlenmemiş Antepfıstığının Çin'e ihracatının "Türkiye'den Çin'e İhraç Edilen Antepfıstığı İçin Bitki Sağlığı Gerekliliklerine İlişkin Protokol" kapsamında gerçekleştirildiği; bu çerçevede, Protokol şartlarına uygunluğu ve Protokolün ekinde yer alan karantina zararlılarından ariliği tespit edilen, Türkiye'de üretilen kabuklu veya kabuksuz işlenmemiş Antepfıstığının Çin Halk Cumhuriyeti'ne ihracatının yapılabileceği bildirilmektedir.

Söz konusu Protokolün 5'inci maddesinin ilk paragrafında; "Türkiye'den Çin'e Antepfıstığı ihracatı yapmak isteyen tüm depolama ve işleme tesisleri Türk tarafınca kayıt altına alınmış olmalıdır. Tesislerin listesi Çin tarafınca denetlenecek ve onaylanacaktır." Denildiği; Protokol kapsamında Çin'e Antepfıstığı ihracatına yönelik kayıt altına alınarak yetkilendirilen Depo ve İşletme Listesi, Protokol ve diğer bilgilerin Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesi "Faaliyetlerimiz-Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol-Çin'e Antepfıstığı İhracatı" başlıklı link altında yayımlandığı ifade edilmektedir. Daha önce başvuruda bulunan ve kabul edilerek Genel Müdürlükleri internet sitesinde "Yetkilendirilen Depo ve İşleme Tesisleri" listesinde yayımlanan depo ve işleme tesisleri bu sene için de yetkili olduğundan yeniden başvurulmasına gerek bulunmadığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede; mevcut listeye eklenmek isteyen depo ve işleme tesisleri başvurularının ise bu yıl kayıt altına alınarak Çin tarafına iletilmek üzere; Çin'e kabuklu veya kabuksuz işlenmemiş Antepfıstığı ihracatına yönelik depo ve işletmelere ait başvurular ve bu başvurulara ilişkin 2 adet excel formatındaki tablodaki bilgiler tamamlanmak suretiyle İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından 20.08.2021 tarihi mesai bitimine kadar kabul edileceği ve Genel Müdürlüklerine gönderileceği bildirilmektedir.

5. Fuar Duyurusu (Madagaskar)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü-Fuar İzinleri ve Destekleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, Antananarivo Büyükelçiliğimize hitaben yazılan yazıya atıfla, Madagaskar'da 16-19 Eylül 2021 tarihlerinde Madagaskar Uluslararası Fuarı'nın 15. Kez düzenleneceğinden bahisle firmalarımızın bu fuarlara katılım sağlamasının iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirebileceği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Hint Okyanusu bölgesinin en büyük çok sektörlü etkinliği niteliğindeki fuara firmalarımızın katılımıyla ülkemizin görünürlüğünün artacağı belirtilerek ülkemiz özel sektör firmalarına bahsi geçen fuarın duyurulması talep edilmektedir

EK-4: Fuar Duyurusu



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.