2021/137 Sirküler (19.08.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-137

Sayın Üyemiz;

1. Koruyucu İşayakkabıları ithalatı

2. 2022 Türk Gümrük Tarife Cetveli

3. Florlu Sera Gazlarına İlişkin Tebliğ Taslağının Görüşe Açılması Hk.

4. İran Sanal Konferans

5. Fuar Duyurusu (Hindistan)

6. Fruit Logistica 2022 Fuarı / Milli Katılım Duyurusu

7. Covid-19 Kapsamında Bitki Sağlık Sertifikaları

8. ABD / Korunma Önlemi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

1. Koruyucu İş ayakkabıları İthalatı

Varşova Ticaret Müşavirliği'nden alınan yazıda, Polonya'nın Poznan şehrinde bulunan Polonyaİthalatçılar, İhracatçılar ve İşbirliği Ticaret Odası'ndan alınan ve aslı ve gayr-ı resmi Türkçe tercümesi aşağıda iletilen e-postada, Odaları üyesi bir firmanın Türkiye'denkoruyucu iş ayakkabıları ithal etmek (yılda 100 bin çift) istediği belirtilmektedir. İthal etmek istedikleri ürün çeşitlerinedair örnek teşkil edebilecekbroşür ekte sunulmaktadır.

Ek-1: Bröşür

Ek-2: İngilizce - Türkçe E-posta

2. 2022 Türk Gümrük Tarife Cetveli

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin (TGTC) her yıl Dünya Gümrük Örgütü ve Avrupa Birliği Kombine Nomanklatürüne uyum sağlamak amacıyla güncellenerek Bakanlığımızca yayımlandığı ve söz konusu Cetvelde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) ve eşya tanımlarının gerek İthalat Rejim Kararına gerekse muhtelif dış ticaret mevzuatına temel teşkil ettiği belirtilmektedir. Bu çerçevede, 2022 yılı TGTC'ye yansıtılması talep edilen GTİP açılımı vb. hususların gerekçeleriyle birlikte Bakanlığımıza gönderilmesi talep edilmektedir.

Bu kapsamda, 2022 yılı TGTC'ye yansıtılması talep edilen GTİP açılımı vb. hususların gerekçeleriyle birlikte 30 Eylül 2021 Perşembe günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

3. Florlu Sera Gazlarına İlişkin Tebliğ Taslağının Görüşe Açılması Hk.

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden, ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Viyana Sözleşmesi ve Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların Bakanlıkları tarafından yürütüldüğü ifade edilerek, Florlu sera gazlarının kademeli azaltımını hedefleyen Montreal Protokolü Kigali Değişikliği'nin, 11 Mart 2021 tarihli ve 31420 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilmiştir.

Hem Kigali Değişikliği hem de Avrupa Birliği Müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında; 16/04/2014 tarihli ve (AT) 517/2014 sayılı Florlu Sera Gazlarına İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü dikkate alınarak, yeni Florlu Sera Gazlarına İlişkin Taslak Yönetmelik'in Bakanlıklarınca hazırlanarak ilgili kurum/kuruluşların görüşleri alındığı bildirilmekte ve bahse konu mevzuatlar kapsamında florlu sera gazlarının ithalini, ihracatını ve ülke içerisindeki dağıtımını düzenleyen, Ek 4'de sunulan taslak tebliğin hazırlandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu taslak tebliğin incelenmesi ve Ek 5'de sunulan "Görüş Formu” kullanılarak görüş ve değerlendirmelerin 27 Ağustos Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

Ek-3: Gerekçe (2 Sayfa)

Ek-4:Taslak Tebliğ (4 Sayfa)

Ek-5: Görüş Formu (1 Sayfa)

4. İran Sanal Konferans

T.C. Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, İran'da turizm, sanayi, tarım, bankacılık, start-uplar, enerji ve benzeri alanlarda yatırım fırsatları sunulması amacıyla bir konferans hazırlığı içinde olunduğu, konferansın 16-17 Kasım 2021 tarihlerinde sanal ortamda düzenleneceği, tanıtım broşürü ekte yer alan söz konusu konferansa katılım sağlamak isteyenlerin www.investmentexpo.ir internet adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşmalarının mümkün olduğu bildirilmektedir.

Ek-6: Sanal Konferans Tanıtım Broşürü

5. Fuar Duyurusu (Hindistan)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Mumbai Ticaret Ataşeliği'nden alınan bir yazıda, Covid-19 pandemisi nedeniyle ülkemiz ve Hindistan arasındaki uçuşların 2021 yılı sonuna kadar başlamayacağı tahmin edildiği, bu minvalde Hindistan'a yönelik dijital pazarlama faaliyetlerinin önem taşıdığından bahisle, öncelikle mobilya olmak üzere gıda, yapı malzemeleri, asansör, demiryolları ekipmanları ve makine sektörlerinde sanal fuar veya sanal ticaret heyeti düzenlenmesinde yarar görüldüğü belirtilmektedir.

Bilindiği üzere; 27 Mayıs 2020 tarih ve 31137 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "2573 sayılı Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar” kapsamında sanal ticaret heyeti, sanal fuar katılımları ve sanal fuar organizasyonları Bakanlığımızca desteklenmekte olup, söz konusu etkinliklerin desteklenmesi için mezkur Karar ve Karar'ın Uygulama Usul Esasları hükümlerinde yer alan nitelikleri haiz olması gerektiği ifade edilmektedir.

Bilgilerini ve 2573 sayılı Karar ve Karar'ın Uygulama Usul Esasları hükümlerinde yer alan şartlara uygun olması kaydıyla, söz konusu sektörlerde Hindistan'a yönelik sanal fuar veya sanal ticaret heyeti düzenlenmesine yönelik talebinizin olması halinde Genel Sekreterliğimiz ile temasa geçilmesi gerekmektedir.

6. Fruit Logistica 2022 Fuarı / Milli Katılım Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri(AKİB)'nden alınan yazıda, 9-11 Şubat 2022 tarihleri arasında Berlin/Almanya'da düzenlenecek olan "Fruit Logistica Uluslararası Meyve ve Sebze Ticaret Fuarı”nın Türkiye milli katılımının 19. kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmektedir. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılım bedelinin Tahmini 589€/m2 (nakliyesiz) ve 609 €/m2 (nakliyeli- bozulabilir ürün hariç, karayolu tek yön) olduğu bildirilmektedir. Katılmak isteyen firmaların 01.09.2021 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği ifade edilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi için: https://www.akib.org.tr/tr/faaliyetler-fuarlar-fruit-logistica-berlin-2021.html

Ek-7: Ödeme Bilgileri ve Katılım Şartları

7. Covid-19 Kapsamında Bitki Sağlık Sertifikaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, ülkemize bitki ve bitkisel ürünlerin giriş işlemlerinde Covid-19 salgını ve bu salgının neden olduğu ulaşım zorluklarından dolayı ihracatçı ülke yetkili makamlarından Bitki Sağlık Sertifikaları'nın (BSS) aslının temin edilmesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle BSS doğrulama linki bulunmayan ülkelerden yapılan ithalatlarda IPPC (International Plant Protection bulunmayan Convention) resmi temas noktalarından e-posta ile gelen BSS'lerin, ithalatçılardan BSS'nin aslının daha sonra getirileceğine dair taahhütname alınmak suretiyle kabul edilerek ithalat işlemlerine devam edilmiş olduğu belirtilmektedir.

Ülkemizde ve dünyada normalleşme sürecinin başlaması ve Covid-19 salgınının seyrinin azalması nedeniyle, gönderici ülkelerin resmi kurumları tarafından düzenlenen BSS'lerin ürün beraberinde alıcı ülkelere gönderilmesi esasına dayanan normal ithalat prosedürlerinin 01.08.2021 tarihi itibari ile yeniden uygulanacağı ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, 01.08.2021 tarihi itibari ile bitki ve bitkisel ürünlerin ülkemize girişinde Bitki Karantinası Yönetmeliği'nin (BKY) 19'uncu maddesinin 6'ncı fıkrasına göre işlem yürütüleceği; bitki ve bitkisel ürünlerin giriş işlemlerinde BKY gereği BSS ve Yeniden İhracat (Re-Export) Bitki Sağlık Sertifikalarının aslı olmadan işlem yapılmayacağı bildirilmektedir.

8. ABD / Korunma Önlemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemizin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden (GTS) çıkarılması sonucunda, 8501.31, 8501.61, 8507.20 ve 8541.40 GTİP'lerinde yer alan "kristal silikon fotovoltaik pil” ithalatına karşı uygulanmakta olan ve Dünya Ticaret Örgütü Korunma Önlemleri Anlaşması'nın 9.1 maddesi kapsamında ülkemizin ABD'nin soruşturma konusu ürün ithalatındaki payının %3'ün altında olması nedeniyle muaf tutulduğu korunma önleminden muafiyetimizin 17 Mayıs 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kaldırıldığı hususu, önceden bildirildiği ifade edilmektedir.

Bu defa bahse konu önlem kapsamında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından 12 Ağustos 2021 tarihinde, önlemin devam edip etmemesine yönelik bir gözden geçirme soruşturması (Extension of Action) başlatılmış olup, anılan Komisyon tarafından yayımlanan İngilizce bildirimin ve resmi gazete nüshasının bir örneği ekte iletilmektedir. Söz konusu bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere, soruşturmaya dahil olmak isteyen tarafların bildirimin yayımlanmasından itibaren 21 gün içinde soruşturma otoritesiyle iletişime geçerek taraf olmaları gerekmektedir. Bildirimde, 3 Kasım 2021 tarihinde Komisyon tarafından bir kamu dinleme toplantısı "hearing” düzenleneceği ve anılan toplantıya katılım talebinin 28 Ekim 2021, kamu dinleme toplantısı öncesi görüşlerin 27 Ekim 2021 ve kamu dinleme toplantısı sonrası görüşlerin 10 Kasım 2021 tarihine kadar Komisyona iletilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Ek-8: ABD Resmi Gazetesi 12 Ağustos 2021

Ek-9: ITC Bildirimi



Ekler:
Ek-1.pdf

eK-2.docx

EK-3.pdf

eK-4.pdf

Ek-5.docx

eK-6.pdf

eK-7.pdf

Ek-8.pdf

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.