2021/173 Sirküler (07.10.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2021-173

Sayın Üyemiz;

1. Angola-Türkiye İş Forumu, 18 Ekim 2021

2. Nijerya-Türkiye İş Forumu

3. Irak / Yaptırımlar Listesi Güncellemesi

4. Sayın Bakanımızın Görüşmesi

5. AB / Çelik Önlemleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Angola-Türkiye İş Forumu, 18 Ekim 2021

DEİK'ten alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 17-18 Ekim 2021 tarihlerinde Angola'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmesinin öngörüldüğü, bu bağlamda, 18 Ekim 2021 Pazartesi günü, DEİK organizasyonunda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle başkent Luanda'da bir İş Forumu gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Yazıda, 30 milyonu aşan nüfusu, sahip olduğu rezervler ile kıtanın en büyük ikinci petrol üreticisi olan Angola ile ülkemiz arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında 187 milyon dolar olarak gerçekleştiği, ülkemizin, Angola'ya ağırlıklı olarak başta değirmencilik ürünleri olmak üzere gıda, makine ve ekipmanları, plastik, demir-çelik gibi ürün gruplarında ihracat gerçekleştirdiği; bunun yanında, Angola'dan hayvan yemi, ağaç ve türevi ürün gruplarında ithalat yapılmakta olduğu; tekstil, deri ve deri mamulleri, madencilik, enerji ve inşaat gibi sektörlerde ülkemizin iş dünyası açısından Angola'da önemli fırsatlar olduğunun değerlendirildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, uçak bileti ve konaklama rezervasyonları katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecek olup, Kurul tarafından sağlanacak transferler için önerilen uçuş ve otel bilgisinin bilahare paylaşılacağı belirtilmektedir.

Söz konusu İş Forumu'na katılmayı arzu eden üyelerimizin 13 Ekim 2021 Çarşamba günü saat 18.00'e kadar https://bit.ly/3ldMnOM adresinde yer alan kayıt formunu doldurarak ödeme dekontunu africa@deik.org.tr e-posta adresine iletmeleri önemle rica olunur.

İletişim: Yıldırım Kaan Karakayalı, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı

E-posta: africa@deik.org.tr

Tel: 0212 339 50 04

EK-1: Katılım Koşulları

2. Nijerya-Türkiye İş Forumu

DEİK'ten alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 18-20 Ekim 2021tarihlerinde Nijerya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmesinin öngörüldüğü, bu bağlamda, 19 Ekim 2021 Salı günü, DEİK organizasyonuyla Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle başkent Abuja'da bir İş Forumu gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Yazıda, kıtanın en büyük ekonomisi ve aynı zamanda petrol üreticisi olan Nijerya'nın nüfusunun 2020 yılı itibarıyla 206 milyon kişi olduğu; Nijerya ile ülkemiz arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında 740 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştiği; ülkemizin Nijerya'ya başta mineral yağlar olmak üzere makine ve ekipmanları, demir-çelik, gıda ve mobilya ürün gruplarında ihracat gerçekleştirmekte olduğu ve buna karşın, mineral yağlar, gıda ve ağaç ürün gruplarından ithalat yapıldığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, uçak bileti ve konaklama rezervasyonları katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecek olup, Kurul tarafından sağlanacak transferler için önerilen uçuş ve otel bilgisinin bilahare paylaşılacağı belirtilmektedir.

Söz konusu İş Forumu'na katılmayı arzu eden üyelerimiz 14 Ekim 2021 Perşembe günü saat 18:00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1322/17449 adresinde yer alan kayıt formunu doldurarak ödeme dekontunu africa@deik.org.tr e-posta adresine iletmeleri önem arz etmektedir.

İletişim: Temmuz Yiğit Bezmez, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı

E-posta: africa@deik.org.tr

Tel: 0212 339 50 35

EK-2: Katılım Koşulları

3. Irak / Yaptırımlar Listesi Güncellemesi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeyle, "Baghdad Stock Exchange" unvanlı kuruluşun 21 Eylül 2021 tarihi itibarıyla yaptırım listesinden çıkarıldığı belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, yaptırım listesinden çıkarılan kişi ve kuruluşların isimlerine Irak Yaptırımlar Komitesi'nin internet sitesindeki "Press Releases" sekmesinden (https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/1518/press-releases), 1483 (2003) sayılı karar kapsamında yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşların güncel listesine "https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/1518/materials” internet adresinden, BM Güvenlik Konseyi'nin konsolide yaptırımlar listesinin güncel haline ise "www.un.org/securitycouncil/content/un-sc-consolidated-list” bağlantısından ulaşılabileceği bildirilmektedir.

4. Sayın Bakanımızın Görüşmesi

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş ile AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis arasında Türkiye-AB ikili ticari ve ekonomik ilişkileri çerçevesinde 12 Ekim 2021 tarihinde Sorrento'da G20 Ticaret Bakanları toplantısı kapsamında bir görüşme gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmekte ve bu kapsamda Ticaret Bakanlığınca yapılacak çalışmalarda değerlendirilmek üzere ihracatçılarımızın Avrupa Birliği üye ülkeleri pazarlarına girişte karşılaştıkları sorunların ve bu kapsamda ihracatçılarımızın talep ve değerlendirmelerinin bilinmesine ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, firmalarımızın Avrupa Birliği pazarında karşılaştıkları sorunlara ve ihracatçılarımızın değerlendirmelerine ilişkin bilgilerin 8 Ekim 2021 Cuma saat 11:00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

5. AB / Çelik Önlemleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avrupa Birliği tarafından çelik ithalatına karşı tarife kontenjanı şeklinde bir korunma önlemi ile, ülkemiz menşeli sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünlerine karşı bir anti-damping önlemi uygulandığından bahisle, 3 Eylül 2019 tarihli ve 2019/1382 sayılı Karar ile çelik korunma önlemine tabi olan ürünlerde uygulanan anti-damping ve telafi edici vergiler listelenerek, korunma önlemi kapsamında tarife kontenjanlarının tüketilmesinin ardından yapılacak ithalatta, anti damping ve telafi edici vergilerin %25'e kadar olan kısmının askıya alınmasına karar verildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Komisyon tarafından yeni uygulanmaya başlanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin yürürlüğe girmesinin ardından ilgili listenin güncellendiği; bu kapsamda, 5 Ekim 2021 tarihinde AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan kararda, ülkemiz menşeli sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünlerine karşı uygulanan anti-damping önleminin de söz konusu listeye eklendiği belirtilmektedir. İlgili karar https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32019R1382 adresinde yer almaktadır.



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.