2021/188 Sirküler (26.10.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-188

Sayın Üyemiz;

1. Bilgi Talebi - Ulan Bator / Moğolistan

2. Uluslararası MEYSAN Enerji, İmar Ve Yatırım 7. Konferans Ve Fuarı

3. Nar Suyu, Altıntop (Greyfurt) Suyu, Limon Suyu, Şeftali Konservesi, Böğürtlen Suyu ve Mandalina Suyu Standard Tasarıları

4. Antalya Sürdürebilirlik Elçileri Programı

5. Etiyopya Gıda Sektörel Ticaret Heyeti

6. Prodexpo 2022 Fuarı Moskova/Rusya Federasyonu İHBİR Milli Katılım Organizasyonu Hk.

7. ÇHC Gıda Ürünleri Bildirim Sistemi

8. AB Mevzuat Değişiklikleri

9. Türkiye Lojistik Portalı

10. Polonya-İthalaty Talebi-teras çatı sistemleri

11. Gürcistan - Rusya Sınırındaki İnşaat Çalışmaları Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V .

1. Bilgi Talebi - Ulan Bator / Moğolistan

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, Ulan Bator Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye-Moğolistan arasında yapılan ticarete katkıda bulunulması ve üye sayısının artırılması amacıyla iki ülke arasında ticaret faaliyeti gerçekleştiren firmaların irtibat bilgilerinin Moğolistan Türkiye İş İnsanları Birliği (MOTİB) tarafından talep edilmekte olduğu belirtilmektedir.

Söz konusu talep ile ilgilenen firmaların bilgilerini Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr iletilmesi gerekmektedir.

2. Uluslararası MEYSAN Enerji, İmar Ve Yatırım 7. Konferans Ve Fuarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, "Uluslararası Meysan Enerji, İmar ve Yatırım 7. Konferans ve Fuarı" nın Meysan'da 20-23 Şubat 2022 tarihleri arasında, Al Sakar Al Dahabi Reklam, Yayın, Fuar ve Konferanslar Düzenleme ve Gerçekleştirme Şirketi'nce Irak Fuarlar ve Ticari Hizmetler Genel Şirketi koordinasyonunda düzenleneceği ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda ayrıca, Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından, fuarın organizasyonunu üstlenen "Al Sakar Al Dahabi Reklam, Yayın, Fuar ve Konferanslar Düzenleme ve Gerçekleştirme Şirketi"yle aşağıda kayıtlı irtibat bilgileri üzerinden iletişime geçilebileceği hususu belirtilmektedir.

Adres : Bağdat-Kahramane Meydanı

E-posta : golden.fa@outlook.com

Telefon : +964 790 1755296 / +964 770 2829999

3. Nar Suyu, Altıntop (Greyfurt) Suyu, Limon Suyu, Şeftali Konservesi, Böğürtlen Suyu ve Mandalina Suyu Standard Tasarıları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan, "TS 12918/tst T2 Nar Suyu, TS 1536/tst T1 Altıntop (Greyfurt) Suyu, TS 13534/tst T2 Limon Suyu, TS 1598/tst T2 Şeftali Konservesi, TS 12917/Tst T1 Böğürtlen Suyu ve TS 3986/Tst T1 Mandalina Suyu" standart tasarıları ekte iletilmektedir.

Ek-1: Altıntop Greyfurt Suyu Standardı

Ek-2: Limon Suyu Standardı

Ek-3: Nar Suyu Standardı

Ek-4: Şeftali Konservesi Standardı

Ek-5: Böğürtlen Suyu Standardı

Ek-6: Mandalina Suyu Standardı

Ek-7: Görüş Tablosu

4. Antalya Sürdürebilirlik Elçileri Programı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)'ndan alınan yazıda, ATSO Avrupa Birliği Bilgi Merkezi faaliyetleri kapsamında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğinde ve SÜGEP Akademi katkılarıyla 15 - 27 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya Sürdürebilirlik Elçileri Programı gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Toplam 12 günlük yoğunlaştırılmış program boyunca "Sürdürülebilirlik Yetkinlikleri” konusunda özel tasarlanmış eğitimleri alacak olan gençler, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında, kamu ve özel sektörde sürdürülebilirlik ofisleri bulunan veya kurmayı planlayan iş yerlerinde istihdam edilme şansına sahip olabileceklerdir. Programı başarı ile tamamlayan katılımcılara kurum logolarının yer aldığı bir sertifika verilecektir.

Eğitim döneminde katılımcıların yapacağı proje sunumlarından en başarılı 3 projede yer alan katılımcının katılım sertifikaları Boğaziçi Üniversitesi SDSN (Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) Türkiye tarafından onaylanacak, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi tarafından verilen çevrimiçi derslere erişim sağlanacaktır.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ücretsiz sunulan programdan lisans eğitimini yeni tamamlamış 60 gencin faydalanması planlanmaktadır. Eğitimin ilk aşaması Antalya Kültür Sanat'ta (Eski ATSO Hizmet Binası) 30'ar kişilik iki grup halinde verilecektir. İkinci aşaması ise çevrimiçi eğitimler ile tamamlanacaktır. Programa ilişkin detaylar ve kayıt bağlantısı ekte yer almaktadır.

Ek-8: Program ve Eğitim Takvimi (2 Sayfa)

5. Etiyopya Gıda Sektörel Ticaret Heyeti

Akdeniz İhracatçı Birlikleri(AKİB)'nden alınan yazıda, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından 7 - 11 Aralık 2021 tarihleri arasında Etiyopya Gıda Sektörel Ticaret Heyeti düzenlenmesi planlanmakta olduğu, ilgili heyetin taslak programının ekte yer aldığı belirtilmektedir.

Ticaret heyeti programı dahilinde, Ticaret Müşavirliklerimizin de desteği ile gıda ithalatçısı, toptancısı ve distribütör firmaları ile katılımcı şirketlerimiz arasında ikili iş görüşmeleri düzenlenmesi planlandığı ifade edilmektedir.

Anılan heyet organizasyonu 2011/1 Sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Tebliği kapsamında devlet destekli olarak planlanmış olup, katılım bedeli 2.650 - ABD Doları (firma başına tek temsilci baz alınarak hesaplanmıştır) olarak belirlenmiştir. Devlet desteği başvuruları, heyet organizasyonu tamamlandıktan sonra AKİB tarafından gerçekleştirilecek olup, destek tutarları ilgili Bakanlıktan alındıktan sonra katılımcı firmalarımızın belirteceği hesaba yatırılacaktır. Devlet desteğinin hak edilebilmesi için katılımcılarımızın sermaye şirketi olması (şahıs şirketleri desteğe tabi değildir) ve AKİB tarafından heyet öncesi ve sonrası talep edilen belgeleri AKİB'e iletmeleri yeterli olacaktır. Katılımcı şirketlerden devlet destekli olarak en fazla iki kişi heyet organizasyonuna katılabilmektedir. Heyet organizasyonuna firmaları adına katılacak olan temsilcilerin mutlaka heyetin düzenlendiği tarihlerde katılımcı firma ortağı veya şirketin SGK'lı çalışanı olması gerekmektedir. Katılımcı firma ile organik bağı olan başka bir firmadan SGK'lı çalışan olsa dahi destek kapsamına girmemektedir.

Heyetin devlet desteği kapsamına alınması için Ticaret Bakanlığı'na başvuru yapılacak olup katılmak isteyen şirketlerin en geç 26 Ekim 2021 Salı günü saat 17.00'ye kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru yapmak için https://forms.gle/ZbKkFb3MzWbYwYuLA internet adresinden ulaşılabilecek elektronik başvuru formunun her katılımcı kişi için ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir. Heyet için yeterli katılımcı sayısına ulaşıldığında, AKİB tarafından katılımcılara iletilecek bilgiye istinaden ödemeler yapılacaktır. Katılımcı başvuru yaptıktan sonra herhangi bir sebepten dolayı katılımdan vazgeçen şirketlere ödemiş oldukları katılım bedeli iade edilemeyecektir.

Ek-9: Heyet Taslak Programı (1 sayfa) - Katılım Şartları (2 sayfa)

6. Prodexpo 2022 Fuarı Moskova/Rusya Federasyonu İHBİR Milli Katılım Organizasyonu Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri(İİB)'nden alınan yazıda, 7-11 Şubat 2022tarihleri arasında, Moskova / Rusya Federasyonu'nda düzenlenecek olan "Prodexpo 2022 Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı”nın Türkiye Milli Katılım organizasyonu İİB tarafından gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Prodexpo Fuarı, bu yıl 29. kez düzenlenecek olup, söz konusu fuarda bisküvi, çikolata ve şekerli mamuller, et ve et mamulleri ile şarküteri ürünleri, kümes hayvanları mamulleri, hububat-bakliyat mamulleri, unlu mamuller ve pastacılık ürünleri, su ürünleri, katı ve sıvı yağlar, kuruyemiş, incir, kayısı ve gıda ambalaj ürünleri, süt ve süt ürünleri, katı ve sıvı yağlar, alkollü ve alkolsüz içecekler, çay, kahve, soslar ve baharatlar sergilenecektir.

2021yılında 100.000 m2'lik sergi alanında,73 farklı ülkeden 2.660 katılımcının yer aldığı söz konusu fuarı,68.000kişi ziyaret etmiştir. İİB tarafından8. kezgerçekleştirilecek olan fuara Türkiye'den katılım sağlayan firma sayısı her yıl artış göstermektedir. Bununla birlikte bahsi geçen fuar, Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyük fuar organizasyonudur. Bu sebeple Rusya gıda sanayisini yönlendirme kabiliyetine sahiptir. Fuar Moskova Hükümeti ile Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası himayesinde, Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilmektedir.

Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimizin, ekte yer alanBaşvuru Formu'nu veFuar Katılım Sözleşmesi'ni, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak,28 Ekim 2021 Perşembe günü mesai bitimine kadar İİB Genel Sekreterliğininhububat@iib.org.tre-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

İSTANBUL İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ
Hububat Birliği Koordinasyon Şubesi

Ayrıntılı bilgi için:
Hububat Koordinasyon Şubesi
Şeyma AKÇAÖZOĞLU - Gürkan KARAMAN
Tel: 0212 454 05 00 - 2263 - 1769
Faks: 0212 454 05 01-02

E-Mail:hububat@iib.org.tr

Ek-10: Başvuru formu,

Ek-11: 6 sayfa fuar katılım sözleşmesi

7. ÇHC Gıda Ürünleri Bildirim Sistemi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda , ÇHC tarafından 2022 yılı itibarıyla uygulamaya başlanacak olan "Gıda Ürünleri Bildirim Sistemi” ne ilişkin Pekin Ticaret Müşavirliğimizden alınan ve bir örneği ile ekleri ilişikte gönderilen yazıda, 18 gıda ürün grubunda ÇHC'ye ihracat gerçekleştiren gıda üreticisi firmaların 31 Ekim 2021 tarihine kadar yetkili otorite tarafından GACC'ye bildirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, GACC'nin kılavuz niteliğindeki metnin gayrıresmi tercümesinde 18 gıda grubu dışında kalan üreticilerin kayıt için izleyecekleri yol belirtilmekte ve adı geçenlerin 1 Kasım 2021 tarihinden sonra "Çin Uluslararası Ticaret Tek Pencere Sistemi (www.singlewindow.cn)” üzerinden "Yurtdışındaki İthal Gıda Üreticilerinin Kayıt ve Yönetim Sistemi”ni ziyaret etmeleri gerekliliğine yer verilmektedir.

Ek-12: Annex2

Ek-13: Declaration of Conformity Cince ve Ingilizce

Ek-14: GACC bildirim yazisi Cince

Ek-15: GACC bildirim yazisi Gayriresmi ingilizce cevirisi

8. AB Mevzuat Değişiklikleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği (AB) Resmî Gazetesi'nde yayımlanan tarım mevzuatındaki değişiklikler hakkındaki malumat aşağıda yer almaktadır.

-Hayvansal kökenli gıdalar için özel hijyen gereksinimlerine dair 853/2004 sayılı SP ve Konsey Tüzüğü'nün III sayılı Eki'ni tadil eden 2021/1374 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 20 Ağustos 2021 tarihli ve L 297 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-Şarap sektöründe geleneksel terimlerin değiştirilmesine ilişkin 2019/33 sayılı Komisyon Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1375 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 20 Ağustos 2021 tarihli ve L 297 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-AB üyesi ülkelerin bayrağını taşıyan gemiler için Kuzey Atlantik Balıkçılık Organizasyonu'nun (NAFO) 3M bölgesinde kırmızı balıklar için bir balıkçılık kapanışı kurulması hakkında 2021/1376 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 20 Ağustos 2021 tarihli ve L 297 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-Yeni gıda ürünleri listelerine dair 2017/2470 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1377 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 20 Ağustos 2021 tarihli ve L 297 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-Organik ve organik dönüşümlü ürünlerin Avrupa Birliği'ne ithalatında yer alan üçüncü ülkelerdeki operatörlere, operatör gruplarına ve ihracatçılarına verilen sertifikalarla ilgili belirli kuralların belirlenmesi ve tanınmış kontrol otoriteleri ile kontrol kurumlarının listesinin oluşturulmasına ilişkin 2021/1378 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 20 Ağustos 2021 tarihli ve L 297 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-Bitki koruma ürünlerinin onaylanmış aktif madde listesine dair 540/2011 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1379 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 20 Ağustos 2021 tarihli ve L 297 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-"Jászsági nyári szarvasgomba” adlı ürünün AB'de coğrafi işaret olarak tescil edilmesine dair 2021/1373 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 19 Ağustos 2021 tarihli ve L 296 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-Kürk hayvanları dışındaki geviş getirmeyen çiftlik hayvanlarının, hayvanlardan elde edilen proteinlerle beslenmesinin yasaklanması hakkında 999/2001 sayılı AP ve Konsey Tüzüğü'nün IV sayılı Eki'ni tadil eden 2021/1372 sayılı Komisyon Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 18 Ağustos 2021 tarihli ve L 295 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-Afrika domuz gribi için özel kontrol önlemlerine dair 2021/605 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2021/1371 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü, AB Resmî Gazetesi'nin 17 Ağustos 2021 tarihli ve L 294 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

-AB ve AB dışı sularda bazı balıkçılık olanaklarına dair 2021/1239 ve 2021/92 sayılı Konsey Tüzükleri'nde yapılan düzeltmeler, AB Resmî Gazetesi'nin 17 Ağustos 2021 tarihli ve L 294 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

9. Türkiye Lojistik Portalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi süreci küresel ticarette örneğine az rastlanan gelişmeleri ortaya çıkarmakta olup, özellikle de lojistik hatlarında yaşanan konteyner krizi ve navlun fiyatlarındaki yükselişler ihracatçı firmalarımızı etkilemeye devam ettiği ifade edilmektedir.

Bu dönemde yaşanan sıkıntıların etkilerini hafifletmek adına TİM, ihracatçı firmalarımız ile lojistik sektörünü bir araya getirmek üzere Türkiye Lojistik Portalını hayata geçirmiş bulunmaktadır.

İhracatçı Birlikleri e-birlik sistemi üzerinden doğrulanmış ihracatçılarımız ile lojistik firmalarımızın üye olabileceği ve birbirleri ile iletişime geçebileceği Türkiye Lojistik Portalı; kara, hava, deniz ve tren yollarında en uygun yükü, en uygun sürede, en uygun araçla ve en uygun maliyetle taşınmasını sağlamak ve bu çerçevede küresel lojistik sorununa ulusal bir çözüm getirmek amacını taşımaktadır.

Ücretsiz olarak hizmet verecek olan Portala üye olan ihracatçılarımız yurtdışına göndermeyi planladıkları yüklerine ait bilgileri sisteme girerek bir yük ilanı oluşturacaktır. Yüklerine ait gönderim tarihi, ağırlık, ebat, tercih edilen gönderim türü, varış noktası bilgileri gibi detaylı tanımlar ile taşımacılık sektörü temsilcilerinin beklediği detaylı sorular baştan cevaplanmış olacaktır.

Lojistik firması yetkilisi bu yük ilanları arasında filtreleme yaparak kendi hat ve programlarına uygun yükü bulacaktır. Taşımak istediği yük için ilan sahipleri ile irtibat kurma talebinde bulunacaktır. Yük sahibi ihracatçının e-posta yolu ile bilgilendirilmesini veya portalda kendisine yapılan iletişim taleplerini görüntüleyebilecektir. Onaylanan iletişim talepleri ile lojistik sektör yetkilileri yük sahibi firmaların iletişim bilgilerine erişebilecektir. Böylece bir araya gelen iki sektör temsilcisi aralarında anlaşarak yükün en uygun koşullarda taşınmasını sağlayacaktır.

Portal Linki : https://turkiyelojistikportali.com/giris-yap

10. Polonya-İthalat Talebi-teras çatı sistemleri

Varşova Ticaret Müşavirliğimizden alınan e-posta'da, Polonyalı bir firmanın talebi gayrı resmi Türkçe ve İngilizcetercümesi ile birlikte ekte sunulduğu ifade edilmektedir.

Firmanın Lehçe olarak göndermiş olduğu ve Türkçe ve İngilizce olarak gayrı resmi tercüme edilene-mailde teras çatı sistemleri / kış bahçesi / teras çatı sistemleri (balkon çatı sistemleri) üreticisifirmalar ile temasa geçmek istendiği bildirilmektedir.

Ek-16: Türkçe-İngilizce-Lehçe gayrı resmi tercüme

11. Gürcistan - Rusya Sınırındaki İnşaat Çalışmaları Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Gürcistan - Rusya arasındaki Zemo - Larsi gümrük geçiş noktasının Rusya tarafında gerçekleştirilen inşaat çalışmaları nedeniyle Rusya'nın yeterli sayıda yük taşıtının geçiş işlemini gerçekleştiremediği bildirilerek Türk nakliye firmalarının alternatif güzergâha yönlendirilmesi tavsiye edilmektedir.



Ekler:
1.docx

10.pdf

11.pdf

12.xls

13.doc

14.pdf

15.doc

2.docx

3.docx

4.docx

5.docx

6.docx

7.xlsx

8.pdf

9.pdf

EK16.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.