2021/098 Sirküler (15.06.2021)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2021-098

Sayın Üyemiz;

1. Rusya Federasyonu Tarafından Alınan Tedbirler

2. OECD Meyve ve Sebze Şeması

3. Fuar Duyurusu - Moğolistan

4. Rusya Taşımacılık Düzenlemeleri

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Çin Halk Cumhuriyeti

6. Duyuru Talebi Hk.

7. İş Birliği Talebi - Bangladeş

8. Kanada / Rekabet Avantajı

9. 5. Türkiye-Irak Yatırım, Ticaret ve Tarım Zirvesi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.



1. Rusya Federasyonu Tarafından Alınan Tedbirler

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 15 Nisan - 1 Haziran 2021 tarihleri arasında Rusya Federasyonu ve Türkiye arasındaki tarifeli ve "charter” uçuşlara getirilen geçici kısıtlama kararı hakkında Rusya Federasyonu COVID-19'un Yayılmasını Önleme Operasyon Merkezi tarafından 31 Mayıs 2021 tarihinde yapılan açıklamada; söz konusu geçici kısıtlama uygulamasının 21 Haziran 2021 tarihine kadar (anılan tarih dahil) uzatıldığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Rusya Federasyonu'na yönelik olarak gerek fuar katılımı gerekse iş ziyareti kapsamında seyahat öngören ihracatçı ve iş insanlarının THY yetkililerince yapılacak bilgilendirme ve uyarılara azami dikkat göstermesinin faydalı olduğu bildirilmektedir.

2. OECD Meyve ve Sebze Şeması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, tarım ürünlerinin uluslararası ticaretine yön veren standartların oluşturulmasına ve uygulanmasına yönelik çalışmaların esas itibariyle Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu ile İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) olmak üzere iki ayrı uluslararası organizasyon tarafından gerçekleştirilmekte ve söz konusu çalışmalara ülkemizce de aktif katılım ve katkı sağlanmakta olduğu ifade edilmektedir.

Bu çerçevede 1-2 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen OECD Meyve ve Sebze Şeması toplantısında ele alınan OECD Ürün Broşürleri'nin birer örneği ekte iletilmekte olup, söz konusu taslak dokümanlara ilişkin ihracatçılarımızın görüş ve değerlendirmelerinin 25 Haziran 2021 saat 12.00'ye kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

EK-1: Broşür

3. Fuar Duyurusu - Moğolistan

Ulan Bator Ticaret Müşavirliği'nden alının bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü-Fuar İzinleri ve Destekleri Dairesi Başkanlığından alınan yazıda, Moğolistan Madencilik ve Ağır Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda ve Minex Mongolia LLC firması organizatörlüğünde, 1-3 Eylül 2021 tarihlerinde Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da madencilik alanında uluslararası bir fuar olan Mongolia Mining fuarının onuncusu düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

4. Rusya Taşımacılık Düzenlemeleri

Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Moskova Ticaret Müşavirliği tarafından bir bildirim yapıldığı, bahse konu bildirimde, Rusya Federasyonu'nun 07.06.2021 tarihinde yürürlüğe giren 8 Aralık 2020 tarihli ve 398-FZ sayılı Federal Kanununun 4'üncü maddesi ve alt paragraflarına göre, Rusya Federasyonu'nda trafik ihlali yapan ve hakkında ceza tahakkuk ettirilen maksimum ağırlığı 12 tondan fazla olan kargo aracı (TIR) yabancı taşıyıcıların bahse konu cezayı ödemeden Rusya Federasyonu'ndan ayrılamayacaklarının, Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu kapsamında idari suç işleyen yabancı kargo aracının, idari para cezası ödenmeden yetkili makamlarca alıkonulabileceğinin, otoparka çekilebileceğinin, Rusya'ya giren yabancı araçlar için Rusya'da önceki bir seyahat sırasında verilmiş olan ödenmemiş cezaları varsa, taşıyıcı, sınır kontrol noktasını geçmeden önce bunları üç saat içerisinde ödemekle yükümlü olduğunun, bu süre zarfında para cezası ödenmezse, Rusya Federasyonu topraklarına girişine izin verilmeyeceğinin yer aldığı bildirilmektedir.

Söz konusu denetimlerin Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Federal Gümrük Servisi arasında oluşturulan bilgi iletişim sistemi aracılığıyla gerçekleştirileceği, Karar taslağı metnine ve onay sürecine ilişkin bilgilere https://regulation.gov.ru/projects#npa=115868 bağlantısından erişilmesi mümkün olduğu ifade edilmektedir.

5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Çin Halk Cumhuriyeti

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda; 16 Haziran 2021 Çarşamba günü 10.30-15.00'da Guanco Ticaret Ataşemizin moderatörlüğünde Çin'in en büyük sınır-ötesi e-ticaret platformu olan, Alibaba Group bünyesindeki TMALL Global yetkililerinin konuşmacı olarak katılarak, moda ve bebek / anne ürünleri kategorilerinde TMALL Global platformu aracılığıyla Çin e-ticaret pazarına giriş imkanlarını, bilgi ve tecrübelerini Türk iş insanlarıyla paylaşacağı e-sohbet toplantısı İngilizce olarak gerçekleştirileceği bildirilmektedir. TMALL Global bünyesinde moda ile bebek / anne kategorilerinde yer alan ürünlere ilişkin liste ekte yer almaktadır.

Söz konusu etkinliğe katılmak isteyen ihracatçılarımız https://bit.ly/2TFcylR linkinde kayıt olabilirler.

EK-2: Liste

6. Duyuru Talebi Hk.

Ankara Bangladeş Büyükelçiliğinden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bangladeş Ticaret Kurumunun 25/30/40 kg. standart/naylon fileli veya jüt file torbalarda paketlenmiş 3000 metrik ton (+-10%) soğan ithalatı için 18.05.2021 tarihinde ihale yapacağı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, fiyatların CFR © Chattogram (önceki adı Chittagong) esasına göre verildiği ve 30 Haziran 2021 tarihine kadar tekliflerin USD30,000.00 (Yalnızca Otuz Bin ABD Doları) veya BDT25,50,000.00 (25 Lac ve 50 Bin BDT) tutarındaki ihale teminatı ile toplanacağı belirtilmektedir. İhale ile ilgili detaylı bilgilere www.tcb.gov.bd adresinden ulaşılabilmektedir.

7. İş Birliği Talebi - Bangladeş

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bangladeş'te faal Auto Corner firmasının bazı metallerin temini için Türk ihracatçılarla iletişim kurma ve havaalanı pist inşaatı alanında iş birliği yapma talebinin Dakka Ticaret Müşavirliğimize iletildiği ifade edilmektedir.

Söz konusu firma profili ile birlikte söz konusu firmadan alındığı belirtilen yazı ekte yer almaktadır.

EK-3: Firma Profili

8. Kanada / Rekabet Avantajı

Ottova Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Kanada Sınır Hizmetleri Kurumu (CBSA) tarafından 5 Mayıs 2021 tarihinde yapılan bildirimde;

- Özel İthalat Önlemleri Yasası'nın (Special Import Measures Act-SIMA) 38(1) maddesine göre Çin ve Vietnam'dan ithal edilen oturmaya mahsus içleri doldurulmuş ve kaplanmış nitelikte olan belirli mobilyalarda, yapılan ilk belirlemelere göre ekte yer alan Bilgi Notunda belirtilen firmalar için belirtilen oranlarda damping ve sübvansiyon tespit edildiği;

- Soruşturmaya konu ürünler arasında Yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar (kamp veya bahçede kullanılanlar hariç) (G.T.P. 9401.40.00.00); Ahşap iskeletli oturmaya mahsus diğer mobilyalar-İçleri doldurulmuş, kaplanmış olanlar (G.T.P. 9401.61.10.10; G.T.P. 9401.61.10.90); Metal iskeletli oturmaya mahsus diğer mobilyalar-İçleri doldurulmuş, kaplanmış olanlar (G.T.P. 9401.71.10.10; G.T.P. 9401.71.10.90) şeklinde verilen G.T.P. numaralarının referans olarak verildiği;

- Çin ve Vietnam'dan 5 Mayıs 2021 tarihi ve sonrasında ithal edilecek söz konusu ürünlere yönelik uygulanacak geçici önlem kapsamında, ekte yer alan notta belirtilen oranlarda ilave vergi uygulanacağı,

- Tespit edilen damping ve sübvansiyon marjlarından önemsiz bir değerde olduğu belirlenen ürünlere yönelik soruşturmaların devam edeceği, ancak bu ürünlere geçici vergilerin uygulanmayacağının

bildirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, CBSA tarafından yapılan bildirime https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/i-e/uds2020/uds2020-np-eng.html bağlantısından erişim sağlanabildiği bildirilmektedir.

EK-4: Bilgi Notu

9. 5. Türkiye-Irak Yatırım, Ticaret ve Tarım Zirvesi

Erbil Ticaret Ataşeliğimizden alına bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türkiye Irak Sanayici ve İş Adamları Derneği (TISİAD) isimli dernek tarafından İzmir ve Manisa'da 20-26 Haziran 2021 tarihlerinde 5. Türkiye-Irak Yatırım, Ticaret ve Tarım Zirvesinin düzenleneceği bildirilmiş olup bu organizasyona gerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) gerekse de Irak Merkezi Hükümeti (IMY) tarafından çeşitli makamların ve iş adamlarının davet edildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, TISİAD tarafından hazırlanan mezkur organizasyona ait taslak programı ekte iletilmekte olup Erbil Ticaret Ataşeliğimiz tarafından mezkur derneğin daha önceki programlarına IKBY'den Vali ve Bakanlık düzeyinde katılımlar sağlandığı belirtilmektedir.

EK-5: Program



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.